ΕΥΡΩΠΗ

Πλατινί: "Είμαι πρόεδρος της Ελλάδας"

Πλατινί: "Είμαι πρόεδρος της Ελλάδας"

Ο Μισέλ Πλατινί μίλησε για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα ματς των γαλλικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Sportday" και αναφέρθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο λέγοντας χαρακτηριστικά: " Δεν διοικώ ως Γάλλος. Είμαι πρόεδρος και της Ελλάδας".

Αναφέρθηκε στην σχέση του με τον Πιλάβιο και την ΕΠΟ. Εξέφρασε τις απόψεις του για την οικονομική κρίση. Επίσης, εξέφρασε τις απόψεις του για την Εθνική μας ομάδα, το Financial Fair Play, και την οικονομική κρίση της χώρας μας.

" Δεν διοικώ ως Γάλλος. Είμαι πρόεδρος και της Ελλάδας, όπως και όλων των ομοσπονδιών. Το ίδιο ισχύει και για τον Θόδωρο Θεοδωρίδη που δεν λειτουργεί ως Έλληνας, αλλά ως επικεφαλής όλων των ομοσπονδιών της Ευρώπης", τόνισε αρχικά.

Αναφερόμενος στον Σοφοκλή Πιλάβιο υπογράμμισε: " Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Έχω πολύ καλή γνώμη για τον Πιλάβιο και τις προσπάθειες που καταβάλει στο ποδόσφαιρο, σε μία χώρα με μεγάλο ανταγωνισμό όπως είναι η Ελλάδα. Έχει πάρει κάποιες αποφάσεις που δεν είναι εύκολες. Εμείς τον στηρίζουμε απόλυτα σε κάθε του προσπάθεια.

Εγώ ποτέ δεν λειτουργώ με παρεμβατικότητα στα προβλήματα που έχει η κάθε χώρα, είναι θέμα ηθικής, θέμα χαρακτήρα και θεσμών. Δική μου δουλειά θεωρώ ότι είναι να βοηθάω με όποιον τρόπο μπορώ την κάθε ομοσπονδία-μέλος της UEFA στη μάχη κατά των στημένων αγώνων. Και αυτό κάναμε ως UEFA".

Αναφερόμενος στην διαφθορά στο ποδόσφαιρο και τον χουλιγκανισμό, είπε: " Μας απασχολεί η πάταξη της διαφθοράς και γενικά η καταπολέμηση του προβλήματος των στημένων αγώνων. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν εκατομμύρια ωραία πράγματα, αλλά υπάρχουν και κάποια προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε.

Είναι πολύ άσχημο για το ποδόσφαιρο να υπάρχουν άνθρωποι – είτε ποδοσφαιριστές είτε στελέχη ομάδων – που να γνωρίζουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα προτού διεξαχθεί και θεωρώ ότι τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν θέση στον χώρο του ποδοσφαίρου. Το ίδιο το ποδόσφαιρο πρέπει να τους αποβάλλει. Αν αποδειχθεί ότι ένας ποδοσφαιριστής έστησε ματς δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο.

Το ίδιο ισχύει και για άλλα προβλήματα του ποδοσφαίρου. Ένα παράδειγμα είναι ο χουλιγκανισμός. Το ίδιο με τους ποδοσφαιριστές (και ανθρώπους του ποδοσφαίρου που στήνουν ματς) ισχύει και με τους χούλιγκανς. Δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο. Όπως και στο θέμα των στημένων, έτσι και σε αυτό θα στηρίξουμε τις ομοσπονδίες για την πάταξη αυτών των φαινομένων".

Οι στόχοι του Μισέλ Πλατινί στην δεύτερη θητεία του στην προεδρία της ΟΥΕΦΑ: " Οι στόχοι μας είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό από μια σειρά θεμάτων. Είναι πολλά αυτά με τα οποία ασχολούμαστε. Είναι θέματα που αφορούν τους ποδοσφαιριστές, την οργάνωση στο ποδόσφαιρο, το Τσάμπιονς Λιγκ, το Γιουρόπα Λιγκ και φυσικά τους κανόνες που διέπουν το άθλημα. Και βέβαια τα όποια θέματα μπορούν να προκύψουν στην πορεία, θέματα που μπορεί να μην περιμένεις και να παρουσιαστούν".

Για την κρίση στην Ελλάδα: " Δεν έχω απόψεις και ιδέες για όλα, δεν είμαι παντογνώστης. Είναι κάτι διαφορετικό από το ποδόσφαιρο. Εύχομαι ολόψυχα να βρεθεί μια λύση, γιατί είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση. Μακάρι να λυθούν σε όλες τις χώρες αυτά τα προβλήματα. Και στην Γαλλία τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει 5 Υπουργοί Αθλητισμού, έτσι είναι η πολιτική. Μακάρι όσοι κυβερνήσουν την χώρα να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Μερικές φορές από μία άσχημη κατάσταση μπορεί να βγει κάτι καλό για το ποδόσφαιρο".

Αναφερόμενος στο θέμα της ταυτότητας του ποδοσφαίρου αλλά και στο Financial Fair Play: " Δίνω σημασία στην ταυτότητα του ποδοσφαίρου. Μου αρέσει οι ομάδες να έχουν τη δική τους ταυτότητα. Το ποδόσφαιρο αλλάζει όπως και ο κόσμος με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα του Πειραιά που παίζει με τον Παναθηναϊκό, μια ομάδα της Αθήνας. Αν αύριο-μεθαύριο οι δύο ομάδες έχουν μόνο ξένους, τότε πως θα θεωρείται αναμέτρηση ανάμεσα σε μία Πειραϊκή και μία Αθηναϊκή ομάδα;

Το ποδόσφαιρο βασίστηκε σε κάποιες αξίες και η προαναφερθείσα είναι μία από αυτές. Βέβαια, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι ποδοσφαιριστές μπορούν να υπογράψουν σε όποιο σύλλογο θέλουν. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό.

Το να δημιουργείς εσύ νέους παίκτες όμως είναι μία εκ των έσω λύση. Αν μία ομάδα έχει πολλά χρήματα μπορεί να αγοράσει πολλούς παίκτες. Αν όχι, τότε μία λύση είναι η προώθηση γηγενών ποδοσφαιριστών. Εδώ μπαίνει το Financial Fair Play, ένα σύστημα με το οποίο όταν μία ομάδα δεν έχει τακτοποιημένα τα οικονομικά της δεν μπορεί να ξοδεύει αλόγιστα. Ξέρω επίσης ότι κάποιες ομάδες στη χώρα σας δεν είχαν τακτοποιημένα τα οικονομικά τους και δημιουργήθηκαν προβλήματα".

Για την Εθνική ομάδα και το Euro 2012: " Η Ελλάδα είναι μία ομάδα που δύσκολα νικιέται. Αυτός είναι ο τύπος του ποδοσφαίρου της. Έχει φτιάξει ένα σύνολο που δύσκολα λυγίζει. Αυτό πιστεύω θα ισχύσει και στο Euro. Θα παρουσιάσει μία ομάδα που δεν θα είναι καθόλου εύκολο να τη νικήσεις. Τη τωρινή ομάδα δεν τη ξέρω καλά. Τελευταία φορά την είδα με την Νιγηρία στο Μουντιάλ, που νικήσατε. Ξέρω όμως παίκτες της Ελλάδας όπως τον Καραγκούνη".

Για τους πέντε διαιτητές και αν θα εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο: " Eγώ πιστεύω σε αυτή την ιδέα, αλλά το αν θα εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο είναι θέμα και της ΦΙΦΑ. Εγώ θεωρώ πάντως ότι όπου έχει δοκιμαστεί αυτή η λύση, έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Στα παιχνίδια που υπήρχαν πέντε διαιτητές είχαμε λιγότερα λάθη, άρα είναι ένα καλό σύστημα. Μακάρι να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι προς όφελος του ποδοσφαίρου. Στο ΕURO 2012 θα χρησιμοποιηθεί κανονικά".

Για το σύστημα bet alert που είχε μερίδιο στις εξελίξεις με τα στημένα: " Το σύστημα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι ένα σύστημα παρακολούθησης των πονταρισμάτων και μπορεί να βοηθήσει τις Αρχές των εκάστοτε χωρών, ώστε να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα την δουλειά μας. Εμείς όμως δεν είμαστε Αστυνομία. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

Ο δικός μας ρόλος είναι να παραδίδουμε τα οποιαδήποτε στοιχεία στις ομοσπονδίες και στις κατά τόπους Αρχές. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Εγώ δεν μπορώ να πάω στον εκάστοτε παράγοντα και να του πω: "Έλα εδώ έστησες τον αγώνα, σε συλλαμβάνω. Εγώ δεν είμαι αστυνομικός. Από ένα σημείο και έπειτα το θέμα είναι στο χέρι της Αστυνομίας και τη Δικαιοσύνης.

Εμείς μπορούμε να πάρουμε μέτρα σε αγωνιστικό επίπεδο. Να πούμε αν ένας παίκτης αποδειχθεί ότι έστησε το ματς, δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Το ίδιο το ποδόσφαιρο πρέπει να τον αποβάλλει. Εμείς μπορούμε επίσης να επιβάλλουμε συγκεκριμένους κανονισμούς στο ποδόσφαιρο. Αλλά για να παταχθεί η διαφθορά στο ποδόσφαιρο χρειάζεται την συνεργασία όλων: των ποδοσφαιρικών αρχών, των δικαστικών αρχών και της αστυνομίας". Εμείς πρέπει να προστατεύουμε το παιχνίδι".

Για την κόντρα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού: " Η άποψή μου είναι ότι αυτή η μάχη αν περιορίζεται σε αθλητικά πλαίσια δεν είναι άσχημο. Ίσα ίσα που στο ποδόσφαιρο πάντα τα ντέρμπι είχαν ενδιαφέρον. Μου αρέσουν να υπάρχουν παραδοσιακά ντέρμπι. Όταν όμως το πράγμα ξεφεύγει και καταλήγουν σε ακρότητες, όχι αυτό δεν μου αρέσει σε καμία περίπτωση".

Για το περιβόητο ματς του Ζάγκρεμπ: " Είναι λογικό να υπάρχουν απορίες για το ευρύ σκορ το αγώνα Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Λιόν, αλλά εγώ σέβομαι απόλυτα τον θεσμό του Champions League, και ως εκ τούτου δεν έχω αμφιβολίες γιοα την ακεραιότητα των αγώνων. Υπάρχουν και αγωνιστικά κριτήρια: μπορεί ένας τερματοφύλακας ή μια αμυντική γραμμή να είναι σε κακή μέρα. Γιατί π.χ. στο ματς Βαλένθια – Γκενκ που έληξε 7-0 δεν ειπώθηκε το παραμικρό; Έρευνα θα ανοίξει μόνο αν έχει υποπέσει κάτι ύποπτο στην αντίληψη των διαιτητών ή των παρατηρητών".

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ