ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

Μπραντάο στο Sport24.gr: "Europa League με τον Λεβαδειακό"

Μπραντάο στο Sport24.gr: "Europa League με τον Λεβαδειακό"
Μπραντάο, Τεμπέλης

Η πρώτη μεγάλη συνέντευξη του Μπραντάο, στο Sport24.gr! Γιατί αποφάσισε να έρθει στον Λεβαδειακό, ποιος τον έπεισε, ο στόχος του να βγάλει στην Ευρώπη τους Βοιωτούς και η παραδοχή ότι πριν από δέκα χρόνια βρέθηκε κοντά στον Ολυμπιακό.

Πρωινό Κυριακής, 16 Ιουλίου, και το Sport24.gr αποκαλύπτει ότι ο Λεβαδειακός επιχειρεί να φέρει στην Ελλάδα τον διάσημο Βραζιλιάνο στράικερ, Μπραντάο. Λίγες ώρες μετά, ο Λατινοαμερικανός φτάνει στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στην ομάδα της Βοιωτίας.

Μεταβαίνει στο Καρπενήσι, όπου πραγματοποιήθηκε το βασικό στάδιο προετοιμασίας, έχει τετ α τετ με τον προπονητή Ζοζέ Ανιγκό και το deal με τους "πράσινους" γίνεται πρώτο θέμα στο France Football! Τρίτη 18 Ιουλίου και πραγματοποιεί το ανεπίσημο ντεμπούτο του, σε φιλικό με την ΑΕΛ.

Την Πέμπτη 27 Ιουλίου υπογράφει μονοετές συμβόλαιο με τον Λεβαδειακό και επισημοποείται η μεταγραφή του! Η σπουδαιότερη προσθήκη στην ιστορία των Βοιωτών είχε μόλις ολοκληρωθεί. Ο Μπραντάο έδωσε στο Sport24.gr την πρώτη του συνέντευξη στην Ελλάδα, από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στη χώρα μας.

Ο διάσημος Βραζιλιάνος μίλησε για την επιλογή του να αποδεχτεί την πρόταση της ελληνικής ομάδας και στον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ο Ζοζέ Ανιγκό στην απόφασή του. Υποστήριξε ότι στόχος με τη νέα του ομάδα είναι η έξοδος στο Europa League, ενώ αναφέρθηκε στις πρώτες εντυπώσεις του για τον νέο σταθμό της μεγάλης καριέρας του.

Τοποθετήθηκε, όμως, και για άλλα θέματα. Για τη μεταπήδησή του στη Σαχτάρ σε ηλικία 22 ετών και για το γεγονός ότι "ήμουν αυτός που άνοιξε τη βραζιλιάνικη πόρτα για τη Σαχτάρ". Μίλησε για Μίρτσεα Λουτσέσκου, Τσιγκρίνσκι, Καστίγιο, Ντεσάμπ, Σισέ, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Μοντεστό και Σεμπά.

Αποκαλύπτει τι θα κάνει αφού τερματίσει την καριέρα του, ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχε ποτέ, ο πιο ζόρικος αμυντικός που αντιμετώπισε, αλλά και για την Εθνική Βραζιλίας στην οποία δεν κατάφερε να αγωνιστεί, αφού "εκείνη την εποχή, υπήρχαν ποδοσφαιριστές που περνούσαν τα όρια του νορμάλ. Εξωπραγματικοί. Ρονάλντο, Ροναλντίνιο...".

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι πριν από μια δεκαετία βρέθηκε κοντά στη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, αλλά "είχα μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Σαχτάρ κι αποφασίσαμε να ανανεώσουμε τη συνεργασία μας". Διαβάστε όσα δήλωσε ο Μπραντάο...

Marseille's Brandao reacts after his team scores against Bordeaux during his French League one soccer match in Bordeaux, southwestern France, Sunday Jan. 17, 2010. (AP Photo/Bob Edme)
Μπραντάο (AP Photo/Bob Edme) ASSOCIATED PRESS

(AP Photo/Bob Edme)

"ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"

- Έρχεται η πρόταση από το Λεβαδειακό. Η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό σου;

"Μίλησα με τον Ζοζέ Ανιγκό και μου έκανε μια σοβαρή πρόταση να έρθω στην Ελλάδα. Είναι μια χώρα πανέμορφη και πολύ γνωστή. Γνωστή και για το ποδόσφαιρό της, άλλωστε είχα παίξει εδώ απέναντι στον Ολυμπιακό το 2007. Είμαι χαρούμενος που προέκυψε αυτή η ευκαιρία να παίξω στο ελληνικό πρωτάθλημα".

- Μίλησες με κάποιον συμπατριώτη σου, για να ζητήσεις τη γνώμη του για το ελληνικό πρωτάθλημα ή για την ομάδα του Λεβαδειακού;

"Μίλησα κυρίως με τον Ζοζέ Ανιγκό. Μου είπε ότι η ομάδα θα κάνει σημαντικές μεταγραφές για να κάνει μια καλή σεζόν. Γνώρισα εδώ τον Σουμπίνιο, κολλήσαμε αμέσως ως συμπατριώτες και μου περιέγραψε πώς είναι το ελληνικό πρωτάθλημα".

- Από ο,τι καταλαβαίνουμε ο ρόλος του Ζοζέ Ανιγκό σε αυτή τη μεταγραφή ήταν πολύ σημαντικός;

"Ναι, ήταν σημαντικός. Ήμουν στη Λοντρίνα, ομάδα δεύτερης κατηγορίας της Βραζιλίας και με κάλεσε μια Παρασκευή και μου είπε ότι θα με ήθελε στην Ελλάδα να παίξω στη νέα του ομάδα. Του είπα, ναι να το δούμε! Έπαιξα τόσα χρόνια στην Ευρώπη και το ήθελα. Είμαι χαρούμενος εδώ τώρα και θέλω να αρπάξω αυτή την ευκαιρία".

"ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ"

- Θα είσαι έτοιμος για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, σε λιγότερο από ένα μήνα;

"Ναι, προπονούμαι σκληρά, είμαι αρκετά καλά από άποψη φυσικής κατάστασης και Θεού επιτρέποντος θα είμαι έτοιμος να παίξω"

- Πάμε να πάρουμε από την αρχή την καριέρα σου. Είσαι στη Σάο Καετάνο με τον Μάρκος Σένα και τον Ροζέρ Γκερέιρο (πρώην ΑΕΚ). Πώς ασχολήθηκες με το ποδόσφαιρο;

"Ναι, έπαιξα με τον Μάρκος στη Σάο Καετάνο και φθάσαμε στον τελικό του Copa Libertadores. Θέλω να δώσω και μέσα από αυτή τη συνέντευξη τους χαιρετισμούς μου στον Μάρκος Σένα. Είναι ένας θρύλος του ποδοσφαίρου, πέτυχε απίστευτα πράγματα τόσο σε συλλογικό επίπεδο, όσο και σε εθνικό με την Ισπανία. Ο πατέρας μου ήταν ποδοσφαιριστής, η μητέρα μου νοσοκόμα. Άφησα στην άκρη τις σπουδές για να παίξω ποδόσφαιρο, αρχικά σε ομάδες του Παρανά. Στην τελική είμαι χαρούμενος που μπήκα στο χώρο του ποδοσφαίρου και είχα επιτυχημένη καριέρα".

Brandao, left, and Willian of Shakhtar Donetsk celebrate after scoring against Dinamo Zagreb during the  Champions League third qualifying round second leg soccer match in Zagreb, Croatia, Wednesday, Aug. 27, 2008. (AP Photo/Darko Bandic)
Μπραντάο, (AP Photo/Darko Bandic) AP

(AP Photo/Darko Bandic)

- Και μετά η Ευρώπη και η Ουκρανία. Πηγαίνεις στο Ντόνετσκ και τη Σαχτάρ σε ηλικία 22 ετών. Ήσουν αποφασισμένος γι' αυτό το βήμα, το αντιμετώπισες ως μια προοπτική εξέλιξης;

"Έβαλα αρκετά γκολ με τη Σάο Καετάνο, ήμουν ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ του Copa Libertadores και η ομάδα με πούλησε στη Σαχτάρ. Ήμουν μικρός ηλικιακά κι έπρεπε να προσαρμοστώ στην κουλτούρα, τη γλώσσα και το κρύο της Ουκρανίας. Ήμουν ο πρώτος Βραζιλιάνος που έπαιζε στη Σαχτάρ. Έφθασα το 2002 και μετά ήρθαν ο Ματουζαλέμ, ο Ζάντσον, ο Φερναντίνιο, ο Ελάνο. Ήμουν αυτός που άνοιξε τη βραζιλιάνικη "πόρτα" για τη Σαχτάρ".

- Ίσως κι αυτό το βραζιλιάνικο στοιχείο να ήταν το "μυστικό" της επιτυχίας της ομάδας;

"Νομίζω ναι. Με τη δική μου επιτυχία, άνοιξε η πόρτα και γι' άλλους Βραζιλιάνους. Όλοι μάθαιναν για τη δομή, για τη λειτουργία της ομάδας κι αποδεχόταν την πρόταση της ουκρανικής ομάδας".

- Ο ρόλος του Μίρτσεα Λουτσέσκου στην εξέλιξη της καριέρας σου;

"Πριν τον Λουτσέσκου ήταν ο Νέβιο Σκάλα, ο Ιταλός. Μετά τον Σκάλα, ήρθε ο Μπερντ Σούστερ, ο οποίος είχε καθίσει στον πάγκο της Ρεάλ. Και μετά ήρθε ο Λουτσέσκου. Με βοήθησε πολύ, όπως και οι άλλοι προπονητές που είχα, ως άνθρωπο κι ως ποδοσφαιριστή. Με βοήθησε να μάθω την Ευρώπη. Του είμαι ευγνώμων - όπως και στους άλλους - για την πορεία που διέγραψα".

- Θα αντιμετωπίσεις στην Ελλάδα και τον Τσιγκρίνσκι - πρώην συμπαίκτη σου στη Σαχτάρ - στις αναμετρήσεις της ΑΕΚ με το Λεβαδειακό. Είσαι έτοιμος;

"Παίξαμε μαζί στη Σαχτάρ, είναι ωραίο που θα τον συναντήσω ξανά. Βέβαια, τώρα θα είμαστε αντίπαλοι. Ελπίζω να είναι καλά ματς και φυσικά να... κερδίσουμε (γέλια)".

- Στο Ντόνετσκ έπαιξες μαζί με τον Νέρι Καστίγιο. Κανείς δεν αμφέβαλε για το ταλέντο του, αλλά δεν ακολούθησε ανάλογη πορεία στη διάρκεια της καριέρας του. Τι πιστεύεις;

"Δεν έχω να πω τίποτα για τον Νέρι. Ήταν μεγάλος παίκτης. Νομίζω ότι ήταν θέμα προσαρμογής. Πέτυχα μερικά σημαντικά γκολ στο Ντόνετσκ, έχει γράψει τη δική του ιστορία στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Μεγάλος παίκτης, δεν έχω να πω τίποτα για τον Νέρι".

"ΗΜΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΑΛΛΑ ΑΝΑΝΕΩΣΑ ΣΤΗ ΣΑΧΤΑΡ"

- Ήσουν στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων για πολλά χρόνια. Κυρίως, ως υποψήφιος μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού. Αλήθεια βρέθηκες ποτέ κοντά στον Ολυμπιακό κι αν ναι, πόσο κοντά;

"Να είμαι ειλικρινής, δεν το γνώριζα ότι απασχόλησα τόσο πολύ τον ελληνικό Τύπο. Ναι, ήμουν κοντά στο να παίξω στον Ολυμπιακό. Ήταν πριν δέκα χρόνια. Ήμουν πολύ κοντά στ' αλήθεια. Αλλά, είχα μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Σαχτάρ κι αποφασίσαμε να ανανεώσουμε τη συνεργασία μας. Έτσι, δεν έγινε. Μετά από δύο χρόνια πήγα στη Μαρσέιγ".

- Στη Μασσαλία είχες ως προπονητή τον Ντεσάμπ. Ένας προπονητής που σε "πήγαινε" πολύ και το έχει δείξει και με δηλώσεις του στον γαλλικό Τύπο. Πόσο σημαντικός ήταν για εσένα;

"Ο Ντεσάμπ είναι τεράστιος προπονητής. Είχα πράγματι εξαιρετική σχέση. Είναι αυτό που λέμε "νικητής". Και το έχει αποδείξει με την πορεία τους και τους τίτλους του".

Marseille Brazilian forward Brandao, second left, celebrates with his coach Didier Deschamps at the end of a Champions League, round of 16, second leg soccer match, between Inter Milan and Marseille at the San Siro stadium in Milan, Italy, Tuesday, March 13, 2012. Substitute Brandao's stoppage-time goal sent Marseille through to the Champions League quarterfinals for the first time since 1993 on the away goals rule as a frantic finale saw the Ligue 1 side lose 2-1 at Inter Milan. (AP Photo/Antonio Calanni)
Μπραντάο, (AP Photo/Antonio Calanni) AP

(AP Photo/Antonio Calanni)

- Είναι τόσο διαφορετικό να παίζεις σε κατάμεστο "Βελοντρόμ";

"Είναι ανεξήγητο. Όταν βγαίνεις στο γήπεδο και βλέπεις αυτόν τον κόσμο... παίρνεις ενέργεια, τρέχεις περισσότερο, δίνεις ο,τι έχεις, τον καλύτερό σου εαυτό. Είναι μια ιστορία διαφορετική, δεν μπορώ να στο εξηγήσω".

- Έπαιξες με δύο ποδοσφαιριστές που "έγραψαν" τη δική τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τον Τζιμπρίλ Σισέ στην Μπαστιά και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα στην Γκρέμιο...

"Ο Ζιλμπέρτο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν. Πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Βραζιλίας, αλλά συνάμα και τόσο ταπεινός. Με τον Τζιμπρίλ, ήμασταν μαζί στην Μπαστιά. Και οι δύο απίστευτοι ποδοσφαιριστές κι άνθρωποι".

- Ανάμεσα στις δύο θητείες σου στη Μαρσέιγ, επέστρεψες στη Βραζιλία. Πρώτα στην Κρουζέιρο και μετά στην Γκρέμιο. Ήταν πισωγυρίσμα;

"Ήταν ακόμη δύο εμπειρίες. Είχα προσαρμοστεί στην Ευρώπη, αλλά γύρισα πίσω κι έπαιξα. Δόξα τον Θεό, επέστρεψα στην Ευρώπη γι' ακόμη μια φορά".

- Στην πρώτη (Κρουζέιρο) είχες ως συμπαίκτη και τον Σεμπά. Τότε ήταν πολύ νεαρός, τώρα είναι εκ των βασικών στελεχών του Ολυμπιακού. Περίμενες τέτοια εξέλιξη;

"Για να είμαι ειλικρινής, το πέρασμά μου από την Κρουζέιρο ήταν σύντομο. Τόσο που δεν μου επιτρέπει να αξιολογήσω τους παίκτες. Αλλά, για να είναι στον Ολυμπιακό πάει να πει ότι έχει ποιότητα. Του εύχομαι τα καλύτερα..."

- Στην Μπαστιά ήσουν και με τον Φρανσουά Μοντέστο. Τώρα είναι στον Ολυμπιακό, αλλά όχι ως ποδοσφαιριστής. Έχει άλλα καθήκοντα...

"Ναι, παίξαμε μαζί στην Μπαστιά και του εύχομαι συγχαρητήρια και καλή τύχη για τη νέα του θέση. Ήταν αυτό που ήθελε να κάνει από τότε. Πολύ ευχάριστος άνθρωπος, μιλούσαμε αρκετές ώρες".

"ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Ο ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ"

- Πάμε και σε ένα ρεκόρ σου. Είσαι ο τέταρτος καλύτερος σκόρερ στην ιστορία της Σαχτάρ. Εύκολο ή δύσκολο;

"Ναι, είναι ένα ρεκόρ που πέτυχα και το χρωστάω στον Θεό. Αλλά, δεν είναι μόνον αυτό. Είναι οι τίτλοι, τα γκολ..."

- Ο πιο σημαντικός τίτλος;

"Όλοι είναι σημαντικοί. Δεν υπάρχει κάποιος, ο οποίος να μην είναι σημαντικός και τους αγαπώ όλους το ίδιο".

- Είσαι 37 ετών. Μέχρι πότε θα παίζεις;

"Να σου πω την αλήθεια, όταν ήμουν στη Λοντρίνα έλεγα θα κλείσω την καριέρα μου. Αλλά, προέκυψε αυτή η ευκαιρία. Όσο έχω διάθεση και θέληση και μου το επιτρέπει ο Θεός θα παίζω".

Μπραντάο στο Sport24.gr: "Europa League με τον Λεβαδειακό"
Μπραντάο, Λεονάρντο

Ο Μπραντάο με τον συμπατριώτη του Λεονάρντο, λίγο μετά τις υπογραφές στον Λεβαδειακό.

"ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΜΕ ΡΟΝΑΛΝΤΟ, ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ;"

- Όταν σταματήσεις, έχεις σκεφτεί με τι θα ασχοληθείς; Θα συνεχίσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου;

"Θέλω να γίνω μάνατζερ ποδοσφαιριστών. Αυτό σκέφτομαι"

- Ο καλύτερος συμπαίκτης σου;

"Έπαιξα με τον Ομπαμεγιάνγκ, τον Νιάνγκ, τον Λουίζ Αντριάνο. Είναι πολλοί..."

- Ο πιο δύσκολος αμυντικός;

"Μαλντίνι και Νέστα".

- Εθνική Βραζιλίας. Ήταν ένα απωθημένο;

"Εκείνη την εποχή, υπήρχαν ποδοσφαιριστές που περνούσαν τα όρια του νορμάλ. Εξωπραγματικοί. Ρονάλντο, Ροναλντίνιο. Ο ομοσπονδιακός είχε τόσες εναλλακτικές και έπρεπε να καλέσει 23. Δεν είμαι απογοητευμένος, αυτή είναι η αλήθεια".

"ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟ"

- Έχουμε δει στα social media ότι έχεις μια ιδιαίτερη αγάπη στα αυτοκίνητα και τη Ferrari...

"Η καλή δουλειά αποφέρει καρπούς. Σε ποιον δεν αρέσουν αυτά τα αγαθά; Η δουλειά που έδωσε την ευκαιρία να τα αποκτήσω".

- Ο στόχος του με το Λεβαδειακό;

"Ο στόχος είναι βάλω αρκετά γκολ. Τόσο εγώ, όσο όλη η ομάδα και ο προπονητής έχουμε στόχο να βάλουμε την ομάδα τουλάχιστον σε θέση εξόδου στο Europa League".

- Οι πρώτες σου εντυπώσεις;

"Τα παιδιά είναι πολύ καλά. Και πολύ φιλόδοξα. Νομίζω ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο. Προσπαθώ να προσαρμοστώ κι εγώ στη νοοτροπία και μαζί να πετύχουμε τους στόχους μας".

- Στην ομάδα υπάρχουν και Έλληνες παίκτες. Από τις λίγες ημέρες που βρίσκεσαι στο Καρπενήσι, πιστεύεις ότι ο Έλληνας παίκτης έχει ταλέντο;

"Έχει, ναι έχει. Αλλά δεν αρκεί από μόνο του, χρειάζεται και δουλειά".

- Μια υπόσχεση προς τους φίλους της ομάδας;

"Δεν θα υποσχεθώ κάτι, παρά μόνο δουλειά. Είμαι εδώ για να δουλέψω καλά, να κάνω καλά τη δουλειά μου που είναι να σκοράρω και να πετύχουμε τις φιλοδοξίες μας που είναι τουλάχιστον να συμμετάσχουμε σε έναν προκριματικό Europa League".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Πάει για το "μπαμ" με Μπραντάο ο Λεβαδειακός!
Η άφιξη του Μπραντάο στην Ελλάδα για τον Λεβαδειακό (pic)
Το τετ α τετ Μπραντάο-Ανιγκό και η ενσωμάτωση στην αποστολή
Πρώτο θέμα στο France Football η έλευση Μπραντάο στον Λεβαδειακό
Υπέγραψαν στον Λεβαδειακό Μπραντάο και Λεονάρντο
Ο Λεβαδειακός ανακοίνωσε Μπραντάο - Λεονάρντο
TAGS ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ