ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πιάνει δουλειά ο Περέιρα

Πιάνει δουλειά ο Περέιρα
INTIME SPORTS

"Απογοητευμένοι", μεταγραφές και μια Ξάνθη που δεν αστειεύεται είναι τα πρώτα στοιχήματα του Περέιρα στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο ρόλος που θα παίξει το ρόστερ στα αγωνιστικά "θέλω" του Πορτογάλου.

Η εποχή Μίτσελ τελείωσε για τον Ολυμπιακό και αυτή του Βίτορ Περέιρα ξημερώνει, με τον Πορτογάλο τεχνικό να πιάνει πλέον δουλειά στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη από την Πέμπτη (8/1) και μετά την επίσημη παρουσίαση του το μεσημέρι (14:00) της ίδιας ημέρας στα γραφεία της πειραϊκής ΠΑΕ.

Ο Περέιρα βρέθηκε την Τετάρτη (7/1) στις εξέδρες του Δημοτικού Σταδίου στον Ταύρο και παρακολούθησε την προσπάθεια της νέας του ομάδας κόντρα στον Φωστήρα, έχοντας δίπλα του τον Χουάνχο Λορένθο, που προφανώς τον ενημέρωνε για κάθε ποδοσφαιριστή κατά την διάρκεια της αναμέτρησης.

Ασφαλώς και το γεγονός πως ο Ολυμπιακός είχε πολλές αλλαγές στη σύνθεση του και απέναντι σε έναν αντίπαλο με αρκετά πιο χαμηλό αγωνιστικό status, δεν βοήθησε τον 47χρονο τεχνικό σε ουσιαστικά συμπεράσματα, ωστόσο πήρε μια πρώτη γεύση έστω από παίκτες που βρίσκονταν σε δεύτερο ρόλο (πλην του Κασάμι) στα πλάνα του Μίτσελ.

Ο Περέιρα είναι διαφορετικού στυλ προπονητής από τον προκάτοχο του. Τώρα αν αυτό θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον Ολυμπιακό και αποδειχθεί περισσότερο ωφέλιμο για τους Πειραιώτες, είναι κάτι που μόνο η πορεία θα δείξει.

Αξίζει όμως να σταθούμε λίγο στην προσέγγιση του Πορτογάλου τεχνικού στο χορτάρι και τις αλλαγές που είναι βέβαιο πως θα θελήσει να κάνει σταδιακά στον τρόπο παιχνιδιού των "ερυθρολεύκων". Το δείγμα γραφής του στην Πόρτο (όποιος ισχυριστεί ότι τον παρακολούθησε στην Αλ Αχλί θα είναι ψεύτης...) κάνει λόγο για έναν προπονητή που αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο και είναι... ανήσυχος όταν βλέπει παίκτες ακίνητους στον αγωνιστικό χώρο.

Ένα από τα φετινά αγωνιστικά προβλήματα του Ολυμπιακού είναι η αργή ανάπτυξη και η έλλειψη κίνησης χωρίς την μπάλα στα πόδια. Στοιχεία με τα οποία "βγάζει σπυριά" ο Περέιρα και σίγουρα θα επιχειρήσει σταδιακά να τα εξαλείψει.

Αν και Πορτογάλος, η φιλοσοφία του δεν μοιάζει με αυτή του Λεονάρντο Ζαρντίμ, δεν ζει και πεθαίνει για το μηδέν στην άμυνα. Αντίθετα προτιμά αυτό που λέμε "επιθετική άμυνα", με πρέσινγκ που ξεκινά λίγα μέτρα κάτω από το κέντρο και έχει σκοπό να κλέψει την μπάλα από τον αντίπαλο, χτυπώντας σε ανοργάνωτη άμυνα.

Ο Περέιρα εκτός από πίεση (από όλους τους παίκτες της ενδεκάδας), θέλει σωστή κυκλοφορία της μπάλας και την μεταφορά του παιχνιδιού στις πτέρυγες ώστε να τρυπήσει από το πλάι την αντίπαλη άμυνα. Η πειθαρχία στην τακτική είναι αδιαπραγμάτευτη για τον ίδιο, που μέχρι σήμερα τουλάχιστον χρησιμοποιούσε πάντα τους παίκτες που του έκαναν τη δουλειά και όχι ανάλογα με το τι γράφει στο πίσω μέρος της φανέλας τους.

Σημαίνει αυτό πως ξαφνικά ο Ολυμπιακός θα αλλάξει 100% πρόσωπο και θα πετάει φωτιές στον αγωνιστικό χώρο; Σίγουρα όχι. Έχει ανηφόρα μπροστά του ο 47χρονος τεχνικός. Αρχικά οφείλει να βρει τον τρόπο να περάσει τη φιλοσοφία του στους ποδοσφαιριστές και να τους δώσει να καταλάβουν πως ένας τρόπος υπάρχει: ο δικός του.

Μετά θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα έως ότου μάθει τι ακριβώς μπορεί να πάρει από κάθε παίκτη του ρόστερ. Ο Περέιρα αναλαμβάνει έναν σύλλογο μεσούσης της περιόδου, με ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα μέσα από ένα ρόστερ που δεν είναι δικό του. Επομένως κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι πως με την υπάρχουσα κατάσταση μπορεί ο Ολυμπιακός να προσαρμοστεί στα "θέλω" του νέου του προπονητή όσον αφορά την αγωνιστική του φιλοσοφία, που συνήθως πηγάζει μέσα από ένα 4-3-3 και τις παραλλαγές του.

Για παράδειγμα, μπορεί το συγκεκριμένο ρόστερ να πρεσάρει ψηλά με την συμμετοχή όλων των παικτών της ενδεκάδας; Μπορεί να κυκλοφορήσει την μπάλα γρήγορα και οι παίκτες να αποκτήσουν συνεχή κίνηση δίχως αυτήν; Έχει την δυνατότητα με τους Αφελάι, Ντουρμάζ, Ντοσεβί, Γκαζαριάν να φτιάξει ουσιαστικό παιχνίδι από τα άκρα;

Διότι ο Περέιρα μεταξύ άλλων αυτά θα ζητήσει από τους παίκτες του. Το θέμα όμως είναι αν (γενικότερα) και τι (σε ποιότητα) μπορεί να πάρει.

Πρώτο στοίχημα οι... απογοητευμένοι

Δεν είναι μυστικό πως στο Αθλητικό Κέντρο Ρέντη υπήρχαν παίκτες δυσαρεστημένοι από την συνύπαρξη τους με τον Μίτσελ. Δεν εξετάζουμε αν ήταν δικαίως ή αδίκως, αλλά την διαμορφωμένη κατάσταση. Μπορεί λοιπόν οι Ντομίνγκες, Ρομπέρτο και Ελαμπντελαουί να εξέφρασαν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο την έκπληξη τους για την απομάκρυνση του Ισπανού τεχνικού, ωστόσο υπήρξαν και αυτοί που σίγουρα δεν... χαλάστηκαν.

Πρώτος στην συγκεκριμένη κατηγορία ο Αφελάι, ακολούθως και οι Ντουρμάζ, Σαλίνο Κασάμι. Παίκτες που δεν είχαν τον χρόνο συμμετοχής που πίστευαν πως αξίζουν στο πρώτο μισό της σεζόν. Αυτοί λοιπόν προφανώς και θα είναι το πρώτο στοίχημα του Περέιρα. Να τους δώσει να καταλάβουν τον ρόλο τους στην ομάδα αλλά και να πάρει αγωνιστικά όσα περισσότερο μπορεί στον τρόπο που θα τους χρησιμοποιήσει.

Για παράδειγμα, το μεγάλο πρόβλημα του Κασάμι ήταν η απροθυμία του να αγωνιστεί στις πτέρυγες, καθώς θεωρούσε πως στον άξονα είχε την δυνατότητα να προσφέρει πολλά περισσότερα. Σε πρώτη φάση, με τον Εντινγκά στο Κόπα Άφρικα και τον Μιλιβόγεβιτς τραυματία, δεν υπάρχει πολυκοσμία στον άξονα. Τι θα γίνει όμως όταν επιστρέψουν;

Δεύτερο στοίχημα οι μεταγραφές...

Είναι ηλίου φαεινότερο πως τα φετινά προβλήματα του Ολυμπιακού δεν εξαντλούνται στον Μίτσελ, ούτε η αποπομπή του από την τεχνική ηγεσία μπορεί αυτομάτως να φέρει την... άνοιξη. Η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν είναι αμέτοχη στις φετινές παραφωνίες, όπως φυσικά και κάμποσοι από τους παίκτες, που δεν έχουν αποδώσει ούτε το μίνιμουμ ή έχουν βάλει το "εγώ" τους πάνω από την ομάδα.

Η ανάγκη για μεταγραφική ενίσχυση είναι άμεση και αδιαπραγμάτευτη, ωστόσο θα χρειαστούν λίγες μέρες ακόμη προκειμένου να είναι σε θέση και ο Περέιρα να καταθέσει την άποψη του. Τσεκάροντας το ρόστερ του μέσα και από dvd, δεν αποκλείεται ο Πορτογάλος να ζητήσει παίκτη σε θέση που αρχικά ο Ολυμπιακός δεν υπολόγιζε να αποκτήσει τον Ιανουάριο.

Από τις υπάρχουσες υποθέσεις που αφορούν τον στόπερ και τον ακραίο, ο Περέιρα θα κληθεί να επιλέξει τον εκλεκτό του ή ενδεχομένως να κάνει μια άλλη πρόταση. "Κλεισμένος" από τους "ερυθρόλευκους" είναι ο Ντιντιέ Ντιγκάρ, που θα πρέπει να πάρει το "οκ" από τον Πορτογάλο τεχνικό για να ολοκληρωθεί η απόκτηση του.

...και μια Ξάνθη που δεν αστειεύεται

Είπαμε όμως και πιο πάνω, πως ο Ολυμπιακός έχει άμεση ανάγκη τα αποτελέσματα. Από τον κανόνα αυτό δεν μπορεί να ξεφύγει το παιχνίδι της Κυριακής (11/1) κόντρα σε μια Ξάνθη που δεν αστειεύεται σε καμία περίπτωση και το έχει αποδείξει κόντρα σε ΠΑΟΚ (4-2!) και Παναθηναϊκό (4-2!). Με 6 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 8 παιχνίδια της εντός έδρας και συντελεστή τερμάτων 16-6.

Οι Πειραιώτες δεν είναι σε ιδεατή αγωνιστική κατάσταση και σε πρώτη φάση θα πρέπει να εμφανίσουν εξόχως μαχητικό πνεύμα στα "Πηγάδια" για να μην... πέσουν μέσα. Με έναν καινούργιο προπονητή στον πάγκο θα έχει ενδιαφέρον η ψυχολογική κατάσταση των παικτών του Ολυμπιακού, τόσο εκείνων που ξαφνιάστηκαν με την αλλαγή στον πάγκο, όσο και εκείνων που ανακουφίστηκαν.

Όπως επίσης ενδιαφέρον θα έχει το πως θα χειριστεί ο Περέιρα το πρώτο του 90λεπτο στον πάγκο ως προπονητής του Ολυμπιακού. Θα επιχειρήσει με το "καλημέρα" να αλλάξει κάτι στο παιχνίδι της ομάδας του ή θα παίξει με την ψυχολογία των παικτών του; Με μια νίκη απέναντι στην Ξάνθη μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ώθηση στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού για την συνέχεια.

Αντίθετα μια ήττα μπορεί με το καλημέρα να εξουδετερώσει τον άνεμο αλλαγής με τον έλευση του Περέιρα του αντί του Μίτσελ. Και βέβαια να προσθέσει αφόρητη πίεση σε παίκτες και διοίκηση για το υπόλοιπο της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ