ΓΑΛΛΙΑ

Το σκάνδαλο της Μαρσέιγ

Το σκάνδαλο της Μαρσέιγ
Μπερνάρντ Ταπί

Σαν σήμερα (9/8) το 1993 ο πρόεδρος της Μαρσέιγ Μπερνάρντ Ταπί κατηγορήθηκε για χρηματισμό αντίπαλης ομάδας. Ένα χρόνο αργότερα η "χρυσή" ομάδα των Μασσαλών διαλύθηκε.

Είναι ένα σκάνδαλο που στιγμάτισε το γαλλικό ποδόσφαιρο και μαζί μία ταλαντούχα γενιά ποδοσφαιριστών που κατέκτησε κούφιους (όπως αποδείχθηκε) τίτλους. Καταλύτης σε όλα αυτά ο πολυτάλαντος επιχειρηματίας/πολιτικός/καλλιτέχνης Μπερνάρντ Ταπί.

Η Μαρσέιγ ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στα τέλη της δεκαετίας του '80 και τις αρχές του '90. Συνεχόμενοι εγχώριοι τίτλοι, μία κατάκτηση Τσάμπιονς Λιγκ και συμμετοχή σε τρεις τελικούς (έναν Τσάμπιονς Λιγκ και δυο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ).

Πίσω από την κουρτίνα, ωστόσο, κρυβόταν μία δυσάρεστη πραγματικότητα που βγήκε στο φως της δημοσιότητας στις 9/8 του 1993. Λίγες εβδομάδες μετά το παιχνίδι της Μαρσέιγ με την Βαλενσιέν.

Δωροδοκία και φυλακή

Η Μαρσέιγ χρειαζόταν νίκη στο συγκεκριμένο παιχνίδι, έτσι ώστε να κερδίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Έτσι δεν θα χρειαζόταν να περιμένει το ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν την τελευταία αγωνιστική και θα είχε την προσοχή της στραμμένη στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Μίλαν.

Ποδοσφαιριστής της Βαλενσιέν αποκάλυψε πως δυο συμπαίκτες του δέχθηκαν τηλεφώνημα από παίκτη της Μαρσέιγ, ο οποίος τους δωροδόκησε με σκοπό να "γκελάρουν" στο μεταξύ τους παιχνίδι. Η Αστυνομία κατά τη διάρκεια των ερευνών ανακάλυψε 200.000 ευρώ θαμμένες στο κήπο της μητέρας του ενός από τους δυο ποδοσφαιριστές.

Τα στόματα άνοιξαν, η υπόθεση προχώρησε και τελικά ο πρόεδρος της Μαρσέιγ, Μπερνάρντ Ταπί, κατηγορήθηκε για χρηματισμό με αποτέλεσμα να κάνει πέντε μήνες φυλακή (καταδικάστηκε για 2 χρόνια). Όσο για τον γαλλικό σύλλογο; Του αφαιρέθηκε ο τίτλος και υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία.

Βέβαια το χειρότερο απ όλα ήταν η οικονομική καταστροφή, αφού τα χρέη έπνιξαν τον σύλλογο και αρκετοί ταλαντούχοι παίκτες αποχώρησαν.

Τελικά μετά από δυο χρόνια η Μαρσέιγ επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία και σιγά σιγά άρχισε να σηκώνει κεφάλι.

TAGS ΓΑΛΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ