ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν κόβεται η ανάσα

Όταν κόβεται η ανάσα

Πέντε Νοτιοαμερικάνοι που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα καταθέτουν στο Sport24.gr τις δικές τους εμπειρίες από την επίδραση του υψομέτρου στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Πριν από περίπου δύο μήνες, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της διοργανώτριας χώρας του Κόπα Αμέρικα του 2015, Χιλής, έλαβε μία απόφαση περίεργη, ή τουλάχιστον ασυνήθιστη.

Η μόνιμη έδρα της "ρόχα" για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018, θα μεταφερθεί από την πρωτεύουσα Σαντιάγκο, στην Καλάμα - περιοχή της Χιλής με το μεγαλύτερο υψόμετρο - προκειμένου να έχει προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της, κατόπιν απόφασης του ομοσπονδιακού τεχνικού της, Χόρχε Σαμπάολι.

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορα για το τρομερό υψόμετρο στο Κίτο του Ισημερινού, στο Λα Πας της Βολιβίας, αλλά και στο Ποτοσί της ίδιας χώρας. Έχουμε δει, εάν θέλετε, τον Μέσι, τον Ντι Μαρία, τον Ροναλντίνιο, να είναι ωσεί παρόντες όταν επισκέπτονται σε συλλογικό ή εθνικό επίπεδο τη Βολιβία, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα.

Εμετοί, πόδια βαριά, ανάσα που κόβεται και ζαλάδα. Η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση ελαττώνει το οξυγόνο των αθλητών. Τα πάντα σκοτεινιάζουν, η επιβίωση γίνονται δύσκολη, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για αγωνιστική δραστηριότητα που απαιτεί επιπλέον καταβολή δυνάμεων.

Όταν κόβεται η ανάσα

Το Sport24.gr ζήτησε τη γνώμη των ειδικών. Δεν είναι γιατροί, αλλά είναι οι αυτόπτες μάρτυρες της επίδρασης του υψομέτρου στην απόδοση ενός αθλητή. Πέντε Λατινομερικάνοι ποδοσφαιριστές καταθέτουν τις εμπειρίες τους από την επίδραση του υψομέτρου στην απόδοσή τους, περιγράφουν τα κύρια συμπτώματα της κόπωσης και απαντούν στο ερώτημα εάν οι γηπεδούχοι έχουν το πλεονέκτημα για τη νίκη.

Κριστιάν Τσάβες (ΠΑΣ Γιάννινα) - Ποτοσί 3.960 μέτρα

Ο Αργεντινός μέσος τους ΠΑΣ Γιάννινα, Κριστιάν Γκαμπριέλ Τσάβες, μιλά στο Sport24.gr, για την επίσκεψή του με τη φανέλα της Σαν Λορένσο στο Ποτοσί της Βολιβίας, στο πλαίσιο του Κόπα Λιμπερταδόρες.

Δεν μπορείς να αναπνεύσεις, δεν μπορείς να ανασάνεις, πως να συγκεντρωθείς;

"Έπαιξα με τη Σαν Λορένσο απέναντι στη Ρεάλ Ποτοσί, κερδίσαμε 3-2, αλλά υποφέραμε, ακόμη το θυμάμαι πόσο δύσκολο ήταν εκείνο το παιχνίδι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην αναπνοή, δεν μπορείς να αναπνεύσεις, δεν μπορείς να ανασάνεις, πως να συγκεντρωθείς;

Όταν κόβεται η ανάσα
INTIME SPORTS

Οι ομάδες από τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα, έχουν μεγαλύτερο προβάδισμα γιατί ξέρουν να αναπνέουν καλύτερα, ξέρουν να διαχειρίζονται καλύτερα τις δυνάμεις τους και η μπάλα κυλά πιο γρήγορα."

Μάρκος Μπαρέρα (ΑΕΛ Καλλονής) - Λα Πας 3.637 μέτρα

Ο Αργεντινός αμυντικός της Καλλονής, Μάρκος Μπαρέρα, όχι μόνο επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Βολιβίας, αλλά έζησε και σε αυτή για περίπου δύο χρόνια. Με τη φανέλα της Δε Στρόνγκεστ από το 2012 έως το 2014, έζησε το "Εστάδιο Ερνάντο Σίλες" και από την καλή και από την ανάποδη και μοιράζεται τις σκέψεις του στο Sport24.gr:

Όταν κόβεται η ανάσα
INTIME SPORTS
Είναι τρομακτική η πρώτη φορά που έρχεσαι σε επαφή με το ύψος.

"Έπαιζα δύο χρόνια στη Βολιβία, στη Στρόνγκεστ. Είναι τρομακτική η πρώτη φορά που έρχεσαι σε επαφή με το ύψος. Βέβαια όταν παίζεις σε μία ομάδα, πρέπει αναγκαστικά να προσαρμοστείς. Τα κύρια συμπτώματα είναι ότι δεν νιώθεις τα πόδια σου και ότι σου κόβεται η ανάσα. Συνέπεια αυτού και είναι και οι εμετοί. Ειδικά για τους ξένους που έρχονται πρώτη φορά να παίξουν εκεί, είναι συχνό φαινόμενο."

Νικολάς Μαρτίνες (Παναιτωλικός) - Κίτο 2.782 μέτρα

Ο μεσοεπιθετικός του Παναιτωλικού, Νικολάς Μαρτίνες, επισκέφτηκε την πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο με την Ιντεπεντιέντε. Ο Αργεντινός μιλά στο Sport24.gr για το τί ακριβώς ένιωσε όταν ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τα 2.782 μέτρα.

Έλεγα θα σπάσει το κεφάλι μου

"Είχα παίξει μία φορά στο Κόπα Λιμπερταδόρες στο Κίτο, στην πρωτεύουσα του Ισημερινού. Το πρώτο πράγμα που ένιωσα ήταν ένας απίστευτος πονοκέφαλος. Έλεγα θα σπάσει το κεφάλι μου. Μετά η δυσκολία στην αναπνοή.

Όταν κόβεται η ανάσα
INTIME SPORTS

Σίγουρα οι ομάδες που παίζουν εκεί έχουν μεγαλύτερο προβάδισμα για τη νίκη. Είναι πολύ διαφορετική η απόδοση των ομάδων που επισκέπτονται το μεγάλο υψόμετρο, ακόμη και των πιο ποιοτικών ομάδων. Μερικοί ποδοσφαιριστές είναι κυριολεκτικά χαμένοι, δεν έχουν επαφή. Η κύρια διαφορά είναι στο σπριντ, είσαι τουλάχιστον μία δύο ταχύτητες πίσω. Τεράστια διαφορά."

Ντιέγκο Μπεχαράνο (Παναιτωλικός) - Λα Πας 3.637 μέτρα

Μέλος της Στρόνγκεστ αλλά και της εθνικής Βολιβίας, ο αμυντικός μέσος του Παναιτωλικού έμαθε να ζει σε μεγάλο υψόμετρο, από την κούνια του. Στο "Ερνάντο Σίλες" έχει φιλοξενήσει τον Μέσι, τον Ντι Μαρία, τον Νεϊμάρ και τους έχει δει... αγνώριστους. Ο Βολιβιανός χαφ, εξηγεί στο Sport24.gr, τη δική του μάχη με τον Λιονέλ Μέσι.

Οι Βραζιλιάνοι τα είχαν... χάσει. Δεν μπορούσαν να συγχρονιστούν

"Θυμάμαι ένα παιχνίδι, με τη Σάο Πάουλο που είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στη Λατινική Αμερική. Επικρατήσαμε πολύ εύκολα και σε αυτό μας βοήθησε εξαιρετικά το υψόμετρο. Οι Βραζιλιάνοι τα είχαν... χάσει. Δεν μπορούσαν να συγχρονιστούν.

Όταν κόβεται η ανάσα
INTIME SPORTS

Ένα άλλο παιχνίδι ήταν όταν με την εθνική Βολιβίας υποδεχθήκαμε αυτή της Αργεντινής. Θυμάμαι τον Μέσι και τον Ντι Μαρία ότι δεν μπορούσαν να κάνουν σπριντ πάνω από δύο βήματα. Τους έπαιρνες την μπάλα, ακόμη και στην πρώτη επαφή."

Εμανουέλ Λούι (Αστέρας Τρίπολης) - Μεντεγίν 2.600 μέτρα

Ο Εμανουέλ Λούι επισκέφτηκε την Κολομβία όταν αγωνίζοταν στην πατρίδα του, Αργεντινή, με τη φανέλα της Ράσινγκ Κλουμπ και δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα μέσα από το Sport24.gr στις ομάδες που έχουν την έδρα τους αφ'... υψηλού.

Το ανάποδο συμβαίνει όταν έρχονται να παίξουν τη ρεβάνς στην Αργεντινή ή τη Βραζιλία.

"Είχα παίξει, σε χαμηλότερο υψόμετρο βέβαια, στην Κολομβία με αντίπαλο τη Νασιονάλ. Το πρώτο σύμπτωμα είναι ότι τα πόδια είναι βαριά, ότι δεν μπορείς να τα σηκώσεις και αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο ώστε να κρατήσεις το μυαλό σου μόνο στο παιχνίδι.

Όταν κόβεται η ανάσα
INTIME SPORTS

Οι ομάδες από την Κολομβία, τη Βολιβία και την Κολομβία έχουν ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα όταν παίζουν σε διπλά παιχνίδια στο Λιμπερταδόρες ή το Σουδαμερικάνα. Αλλά επειδή υπολογίζουν πολύ στη βοήθεια του ύψους, το ανάποδο συμβαίνει όταν έρχονται να παίξουν τη ρεβάνς στην Αργεντινή ή τη Βραζιλία."

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ