ΑΓΓΛΙΑ

Η προϊστορία του Κυπέλλου Άρσεναλ-Τότεναμ

Η προϊστορία του Κυπέλλου Άρσεναλ-Τότεναμ

Θυμηθείτε τις αναμετρήσεις του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Άρσεναλ και της Τότεναμ. Η προϊστορία δείχνει Άρσεναλ.

Η Άρσεναλ θα αντιμετωπίσει για έκτη φορά την Τότεναμ στον θεσμό του Κυπέλλου Αγγλίας. Οι "κανονιέρηδες" υπερτερούν έχοντας μία πρόκριση παραπάνω από τα "σπηρούνια".

Η κόντρα τους ξεκίνησε στο μακρινό 1949 και την τελευταία φορά που "μονομάχησαν" στο Κύπελλο ήταν το 2001. Θυμηθείτε τι έγινε στις προηγούμενες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων στον θεσμό του Κυπέλλου.

1949 - 3ος Γύρος - Άρσεναλ - Τότεναμ 3-0

Ή Άρσεναλ υποδέχτηκε την Τότεναμ στο Χάιμπουρι στον τρίτο γύρο του θεσμού. Οι "κανονιέρηδες" νίκησαν 3-0 και προκρίθηκαν εύκολα στον επόμενο γύρο.

Η προϊστορία του Κυπέλλου Άρσεναλ-Τότεναμ
© TOPHAM PICTUREPOINT/PRESS ASSOCIATION IMAGES

1982 - 3ος Γύρος - Τότεναμ - Άρσεναλ 1-0

Η Τότεναμ ως κάτοχος του Κυπέλλου Αγγλίας το 1981 αντιμετώπισε στον τρίτο γύρο του θεσμού την Άρσεναλ σε νοκ άουτ αγώνα στο "Γουάιτ Χαρτ Λέιν". Τα "σπηρούνια" νίκησαν 1-0 με γκολ του Γκαρθ Κρουκς και έφθασαν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης κατακτώντας το Κύπελλο, καθώς νίκησαν 1-0 την ΚΠΡ στο Γουέμπλεϊ.

Η προϊστορία του Κυπέλλου Άρσεναλ-Τότεναμ
© PA ARCHIVE/PRESS ASSOCIATION IMAGES

1991 - Ημιτελικός - Τότεναμ - Άρσεναλ 3-1

Ο ημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας πραγματοποιείται σε ουδέτερο γήπεδο και στο παρελθόν αγώνες στην ημιτελική φάση είχαν διεξαχθεί τόσο στο Χάιμπουρι όσο και στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν αλλά και σε άλλες έδρες όπως το Όλντ Τράφορντ, το Βίλα Παρκ και το Μέιν Ρόουντ της Μάντσεστερ Σϊτι.

Για πρώτη φορά το Γουέμπλεϊ θα φιλοξενούσε ημιτελικό Κυπέλλου Αγγλίας. Εβδομήντα επτά χιλιάδες φίλαθλοι των δύο ομάδων παρακολούθησαν τον ημιτελικό στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μαζική εισροή φιλάθλων στις αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

Ο ημιτελικός έμεινε στην ιστορία για το εντυπωσιακό γκολ του Πολ Γκασκόιν με εκτέλεση φάουλ. Ο Γκάρι Λίνεκερ πρόσθεσε άλλα δύο και τα "σπηρούνια" νίκησαν 3-1. Στο τέλος της σεζόν η Άρσεναλ κατέκτησε το πρωτάθλημα και η Τότεναμ το Κύπελλο, επικρατώντας στον τελικό της Νότιγχαμ του Μπράιαν Κλαφ με 2-1.

1993 - Ημιτελικός - Άρσεναλ - Τότεναμ 1-0

Η Άρσεναλ ήθελε να πάρει εκδίκηση από την Τότεναμ στον ημιτελικό του Κυπέλλου το 1993 καθώς τα "σπηρούνια" της είχαν στερήσει την κατάκτηση του νταμπλ δύο χρόνια νωρίτερα. Αυτή την φορά ήταν ένας άλλος "θρύλος" του αγγλικού ποδοσφαίρου που έκανε την διαφορά.

Ο Τόνι Άνταμς, ήταν ο ηγέτης στην άμυνα των "κανονιέρηδων" και ο σκόρερ του μοναδικού γκολ της αναμέτρησης. Η Τότεναμ διαμαρτυρήθηκε για την κακή διαιτησία του Φίλιπ Ντον, που έδειξε πέντε κίτρινες, μία κόκκινη και αρνήθηκε πέναλτι στην Τότεναμ. Η Άρσεναλ διαμαρτυρήθηκε για την αποβολή του Λι Ντίξον που τον άφησε εκτός τελικού στο Λιγκ Καπ.

Η Άρσεναλ πήρε τόσο το Κύπελλο όσο και το Λιγκ Καπ επικρατώντας της Σέφιλντ Γουένσντέι και στις δύο περιπτώσεις. Ήταν η πρώτη φορά που ομάδα στην Αγγλία κατακτούσε τα δύο Κύπελλα.

Η προϊστορία του Κυπέλλου Άρσεναλ-Τότεναμ

2001 - Ημιτελικός - Άρσεναλ - Τότεναμ 2-1

Τον Απρίλιο του 2001 η Άρσεναλ και η Τότεναμ βρέθηκαν αντίπαλες στην διοργάνωση του Κυπέλλου για πέμπτη φορά στην ιστορία τους. Ο ημιτελικός διεξήχθη στο "Ολντ Τράφορντ". Η Τότεναμ είχε κατακτήσει τίτλους σχεδόν σε όλες τις χρονιές που τελείωναν σε ένα.

Το Κύπελλο τις χρονιές 1901, 1921, 1961, 1981 και 1991. Το πρωτάθλημα τις χρονιές 1951, 1961 και το Λιγκ Καπ το 1971 και μόνο το 1931 και το 1941 που δεν είχε αθλητική δραστηριότητα λόγω του πολέμου τα "σπηρούνια" έμειναν χωρίς τρόπαιο.

Η Άρσεναλ παρότι νίκησε 2-1 χάρις στα γκολ του Βιεϊρά και Βιλτόρ, ήταν ανώτερη και έχασε πολλές ευκαιρίες για περισσότερα γκολ. Στον τελικό ηττήθηκε με 2-1 από την Λίβερπουλ του Μάικλ Όουεν στο Μιλένιουμ του Κάρντιφ.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ