ΑΓΓΛΙΑ

Το καταστροφικό πέρασμα του Κλαφ από τη Λιντς

Το καταστροφικό πέρασμα του Κλαφ από τη Λιντς
Μπράιαν Κλαφ

Το Sport24.gr με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του Μπράιαν Κλαφ ξετυλίγει το πέρασμά του από τη Λιντς. Διαβάστε πως κατάφερε να απολυθεί μετά από 44 μέρες.

Ένας από τους μεγαλύτερους Άγγλους προπονητές όλων των εποχών γεννήθηκε σαν σήμερα το 1935. Ο λόγος για τον Μπράιαν Κλαφ, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του κυρίως με τις Νότιγχαμ Φόρεστ και Λιντς, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Ο Κλαφ υπήρξε δεινός επιθετικός και οι επιδόσεις του με τις Μίντλεσμπρο και Σάντερλαντ ήταν εξαιρετικές. Ωστόσο, ως προπονητής έκανε ακόμα καλύτερη δουλειά. Ξεχώριζε πάντα για το ιδιότυπο στυλ του και δεν είναι τυχαίο που τον έλεγαν “ξεροκέφαλο”. Στις δηλώσεις του ήταν πάντα απολαυστικός και γι' αυτό δεν είναι λίγες οι ατάκες του που έχουν μείνει στην ιστορία.

Το όνομά του, όμως, δεν έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα μόνο για όσα έχει πει, αλλά και για όσα έχει κάνει. Ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την Ντέρμπι στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, ενώ θεωρείται ο αναμορφωτής της Νότιγχαμ Φόρεστ. Με εκείνον στο τιμόνι η τελευταία γνώρισε τις πιο ένδοξες στιγμές της, αφού έφτασε στην κατάκτηση του μοναδικού της πρωταθλήματος, δύο κυπέλλων πρωταθλητριών, ενός ευρωπαϊκού σούπερ καπ, ενός κυπέλλου Αγγλίας και τεσσάρων Λιγκ Καπ.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον πέρασμά του από ομάδα ίσως να είναι αυτό από τη Λιντς. Τα “παγώνια” το 1974, όταν τα ανέλαβε, θεωρούνταν η καλύτερη ομάδα της Αγγλίας. Ο Ντον Ρεβί, ο οποίος ήταν προπονητής τους από το 1961, είχε αποφασίσει να αναλάβει την εθνική Αγγλίας, με αποτέλεσμα να μείνει κενή η θέση του. Οι άνθρωποι του συλλόγου πίστευαν πως ο Κλαφ θα είναι ο ιδανικός αντικαταστάτης του, όμως, έκαναν μεγάλο λάθος.

Ο Κλαφ είχε κάνει πολλά αρνητικά σχόλια για τη Λιντς στο παρελθόν, ενώ δε δίστασε να τα υπερασπιστεί όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Χαρακτηριστικό είναι πως στην πρώτη προπόνηση είπε στους ποδοσφαιριστές: “Μπορείτε όλοι να πετάξετε τα μετάλλια που έχετε πάρει, γιατί δεν τα έχετε κερδίσει δίκαια”.

Απόρροια της συνολικής στάσης του ήταν να χάσει τα αποδυτήρια και τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα. Έτσι απολύθηκε μετά από 44 μέρες, αφού κατάφερε να κάνει το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων 15 χρόνων στην ιστορία του συλλόγου.

Η αποζημίωσή του ήταν πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της εποχής, καθώς τα “παγώνια” χρειάστηκε να δώσουν περισσότερα από 115,000 ευρώ, αλλά το πλήγμα που υπέστη ο εγωισμός του ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Η συνεργασία των δύο πλευρών και ο τρόπος με τον οποίο τελείωσε προσέλκυσαν τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ έγιναν και η πηγή έμπνευσης για την ταινία του Μίκαελ Σιν “The Damned United”.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως χθες, μία μέρα πριν την επέτειο των γενεθλίων του, η αγαπημένη του Νότιγχαμ Φόρεστ, του έκανε ένα μεγάλο δώρο. Πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση συνέτριψε μέσα στο “Έλαν Ρόουντ” τη Λιντς με 7-3 στο πλαίσιο της 38ης αγωνιστικής της Τσάμπιονσιπ και του έδωσε έναν λόγο για να χαμογελά από εκεί ψηλά που τη βλέπει.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ