ΑΕΚ

Σταύρωση και Ανάσταση

Σταύρωση και Ανάσταση
INTIME SPORTS

Ο Δέλλας ολοκληρώνει τη δεύτερη ολόκληρη (και τρίτη συνολικά) σεζόν του στον πάγκο της ΑΕΚ και το Sport24.gr θυμίζει τις κυριότερες στάσεις ενός ταξιδιού μέσα από το οποίο ο τεχνικός της Ένωσης τα είδε, έζησε, άκουσε και διάβασε όλα μέχρι να γίνει αληθινά αποδεκτός για το έργο του.

Μέσα από τη διαδικασία της επανεκκίνησης της ΑΕΚ, ο Τραϊανός Δέλλας κλήθηκε να ανταποκριθεί σε ένα διπλό στοίχημα με διετή ορίζοντα. Από τη μία να δημιουργήσει το προπονητικό προφίλ του τεστάροντας τον εαυτό του στο τιμόνι μίας ιδιαίτερα απαιτητικής δουλειάς και από την άλλη να «χτίσει» τον κορμό της πρωταγωνίστριας στη Σούπερ Λίγκα Ενωσης, όπως τουλάχιστον την οραματίζονται οι άνθρωποι που ανέλαβαν τη διοικητική καθοδήγησή της.

Περίπου δύο χρόνια μετά την ανάληψη της συγκεκριμένης αποστολής και ενώ αναμένεται η επισφράγιση της επιτυχούς προσπάθειάς του με την επιστροφή της ΑΕΚ στην Α' Εθνική, τα όσα έχει πετύχει κρίνονται ως άκρως ενθαρρυντικά. Η ομάδα έχει ήδη «χτίσει» ένα συμπαγές και μοντέρνο σύνολο το οποίο δοκιμάστηκε (μέσω της διαδικασίας του Κυπέλλου Ελλάδας) απέναντι σε ομάδες τις μεγαλύτερης κατηγορίας και πήρε βαθμό υψηλό.

Η δύσκολη περίοδος

Αν πιάσει κανείς το κουβάρι πριν αυτό αρχίσει να ξετυλίγεται και αναζητήσει το σκεπτικό με το οποίο αφέθηκε από τον Μελισσανίδη η προπονητική μπαγκέτα στον Δέλλα, θα θυμηθεί ότι ο Τίγρης αποφάσισε να συνεχίσει μαζί του (καθώς είχε προηγηθεί το ατυχές και στιγματικό διάστημα για τον Τράι στον πάγκο της ομάδας που υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική) επειδή «θέλουμε να χτίσουμε από μεγάλη ομάδα και τον δικό μας προπονητή».

Ήταν το διάστημα που όλοι εκείνοι οι οποίοι αργότερα, εντελώς εμπαθώς και με ανεδαφικά επιχειρήματα, κατάστησαν ως ανεπαρκή τον προπονητή της Ένωσης, μιλούσαν για έναν νέο τεχνικό που θα μάθει τη δουλειά μέσα από την ΑΕΚ με σκοπό να εξελιχθεί στον δικό της... Γκουαρντιόλα. Τα ξέχασαν όλα εν μία νυκτί, τα έθαψαν στον απορριμματοφόρο σάκο της σκέψης τους, σαν μην τα υποστήριξαν ποτέ. Η εύκολη «ελληνική» λύση...

Ο προπονητής της ΑΕΚ διάβαζε για... δεδομένη αντικατάστασή του, οι ατζέντηδες πρίτειναν σωρηδόν αντικαταστάτες του, ωστόσο εκείνος βγήκε ενισχυμένος και κέρδισε πόντους στην εκτίμηση του Μελισσανίδη και των φίλων της Ένωσης. Είναι αληθές και ορθώς καταγεγραμμένο στον Τύπο ότι ο επικεφαλής της ποδοσφαιρικής Ένωσης θορυβήθηκε από κάποιες εμφανίσεις της ΑΕΚ οι οποίες του γέννησαν την αμφιβολία για το αν θα έπρεπε να διατηρήσει στο τιμόνι της Ένωσης τον Τραϊανό Δέλλα και για τη σαφώς δυσκολότερη αποστολή της Β' Εθνικής.

Η αμφιβολία του διοχετεύθηκε στην πιάτσα των ατζέντηδων, οι οποίοι έσπευσαν να του προτείνουν πιθανές ιδανικές λύσεις. Υπήρξαν διερευνητικές επαφές με τους Σαν Πίντο και Γαρίδο, λέγεται επίσης ότι από το μυαλό του Τίγρη πέρασε η λύση Τσιώλη, ενώ φήμες κάνουν λόγο για επαφές με τουλάχιστον 2-3 ακόμα προπονητές.

Ωστόσο ο Μελισσανίδης δεν είχε ακόμα πάρει την απόφαση αντικατάστασης του Δέλλα, τουναντίον ήλπιζε ότι εν τέλει θα πειθόταν για την αναγκαιότητα παραμονής του Κολοσσού και της προώθησης του πλάνου ανάδειξης και εξέλιξης του μέσα από την ΑΕΚ. Ασφαλώς αυτή η επιλογή κέρδισε πόντους μέσα από τη δεδομένη στήριξη του Μπάγεβιτς στον Κολοσσό, ενώ όσο περνούσε ο καιρός και η εικόνα της ομάδας άρχιζε να αλλάζει προς το καλύτερο. Η Ένωση έβγαζε αυτοματισμούς και προσπαθούσε με όσα όπλα διέθετε, να παράξει μοντέρνο και ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο.

Όλοι για έναν, ένας για όλους

Ο ίδιος ο Δέλλας, αφού βίωσε με υπομονή, ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους εκείνους τους μήνες αμφισβήτησης εξαιτίας της διπροσωπίας που παρουσίαζε η Ενωση στα γήπεδα της Γ' Εθνικής, εμφανίστηκε πολύ πιο έτοιμος, απαιτητικός και συγκροτημένος κατά την τρέχουσα σεζόν. Έβαλε ακόμα πιο συγκεκριμένες αρχές στο παιχνίδι της ομάδας και βάσει αυτών η ΑΕΚ παρουσιάστηκε συμπαγής και λειτουργική στην άμυνα και προπάντων μοντέρνα και αποτελεσματική στο δημιουργικό τομέα.

Αυτό που ο Κολοσσός είχε εξαρχής στο μυαλό του ήταν ένα σύνολο που όχι απλώς θα γιγαντώνεται μέσα από νίκες αλλά και το οποίο θα είναι ευχάριστο στο μάτι του άλλου. Ομολογουμένως τα κατάφερε και γιατί κατά την τρέχουσα σεζόν διαθέτει στη διάθεσή του ποδοσφαιριστές με περισσότερη ποιότητα οι οποίοι αποδείχτηκαν καλύτεροι δέκτες των εντολών του.

Ωστόσο αν δεν διακρινόταν και ο ίδιος για την ικανότητά του στο να μεταδίδει αποτελεσματικά όσα έχει κατά νου, η δουλειά θα έμενε στη μέση. Γι αυτό και ως γνώρισμα του περισσότερο χαρακτηριστικό από οποιαδήποτε τακτική προσέγγισή του, οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές αναγνωρίζουν την ικανότητά του να τους έχει όλους δεμένους γύρω από εκείνον, έχοντας καταφέρει να ενεργοποιήσει το μηχανισμό του καθενός ξεχωριστά για την αναγκαιότητα να λειτουργούν με γνώμονα το καλό του συνόλου. Μία συνήθης ατάκα του θα θυμίζει μόνιμα στους παίκτες της ΑΕΚ ότι « ο καθένας σας έχει ικανότητα να κάνει πράγματα μέσα στο γήπεδο, αλλά θα είναι πολύ λιγότερα αν δεν αφήσετε τον άλλον να σας βοηθήσει».

Προπονητικό προφίλ

Στην προπόνηση ο Δέλλας είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός. Θα κάνει παρατηρήσεις όπου χρειάζεται, θα υπάρξουν και στιγμές που θα φωνάξει αλλά δεν θα το κάνει για ψύλλου πήδημα φορώντας το μανδύα του «ψευτο-αυταρχικού» προπονητή. Δεν είναι άνθρωπος των εντάσεων και θέλει μέσα από την επαφή με τους ποδοσφαιριστές του να καταλαβαίνει το πως αισθάνονται και να ακούει τους προβληματισμούς τους. Σε τακτικό επίπεδο κρίνεται ως προοδευτικός.

Είναι υπέρμαχος της άποψης ότι η ΑΕΚ πρέπει να είναι ομάδα επιθετική και γι αυτό δεν θα πρέπει να διαφοροποιεί την προσέγγισή της κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για να εκμαιεύσει το αποτέλεσμα. Αυτό το είδαμε έντονα στον αγώνα Κυπέλλου του ΟΑΚΑ απέναντι στον Ολυμπιακό όταν με τις αλλαγές του επέμεινε στο να είναι η ομάδα του περισσότερο επιθετική από ότι ενδεχομένως απαιτούσαν ο συνθήκες των τελευταίων λεπτών.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ