ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το όνομα δεν είναι το βασικό κριτήριο

Partido de la Liga BBVA disputado entre el Granada y el Real Madrid. En la imagen, Franco Jara anota el primer tanto del Granada. 

League BBVA match played between Granada and Real Madrid. In this picture, Franco Jara scores first goal for Granada.
Partido de la Liga BBVA disputado entre el Granada y el Real Madrid. En la imagen, Franco Jara anota el primer tanto del Granada. League BBVA match played between Granada and Real Madrid. In this picture, Franco Jara scores first goal for Granada. MIGUEL ANGEL MOLINA

Χάρα και Νέτο είναι αυτοί που έχει επιλέξει ο Περέιρα, με το βασικό κριτήριο του Πορτογάλου για τους δύο παίκτες να συναντάται στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά τους και όχι το όνομα.

Όπως ενημερωθήκατε στο ρεπορτάζ αργά το βράδυ της Τετάρτης (21/1) , οι Φράνκο Ντανιέλ Χάρα (το μετέδωσε πρώτος ο Sport24 Radio 103,3) και Λουίς Νέτο είναι οι δύο εκλεκτοί του Βίτορ Περέιρα για την ενίσχυση του ρόστερ την χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Το γεγονός πως πρόκειται για δύο παίκτες που επιλέχθηκαν από τον Πορτογάλο τεχνικό δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο. Αν το θέμα των προσώπων ήταν καθαρά στο θέμα της διοίκησης, οι προσθήκες θα είχαν γίνει πιο νωρίς και μέσα από την μεταγραφική ατζέντα που ήδη υπήρχε πριν την άφιξη του Περέιρα.

Οι Πειραιώτες είχαν "έτοιμες" λύσεις, ειδικότερα όσον αφορά την θέση του στόπερ, τις οποίες μπορούσαν να ενεργοποιήσουν ανά πάσα στιγμή, όμως η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία "πάγωσε" τις εξελίξεις.

Κάτι που παραδέχτηκε και μόνος του ο Περέιρα, που επανέλαβε αρκετές φορές σε δηλώσεις του ότι χρειαζόταν χρόνο να αξιολογήσει το έμψυχο δυναμικό της ομάδας αλλά και τους παίκτες που ήδη είχαν προταθεί και υπήρχαν στο συρτάρι του Ολυμπιακού.

Ο Πορτογάλος λοιπόν πήγε σε δικές του καθαρά επιλογές, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό, καθώς ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το αγωνιστικό πλάνο που οραματίζεται για τους "ερυθρόλευκους" - άρα και τους παίκτες με τα χαρακτηριστικά που "κουμπώνουν" πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία.

Αποκλειστικό: Θέλει Ολυμπιακό ο Χάρα!

Με βάση λοιπόν αυτή τη λογική, ο Περέιρα επέλεξε αυτούς που πιστεύει πως θα βοηθήσουν το σύνολο να εφαρμόσει όσα ο ίδιος θέλει στο χορτάρι. Εν ολίγοις, ο 47χρονος τεχνικός πήγε στο θέμα ενίσχυσης με γνώμονα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του ποδοσφαιριστή και όχι το όνομα που γράφει η φανέλα του!

Κάτι ανάλογο έπραξε ο Μίτσελ σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: μια με τον Μπενίτες και άλλη μια με τον Μποτία. Αποτελεί γεγονός και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: όταν ο Ολυμπιακός βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Αύγουστο για το φιλικό με την Φενέρμπαχτσε, το μεσημέρι της ημέρας του αγώνα, ο Μίτσελ θέλησε να έχει μια επικοινωνία με τους ρεπόρτερ της ομάδας προκειμένου να τους εξηγήσει κάποιες από τις σκέψεις του σε μεταγραφικό επίπεδο όσο και για το αγωνιστικό σκέλος ενόψει της σεζόν 2014-15.

Εκεί λοιπόν ο Μίτσελ μας εξήγησε γιατί δεν ήθελε τον Ρομπίνιο αλλά προτίμησε τον Μπενίτες. "Όσο είμαι προπονητής στον Ολυμπιακό, δεν θα δείτε παίκτες τύπου Ρομπίνιο. Δεν είναι συμβατοί με το σύνολο, ούτε στα αποδυτήρια. Δεν θα είμαστε ποτέ ομάδα του ενός... Προτίμησα τον Μπενίτες, τον έχω δει σε 12 παιχνίδια και πιστεύω πως έχει όλο το "πακέτο" που ψάχνουμε στις μεταγραφές", μας είπε ξεκάθαρα ο Ισπανός τεχνικός αναλύοντας το σκεπτικό/φιλοσοφία του.

Όταν ο Χάρα... είχε Άγιο

Αποφάσισε δηλαδή στο ίδιο στυλ, όπως τώρα και ο Περέιρα. Αν οι επιλογές τους δικαιωθούν, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Ο Μποτία πάντως δεν προσφέρει τα αναμενόμενα, αφού η επιλογή βάση αγωνιστικών χαρακτηριστικών σε σχέση με το πλάνο του Ολυμπιακού εντός των τεσσάρων γραμμών αποδείχθηκε αταίριαστη: οι Πειραιώτες αγωνίζονταν εντός συνόρων με τρόπο που "απαιτούσε" από τον στόπερ είτε να βγει γρήγορα στα άκρα και να καλύψει τις προωθήσεις των πλάγιων μπακ, είτε να κόψει τις κόντρες των αντιπάλων στον χώρο.

Ο Μποτία δεν έχει ούτε την απαιτούμενη ταχύτητα, ούτε φυσικά εκρηκτικότητα για να το κάνει αυτό, οπότε μοιραία εκτέθηκε ανεπανόρθωτα κάμποσες φορές. Αντίθετα - ακόμη και αν μοιάζει παράδοξο - ο Ισπανός στόπερ ήταν καλύτερος στα ευρωπαϊκά παιχνίδια (με εξαίρεση βέβαια τον εφιάλτη στο Μάλμε...), γιατί εκεί ο Ολυμπιακός αμύνθηκε σε μικρότερο χώρο, οπότε η δράση του Μποτία περιορίστηκε σε λίγα τετραγωνικά.

Αυτά μέτρησε ο Περέιρα

Ο Περέιρα λοιπόν δεν αποφάσισε με βάση τι γράφει η φανέλα. Σαφώς και κοίταξε σε παίκτες που γνωρίζει και θεωρεί πως έχουν την αξία να σταθούν ποδοσφαιρικά στον Ολυμπιακό και να δώσουν παραπάνω ποιότητα, ωστόσο το κριτήριο του ήταν ξεκάθαρα το κατά πόσο τα χαρακτηριστικά τους είναι σε συνάρτηση με τις ικανότητες που θέλει να έχει ο κάθε παίκτης σε κάθε θέση και ανάλογα με το πλάνο της ομάδας στο χορτάρι.

Τι περιμένει λοιπόν ο Πορτογάλος τεχνικός από τον συμπατριώτη του στόπερ και τον Χάρα; Ένα από τα "παράσημα" του Νέτο είναι πως λειτουργεί σαν προπονητής μέσα στο γήπεδο. Έχει στόφα ηγέτη, ξέρει και του αρέσει να καθοδηγεί την άμυνα. Δεν διακρίνεται για την ταχύτητα του αλλά για τον τρόπο που διαβάζει τις φάσεις, παίρνοντας τις ανάλογες -σωστές- τοποθετήσεις. Με αυτό τον τρόπο καλύπτει την έλλειψη εκρηκτικότητας. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στο ψηλό παιχνίδι - στοιχείο που δούλεψε πολύ στην Ιταλία.

Ρεσίνο: "Στα άκρα ο Χάρα"

Για τον Χάρα μέτρησε (εκτός από την "έγκριση" και του Λουτσιάνο Γκαλέτι) η ταχύτητα, η καλή επαφή του παίκτη με την μπάλα, που σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνική του κατάρτιση τον κάνει απρόβλεπτο - κυρίως σε δημιουργία και μετά σε εκτέλεση. Ο Άμπελ Ρεσίνο εξήγησε στο Sport24.gr ότι ο παίκτης είναι εξόχως αποτελεσματικός στα άκρα της επίθεσης για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω. Και στο σύστημα 4-3-3 ο Περέιρα θα τον έχει στο πλάι, ενώ σε μια διάταξη 4-2-3-1 ή 4-4-1-1, έχει όλη την ευχέρεια να παίξει στην πλάτη του στράικερ. Σημαντική διευκρίνηση: ο Ολυμπιακός αγοράζει τον Χάρα με ένα ποσό λίγο παραπάνω από 1 εκ. ευρώ και την Μπενφίκα να διατηρεί ένα ποσοστό μεταπώλησης.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειώσουμε πως αμφότεροι είναι ποδοσφαιριστές που δεν δημιουργούν προβλήματα με την συμπεριφορά τους και προσαρμόζονται εύκολα σε... τακτοποιημένα αποδυτήρια. Στοιχείο που επίσης μέτρησε στην τελική "σούμα".

Και όχι δεν προτρέχουμε, όπως ίσως θα μπορούσε -και σωστά- να παρατηρήσει κάποιος, από την στιγμή που οι δύο αυτοί παίκτες έχουν πάρει μεν "κεφάλι" στην μεταγραφική κούρσα αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί. Το βασικό μας θέμα είναι να εξηγήσουμε τον τρόπο που σκέφτηκε/πρότεινε τους Νέτο και Χάρα ο Βίτορ Περέιρα, με τον Ολυμπιακό να δίνει τη μάχη του για να ικανοποιήσει τις υποδείξεις του προπονητή του.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ