ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ντένις ο τρομερός!

Ντένις ο τρομερός!

Ο Ντένις Μπέργκαμπ έγινε 46 ετών. Η καριέρα του σπουδαίου Ολλανδού και τα ρεκόρ του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. (videos+pics).

Στην πολύχρονη καριέρα του κέρδισε πάνω από 30 τίτλους και ατομικές διακρίσεις! Κέρδισε τον σεβασμό και εκτός γηπέδου. Είναι ο μοναδικός Ολλανδός που μπήκε στο Hall of Fame του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ο Γιόχαν Κρόιφ, ήταν ο προπονητής που πίστεψε στην αξία του Ντένις Μπέργκαμπ. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν το 1986, όταν ο Κρόιφ ήταν προπονητής στον Αγιαξ. Σε ηλικία 17 ετών ο Μπέργκαμπ αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα του Αίαντα.

Ο Κρόιφ τον έβαζε συχνά στους αγώνες ενώ μπήκε ως αλλαγή στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1987, όταν ο Άγιαξ νίκησε 1-0 την Λειψία στο ΟΑΚΑ με γκολ του Φαν Μπάστεν. Συνολικά ο Κρόιφ έμεινε τρία χρόνια στον πάγκο του Άγιαξ και ο Μπέργκαμπ φρόντιζε συχνά να τον δικαιώνει για την εμπιστοσύνη που του έδειχνε.

Ο Τύπος τον ανέδειξε ως τον καλύτερο νέο παίκτη της χρονιάς ενώ το γερμανικό περιοδικό "Kicker" τον χαρακτήρισε ως τον "δολοφόνο με το παιδικό πρόσωπο" λόγω των επιθετικών του ικανοτήτων.

Το 1991 ήταν πρώτος σκόρερ στο Ολλανδικό πρωτάθλημα με 25 γκολ όσα είχε και ο Βραζιλιάνος Ρομάριο. Η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε προσφορά απόκτησης του αλλά ο 21χρονος Μπέργκαμπ την απέρριψε, καθώς δεν ήταν έτοιμος να αγωνιστεί σε μία τόσο μεγάλη ομάδα στο εξωτερικό.

Μέχρι το 1993 αναδείχθηκε άλλες δύο φορές πρώτος σκόρερ και κατέκτησε με τον Άγιαξ 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ενώ δύο φορές ψηφίστηκε παίκτης της χρονιάς στην Ολλανδία. Είχε γίνει ένας από τους πιο περιζήτητους ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη.

Ντένις ο τρομερός!

Υπέγραψε συμβόλαιο δύο χρόνων στην Ίντερ (1993-95) μαζί με τον συμπατριώτη του Βιμ Γιονκ. Η μεταγραφή του προκάλεσε ενθουσιασμό στους "νερατζούρι" ωστόσο, διαψεύστηκαν καθώς δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στο Μιλάνο και το 1995, όταν έληξε το συμβόλαιο του, πήγε στην Άρσεναλ.

Οι "κανονιέρηδες" αποτέλεσαν τον ποδοσφαιρικό παράδεισο στην καριέρα του. 'Εμεινε 11 χρόνια και έβαλε 120 γκολ σε 423 συμμετοχές. Κατέκτησε 9 τίτλους και έγινε "θρύλος" της αγγλικής ομάδας. " Όλοι ξέρουν ότι αγαπώ την Άρσεναλ. Πέρασα καταπληκτικά. Είμαι ευγνώμων και νοιώθω υπερήφανος", είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2014 όταν έγινε η αποκάλυψη της προτομής του στο Eμιρεϊτς.

Χάρις στην εξαιρετική τεχνική του έπαιξε σε όλες τις θέσεις τις επίθεσης, ξεκινώντας ως εξτρέμ, μετά ως κεντρικός επιθετικός και στο τέλος πίσω από τους επιθετικούς.

Το κεφάλαιο εθνική ομάδα

Οι εμφανίσεις του στην εθνική Ολλανδίας ήταν εξίσου εντυπωσιακές με αυτές στην Αρσεναλ. 'Εκανε ντεμπούτο σε αγώνα με την Ιταλία μετά το Μουντιάλ 1990. Ήταν η αρχή μιας πετυχημένης καριέρας με συμμετοχές σε δύο Μουντιάλ και τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Σε 79 ματς έβαλε 37 γκολ και ήταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των "οράνιε" πριν σπάσει το ρεκόρ του ο Πάτρικ Κλάιφερτ. " Οταν ο Μπέργκαμπ παίζει καλά τότε και η Ολλανδία παίζει καλά. Όταν ο Μπέργκαμπ παίζει καλύτερα τότε και η Ολλανδία παίζει καλύτερα", είχε γράψει η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ενώ είχε κερδίσει την εκτίμηση των "θρύλων" του Ολλανδικού ποδοσφαίρου Μάρκο Φαν Μπάστεν, Ρουντ Γκούλιτ και Φρανκ Ράικαρντ.

Πίσω στο 1997, είχε αρνηθεί να συμπεριληφθεί στην αποστολή της Ολλανδίας στους αγώνες με την Τουρκία για τα προκριματικά του Μουντιάλ και το Σαν Μαρίνο, λόγω του φόβου που είχε στα αεροπλάνα. Πήρε το προσωνύμιο "non-flying Dutchman" (Μη ιπτάμενος Ολλανδός).

To γκολ που έβαλε στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998, στον προημιτελικό αγώνα με αντίπαλο την Αργεντινή, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης. Σε δήλωση του το χαρακτήρισε ως το ωραιότερο γκολ που έβαλε στο ποδόσφαιρο.

Σε μακρινή μπαλιά του Ντε Μπουρ κατέβασε άψογα την μπάλα, την πέρασε ανάμεσα από τα πόδια του Αγιάλα και την έστειλε στο δεξί Γ της εστίας του Κάρλος Ρόα. " Δεν ήταν το καλύτερο του παιχνίδι εκείνη την ημέρα, αλλά όλοι ξέραμε ότι μπορούσε να κάνει εκπληκτικά πράγματα όπως αυτό το γκολ", είχε δηλώσει ο Ντε Μπουρ.

Ανακοίνωσε την αποχώρηση από την εθνική ομάδα σε ηλικία 31 ετών μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας στο EURO 2000. Ήθελε να αφοσιωθεί στις υποχρεώσεις του στην Άρσεναλ. " Ήταν ο καλύτερος παίκτης που έπαιξα μαζί", είχε δηλώσει το Τιερί Ανρί.

Παρότι δεν κέρδισε κάποιο τρόπαιο με την Ολλανδία ο Ντένις Μπέργκαμπ υπήρξε μία ποδοσφαιρική ιδιοφυϊα και ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Τίτλοι

Αγιαξ

Πρωτάθλημα Ολλανδίας: 1990

Κύπελλο Ολλανδίας: 1987, 1992

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: 1992

Κύπελλο Κυπελλούχων: 1987

'Ιντερ

Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: 1994

'Άρσεναλ

Πρέμιερ Λιγκ: 1998, 2002, 2004

Κύπελλο Αγγλίας: 1998, 2002, 2003, 2005

Κομιούνιτι Σιλντ: 1998, 2002, 2004

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ