ΕΛΛΑΔΑ

Τα αθλητικά "μέτωπα" του ΣΥΡΙΖΑ

Τα αθλητικά "μέτωπα" του ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει αρκετές "καυτές πατάτες" σχετικά με τον αθλητισμό και το Sport24.gr καταγράφει με ποια ζητήματα έχει να ασχοληθεί στο εγγύς και απώτερο μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο θριαμβευτής των εκλογών και αποτελεί τον βασικό "πυλώνα" της συγκυβέρνησης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Πολλά τα ζητήματα που έχεί να ασχοληθεί και να λύσει η νέα κυβέρνηση, τα "μέτωπα" είναι πολλά και ανοικτά, με τον αθλητισμό να μην μεν προτεραιότητα, σε κάθε περίπτωση όμως να υπάρχουν πολλά και σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν.

Η διαφθορά στο ποδόσφαιρο

Από 'κει και πέρα, το ζήτημα της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο ζήτημα που θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση και καλείται να το φτάσει μέχρι τέλους, ώστε να φανεί ποιοι είναι ένοχοι και ποιοι αθώοι σε αυτή την υπόθεση. Ειδικά, δε, αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τότε πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως θα υπάρξει πίεση να προχωρήσει το θέμα. Η υπόθεση αφορά 16 παράγοντες του ποδοσφαίρου για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και στημένους αγώνες, δίχως να έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα, καθώς δεν έχει γίνει άρση του σχετικού απορρήτου. Σύμφωνα με την ενημέρωση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας κ. Ηλία Ζαγοραίου, οι κατηγορούμενοι είναι: 4 παράγοντες της ΕΠΟ, 2 παράγοντες ΠΑΕ, 2 πρόσωπα από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, 3 διαιτητές (μεταξύ αυτών και εν ενέργεια), ενώ5 είναι οι κατηγορούμενοι από άλλες επιτροπές.

Ο νέος αθλητικός νόμος και οι Ομοσπονδίες

Ο νέος αθλητικός νόμος είναι σίγουρα μια... τομή στον ελληνικό αθλητισμό και πρόκειται να αλλάξει πολλά απ' όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Πολλοί έχουν εκφραστεί με πολύ καλά λόγια και άλλοι διατυπώνουν τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους. Λόγω των πολιτικών εξελίξεων, δεν ήρθε ποτέ στην Βουλή για συζήτησή ο νόμος Ανδριανού και ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να επαναφέρει το θέμα, αφού με τα περισσότερα απ' όσα αναφέρει ο νόμος συμφωνεί, ενώ ίσως υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Μεταξύ άλλων, περιορίζεται η θητεία των μελών διοικητικών συμβουλίων ομοσπονδιών, καταργείται η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και ρυθμίζονται ενιαία όλα τα δικαιοδοτικά όργανα των ομοσπονδιών.

Το θέμα της χρηματοδότησης των αθλητικών ομοσπονδιών βρίσκεται σε συνάρτηση με το ζήτημα της γενικότερης χρηματοδότησης της χώρας. Σε περίπτωση ενίσχυσης της κρατικής ρευστότητας δεν αποκλείεται να υπάρξουν μικρές αυξήσεις, χωρίς πάντως να μπορούν να γίνουν θεαματικές μεταβολές. Όσον αφορά την κρατική επιχορήγηση για το 2015, το Sport24.gr είχε αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα και στο τι ακριβώς ισχύει και είναι ένα θέμα που θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση. Θα πρέπει να διαπιστωθεί ποιες ομοσπονδίες διαθέτουν αθλητική αναγνώριση και αν έχουν εναρμονίσει τα καταστατικά τους, με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν.

Το γηπεδικό της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού

Το θέμα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ ήταν και ζήτημα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πολλά έχουν γραφτεί για το εν λόγω ζήτημα, έχει προκαλέσει συζητήσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μην ξεχνάμε πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της κατασκευής του γηπέδου στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Το ζήτημα αφορά βέβαια κατά κύριο λόγο την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα την Περιφέρεια και τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας/Χαλκηδόνας, όμως δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη η κυβέρνηση. Θα προσπαθήσει να βρει μια φόρμουλα, ώστε να λυθεί το θέμα και να ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές. Το γεγονός πως στο νέο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχει και ένα Κόμμα αρκετά... φιλικό στα "θέλω" της ΑΕΚ εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως να βοηθήσει προς την θετική έκβαση της υπόθεσης με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Όσον αφορά το γήπεδο του Παναθηναϊκού, με τον ΣΥΡΙΖΑ ως κορμό του κυβερνητικού σχήματος υπάρχει η δυνατότητα να προωθηθεί ευκολότερα η οριστική ανάκληση της Διπλής Ανάπλασης. Άλλωστε, πολέμησε τη συγκεκριμένη αστική παρέμβαση και μέσω των 131 μπλόκαρε την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Ο σύλλογος και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταυτόσημες απόψεις για το θέμα. Το συντομότερο δυνατό στον Παναθηναϊκό θα αρχίσουν τις επαφές με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε να έρθει προς ψήφιση στη Βουλής ένας νόμος, ο οποίος θα καταργήσει οριστικά τη Διπλή Ανάπλαση.

Τα χρέη του ΠΑΟΚ

Αναφορικά με τα χρέη του ΠΑΟΚ, είναι θέμα που έχει... συρθεί εδώ και καιρό και δεν έχει προκύψει λύση. Πολλές οι συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στον Ιβάν Σαββίδη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι ζήτημα του Υπουργείου Οικονομικών και καλείται να τα βρει με τον μεγαλομέτοχο του "Δικεφάλου του Βορρά". Ο Σαββίδης ήταν "ζεστός" στο να δώσει μετρητά 11,5 εκ. ευρώ για να διαγράψει οριστικά τα χρέη της "ασπρόμαυρης" ΠΑΕ και είναι η καταβολή του πρωτογενούς κεφαλαίου και πολύ μικρού ποσοστού προστίμων και προσαυξήσεων. Το Sport24.gr, είχε γράψει στις 6 Δεκεμβρίου για το θέμα πως η λύση μπορεί να έρθει τελικά με ένα ποσό κοντά στα 14 εκ. ευρώ. Μάλιστα, μόλις εγκριθεί η οριστική λύση, η ΠΑΕ θα κάνει την απαραίτητη διαδικασία για να "ξεπαγώσει" τα χρέη της "ακυρώνοντας" τις προσφυγές που είχε κάνει.

Το μεγάλο ζήτημα του ντόπινγκ

Άλλο ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα βρει μπροστά της η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι η καταπολέμηση του ντόπινγκ μέσω της αναβάθμισης του ΕΣΚΑΝ, κάτι που προβλεπόταν άλλωστε και στον αθλητικό νόμο Ανδριανού. Η Ελένη Αυλωνίτου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει λάβει Master of Science στη φυσική αγωγή το 1983 και διδακτορικό PhD στην εργοφυσιολογία, με δεύτερη ειδικότητα την ενδοκρινολογία και βιοχημεία της άσκησης το 1988. Το 1988 ανέλαβε θέση ερευνήτριας εργοφυσιολόγου στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών του ΟΑΚΑ, στην οποία έμεινε μέχρι το 2013. Εν ολίγοις, είναι ένα ζήτημα με το οποίο θα μπορούσε να ασχοληθεί και σε κάθε περίπτωση πρέπει να λυθεί μια και καλή.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ