ΑΕΚ

Τίγρη, έλα να πληρώσεις τα χρέη μας

Τίγρη, έλα να πληρώσεις τα χρέη μας

Πρωτοφανή πράγματα είναι όλα όσα συμβαίνουν στην ΑΕΚ τις τελευταίες ημέρες με αρνητική πρωταγωνίστρια (ως συνήθως πια) τη μετοχική ομάδα του 2004, μέλη της οποίας καλούν τον Δημήτρη Μελισσανίδη να πάρει την κατάσταση στα χέρια του πληρώνοντας για τα σπασμένα τους!

Η διοικητική και αγωνιστική κατάπτωση της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια έχει αίτια. Αλλά φέρει στη στάμπα της και ονοματεπώνυμα: Ο Νίκος Νοτιάς, ο Πόλυς Χατζηιωάννου, ο Τάκης Κανελλόπουλος, ο Γκίκας Γκούμας, ο Ντέμης Νικολαΐδης και (κατά δεύτερο λόγο διότι παραμένει ο πιο συνεπής από όλους) ο Πέτρος Παππάς κατάφεραν από τα γρανάζια μίας καλοκουρδισμένης ιδιοκτησιακής μηχανής να χάσουν όλα όσα τους ένωναν και πλέον να κοιτούν ο καθένας ξεχωριστά το πως θα απεμπλακεί από την ΑΕΚ πείθοντας ότι έχει κάνει το χρέος του απέναντί της!

Έλα όμως που δεν είναι έτσι... Διότι όλοι οι προαναφερθέντες, άνθρωποι που ουδείς αντιλέγει ότι έχασαν σημαντικά ποσά, μιλούν μονίμως για όσα έβαλαν στην ΑΕΚ και επιμελώς αποκρύπτουν από τις τοποθετήσεις τους κάποια ιδιαιτέρως σημαντικά πράγματα όπως:

1. Όταν ανέλαβαν τις τύχες της ΠΑΕ, το σύνολο των χρεών της ΑΕΚ αναλογούσε σε 27.5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των διακανονισθεισών προς το Δημόσιο οφειλών. Σήμερα τα χρέη ξεπερνούν τα 32 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν εκτοξευτεί στα 39 εκατ. λόγω του ομολογιακού δανείου το οποίο σβήστηκε με μία πληρωμή περίπου 2 εκατ. ευρώ.

2. Στη διάρκεια της πολυμετοχικότητας (και πριν την οριστική διάλυσή της τον Ιανουάριο του 2009), στα ταμεία της εταιρείας εισέρρευσαν έσοδα που συνολικά ξεπέρασαν τα 120 εκατ. ευρώ! Κι όμως όλοι αυτοί οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές δεν κατάφεραν να οργανωθούν σωστά ώστε να γίνει μία νορμάλ διαχείριση κι όχι αυτοί οι τραγικοί χειρισμοί που οδήγησαν σε νέα χρέη.

3. Παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ ζούσε ημέρες μεγάλης ακμής, έχοντας την απόλυτη στήριξη των οπαδών της στις αγορές των εισιτηρίων διαρκείας αλλά και μία κοσμογονία χορηγικών εσόδων, συνέχισαν να παίρνουν δάνεια υποτίθεται για να υπάρχει ρευστότητα ενώ στην πραγματικότητα αυτό συνέβαινε για να καλύπτονται αλόγιστες σπατάλες σε μεταγραφές και υπερβολικά εταιρικά έξοδα.

Εν κατακλείδι, η παρέα του 2004 αποχωρεί έχοντας, υποτίθεται, κάνει το καθήκον της ενώ επί της ουσίας ούτε την επόμενη ημέρα της ΑΕΚ εξασφάλισε, όπως υποσχόταν, αλλά και έχοντας προκαλέσει υπερδιόγκωση των χρεών. Μέτοχοι στα κέρδη και α-μέτοχοι στα χρέη λοιπόν...

Μολαταύτα εμείς ενημερωνόμαστε ακόμα για τα διαρκείας που αγοράζουν, για τα ποσά που έβαλαν και ήταν παραπάνω από των άλλων, για το όσοι αισθάνονται "βλάκες" ή "κορόιδα", ακόμα και για την απαγόρευση των μπαμπάδων τους να βάλουν άλλα χρήματα στην ΑΕΚ. Έστω για να αφήσουν την εταιρεία στα οικονομικά μεγέθη που την ανέλαβαν, έστω αυτό...

Αντιθέτως, όλοι πλέον παρακαλούν....

... τον Δημήτρη Μελισσανίδη να βγει μπροστά και να αναλάβει τις πληρωμές που εκείνοι οφείλουν να κάνουν. Αδιαφορούν για την κατάσταση στην οποία αφήνουν (όλοι μαζί, διότι όλοι μαζί ανέλαβαν τότε) την ΑΕΚ, αδυνατούν να μαζέψουν έστω και 400.000 ευρώ για να σφραγιστούν εισιτήρια (και οδηγούμαστε στο φιάσκο του αγώνα με τον ΟΦΗ) γιατί αισθάνονται κορόιδα έναντι των άλλων και γενικά δεν έχουν την ευθιξία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να δώσουν τη λύση βάζοντας χρήματα.

Με 2 εκατ. ευρώ ο καθένας τους, όχι απλώς θα έλυναν το μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ (που είναι καθαρά το ταμειακό διότι για τις διακανονισθείσες δόσεις υπάρχει περιθώριο ως το 2020) αλλά και θα έπειθαν τον Μελισσανίδη ότι αξίζει να πάρει την πρωτοβουλία δίχως να συναντά μπροστά του χρέη από τις κακοδιαχειρίσεις των προηγούμενων.

Το να τον καλούν με ευχολόγια να βγει μπροστά για να αναλάβει τα χρέη που αφήνουν πίσω τους φεύγοντας, όχι απλώς δεν βοηθάει την επιστήμη, αλλά και δεν θα σώσει την ΑΕΚ. Με μαθηματική ακρίβεια, αυτή θα οδηγηθεί αρχικώς στον αποκλεισμό της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ακολούθως στον υποβιβασμό. Δεν πείθουν πάντως ότι αυτές θα είναι δύο εξελίξεις που θα της φέρουν βαρέως...

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ