ΕΟΚ

Οι ομοσπονδίες που δεν δικαιούνται επιχορήγηση

Οι ομοσπονδίες που δεν δικαιούνται επιχορήγηση

Τα όσα θα διαβάσετε αφορούν την κρατική επιχορήγηση του 2015, δικαίωμα στην οποία έχουν οι ομοσπονδίες που πήραν αθλητική αναγνώριση- καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τρεις δεν το έχουν κάνει: είναι οι ΕΠΟ, ΕΟΚ και ΕΟΠΕ.

Η αθλητική αναγνώριση των ομοσπονδιών, δεν είναι κάτι καινούργιο στην αθλητική ζωή αυτού του τόπου. Αν υπάρχει κάτι νέο, είναι οι νόμοι βάσει των οποίων χορηγείται από τη ΓΓΑ. Έτσι τον 7575 αντικατέστησε ο 2725, με την ουσία του πράγματος να είναι πως όλες οι ομοσπονδίες έπρεπε να κάνουν από την αρχή τη διαδικασία, για να αναγνωριστούν. Διαφορετικά, όπως είχαν ενημερωθεί ευθύς εξ αρχής, δεν θα είχαν δικαίωμα στην κρατική επιχορήγηση.Αυτή του 2015, γιατί εκείνη του 2014 έχει δοθεί (μένει μια τελευταία δόση).

Οι περισσότερες (η συντριπτική πλειοψηφία) συμμορφώθηκαν. Κάποιες όχι. Στην τελευταία λίστα είναι η ΕΠΟ (επέμενε πως έχει αναγνώριση -κάτι που ισχύει, αλλά βάσει του παλιού νόμου), η ΕΟΠΕ (κάνει ενέργειες να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά και να τα καταθέσει) και η ΕΟΚ. Για την ομοσπονδία του μπάσκετ, η ΓΓΑ δεν έχει κάποια ενημέρωση.

Οι πληροφορίες του Sport24.gr αναφέρουν πως για να είναι βέβαιος ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός πως αυτή τη φορά η δουλειά θα γίνει σωστά (βάσει νόμου), έστειλε στα αρμόδια τμήματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού έγγραφο, με το οποίο ζητάει να γίνει έλεγχος σε όλες τις ομοσπονδίες, για να διαπιστωθεί ποιες διαθέτουν αθλητική αναγνώριση και αν έχουν εναρμονίσει τα καταστατικά τους, με τα νέα δεδομένα. Ο έλεγχος αυτός είναι ακόμα σε εξέλιξη. Εφόσον διαπιστωθεί πως κάποια ομοσπονδία δεν έχει ανταποκριθεί, θα δεχθεί τις συνέπειες, το 2015. Δηλαδή, δεν θα πάρει επιχορήγηση.

Τι έχει προηγηθεί

Η πιο πρόσφατη περίπτωση όσων θα διαβάσετε στη συνέχεια, είναι η ανάκληση της ενημερότητας της ΕΠΟ, από το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν παρέμβασης του Υφυπουργού Αθλητισμού. Γιατί; " Υπενθυμίζεται ότι εξαρχής η αρμόδια για την ΕΠΟ ΔΟΥ ΙΒ’ Αθηνών με έγγραφό της επεσήμανε ότι η Ομοσπονδία δεν είναι φορολογικά ενήμερη ", ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Για αυτό και ο Γιώργος Σαρρής υπέβαλε την παραίτηση του -δεδομένου ότι δεν μπορούσε να πάρει φορολογική ενημερότητα, κατά του ιδίου το ρηθέν: προκειμένου να εκταμιευθεί η επιχορήγηση. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει πρόβλημα και για το 2014, διότι δεν ήταν συνεπής σε ρύθμιση χρεών που είχε κάνει, με τ ον Υφυπουργό Αθλητισμού να ενημερώνει ότι αυτός είναι ο λόγος που θα χαθούν 1.434.100 ευρώ από την κρατική επιχορήγηση, για τα ποδοσφαιρικά σωματεία μέσω των ΕΠΣ . Το γεγονός ότι δεν υπάρχει φορολογική ενημερότητα, δημιουργεί πρόβλημα και για το 2015.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά

Η διαδικασία που έπρεπε να τακτοποιήσει κάθε ομοσπονδία που ήθελε την αναγνώριση (και άρα την κρατική επιχορήγηση) είναι συγκεκριμένη και για να μην σας ζαλίζουμε, είναι η εξής:

" ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Ν.2725/1999 όπως ισχύει, άρθρα 20 & 28

1. Αίτηση του Δ.Σ. προς τη Γ.Γ.Α. περί χορήγησης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης Ομοσπονδίας, στην οποία θα αναφέρονται συγκεκριμένα τα αθλήματα ή οι κλάδοι άθλησης και τα αγωνίσματα των αθλημάτων ή των κλάδων άθλησης.

Η αίτηση θα είναι υπογραμμένη από τον πρόεδρο κ΄ το γενικό γραμματέα, θα φέρει τη σφραγίδα της ομοσπονδίας και θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση (αποκλειστικά της ομοσπονδίας) ή ταχυδρομική θυρίδα, τηλέφωνα επικοινωνίας, υπεύθυνο επικοινωνίας (τηλέφωνα), φαξ, Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ., αριθ. τραπεζικού λογαριασμού ομοσπονδίας και e-mail.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επωνυμία και η σφραγίδα της ομοσπονδίας να συμφωνούν με την επωνυμία που αναφέρεται στο ισχύον καταστατικό.

2. Έκθεση του Δ.Σ. της πορείας της ομοσπονδίας από την ίδρυση της μέχρι σήμερα, υπογραμμένη από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα με σφραγίδα της ομοσπονδίας. Αναλυτικά θα αναφέρονται: το έτος ίδρυσης, τα αθλήματα ή οι κλάδοι άθλησης που καλλιεργεί, τα αγωνίσματα των αθλημάτων και οι τυχόν κατηγορίες τους.

3. Επικυρωμένο αντίγραφο πρακτικού συγκρότησης Δ.Σ. της υπό αναγνώριση ομοσπονδίας.

4. Ύπαρξη αντίστοιχης διεθνούς αθλητικής ομοσπονδίας αναγνωρισμένη από τη Δ.Ο.Ε. για το άθλημα ή τον κλάδο άθλησης που καλλιεργεί.

5. Επικυρωμένα αντίγραφα πρακτικών αποφάσεων των Δ.Σ. ή των Γ.Σ. είκοσι (20) τουλάχιστον αθλητικών σωματείων ή πέντε (5) τουλάχιστον αθλητικών ενώσεων που καλλιεργούν το ίδιο άθλημα ή τον ίδιο κλάδο άθλησης, επιδεικνύοντας αγωνιστική δραστηριότητα.

6. Επικυρωμένο αντίγραφο καταστατικού εναρμονισμένο με το ν.2725/99 όπως ισχύει.

7. Επικυρωμένο αντίγραφο απόφασης αναγνώρισης από το οικείο Πρωτοδικείο.

8. Επικυρωμένο αντίγραφο πιστοποιητικού εγγραφής στο οικείο Πρωτοδικείο.

9. Έκθεση του Δ.Σ., επαρκώς αιτιολογημένη, ότι: α) το προτεινόμενο άθλημα συνάδει με τα αθλητικά ιδεώδη, β) κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη ανεξάρτητης ομοσπονδίας και γ) το ιστορικό της πορείας του αθλήματος στην Ελλάδα.

10. Κανονισμούς διεξαγωγής αγώνων και διοργανώσεων καθώς και τους διεθνείς κανονισμούς που διέπουν το άθλημα (ξενόγλωσσα και μεταφρασμένα με επίσημη μετάφραση), τα αγωνίσματα και τις τυχόν κατηγορίες.

11. Επικυρωμένο αντίγραφο βεβαίωσης της οικείας Περιφέρειας ότι έχουν θεωρηθεί τα προβλεπόμενα από το ν.2725/99 όπως ισχύει, βιβλία.

12. Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα της ομοσπονδίας.

13. Υπεύθυνες Δηλώσεις των μελών του Δ.Σ. θεωρημένες από δημόσια αρχή για το γνήσιο των υπογραφών τους, στις οποίες θα αναφέρεται: α) ότι δεν εμπίπτουν στα κωλύματα – περιορισμούς όπως ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.2725/99, όπως ισχύει (βλέπε υπόδειγμα Υ.Δ.) και β) ότι συμμετέχουν ως απλό μέλος ή ως μέλος της διοίκησης αθλητικού σωματείου της υπό αναγνώρισης ομοσπονδίας.

14. Υπεύθυνη Δήλωση του Δ.Σ., θεωρημένη από δημόσια αρχή για το γνήσιο των υπογραφών του προέδρου και του γενικού γραμματέα, στην οποία θα δηλώνονται: α) η διεύθυνση των γραφείων της ομοσπονδίας και β) η διεύθυνση των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιεί καθώς επίσης και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ανωτέρω.

15. Πλήρης κατάσταση του τεχνικού (προπονητές κ.ά.) και διοικητικού προσωπικού: ιδιότητα, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αριθμός δελτίου ταυτότητας, υπογραμμένη από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα, με σφραγίδα της ομοσπονδίας, συνοδευόμενη από αντίγραφο της απαιτούμενης εκ του νόμου σύμβασης ομοσπονδίας – προπονητή, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ./.2

16. Ετήσιος προϋπολογισμός εγκεκριμένος από τη Γενική Συνέλευση με αναφορά στις πηγές εσόδων (εισφορές - συνδρομές μελών, χορηγίες, δωρεές, επιχορηγήσεις κ.ά) – εξόδων, υπογραμμένος από τον πρόεδρο κ΄ το γενικό γραμματέα, με σφραγίδα της ομοσπονδίας.

17. Εγκρίσεις Γενικών Συνελεύσεων των οικονομικών απολογισμών της ομοσπονδίας από την ίδρυση της,υπογεγραμμένες από τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα, με σφραγίδα της ομοσπονδίας.

Επίσης απαιτούνται τα Α1 δικαιολογητικά για την αναγνώριση των είκοσι (20) σωματείων – μελών της υπό αναγνώριση Ομοσπονδίας.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

(άρθρο 8 Ν.1599/1986)

Η ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή τη δήλωση μπορεί να ελεγχθεί με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών (άρθρο 8,παρ. 4 Ν. 1599/1986)

ΠΡΟΣ(1):

Ο – Η Όνομα:

Επώνυμο:

Όνομα και Επώνυμο Πατέρα:

Όνομα και Επώνυμο Μητέρας:

Ημερομηνία γέννησης(2):

Τόπος Γέννησης:

Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας:

Τηλ:

Τόπος Κατοικίας:

Οδός:

Αριθ:

ΤΚ:

Αρ. Τηλεομοιοτύπου (Fax):

Δ/νση Ηλεκτρ. Ταχυδρομείου

(Ε-mail):

Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις (3), που προβλέπονται από της διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι:

Α) δεν εμπίπτω στις διατάξεις του άρθρου 3 «Κωλύματα εγγραφής-Περιορισμοί» του αθλητικού νόμου 2725/1999, όπως ισχύει, όπως αναφέρονται παρακάτω:

«1. Δεν μπορεί να είναι μέλος αθλητικού σωματείου ή μέλος των οργάνων διοίκησης σωματείου, ένωσης, ομοσπονδίας, επαγγελματικού συνδέσμου ή αθλητικής ανώνυμης εταιρείας ή ειδικός συνεργάτης αυτών, ούτε μπορεί να αναλάβει με οποιονδήποτε τρόπο ή απόφαση των ανωτέρω φορέων οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή έργο, ιδίως σχετικά με την εκπροσώπηση, διοίκηση ή διαχείριση του φορέα:

α) Όποιος δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του.

β) Όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα σύμφωνα με το Ν. 663/1977, όπως ισχύει κάθε φορά ή με τελεσίδικο βούλευμα ή έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία, είτε σε ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον ενός (1) έτους είτε, ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής, για τα ποινικά αδικήματα του παρόντος νόμου, ή για αδικήματα βίας στους αθλητικούς χώρους, χρήση ή διάθεση ουσιών ή μεθόδων φαρμακοδιέγερσης, κατασκοπεία, κλοπή, υπεξαίρεση, δόλια χρεοκοπία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη, εκβίαση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί μεσαζόντων.

γ) Όποιος έχει στερηθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση τα πολιτικά του δικαιώματα και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η στέρηση.

δ) Όποιος έχει τιμωρηθεί κατά τις διατάξεις του άρθρου 130 του παρόντος νόμου και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τιμωρία. (4)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ημερομηνία: ../../20...

Ο – Η Δηλ.

(Υπογραφή)

(1) Αναγράφεται από τον ενδιαφερόμενο πολίτη ή Αρχή ή η Υπηρεσία του δημόσιου τομέα, που απευθύνεται η αίτηση.

(2) Αναγράφεται ολογράφως.

(3) « Όποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Εάν ο υπαίτιος αυτών των πράξεων σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτόν του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών. (4) Σε περίπτωση ανεπάρκειας χώρου η δήλωση συνεχίζεται στην πίσω όψη της και υπογράφεται από τον δηλούντα ή την δηλούσα.

2. Οι εν ενεργεία και μη εν ενεργεία διαιτητές ομαδικού αθλήματος, μέλη των οικείων συνδέσμων διαιτητών και οι εν ενεργεία προπονητές του οικείου κλάδου άθλησης δεν επιτρέπεται να είναι μέλη αθλητικού σωματείου που καλλιεργεί τον ίδιο κλάδο άθλησης. Δεν επιτρέπεται η υποβολή υποψηφιότητας διαιτητή, εν ενεργεία ή μη, και η συμμετοχή του σε αρχαιρεσίες αθλητικού σωματείου, ένωσης ή ομοσπονδίας του οικείου αθλήματος για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου ή άλλου οργάνου διοίκησης, διαχείρισης ή εκπροσώπησης, πριν από την παρέλευση τριών πλήρων ετών από τη διαγραφή του από τα μητρώα του συνδέσμου διαιτητών στον οποίο ανήκε. Η ημερομηνία διαγραφής του πιστοποιείται με υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 του προέδρου του συνδέσμου, η οποία πρέπει να συνοδεύει την υποβολή της υποψηφιότητας. Η κατά παράβαση της διάταξης αυτής συμμετοχή σε αρχαιρεσίες αθλητικού σωματείου, ένωσης ή ομοσπονδίας και η τυχόν εκλογή είναι αυτοδίκαια άκυρες. Ως διαιτητές, για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, θεωρούνται επίσης οι επόπτες, οι σημειωτές, οι κριτές, οι χρονομέτρες, οι αφέτες, οι παρατηρητές, καθώς και όσοι, με οποιονδήποτε τρόπο, συμμετέχουν σε διαιτητικό έργο ομαδικού αθλήματος.

3. Οι εν ενεργεία και μη εν ενεργεία διαιτητές, κριτές, χρονομέτρες και όσοι άλλοι συμμετέχουν σε διαιτητικό έργο ατομικού αθλήματος, μέλη των οικείων συνδέσμων, μπορούν να είναι μέλη αθλητικού σωματείου που καλλιεργεί τον ίδιο κλάδο άθλησης, δεν επιτρέπεται όμως να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή της εξελεγκτικής επιτροπής του σωματείου αυτού ούτε να είναι αντιπρόσωποι του σε υπερκείμενες ενώσεις ή ομοσπονδίες. Το κώλυμα του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τους διαιτητές και τους κριτές των αθλημάτων της σκοποβολής, του ζατρικίου, του αγωνιστικού μπριντζ και του αεραθλητισμού.

4. Αθλητής μπορεί να εγγραφεί ως μέλος σε αθλητικό σωματείο, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του καταστατικού του, ένα (1) τουλάχιστον έτος μετά την τελευταία συμμετοχή του σε επίσημο αθλητικό αγώνα. Επίσημος αθλητικός αγώνας είναι ο αγώνας που διοργανώνεται από την οικεία αθλητική ομοσπονδία ή διεξάγεται με την έγκρισή της.

5. Κατ' εξαίρεση, οι αθλητές των αθλημάτων της σκοποβολής, του γκολφ, του μπιλιάρδου, του μπόουλινγκ, της ορειβασίας και αναρρίχησης, του παγκρατίου, της ιππασίας, του αεραθλητισμού, καθώς επίσης και οι αθλητές των μηχανοκίνητων και των σχετικών κλάδων άθλησης αυτών, μπορούν να εγγράφονται με μέλη σε αθλητικό σωματείο που καλλιεργεί τον ίδιο κλάδο άθλησης και να μετέχουν στο Δ.Σ. και στα άλλα όργανα αυτού, υπερκείμενων ενώσεων ή της αθλητικής ομοσπονδίας, εφόσον έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος της ηλικίας τους. Στην εξαίρεση του προηγούμενου εδαφίου υπάγονται και οι αθλητές των αθλημάτων του ζατρικίου, του αγωνιστικού μπριντζ και της ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας εφόσον είναι ενήλικες.

6. Δεν επιτρέπεται να είναι μέλη αθλητικού σωματείου το προσωπικό του σωματείου, για όσο χρόνο διαρκεί η πάσης φύσεως σύμβαση εργασίας του με αυτό και για ένα (1) χρόνο από τη λήξη της, καθώς επίσης και όσοι συνάπτουν σύμβαση με το σωματείο για παροχή υπηρεσιών ή για εκτέλεση έργου με αμοιβή είτε ατομικά είτε ως ομόρρυθμοι εταίροι είτε ως διαχειριστές Ε.Π.Ε. ή μέλη διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας, για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή η εκτέλεση του έργου και για ένα (1) χρόνο μετά τη λήξη, με οποιονδήποτε τρόπο, της σύμβασης ή την παράδοση του έργου, αντίστοιχα. Έμποροι αθλητικών ειδών, καθώς και οι μέτοχοι, εταίροι. διαχειριστές και μέλη του διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ανώνυμης εταιρείας και κάθε είδους εμπορικής εταιρείας, εφόσον αυτές έχουν ως αντικείμενο εργασιών τους την εμπορία ή την κατασκευή κάθε είδους αθλητικών ειδών, δεν επιτρέπεται να είναι μέλη διοικητικού συμβουλίου ή εξελεγκτικής επιτροπής αθλητικού σωματείου ούτε να είναι αντιπρόσωποι του σε υπερκείμενες ενώσεις ή ομοσπονδίες. Η απαγόρευση αυτή ισχύει επίσης για όσους διατηρούν πρακτορεία προγνωστικών για αγώνες κάθε είδους, καθώς και για τις συζύγους, τα τέκνα και τους γονείς τους, αλλά μόνο για σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα, οι αγώνες του οποίου περιλαμβάνονται στα δελτία προγνωστικών αγώνων που διακινεί το πρακτορείο.

B) δεν εμπίπτω στις διατάξεις του άρθρου 21 «Κωλύματα-Περιορισμοί» του αθλητικού νόμου 2725/1999, όπως ισχύει, όπως αναφέρονται παρακάτω:

1. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί στο Δ.Σ. ή σε άλλο από το καταστατικό προβλεπόμενο όργανο αθλητικής ομοσπονδίας υποψήφιος, εφόσον:

α) είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου άλλης αθλητικής ομοσπονδίας, κατά το χρόνο υποβολής της υποψηφιότητας,

β) είναι υπάλληλος αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας,

γ) είναι υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού,

δ) έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας ή έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών με ανώνυμη εταιρεία ή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και κάθε είδους εμπορική εταιρεία, εφόσον αυτές έχουν ως αντικείμενο εργασιών την εμπορία ή κατασκευή κάθε είδους αθλητικών ειδών.

2. Συμμετέχω ως απλό μέλος ή ως μέλος της Διοίκησης στο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία …………………. ……………………………………………………………………………………………………………………………………. και αριθμό μητρώου αναγνώρισης Γ.Γ.Α. ………………….

Ο – Η Δηλ.

(Υπογραφή)".

TAGS ΕΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ