ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τι (δεν) λένε οι αριθμοί ενόψει ΠΑΟΚ

Τι (δεν) λένε οι αριθμοί ενόψει ΠΑΟΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αλήθειες και ψέμματα των αριθμών που οφείλει να λάβει υπόψιν ο Ολυμπιακός για τον ΠΑΟΚ ως ομάδα, αλλά και τους Ροντρίγκες, Αθανασιάδη ατομικά. Μαρτίνς και γρήγορο προβάδισμα διαμορφώνουν τα υπέρ του δεδομένα.

Τον ΠΑΟΚ υποδέχεται (23/10, 20:30) στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ο Ολυμπιακός, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Super League. Στόχος των Πειραιωτών να δώσουν συνέχεια στις επιτυχίες, μετά τα ματς με ΑΕΚ, Πανιώνιο και Αστάνα.

Τρεις αναμετρήσεις όπου ο Ολυμπιακός πέτυχε ισάριθμες νίκες με συνολικά γκολ 9 υπέρ και 1 κατά. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν μπει σε μια σειρά επίπονων αγώνων και ένα ζητούμενο στην κόντρα τους με τον "Δικέφαλο" το βράδυ της Κυριακής, είναι τα αποθέματα ενέργειας που έχουν ακόμη φυλαγμένα.

Δεν είναι εύκολο να εμφανιστεί το ίδιο φορτσάτος ο Ολυμπιακός όπως στα ματς με ΑΕΚ και Αστάνα ή να έχει την ίδια διάθεση να παίξει αγωνιστικό "ξύλο" όπως με τον Πανιώνιο. Σίγουρα όμως αυτά είναι στοιχεία που ζητά και θέλει να δει ο Μπέντο από τους παίκτες του.

Η χρονική συγκυρία μπορεί να μοιάζει (και να είναι θεωρητικά) ιδανική για τους Πειραιώτες μπαίνοντας σε ένα εντός έδρας ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς προέρχονται από προβληματικές εμφανίσεις (ισοπαλίες με Ξάνθη και Βέροια, αγχωτική νίκη επί του Ηρακλή), με αποκορύφωμα την ήττα από την Καραμπάγκ. Κουβαλώντας συν τοις άλλοις και την κούραση του ταξιδιού από το Αζερμπαϊτζάν.

Υπάρχουν όμως στοιχεία που συνηγορούν στο γεγονός ότι το ματς μόνο εύκολο δεν θα είναι για τον Ολυμπιακό, τουλάχιστον μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο στον αγωνιστικό χώρο.

Η αλήθεια των αριθμών θέλει τον ΠΑΟΚ να είναι η ομάδα εκείνη που έχει κόψει τους περισσότερους βαθμούς στους "ερυθρόλευκους" στο νεόδμητο "Γ. Καραϊσκάκης".

Ας το δούμε παιχνίδι με παιχνίδι:

  • 03/12/2014 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 1-2

* Match info: Για την εξ αναβολής 6η αγωνιστική ο ΠΑΟΚ πέτυχε ένα σπουδαίο "διπλό" στο Φάληρο και πήρε πλεονέκτημα -που δεν κατάφερε στη συνέχεια να υπερασπιστεί- για τον τίτλο με +5 πόντους στην κορυφή της βαθμολογίας. Ρέφερι της αναμέτρησης ήταν ο Αρετόπουλος, όπως και στο αποψινό παιχνίδι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μαζουακού, Αμπιντάλ, Αυλωνίτης, Μιλιβόγιεβιτς, Μανιάτης (61' Κασάμι), Αφελάι (61' Ντοσεβί), Φουστέρ, Τσόρι, Μήτρογλου (66' Μπενίτες).

ΠΑΟΚ (Αναστασιάδης): Γλύκος, Σκόνδρας (57' Παπαδόπουλος), Ρατς, Βίτορ, Τζιόλης, Κάτσε (80' Μάρτενς), Σαλπιγγίδης, Γκολάσα, Τζανδάρης, Περέιρα (90' Ποζατζίδης), Αθανασιάδης.

Σκόρερ: 45+1' Φουστέρ / 43' Αθανασιάδης, 49' Φακούντο Περέιρα

  • 31/3/2013 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 0-0

* Match info: Σε ένα παιχνίδι με λίγες φάσεις, ο Ολυμπιακός ήρθε ισόπαλος (0-0) με τον ΠΑΟΚ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο του αγώνα, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει φάσεις, ενώ ο ΠΑΟΚ ήταν αλάνθαστος αμυντικά.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Μέγκιερι, Μανιάτης, Παπάζογλου, Φέισα, Τζεμπούρ, Κοντρέρας, Βλαχοδήμος (60' Φετφατζίδης), Χολέμπας, Μανωλάς, Αμπντούν, Μασάντο (70' Φουστέρ).

ΠΑΟΚ (Γιώργος Δώνης): Ιτάνζ, Αποστολόπουλος, Κατσουράνης, Σίντεφελντ, Λίνο, Κάτσε, Ολίσε (76' Βούκιτς), Λόρενς, Καμαρά (90+4' Ρομπέρ), Σαλπιγγίδης (72' Φωτάκης), Αθανασιάδης.

  • 12/05/2010 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 0-1

* Match info: Πρώτη φορά μετά το 1976, ο ΠΑΟΚ νίκησε για τρίτη φορά τον Ολυμπιακό μέσα σε μία σεζόν. Ο τρίτος μεταξύ τους αγώνας διεξήχθη στο "Γ. Καραϊσκάκης" στο πλαίσιο των play offs του πρωταθλήματος και μοναδικός σκόρερ του ματς ήταν ο τωρινός προπονητής του "Δικεφάλου", Βλάνταν Ίβιτς. Ο ΠΑΟΚ εξασφάλισε την είσοδο του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπάντοβιτς): Νικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Όσκαρ, Ντάρμπισιρ, Μπράβο, Ντουντού, Α. Παπαδόπουλος, Μαρέσκα (72' Γ. Παπαδόπουλος), Πάντος (46' Μήτρογλου), Λούα Λούα, Τοροσίδης.

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Γκαρσία, Βιτόλο, Τσιρίλο, Σορλέν, Μαλεζάς, Κοντρέρας, Λίνο, Βιεϊρίνια (86' Εντίνιο), Ίβιτς (90+1' Φωτάκης), Φιλομένο (62' Μουσλίμοβιτς).

Σκόρερ: 33' Ίβιτς

  • 24/01/2010 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 0-1

* Match info: Την σεζόν 2009-10 ο ΠΑΟΚ πήρε σπουδαία νίκη στο "Γ. Καραϊσκάκης" με γκολ του Εντίνιο. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Σάντος στο πρωτάθλημα κόντρα στους Πειραιώτες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπάντοβιτς): Νικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Γκαλίτσιος, Στολτίδης (69' Ντουντού), Όσκαρ (46' Ντάτολο), Ντιόγκο, Ζαϊρί (46' Λούα Λούα), Ραούλ Μπράβο, Α. Παπαδόπουλος, Μαρέσκα, Τοροσίδης.

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς, Γκαρσία, Βιτόλο, Σορλέν (80' Παπάζογλου), Μαλεζάς, Κοντρέρας, Σνάουτσνερ, Λίνο, Βιεϊρίνια (87' Κουτσιανικούλης), Ίβιτς, Εντίνιο (92' Κριστιάνο).

Σκόρερ: 20' Εντίνιο

  • 16/10/2005 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 1-2

* Match info: Ο ΠΑΟΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που υποχρέωσε σε ήττα τον Ολυμπιακό μέσα στο νέο "Γ. Καραϊσκάκης". Μέχρι το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 2005 οι Πειραιώτες μετρούσαν 15 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 17 αγώνες πρωταθλήματος. Ο αγώνας έγινε χωρίς κόσμο, λόγω τιμωρίας του Ολυμπιακού. Ο Τουρέ άνοιξε το σκορ αλλά με δύο γκολ του Κωνσταντινίδη ο ΠΑΟΚ πήρε το "διπλό".

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σόλιντ): Νικοπολίδης, Καψής, Κωστούλας, Πάντος, Καφές (83' Ντάνι), Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς, Τουρέ, Γεωργάτος, Οκκάς (67' Μπαμπαγκίντα), Κωνσταντίνου.

ΠΑΟΚ (Κωστίκος): Φερνάντες, Φατίχ Ακιέλ, Χασιώτης, Ουντέζε, Μαλαδένης (61' Σικαμπάλα), Μπαλάφας, Ηλιάδης, Κωνσταντινίδης, Χαραλάμπους (72' Χριστοδουλόπουλος), Σαλπιγγίδης, Μίετσελ (85' Καρυπίδης).

Σκόρερ: 59' Τουρέ / 66' & 71' Κωνσταντινίδης

Σε αυτά τα 5 ματς (4 πρωταθλήματος και 1 play offs) ο ΠΑΟΚ έχει κόψει 14 βαθμούς (όσους και ο Παναθηναϊκός αλλά σε 6 παιχνίδια) από τον Ολυμπιακό, όντας η ομάδα που έχει υποχρεώσει στις περισσότερες εντός έδρας απώλειες τους Πειραιώτες.

ΑΣΤΟΧΟΣ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ Ο ΠΑΟΚ

Φτάνοντας στο σήμερα, αξίζει να δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία του παιχνιδιού που δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός οφείλει να δείξει την δέουσα συγκέντρωση στο ματς.

Έστω και αν το δείγμα μπορεί να θεωρηθεί ελαφρώς παραπλανητικό, από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ έχει δώσει 3 από τα 5 παιχνίδια του στην Τούμπα (Παναιτωλικός, Ξάνθη, Ηρακλής εντός έδρας και Αστέρας Τρίπολης, Βέροια εκτός), ενώ όλα ήταν κόντρα σε θεωρητικά κατώτερους αντιπάλους.

Όπως και να 'χει, οι αριθμοί δείχνουν ότι ΠΑΟΚ είναι δεύτερος στο πρωτάθλημα σε τελικές προσπάθειες με 79, δηλαδή 20 περισσότερες σε σχέση με τους Πειραιώτες (59).

Ο "Δικέφαλος" είναι 5ος σε εύστοχα γεμίσματα με 37/149 (2ος ο Ολυμπιακός με 56/149), 1ος σε επιτυχημένες πάσες με 378 (4ος ο Ολυμπιακός με 361) αλλά και μόλις 5 γκολ ενεργητικό (με ποσοστό μόλις... 6,3% στην κατηγορία γκολ/τελική προσπάθεια!) και τις περισσότερες χαμένες ευκαιρίες (με τον τρόπο που τις αξιολογεί η στατιστική υπηρεσία της Super League) στο πρωτάθλημα με 14.

Ξεκινώντας την σούμα.. ανάποδα, σίγουρα ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει ζόρια στο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Το... φωνάζει το στατιστικό των 5 γκολ σε 79 τελικές! Αυτή όμως είναι η μια αλήθεια.

Η δεύτερη είναι αυτή που θέλει τον "Δικέφαλο" ικανό στην δημιουργία. Επίσης το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί που διαβάσατε μόλις πιο πάνω. Επομένως ο Ολυμπιακός έχει να κάνει με μια ομάδα που φτιάχνει φάσεις με συχνότητα αλλά δεν τις τελειώνει με την ίδια ευκολία!

Όμως όλοι οι προπονητές συμφωνούν σε έναν κανόνα: ότι είναι περισσότερο ανησυχητικό όταν δεν δημιουργείς παρά όταν δεν σκοράρεις. Γιατί μέσα από την δημιουργία αργά ή γρήγορα τα γκολ έρχονται. Και οι Πειραιώτες ένα από τα σημεία που καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, είναι στον περιορισμό της ικανότητας που δείχνει ο ΠΑΟΚ στην παραγωγή φάσεων.

ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Κάνιας, Σακχόβ, Μπίσεσβαρ, Τζάλμα Κάμπος είναι ποδοσφαιριστές που κρύβουν ποιότητα, ωστόσο Ροντρίγκες και Αθανασιάδης μοιάζουν ως οι πλέον επικίνδυνοι. Ο πρώτος για την ικανότητα του να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στους χώρους και να φτάνει σε θέση βολής (3ος σε τελικές με 14 αν και... τσαπατσούλης στο τελείωμα των φάσεων με 2 γκολ) και ο δεύτερος γιατί έχει μια καλή παράδοση κόντρα στον Ολυμπιακό.

Από κοντά και ο Μάτος, παίκτης με έφεση στο επιθετικό παιχνίδι και συχνές προωθήσεις, τον οποίο θα θυμούνται οι Πειραιώτες από τις αναμετρήσεις με την Ντνίπρο στο Europa League. Στην περίπτωση του Βραζιλιάνου μπακ αναμένεται να έχει μπόλικη δουλειά ο Σεμπά, που θα χρεωθεί τις προωθήσεις του.

ΜΑΡΤΙΝΣ ΚΑΙ... 1-0

Για τον Ολυμπιακό πολλά θα εξαρτηθούν από την επιρροή που θα καταφέρει να ασκήσει στο παιχνίδι ο Αντρέ Μαρτίνς, στον πάντα νευραλγικό χώρο του άξονα της μεσαίας γραμμής.

Ο Πορτογάλος, που ήταν απολαυστικός στα παιχνίδια με ΑΕΚ και Αστάνα, μοιάζει ο πλέον ιδανικός παρτενέρ του Μιλιβόγεβιτς και ο άνθρωπος που συνδέει με θαυμαστή αποτελεσματικότητα την μεσαία γραμμή με την επιθετική. Δίνοντας κάθετη ανάπτυξη και επιτρέποντας στον Φορτούνη να περιμένει πιο χαμηλά - προς την αντίπαλη περιοχή - την μπάλα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΠΑΟΚ θέλει να προσαρμόσει ένα σημαντικό κομμάτι της ανασταλτικής του λειτουργίας επάνω στον Μαρτίνς, εξουδετερώνοντας αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα του Ολυμπιακού.

Ο τρόπος που θα επιχειρήσει τακτικά να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση ο Μπέντο και το πώς θα βρει την άκρη για να λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά ο παίκτης υπό καθεστώς πίεσης των αντίπαλων χαφ, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι του αγώνα.

Εκεί όπου ο Ολυμπιακός θα μπορέσει να αποκτήσει τον ρόλο του αφεντικού, αν καταφέρει ότι και με την ΑΕΚ: να βρει ένα γρήγορο γκολ, να κάνει νωρίς το 1-0 και να αναγκάσει τον αντίπαλο πάγκο να αναθεωρήσει το αρχικό του πλάνο.

Εξάλλου για τον ΠΑΟΚ αυτό είναι το πρώτο ουσιαστικά παιχνίδι που θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν θεωρητικά καλύτερο αντίπαλο και μάλιστα εκτός έδρας, σε επίπεδο πρωταθλήματος.

Από τη στιγμή που αυτό δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, είναι και ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα διαχειριστούν ο Ίβιτς και οι παίκτες του αυτά τα δεδομένα. Πολύ περισσότερο αν βρεθούν από νωρίς να κυνηγάνε στο σκορ τον Ολυμπιακό.

Photo credits: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Με "συνταγή" 3άρας στην ΑΕΚ, απέναντι και στον ΠΑΟΚ
Με Ελαμπντελαουί και Σιόβα στο ντέρμπι με ΠΑΟΚ
Ησύχασε το... κεφάλι του Μπέντο
Μπέντο: "Σοβαρότητα και προσοχή κόντρα στον ΠΑΟΚ"
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ