EURO

Το προφίλ της Ρουμανίας

Το προφίλ της Ρουμανίας
INTIME SPORTS

Η Ρουμανία, τελευταίο εμπόδιο που υπερκέρασε η Εθνική ομάδα πριν από το Μουντιάλ της Βραζιλίας, τίθεται και πάλι αντιμέτωπη της ομάδας του Φερνάντο Σάντος, στο δρόμο που οδηγεί προς το Euro της Γαλλίας.

Η κληρωτίδα είχε... κέφια το μεσημέρι της Κυριακής στη Νίκαια της Γαλλίας, καθώς λίγους μόλις μήνες μετά την πρόκριση της Ελλάδας στα τελικά του Μουντιάλ μέσα από τους αγώνες μπαράζ με τη Ρουμανία, έφερε τις δύο ομάδες στον ίδιο προκριματικό όμιλο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας.

Το σίγουρο είναι πως οι "τρικολόρι" θα θέλουν να πάρουν εκδίκηση, καθώς όχι μόνο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τους άφησε εκτός Μουντιάλ ( "δήμιος" ο Μήτρογλου με τρία γκολ και στα δύο ματς) αλλά δεν τους επέτρεψε να πανηγυρίσουν ούτε μία νίκη σε αυτά τα παιχνίδια (νίκη 3-1 στο "Καραϊσκάκης" και ισοπαλία 1-1 στη ρεβάνς του Βουκουρεστίου ).

Από "ονόματα" πάνε καλά...

Τα τελευταία χρόνια η Εθνική Ρουμανίας έχει ένα αρκετά αξιόμαχο ρόστερ, και "φλερτάρει" με τη συμμετοχή της σε κάποια μεγάλη διοργάνωση για να "αλλάξει επίπεδο" και να βρεθεί εκεί που ήταν τη δεκαετία του '90. Κάτω από τα γκολπόστ είναι αρκετά δυνατή με την τριάδα των Ταταρουσάνου (από το καλοκαίρι στη Φιορεντίνα), Παντιλίμον (Μάντσεστερ Σίτι) και Λόμποντ (Ρόμα), στην άμυνα δεσπόζει η φυσιογνωμία των Κίρικες (Τότεναμ) και Ρατ (Βαγεκάνο), στη μεσαία γραμμή ξεχωρίζουν οι Τόρζε (Εσπανιόλ), Νικολίτα (Ναντ) ενώ στην επίθεση ο Τσιπριάν Μάρικα της Χετάφε μόνο απαρατήρητος δεν περνάει. Ίσως αυτό που της λείπει να είναι το ομαδικό πνεύμα, όπως φάνηκε από τις δύο αναμετρήσεις με την Ελλάδα.

Το αστέρι της ομάδας

Αστέρι της ομάδας θεωρείται ο 28χρονος επιθετικός Τσιπριάν Μάρικα της ισπανικής Χετάφε, ο οποίος πέτυχε μάλιστα πέντε γκολ στην προκριματική φάση του περασμένου Μουντιάλ. Στο παρελθόν αγωνίστηκε σε Σαχτάρ Ντόνετσκ, Στουτγκάρδη και Σάλκε.

Παρουσία σε Euro

Οι Βαλκάνιοι έχουν λάβει μέρος σε 15 συνολικά προκριματικές φάσεις Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και πήραν το εισιτήριο για τα τελικά του θεσμού 4 φορές: το 1984, το 1996, το 2000 και το 2008. Η καλύτερή της παρουσία ήταν στο Euro 2000 που έγινε σε Βέλγιο/Ολλανδία, με τη Ρουμανία να περνάει στον δεύτερο γύρο παρά το γεγονός ότι βρέθηκε σε έναν όμιλο-φωτιά με Γερμανία, Αγγλία και Πορτογαλία (άφησε εκτός "λιοντάρια" και "πάντσερ") και εκεί να γνωρίζει την ήττα σε νοκ-άουτ αγώνα με την Ιταλία. Όσον αφορά σε Μουντιάλ, έχει πάρει μέρος σε 20 προκριματικές φάσεις και έχει προκριθεί τις 7. Πήρε μέρος στις τρεις πρώτες διοργανώσεις (1930, 1934, 1938), για να ακολουθήσει το Μουντιάλ του 1970 αλλά και τα τρία "κολλητά": 1990, 1994, 1998. Αναμφίβολα η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία της χώρας ήταν αυτή του 1994 στις ΗΠΑ με μπροστάρη τον Γκόργκι Χάτζι, όταν και ηττήθηκε στον προημιτελικό από μία άλλη μεγάλη "αποκάλυψη" εκείνου του τουρνουά, τη Σουηδία (στα πέναλτι).

Μετά την αποχή του 2012 μπορεί να επιστρέψει...

Η Εθνική Ελλάδας έφραξε το δρόμο για το επικείμενο Μουντιάλ στους Ρουμάνους, ωστόσο η μοίρα έφερε ξανά αντιμέτωπες τις δύο ομάδες για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα γίνει το καλοκαίρι του 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας. Το γεγονός ότι η Ουγγαρία είναι η βασική της αντίπαλος για την κατάληψη της μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων του ομίλου (αν θεωρήσουμε πως η Εθνική μας έχει θεωρητικά το "πάνω χέρι") της δίνει πολλές ελπίδες για να επιστρέψει στη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ακόμα και απευθείας.

Παρελθόν των αναμετρήσεων με Ελλάδα

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει τεθεί αντιμέτωπο με την Ρουμανία 33 φορές, με τους αντιπάλους μας να μετρούν 17 νίκες, έναντι 9 της Ελλάδας, ενώ επτά ματς έληξαν ισόπαλα.

Ταυτότητα

Θέση στην κατάταξη της FIFA:Νο 29
Γήπεδο:Εθνικό Στάδιο Βουκουρεστίου (Arena Națională)
Προπονητής: Βίκτορ Πιτσούρκα
Αρχηγός:Βλαντ Κίρικες
Περισσότερες συμμετοχές: Ντόρινελ Μουντεάνου (134)
Πρώτος σκόρερ: Άντριαν Μούτου, Γιόργκι Χάτζι (35)

TAGS EURO EURO 2016
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ