ΙΣΠΑΝΙΑ

Το Μπερναμπέου; Θα περιμένετε και αν...

Το Μπερναμπέου; Θα περιμένετε και αν...

Η απόφαση για το πού θα διεξαχθεί ο φετινός τελικός του ισπανικού Κυπέλλου θα αργήσει προς το παρόν 10 μέρες. Αθλέτικ και Μπαρτσελόνα ζητούν το «Μπερναμπέου», αποκλείοντας τις άλλες εναλλακτικές. Η Ομοσπονδία θα προσπαθήσει να πείσει τη Ρεάλ, που θυμάται το 1997! Διαβάστε στο Sport24.gr όλο το παρασκήνιο (φωτογραφίες & videos)

Η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν βρήκε «έδρα» στην πρώτη της συνάντηση με τους εκπροσώπους Μπιλμπάο και Μπάρτσα.

Οι δυο φιναλίστ του Κυπέλλου θέλουν το «Μπερναμπέου», η Ρεάλ τσινάει και το «Μεστάγια» περιμένει στη γωνία...

Ο μικρός «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στην Ισπανία για τον ορισμό της έδρας του τελικού του Copa del Rey, θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι των δυο φιναλίστ στα γραφεία της RFEF (Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία), δεν βρέθηκε λύση, αφού τόσο η Μπιλμπάο όσο και η Μπαρτσελόνα επιθυμούν να αγωνιστούν στο «Μπερναμπέου», αποκλείοντας ουσιαστικά όλες τις υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις.

Πέντε είναι τα υποψήφια γήπεδα που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να φιλοξενήσουν τον μεγάλο τελικό, όμως κάθε ένα από αυτά παρουσιάζει τα συν και τα πλην του. Η Σεβίλλη βρίσκεται πολύ μακριά από Μπιλμπάο και Βαρκελώνη, η Βαλένθια δίνει λίγα εισιτήρια στις δυο φιναλίστ λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του «Μεστάγια», στο «Βιθέντε Καλντερόν» έχουν συναυλία οι Coldpaly, το «Καμπ Νόου» είναι το «σπίτι» του ενός από τους δυο μονομάχους και τέλος, το «Μπερναμπέου» το θέλουν όλοι, εκτός από τον... ξενοδόχο, δηλαδή τη Ρεάλ!

ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΗΠΕΔΑ

Από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (8-2), όταν η Μπαρτσελόνα απέκλεισε τη Βαλένθια στον δεύτερο ημιτελικό του Copa del Rey, ξεκίνησαν οι εικασίες για το ποιο γήπεδο θα οριζόταν από την Ομοσπονδία ως έδρα του τελικού. Οι δυο βασικές προτεραιότητες των δυο φιναλίστ είναι η μεγάλη χωρητικότητα (έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εισιτηρίων για τους φιλάθλους τους) και η εύκολη πρόσβαση.

Το Μπερναμπέου; Θα περιμένετε και αν...

Το «Μπερναμπέου» είναι η ιδανική περίπτωση για τις δυο φιναλίστ, όμως η διοίκηση της Ρεάλ δεν θέλει να το παραχωρήσει.

Οι πιθανοί υποψήφιοι ήταν πέντε. Πρώτο και καλύτερο το «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Βρίσκεται σε ίση απόσταση από Μπιλμπάο και Βαρκελώνη, έχει μεγάλη χωρητικότητα και το θέλουν τόσο η Ομοσπονδία όσο και οι δυο φιναλίστ. Πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και για το «Μεστάγια», με τη μόνη διαφορά ότι χωράει μόλις 55.000 θεατές, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ομάδα θα πάρει από 18.500 εισιτήρια, αντί για τα 27.000 του «Μπερναμπέου».

Οι 4 σημαντικότερες προτάσεις για την διεξαγωγή του τελικού του ισπανικού Κυπέλλου. Αριστερά η χωρητικότητα και δεξιά ο αριθμός των εισιτηρίων που θα πάρει κάθε μία φιναλίστ (πίνακας από την Sport, 10-2-2012)

Το Μπερναμπέου; Θα περιμένετε και αν...

Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζει το «Βιθέντε Καλντερόν» της Ατλέτικο στη Μαδρίτη, αφού και εκεί τα εισιτήρια για κάθε ομάδα είναι 18.300, συν το γεγονός ότι έχει ήδη προγραμματιστεί η συναυλία των Coldplay για τις 20 Μαΐου. Η πιθανότητα του γηπέδου της «Καρτούχα» είναι περισσότερο φιλολογική, αφού και η χωρητικότητα είναι ανάλογη των «Καλντερόν» και «Μεστάγια», αλλά και δεν βολεύει στην πρόσβαση καμία από τις Μπιλμπάο ή Μπαρτσελόνα.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ "ΚΑΜΠ ΝΟΟΥ"

Τέλος, οι «μπλαουγκράνα», δια στόματος του αντιπροέδρου τους, Μπερτομέου, είχαν δηλώσει ότι αν το επιθυμούσε η Αθλέτικ, ο αγώνας θα μπορούσε να διεξαχθεί στο «Καμπ Νόου». Μόλις ένα 24ωρο μετά, η διοίκηση της Μπαρτσελόνα έκανε πίσω και δεν επισημοποίησε τελικά την πρότασή της, υποστηρίζοντας και αυτή τη λύση «Μπερναμπέου». Δυο ήταν οι βασικοί λόγοι στην μεταστροφή των Καταλανών.

Το Μπερναμπέου; Θα περιμένετε και αν...

Το «Καμπ Νόου» είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα γήπεδο της Ισπανίας, όμως παράλληλα είναι και έδρα μιας εκ των δυο φιναλίστ.

Ο πρώτος ακούει στο όνομα «Centenariazo». Πρόκειται για τη «μαύρη» ανάμνηση της Ρεάλ, όταν το 2002, τη χρονιά που ο σύλλογος της Μαδρίτης γιόρταζε τα 100 χρόνια του (centenario στα ισπανικά), αντιμετώπισε στον τελικό του Κυπέλλου την Ντεπορτίβο στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Οι χιλιάδες των «μερένγκες» που είχαν κατακλύσει το γήπεδο για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου, βρέθηκαν μπροστά στον απρόσμενο θρίαμβο της Κορούνια που κέρδισε 1-2 και σήκωσε το τρόπαιο.

Οι Καταλανοί γνωρίζουν πως αν παίξουν στο γήπεδό τους, αυτόματα θα αποκτήσουν την ετικέτα του φαβορί, έχοντας την πίεση εναντίον τους. Επειδή λοιπόν δεν θέλουν να ζήσουν το προηγούμενο της Ρεάλ, προτίμησαν τη λύση της ουδέτερης έδρας. Ο δεύτερος λόγος είναι πιο απλός και προφανής. Ξέροντας ότι το «Μπερναμπέου» ήταν κοινή επιθυμία Ομοσπονδίας και Αθλέτικ, υποστήριξαν και αυτοί τη λύση της Μαδρίτης, ώστε να φέρουν σε δύσκολη θέση τη διοίκηση της Ρεάλ!

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ "ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ"

Η διοίκηση της Ρεάλ προβάλλει – ανεπίσημα μέχρι στιγμής – ως βασικό επιχείρημα για να μην δώσει το γήπεδό της για τον τελικό, τα προγραμματισμένα έργα ανακαίνισης του «Μπερναμπέου», που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, στις 13 Μαΐου. Επίσης, στην περίπτωση που οι «μερένγκες» φτάσουν μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (19 Μαΐου) και τον κερδίσουν, δεν θα μπορούν να γιορτάσουν την κατάκτηση του τροπαίου με τον κόσμο τους μέσα στην έδρα τους.

Το Μπερναμπέου; Θα περιμένετε και αν...

Γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα Sport. Εικονίζεται ο Φλορεντίνο Πέρεθ να λέει: «Με ρωτάτε αν είμαστε αρκετά κύριοι ώστε να αφήσουμε να γίνει ο τελικός στο Μπερναμπέου; Ε λοιπόν, προτιμώ να το ανατινάξω!»

Από την άλλη, ο Φλορεντίνο Πέρεθ και οι φίλοι της «βασίλισσας» δεν θα ήθελαν με τίποτα να δουν τους «αιώνιους» αντίπαλους να σηκώνουν το Κύπελλο στον ουρανό του «Μπερναμπέου». Το απέφυγαν πριν 2 χρόνια με τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα από την Ίντερ του Μουρίνιο στο Τσάμπιονς Λιγκ, θέλουν να το αποφύγουν και φέτος με τον ορισμό κάποιου άλλου γηπέδου. Στο Τσαμαρτίν δεν μπορούν να ξεχάσουν αυτά που είχαν συμβεί στον τελικό του Κυπέλλου του 1997, όταν οι «μπλαουγκράνα» είχαν κατακτήσει το τρόπαιο απέναντι στην Μπέτις.

ΠΛΗΡΩΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Ο ΥΜΝΟΣ!

Μετά τη νίκη με 3-2 στον τελικό του 1997, ο τότε αντιπρόεδρος των «μπλαουγκράνα», Τζουάν Γκασπάρ, είχε πληρώσει 5.000 ισπανικές πεσέτες (περίπου 10.000 δραχμές της εποχής) στον υπεύθυνο της μεγαφωνίας του «Μπερναμπέου», ώστε να παιχτεί τρεις φορές ο ύμνος της Μπαρτσελόνα! Στη συνέχεια, είχε κάνει τον γύρο του θριάμβου ανεμίζοντας το κασκόλ της ομάδας μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς!

Το Μπερναμπέου; Θα περιμένετε και αν...

Ο Τζουάν Γκασπάρ με το κασκόλ της Μπαρτσελόνα πανηγυρίζει το Κύπελλο του 1997 μέσα στον αγωνιστικό χώρο του «Σαντιάγο Μπερναμπέου»!

Βέβαια, τέτοιος «κίνδυνος» δεν υπάρχει πλέον, αφού οι τωρινοί διοικούντες του καταλανικού συλλόγου δε φημίζονται για τέτοιου είδους συμπεριφορές, ούτως ή άλλως όμως, η Ρεάλ θέλει να αποφύγει τον ορισμό του τελικού στο γήπεδό της, γιατί αν κερδίσει η Μπάρτσα, ο ύμνος της θα παιανίσει υποχρεωτικά στο γήπεδο της «βασίλισσας»! Κάτι ανάλογο έχει συμβεί πάντως στο παρελθόν και στο «Καμπ Νόου», αλλά από τότε έχουν περάσει 32 χρόνια και η ανάμνηση είναι πολύ μακρινή. Ήταν στον τελικό του 1970, όταν η Ρεάλ είχε σηκώσει το Κύπελλο στο φέουδο των «μπλαουγκράνα» μετά τη νίκη της με 3-1 επί της Βαλένθια.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Η Ρεάλ μπορεί να μην θέλει τον τελικό του Κυπέλλου στο γήπεδό της, όμως η Μαδρίτη έχει τελείως διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Comunidad de Madrid, της διοίκησης του διαμερίσματος της πρωτεύουσας, ο τελικός θα φέρει έσοδα της τάξης των 23 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που στην εποχή της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει χτυπήσει και την πόρτα της Ισπανίας, είναι όχι απλά καλοδεχούμενα, αλλά σχεδόν... «θείο δώρο»!

Το Μπερναμπέου; Θα περιμένετε και αν...

Το «Μεστάγια» στον τελικό του 2009, όταν είχαν βρεθεί αντιμέτωπες οι φετινές φιναλίστ, Μπιλμπάο και Μπαρτσελόνα.

Πέρα από τα χρήματα που εισπράττει ο σύλλογος που παραχωρεί το γήπεδό του (από Ομοσπονδία, εισιτήρια, διαφημίσεις και λοιπά δικαιώματα) και τα οποία στην περίπτωση του «Μπερναμπέου» ανέρχονται στα 4 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχουν ακόμα οι μετακινήσεις, οι διανυκτερεύσεις και τα χρήματα που θα ξοδέψει στη Μαδρίτη ο κάθε φίλαθλος της Αθλέτικ και της Μπαρτσελόνα.

Η παρουσία 60.000 περίπου φιλάθλων (αφού πάντοτε ταξιδεύουν και άτομα που δεν έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο) σημαίνει τουλάχιστον 40.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και των περιχώρων. Υπολογίζεται ότι κάθε φίλαθλος θα ξοδέψει κατά μέσο όρο 100 ευρώ για το ταξίδι, ενώ για το ξενοδοχείο η μέση τιμή ανέρχεται στα 90 ευρώ για κάθε δίκλινο δωμάτιο. Η Comunidad κάνει αναφορά και στις 411 έκτακτες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για τις ανάγκες του τελικού, ενώ όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο συνολικό ποσό των 23.6 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Μπερναμπέου; Θα περιμένετε και αν...

Οι φίλαθλοι της Μπιλμπάο στην πόλη της Βαλένθια πριν τον τελικό του 2009.

Μικρότερα, αλλά εξίσου σημαντικά είναι και τα χρήματα που αντιστοιχούν στην πόλη της Βαλένθια, στην περίπτωση που ο τελικός διεξαχθεί στο «Μεστάγια». Οι υπολογισμοί εκεί μιλούν για 65.000 επισκέπτες, 20.000 διανυκτερεύσεις, μέσο όρο 70 ευρώ για τα έξοδα κάθε φίλαθλου και συνολικά κέρδη ανάμεσα στα 13 και τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι την ημέρα του περσινού τελικού στη Βαλένθια ανάμεσα στη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα, υπήρξε αύξηση 100% στην πώληση πίτσας και 70% στην κατανάλωση μπύρας!

"ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ" VS "ΜΕΣΤΑΓΙΑ"

Ο εκπρόσωπος Τύπου της RFEF, Χόρχε Καρετέρο, ήταν πάντως σαφής μετά την σημερινή συνάντηση της Ομοσπονδίας με τις δυο φιναλίστ. «Αν ο τελικός δεν διεξαχθεί στο Μπερναμπέου, τότε η μοναδική εναλλακτική θα είναι το Μεστάγια. Άλλωστε η Βαλένθια είναι ο μοναδικός σύλλογος που μας έχει στείλει επίσημο αίτημα για τη διοργάνωση του τελικού στο γήπεδό της».

Το Μπερναμπέου; Θα περιμένετε και αν...

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας ανακοινώνει στον Τύπο το «ναυάγιο» της σημερινής συνάντησης για την εξεύρεση γηπέδου για τον τελικό (13-2-2012)

Στο επόμενο δεκαήμερο η Ομοσπονδία θα διερευνήσει τις προθέσεις της Ρεάλ και στη συνέχεια θα αποφασίσει. Αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες ώστε να διεξαχθεί ο τελικός στο «Μπερναμπέου» είναι μικρές, όμως επαφές με τον Φλορεντίνο Πέρεθ θα έχει και ο πρόεδρος της Μπιλμπάο, Γιόσου Ουρούτια, σε μια προσπάθεια να τον πείσει να πει το «ναι». Ουδέτερη στάση έχουν κρατήσει οι δυο προπονητές. Μπιέλσα και Γουαρδιόλα θεωρούν ότι το παιχνίδι πρέπει να γίνει σε «ουδέτερο έδαφος» με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους φιλάθλους των δυο ομάδων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μεγάλος τελικός του Copa del Rey θα διεξαχθεί την Κυριακή 20 Μαΐου, εκτός αν η Μπαρτσελόνα φτάσει μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (19 Μαΐου), οπότε τότε η ημερομηνία θα μεταφερθεί για την Παρασκευή 25 Μαΐου. Σε 10 μέρες από σήμερα θα ξέρουμε και το πού!

Πηγές: Marca, Sport & Mundo Deportivo

Βίντεο: Οι πανηγυρισμοί της Μπαρτσελόνα μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» μετά την κατάκτηση του ισπανικού Κυπέλλου στον τελικό του 1997 απέναντι στην Μπέτις.

Βίντεο: Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 4-1. Τα γκολ του τελευταίου τελικού που βρέθηκαν αντιμέτωποι οι φετινοί μονομάχοι (2009)

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ