ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Ο μυθικός Φέργκιουσον μέσα από αριθμούς

Ο μυθικός Φέργκιουσον μέσα από αριθμούς

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έριξε τίτλους τέλους μετά από 9.681 ημέρες και 38 κερδισμένα τρόπαια με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το Sport24.gr παραθέτει τον μύθο του μέσα από (εντυπωσιακά) νούμερα.

Μετά από 27 χρόνια στο τιμόνι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και παντοκρατορίας στο Νησί, ο Άλεξ Φέργκιουσον θεώρησε πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και για τον ίδιο και έτσι ανακοίνωσε επίσημα την Τετάρτη του Πάσχα (8/5) την αποχώρησή από την προπονητική δράση στο τέλος της σεζόν.

Το αντίο του προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο αίσθηση στο Νησί, καθώς ο Φέργκι πέρα από τους 38 τίτλους που έχει να επιδείξει στον πάγκο των "κόκκινων διαβόλων" αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στο βιβλίο της ιστορίας της Premier League.

Ο μυθικός Φέργκιουσον μέσα από αριθμούς
© PA

Ο Φέργκιουσον ανακοινώνεται επίσημα το Νοέμβριο του 1986 ως ο νέος τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (εικόνα από την παρουσίασή του από τον πρόεδρο Μάρτιν Έντουαρντς)

Απόδειξη τα εκπληκτικά νούμερα που τον συνοδεύουν μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στο "Ολντ Τράφορντ", με το Sport24.gr να σας παρουσιάζει το ποδοσφαιρικό μεγαλείο του 71χρονου μέσα από αριθμούς.

1. Από τις ομάδες που αντιμετώπισε πάνω από 10 φορές ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε υψηλότερο ποσοστό ηττών απέναντι στη Νόριτς (35%).

2. Ο Φέργκιουσον έχει περισσότερες νίκες στην Premier League (527) συγκριτικά με όσες έχουν όλοι μαζί 14 τεχνικοί που εργάζονται αυτή τη στιγμή στην μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

3. Ο Φέργκιουσον μετράει 901 κερδισμένα παιχνίδια και 38 τρόπαια από το Νοέμβριο του 1986 και μετά που ανακοινώθηκε από τους "κόκκινους διαβόλους".

Ο μυθικός Φέργκιουσον μέσα από αριθμούς
© PA ARCHIVE/PRESS ASSOCIATION IMAGES

4. Συνολικά, έχει κοουτσάρει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε 1.033 ματς πρωταθλήματος, έχοντας ρεκόρ 624 νίκες-237 ισοπαλίες-172 ήττες.

5. Μετά τον Φέργκιουσον το... χάος. Οι δύο προπονητές που ακολουθούν τον πολυνίκη Σκωτσέζο σε τίτλους από το 1986-87 και μετά είναι οι Αρσέν Βενγκέρ (11) και Κένι Νταλγκλίς (9).

6. Όταν ο Φέργκιουσον ανέλαβε το τιμόνι της ManUtd πριν από 9.680 ημέρες, 17 παίκτες από την νυν ομάδα της Γιουνάιτεντ δεν είχαν καν γεννηθεί.

Ο μυθικός Φέργκιουσον μέσα από αριθμούς
© IAN HODGSON

7. Ο μοναδικός τίτλος που λείπει από την τροπαιοθήκη του είναι το Europa League (και Κύπελλο UEFA παλαιότερα).

8. Ο μοναδικός μάνατζερ με καλύτερο ποσοστό νικών στην Premier League από τον Φέργκιουσον (65%) είναι ο Ζοζέ Μουρίνιο (70%).

9. Ο Φέργκιουσον μετράει 527 νίκες σε επίπεδο Premier League (από το 1992 και μετά που έγινε η θέσπισή της), με τον αμέσως πιο επιτυχημένο προπονητή στο Νησί από άποψη αποτελεσμάτων (366 νίκες) να είναι ο Αρσέν Βενγκέρ.

Ο μυθικός Φέργκιουσον μέσα από αριθμούς
© GETTY IMAGES

10. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κερδίσει τα 304 από τα 404 εντός έδρας παιχνίδια που έχει δώσει στην Premier League με τον Φέργκιουσον στον πάγκο της, με το ποσοστό νικών του να είναι 75%.

11. Συνολικά κέρδισε 10 φορές το βραβείο για τον "Τεχνικό της χρονιάς" (Manager of the Season) και 27 το αντίστοιχο βραβείο για τον "Τεχνικό του μήνα" (Manager of the Month).

12. Οι αριθμοί του Φέργκιουσον σε επίπεδο Premier League: 13 πρωταθλήματα, 808 παιχνίδια, 527 νίκες, 167 ισοπαλίες, 114 ήττες.

Ο μυθικός Φέργκιουσον μέσα από αριθμούς
© PA

13. Η διοργάνωση που δεν του... πήγαινε καθόλου ήταν το Κύπελλο UEFA, όπου κέρδισε μόνο ένα από τα 8 ματς στα οποία πήρε μέρος.

14. Με αυτόν στο τιμόνι η Γιουνάιτεντ πετύχαινε σχεδόν σε κάθε παιχνίδι της ένα γκολ παραπάνω από τον αντίπαλο κατά μέσο όρο! Συνολικά οι "κόκκινοι διάβολοι" μετρούν 2.762 γκολ υπέρ και 1.359 κατά.

15. Στις 27 σεζόν που κάθησε στον πάγκο της Γιουνάιτεντ, 49 παίκτες της είδαν σε κάποιο ματς κόκκινη κάρτα.

Ο μυθικός Φέργκιουσον μέσα από αριθμούς
© REUTERS

16. Από το 1992 και μετά, η Μάντσεστερ δαπάνησε το ποσό των 531 εκ. λιρών για μεταγραφές ενώ είχε κέρδη 317,7 εκ.λιρών από πωλήσεις παικτών.

17. Έχουν περάσει 9.681 ημέρες από τότε που ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως ο διάδοχος του Ρον Άτκινσον, ενώ τα δύο τελευταία του παιχνίδια στον πάγκο των "διαβόλων" θα είναι απέναντι σε Σουόνσι (εντός) και Γουέστ Μπρομ (εκτός).

18. Το καλύτερο ρεκόρ του Άλεξ Φέργκιουσον είναι κόντρα στην Άστον Βίλα, καθώς την έχει νικήσει 29 φορές έναντι μόλις 3 επιτυχιών για την ομάδα του Μπέρμιγχαμ (10 ματς έχουν λήξει ισόπαλα).

Ο μυθικός Φέργκιουσον μέσα από αριθμούς

19. Η Τσέλσι είναι η μοναδική ομάδα από τα μόνιμα μέλη της Premier League που έχει θετικό πρόσημο στις μάχες της με τον... Φέργκιουσον (14 νίκες για την Τσέλσι, 13 για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και 15 ισοπαλίες).

20. Ο νεότερος παίκτης που έχει σκοράρει στην Πρέμιερ Λιγκ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είναι ο Φεντερίκο Μακέντα (17 ετών και 226 ημερών, στη νίκη με 3-2 επί της Άστον Βίλα στο "Ολντ Τράφορντ" τον Απρίλιο του 2009).

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ