ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όσα είδαμε στο φιλικό του Ολυμπιακού με την Χέρενφεν

Όσα είδαμε στο φιλικό του Ολυμπιακού με την Χέρενφεν
INTIME SPORTS

Ο Φανούρης Παντέλας βρέθηκε στην Ολλανδία και γράφει για τα όσα είδε από το φιλικό του Ολυμπιακού κόντρα στην Χέρενφεν. Από τον Ουρτάδο που φταίει για όλα μέχρι και την κακή αμυντική λειτουργία της ομάδας.

Αμέσως μετά τη λήξη του φιλικού με τη Χέρενφεν, βγήκε προς τα έξω ότι ο κόσμος είναι εκνευρισμένος με τον Ουρτάδο, ο οποίος θα πρέπει να ετοιμάζει βαλίτσες. Μάλιστα. Υποθέτω λοιπόν ότι δική του πρωτοβουλία ήταν να παίξουν οι ερυθρόλευκοι δύο δύσκολα φιλικά μέσα σε 20 ώρες, τις τελευταίες δύο μέρες της προετοιμασίας στην Ολλανδία, και με τις βαλίτσες ήδη στο πούλμαν. Υποθέτω επίσης ότι ο Ουρτάδο είχε αναλάβει να οργανώσει όλη την αμυντική λειτουργία της ομάδας του με τα γνωστά αποτελέσματα.

Υποθέτω τέλος ότι στις προπονήσεις, ο Ουρτάδο είχε αναλάβει αντί του προπονητή του την ευθύνη προπόνησης των πρωταθλητών στο κομμάτι που αφορά τα στημένα. Στα τάρταρα λοιπόν.

Ας είμαστε σοβαροί. Δεν φταίει ο Ουρτάδο για την εικόνα που έδειξαν χθες οι πρωταθλητές. Κάποιος όμως πρέπει να πληρώσει για τα 5 γκολ. Και πιο εύκολος στόχος από τον αμυντικό χαφ του Ολυμπιακού δεν υπήρχε. Άλλωστε κι εκείνος δεν φρόντισε να προστατεύσει τον εαυτό του με μια καλή εμφάνιση.

Το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν προδιαγραμμένο. Παίχτες και προπονητής, δήλωναν μετά από κάθε φιλικό ότι η ομάδα σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας αντέχει να παίζει μέχρι το 60’. Τι είδαμε χθες; Μια ομάδα να επικρατεί στον αγωνιστικό χώρο μέχρι το εξηκοστό λεπτό (έστω και με αστεία λάθη στην άμυνα που της στοίχησαν 2 γκολ) και μετά να καταρρέει. 3 γκολ σε 11 λεπτά και αντίο σας.

Όσο και αν προσπαθώ, δεν μπορώ να δω κάτι το παράλογο στην εξέλιξη του αγώνα. Το μόνο παράλογο ήταν αυτό που είχα γράψει από χθες: "Ο Ολυμπιακός για κάποιο λόγο καλείται να δώσει δύο δυνατά φιλικά με χρονική απόσταση 17 ωρών μεταξύ τους. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράλογο". Και φάνηκε πως τελικά ήταν.

Αν εξαιρέσουμε πάντως τη μουρμούρα των φίλων του Ολυμπιακού, το χθεσινό φιλικό βοήθησε τον Βαλβέρδε να βγάλει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Και σίγουρα δεν ήταν όλα αρνητικά. Όσον αφορά πχ την ετοιμότητα της ομάδας, τα χαμένα 45 λεπτά (α’ ημίχρονο) του πρώτου φιλικού με τη Ζούλτε Βάρεγκεμ, έγιναν 30 στο φιλικό με τη Βέρντερ Βρέμης, έγιναν 15 στο τρίτο φιλικό με τη Μπρέντα και χθες ο Ολυμπιακός τράβηξε πιστόλι από το πρώτο ουσιαστικά λεπτό της αναμέτρησης. Η βελτίωση σε αυτόν τον τομέα για τον Ολυμπιακό ήταν σταδιακή και σαφής.

Καθαρό κέρδος για τους πρωταθλητές ήταν και η χθεσινή εμφάνιση του Κατάι. Ο Σέρβος έδειξε χθες γιατί αποκτήθηκε. Μακάρι να συνεχίσει έτσι. Γενικά, η επίθεση του Ολυμπιακού έδειξε πολύ καλά στοιχεία. Και δε μιλάω μόνο για τα 4 γκολ. Δημιουργήθηκαν όμως φάσεις, υπήρχε πλουραλισμός, υπήρχαν τρεξίματα.

Το ίδιο δυστυχώς δεν μπορούμε να το πούμε και για την αμυντική λειτουργία των ερυθρολεύκων. Προσοχή. Δεν μιλάω για την άμυνα. Μιλάω για την αμυντική λειτουργία. Όταν μια ομάδα τρώει πέντε γκολ, δεν μπορεί να φταίει μόνο ο Αβραάμ, μόνο ο Μέλμπεργκ, μόνο ο Ουρτάδο ή ο Τοροσίδης ή ο Κοστάντσο. Δεν μπορούν επίσης να φταίνε μόνο αυτοί οι πέντε.

Οι ομάδες του Βαλβέρδε επιτίθενται και αμύνονται όλες μαζί, έτσι όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε σύγχρονη ομάδα. Χθες λοιπόν για τα πέντε γκολ, η ευθύνη μοιράζεται σε όλη την ομάδα. Και σε αυτήν περιλαμβάνεται και ο προπονητής. Οι αντιδράσεις του Ολυμπιακού στα στημένα (και όχι μόνο) ήταν για γέλια και για κλάματα. Δεν μπορεί η ευθύνη γι αυτό το χάλι να βαρύνει μόνο έναν, Όποιος και να είναι αυτός. Όσο καλά και να μην έκανε τη δουλειά του.

Το ότι τα φαινόμενα αυτά εμφανίστηκαν χθες, μόνο θετικό μπορεί να είναι για τον Ολυμπιακό. Υπάρχει ακόμα πολύς χρόνος για διορθωτικές κινήσεις, για δουλειά στην προπόνηση, για σκέψη και δράσεις.

Το φιλικό με τη Χέρενφεν μπορεί να μην ξεχαστεί αλλά θα μπει σε λίγες μέρες στην άκρη. Η προετοιμασία άλλωστε της ομάδας τρέχει σε όλα τα επίπεδα και δεν θα μπορούσε να μείνει κολλημένη σε ένα κακό αποτέλεσμα, όποιο και αν ήταν αυτό. Όπως και αν ήρθε.

Στην Ελλάδα ο Βαλβέρδε γυρνάει με πολλές σημειώσεις. Χρόνος για να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να βελτιώσει την ομάδα του υπάρχει. Όπως υπάρχει και όρεξη από τους παίχτες. Ο Ολυμπιακός είναι ήδη σε καλό δρόμο.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ