ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ένας άναρχος Ολυμπιακός, το παραδέχθηκε και ο Μίτσελ!

Ένας άναρχος Ολυμπιακός, το παραδέχθηκε και ο Μίτσελ!

Το Sport24.gr γράφει για την "πρώτη θέση άμυνας", στην οποία βρέθηκε ο Μίτσελ μόλις από το πρώτο επίσημο ματς της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς, τον άναρχο τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού, και το "καμπανάκι" ενόψει της συμμετοχής στο Champions League.

Κάθε άλλο παρά πειστικός ήταν ο Ολυμπιακός στο πρώτο του επίσημο παιχνίδι για τη νέα σεζόν. Η νίκη (1-0) κόντρα στη νεοφώτιστη και φιλότιμη Καλλονή ήρθε δύσκολα και αποδείχθηκε από την πρώτη κιόλας αγωνιστική πως δεν φτάνει μόνο η φανέλα και η δεδομένη διαφορά δυναμικότητας για να κερδίζει ο θεωρητικά καλύτερος έναν υποδεέστερο αντίπαλο.

Στην πρεμιέρα της φετινής Super League, δεν γίναμε σοφότεροι για το σύνολο του Μίτσελ. Τα οκτώ φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας κατέδειξαν συγκεκριμένες αγωνιστικές αδυναμίες στην τακτική προσέγγιση εντός αγωνιστικού χώρου και το ανησυχητικό είναι πως δεν διαπιστώνουμε βελτίωση.

Ο Ολυμπιακός του Μίτσελ παίζει κάτι σαν ποδόσφαιρο, αλλά όχι κανονικό ποδόσφαιρο βάσει του ποιοτικού έμψυχου δυναμικού που έχει στη διάθεσή του ο προπονητής. Ίσως του ποιοτικότερου ρόστερ της τελευταίας τριετίας. Πλέον, ο Ισπανός νιώθει την πίεση, αντιλαμβάνεται τη διαμορφωθείσα ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει στη συνέντευξη Τύπου με την εξής ατάκα: "τα έχετε βάλει μαζί μου"!

Είναι προφανές πως από το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν δεν θα ήταν και ιδανικό μία ομάδα να "πετάει" αγωνιστικά. Παράλληλα, υπήρχαν επτά φετινές μεταγραφές στο αρχικό σχήμα και μόλις τρεις παίκτες (Σιόβας, Χολέμπας, Μανιάτης) στην εντεκάδα, σε σχέση με την περυσινή πρεμιέρα Πρωταθλήματος στη Βέροια (σ.σ. σε εκείνο το ματς ο Φέισα, που άρχισε κόντρα στην Καλλονή, ήταν εκτός αποστολής). Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση οι ενδείξεις είναι περισσότερο προβληματικές παρά ενθαρρυντικές.

Για πρώτη φορά, ο κόουτς παραδέχθηκε πως ο Ολυμπιακός δεν είχε τάξη στο παιχνίδι του. Τί σημαίνει αυτό; Η ομάδα παρουσιάζει έναν άναρχο τρόπο παιχνιδιού χωρίς συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο. Αυτό που είχαμε διαπιστώσει από τους φιλικούς αγώνες της προετοιμασίας, το παραδέχθηκε για πρώτη φορά επίσημα και ο καθ' ύλην αρμόδιος. Στον αγώνα με την Καλλονή στο ΟΑΚΑ είδαμε μία ομάδα να προσπαθεί από τα άκρα να "διασπάσει" ένα πολυπρόσωπο αμυντικό τείχος, με τον Σαβιόλα αιχμή του δόρατος. Μεγάλος παίκτης ο Αργεντινός, αλλά δεν είναι ακόμα 100% έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης και "χάθηκε" από το δίδυμο των ψηλών στόπερ των νεοφώτιστων (σ.σ. Λεάντρο και Αναστασιάδη).

Ο Γιάννης Μαντζουράκης έριξε το βάρος στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του, που έπαιξε για πρώτη φορά στην πρώτη κατηγορία και ήταν απολύτως φυσιολογικός αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης του αγώνα. Το "μεγάλο στοίχημα" της Καλλονής ήταν μην επιτρέψει στον Πρωταθλητή Ελλάδας να βρει ανοιχτή διάβαση προς την εστία της. Δεν έδωσε χώρο στον Ολυμπιακό, έπαιξε με πέντε παίκτες στο κέντρο, δίνοντας προτεραιότητα στα τρεξίματα και τις σωστές αλληλοκαλύψεις.

Οι Πειραιώτες απειλούσαν κυρίως από στημένες φάσεις μέχρι να μπει στο ματς ο Μήτρογλου για να "ανοίξει" την αντίπαλη άμυνα, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο είχαν "εγκλωβιστεί" στην τακτική της Καλλονής και την οργανωμένη άμυνά της. Μία τακτική, που δεν είναι δα και επιστήμη. Απλά, η ομάδα της Μυτιλήνης έπαιξε με τα δικά της όπλα ως νεοφώτιστη που είναι και της αξίζουν συγχαρητήρια. Ένας σύλλογος, με μόλις 19 χρόνια ιστορίας, στάθηκε αξιοπρεπέστατα κόντρα στον Πρωταθλητή Ελλάδας στο ουδέτερο γήπεδο του ΟΑΚΑ.

Ο περίεργος σχηματισμός του Ολυμπιακού

Ένας άναρχος Ολυμπιακός, το παραδέχθηκε και ο Μίτσελ!
INTIME SPORTS

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως για μία ακόμα φορά τον περίεργο σχηματισμό της ερυθρόλευκης μεσαίας γραμμής. Ο Φέισα παίζει ως καθαρό "εξάρι", μπροστά από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς. Ο Μανιάτης αγωνίζεται ως δεξιός εσωτερικός μέσος, αλλά έχει το δεδομένο πρόβλημα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Ο τρίτος, θεωρητικά, χαφ της ομάδας, ως αριστερός εσωτερικός μέσος, είναι ο Ντομίνγκες, ένας παίκτης που σε όλη του την καριέρα παίζει ως δεύτερος επιθετικός. Βλέπουμε, λοιπόν, ένα αρχικό σύστημα 4-3-3, το οποίο κατά τη διάρκεια του αγώνα μετατρέπεται σε 4-2-3-1, με τον Τσόρι να μην έχει ξεκάθαρο ρόλο στην εντεκάδα γιατί ουσιαστικά πρέπει να τα κάνει όλα! Πλέον, για να βγαίνουν τα κουκιά από τη μέση και μπροστά και να είναι όλοι ευχαριστημένοι, ο Αργεντινός αναγκάζεται να παίζει ως αριστερός εσωτερικός χαφ, αλλά παράλληλα πρέπει και να αποτελεί στήριγμα του μοναδικού προωθημένου.

Ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται χωρίς συνοχή στο παιχνίδι του. Επειδή δεν υπάρχει αυτή η αρμονία μεταξύ των τριών γραμμών, πολλές φορές ο Ντομίνγκες υποχρεώνεται να γυρίζει πίσω και να παίρνει την μπάλα για να μοιράζει το παιχνίδι. Ο Αργεντινός υστερεί σε ταχύτητα, αλλά διαθέτει ποιότητα και με μία ενέργεια μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως έδειξε και στη φάση του γκολ. Ενόψει Champions League, όμως, o προπονητής του Ολυμπιακού πρέπει να "δει αλλιώς το έργο" και να προσαρμόσει ανάλογα την ομάδα του προκειμένου να φανεί ανταγωνιστική κόντρα στους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης. Αυτή η τριάδα στη μεσαία γραμμή δεν έχει μέλλον στον Ολυμπιακό της Ευρώπης και το γράφουμε από τώρα.

Η χρονιά του "Φέτφα";

Ένας άναρχος Ολυμπιακός, το παραδέχθηκε και ο Μίτσελ!
INTIME SPORTS

Βάις και Κάμπελ δεν βρέθηκαν σε καλή βραδιά και η είσοδος του Φετφατζίδη με τη σέντρα του δεύτερου μέρους, στη θέση του ταλαιπωρημένου (σ.σ. λόγω του κουραστικού ταξιδιού μεσοβδόμαδα για τον αγώνα της Εθνικής Σλοβακίας) Βάις, άλλαξε τα δεδομένα. Ο “Φέτφα” δείχνει επιτέλους έτοιμος για μεγάλα πράγματα, αρκεί να σταθεροποιήσει την απόδοσή του. Στην προετοιμασία τα πήγε περίφημα και αυτή η σεζόν, ναι γιατί όχι, μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στην καριέρα του. Οι ερυθρόλευκοι έγιναν πιο απρόβλεπτοι πάνω στο χορτάρι, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός ομόρφυνε το παιχνίδι της ομάδας του με “μπούκες” και προσωπικές ενέργειες, ενώ με τη δεύτερη αλλαγή και την αντικατάσταση του Σαβιόλα από τον Μήτρογλου, ο Ολυμπιακός έγινε πιο απειλητικός στην αντίπαλη περιοχή. Βέβαια, το νικητήριο γκολ προήλθε από μία στημένη φάση, που τόσο... σιχτίριζαν ορισμένοι πέρυσι, αλλά αποδεικνύεται για πολλοστή φορά πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η αξιοποίηση των φάουλ και των κόρνερ παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός τελικού αποτελέσματος.

Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν 14 κόρνερ και 18 φάουλ, αρκετά εκ των οποίων γύρω-γύρω από την περιοχή, με το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης να σημειώνεται από μία κομπίνα, η οποία είναι προϊόν προπόνησης. Ο Ντομίνγκες εντόπισε το στόχο, ο Μανιάτης έκανε σωστά την κίνηση που έπρεπε στο ύψος του πέναλτι και την “καρδιά” της αντίπαλης άμυνας και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε πως με την είσοδο του Μήτρογλου ο Ολυμπιακός έγινε πιο ουσιαστικός και ο Έλληνας επιθετικός, ο οποίος προερχόταν από δύο γκολ με την Εθνική Ελλάδας στο πρόσφατο φιλικό με την Αυστρία εκτός έδρας, έκανε ό,τι δεν κατάφερε ο Σαβιόλα. Έγινε σημείο αναφοράς στην κορυφή της επίθεσης, “έσπασε” την μπάλα όπως έπρεπε, με πιο χαρακτηριστική τη φάση του 64ου λεπτού, όταν έπαιξε το ένα-δύο με τον Σαλίνο στο ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά έχασε ένα σίγουρο γκολ για την κλάση του από υπερβολική σιγουριά, με τον Σιδεράκη να πραγματοποιεί την απόκρουση του αγώνα. Σημειώσαμε τέσσερις καλές στιγμές για γκολ του 25άχρονου επιθετικού σε 34 λεπτά συμμετοχής.

Ο ιδανικός Μήτρογλου

Ένας άναρχος Ολυμπιακός, το παραδέχθηκε και ο Μίτσελ!
INTIME SPORTS

Και για να προλάβουμε ορισμένους: κανείς δεν αμφισβητεί την ποιότητα του Σαβιόλα, αλλά στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Μήτρογλου φάνταζε ιδανικός. Και γιατί είναι πιο έτοιμος από τον Αργεντινό και επειδή ερχόταν με φόρα από την πειστική παρουσία του με τη γαλανόλευκη στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Ο Σαβιόλα μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα σε παιχνίδια που η ομάδα δεν θα έχει την περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή της, σε αυτά της Ευρώπης δηλαδή, αλλά και όταν συνεργάζεται με έναν επιθετικό κορυφής, ή με έναν παίκτη κοντά του. Μόνος μπροστά, χωρίς επιθετικά στηρίγματα, θα μοιάζει τις περισσότερες φορές αποκομμένος, όπως στα 59 λεπτά που αγωνίστηκε κόντρα στην Καλλονή, χωρίς να έχει στο ενεργητικό του ούτε μία τελική προσπάθεια. Βέβαια, ο 32άχρονος επιθετικός έχει την απαιτούμενη κλάση και με μία προσωπική ενέργεια, ή αξιοποιώντας μία ιδανική πάσα συμπαίκτη του, είναι σε θέση να ταλαιπωρήσει τις αντίπαλες άμυνες, ιδιαίτερα σε επίπεδο ελληνικού Πρωταθλήματος. Αυτό θα το πράξει, όταν είναι απόλυτα έτοιμος από πλευράς φυσικής και αγωνιστικής κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά το ανασταλτικό κομμάτι, ο Ολυμπιακός δεν συνάντησε προβλήματα, αλλά το συγκεκριμένο ματς δεν προσφέρεται για κριτική. Η ομάδα δεν αισθάνθηκε πίεση, καθώς είχε συντριπτικά υπέρ της την κατοχή μπάλας. Εντύπωση προκάλεσε, καθώς το ρεπορτάζ μας είχε τον Μανωλά ως επικρατέστερο, η χρησιμοποίηση του Μετζανί στο πλάι του Σιόβα, ο οποίος τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ακλόνητος στο κέντρο της άμυνας, έχοντας κερδίσει με το σπαθί του τη θέση στη βασική εντεκάδα. Οι δυο τους, πάντως, είχαν αγωνιστεί μαζί στα δύο χειρότερα πρώτα ημίχρονα που έκανε ο Ολυμπιακός στα οκτώ συνολικά φιλικά παιχνίδια της ομάδας στην καλοκαιρινή προετοιμασία.

Στο πρώτο μέρος με τη Λίβερπουλ στο “Άνφιλντ” και σε αυτό με τη Βαλένθια στο “Μεστάγια”, όπου οι ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες στο μεσοαμυντική λειτουργία τους. Ο Μίτσελ θέλει από τους δύο στόπερ του να ξέρουν μπάλα και να προωθούν το παιχνίδι από την άμυνα προς το κέντρο και την επίθεση, αλλά από το συγκεκριμένο δίδυμο λείπει η ταχύτητα. Ο Αβραάμ, σαφώς έχει τον πρώτο λόγο για να αποτελέσει τον παρτενέρ του Σιόβα στο κέντρο της άμυνας στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν, αλλά αυτό το διάστημα ο αρχηγός του Ολυμπιακού ταλαιπωρείται ακόμα στον αστράγαλο από εκείνο το βαρύ διάστρεμμα που είχε υποστεί πριν από τρεις μήνες με την Εθνική ομάδα.

Ο Μανωλάς αξίζει κάτι περισσότερο

Ο Μετζανί έχει καλή επαφή με την μπάλα, αλλά παράλληλα και εμφανή αδυναμία στο ένας εναντίον ενός, υστερώντας σε ταχύτητα. Για αυτό και ο Μανωλάς ίσως αξίζει κάτι περισσότερο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Και θυμίζουμε πως η μοναδική ευκαιρία της Καλλονής προήλθε από μία αδράνεια του Αλγερινού, ο οποίος έκανε ένα φάουλ στη μεσαία γραμμή. Δεν έτρεξε να καλύψει τη θέση του και με μία πάσα οι τυπικά γηπεδούχοι βρέθηκαν απέναντι στον Ρομπέρτο, αλλά αστόχησε ο Λεοζίνιο, με τον Σιόβα να τρέχει για να διορθώσει τη λανθασμένη νοοτροπία που είχε ο συμπαίκτης του στη συγκεκριμένη φάση.

Ολοκληρώνοντας την ανάλυση της ερυθρόλευκης πρεμιέρας, ο ερυθρόλευκος κόουτς αντιλαμβάνεται, όπως αναφέραμε στην αρχή του κειμένου, πως καλείται άμεσα να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της ομάδας. "Ο Μίτσελ παίρνει τις αποφάσεις και δημιουργεί τον Ολυμπιακό, όπως τον έχει στο μυαλό του", είναι η θέση της ΠΑΕ, η οποία σε συνεργασία με τον προπονητή άλλαξε τη φιλοσοφία και τη δομή της ομάδας αυτό το καλοκαίρι, κάνοντας "λίφτινγκ" στην περυσινή που κατέκτησε το νταμπλ και προσθέτοντας μεγαλύτερη ποιότητα και περισσότερες λύσεις στα χέρια του τεχνικού ηγέτη της. Για αυτό και ο 50άχρονος προπονητής πρέπει στο άμεσο μέλλον να παρουσιάσει ένα βελτιωμένο σύνολο με ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα στο παιχνίδι του και όχι μία ομάδα με ανορθόδοξο τρόπο ανάπτυξης και χωρίς σαφείς ρόλους στη μεσοαμυντική λειτουργία, που είναι μία συνολική προσπάθεια και όχι μόνο των αμυνόμενων. Προς το παρόν, πάντως, ο Ολυμπιακός παραμένει αδούλευτος στο τακτικό κομμάτι, στον τομέα της δημιουργίας και της ανασταλτικής επίδοσης.

Άρχισαν τα πρώτα ζόρια για Μίτσελ

Ένας άναρχος Ολυμπιακός, το παραδέχθηκε και ο Μίτσελ!
INTIME SPORTS

"Θέλουμε να παίξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και βάθος στο παιχνίδι μας, έλειπε η τάξη και η ακρίβεια στην πρεμιέρα. Έπρεπε να παίξουμε με καλύτερο ρυθμό και γρηγορότερο επίπεδο. Γνωρίζω σε ποια ομάδα βρίσκομαι, ποιοι είναι οι στόχοι μας, και δεν θα σταματήσω προτού τα καταφέρω", είναι η δέσμευση του προπονητή και περιμένουμε πια έργα. Γιατί μπορεί ο Μίτσελ να βρέθηκε ουσιαστικά για πρώτη φορά σε θέση άμυνας, σε τόσο έντονη μορφή μιας συνέντευξης Τύπου, αλλά βρισκόμαστε μόλις στην πρώτη επίσημη αγωνιστική υποχρέωση του Ολυμπιακού. Και αν παγιωθεί μία συγκεκριμένη κατάσταση εντός αγωνιστικού χώρου, τότε ο Ισπανός θα βρεθεί σύντομα σε πολύ δύσκολη θέση γιατί τα πρώτα ζόρια έχουν αρχίσει ήδη. Τα λουριά σφίγγουν για τα καλά, καθώς τη φετινή σεζόν οι απαιτήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες. Για όλους...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ