PREMIER LEAGUE

Ο "ματάκιας" Βενγκέρ κόντρα στον... "ηλίθιο" Μουρίνιο!

Ο "ματάκιας" Βενγκέρ κόντρα στον... "ηλίθιο" Μουρίνιο!

Όταν Μουρίνιο και Βενγκέρ τσακώνονται οι υπόλοιποι κάνουν στην μπάντα. Διαβάστε για το χρονικό της τρομερής τους κόντρας και τις απίστευτες ατάκες που έχουν εκτοξεύσει ο ένας με στόχο τον άλλο!

Η παράδοση συνεχίστηκε το απόγευμα της Κυριακής, με τον Ζοζέ Μουρίνιο να βλέπει την Τσέλσι να επικρατεί με 2-0 της Άρσεναλ και τον ίδιο να μένει για 12ο σερί ματς αήττητος απέναντι στον Αρσέν Βενγκέρ (7 νίκες-5 ισοπαλίες το ρεκόρ του με τα τέρματα να είναι 21-6!).

Και επειδή αγώνας μεταξύ αυτών των δύο δεν μπορεί να κυλήσει ήρεμα, ο Πορτογάλος και ο Αλσατός έδωσαν ένα τρομερό σόου στην γραμμή του πλαγίου άουτ καθώς πιάστηκαν στα χέρια γύρω στο 20ο λεπτό, με αφορμή ένα σκληρό φάουλ του Κέιχιλ στον Σάντσες.

Φυσικά και δεν ήταν η πρώτη φορά που το εν λόγω ζευγάρι έγινε πρώτο θέμα στον αγγλικό αλλά και στον παγκόσμιο Τύπο με κάποια διαμάχη τους .

Σε αυτές είναι πλέον "βετεράνοι" και "μπαρουτοκαπνισμένοι", με τις λεκτικές τους κόντρες από το 2004 και μετά να έχουν αφήσει εποχή και να συνθέτουν αυτή τη στιγμή με διαφορά το πιο "εκρηκτικό" δίδυμο στον μαγικό κόσμο της Premier League.

Ο "ματάκιας" Βενγκέρ κόντρα στον... "ηλίθιο" Μουρίνιο!
© DARREN JACK/PAUL MARRIOTT PHOTOGRAPHY

Κόντρες που έχουν δώσει απερίγραπτες ατάκες και χαρακτηρισμούς όπως το "ηδονοβλεψίας" και "ειδικός στην αποτυχία" που αφιέρωσε ο Μουρίνιο στον Βενγκέρ αλλά και στο "ανόητος" με τον οποίο βαφτίστηκε από τον Αλσατό ο Πορτογάλος.

Πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι μίας κόντρας που έχει αρχή το 2004 και η οποία προβλέπεται να έχει αρκετά ακόμα "θερμά" επεισόδια...

Eκεί που ξεκίνησαν όλα

Μία δεκαετία πριν ο Ζοζέ Μουρίνιο ήταν new boy στον κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου όμως δεν αισθανόταν επ'ουδενί κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντι στις "παλιές καραβάνες", Άλεξ Φέργκιουσον και Αρσέν Βενγκέρ. Και αν με τον Σερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχτισε μία σχέση αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης, δεν μπορεί να πει κανείς ότι συνέβη το ίδιο και με τον Αλσατό. Το καλοκαίρι του 2005 έριξε μάλιστα τα πρώτα πυρά του υποστηρίζοντας ότι το καλεντάρι των αγώνων είχε φτιαχτεί για να ευνοεί την Άρσεναλ, με τον Βενγκέρ να "απαντάει" μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα κάνοντας λόγο για αρνητικές τακτικές.

Ο "ματάκιας" Βενγκέρ κόντρα στον... "ηλίθιο" Μουρίνιο!
© REUTERS

"Κάποιοι σύλλογοι αντιμετωπίζονται σαν διάβολοι και κάποιοι άλλοι έχουν μεταχείριση σαν να είναι άγγελοι. Δεν νομίζω ότι είμαστε τόσο άσχημοι που να μας συμπεριφέρονται σαν διαβόλους και δεν νομίζω ότι ο Αρσέν Βενγκέρ και ο Ντέιβιντ Ντιν είναι τόσο όμορφοι για να τους βλέπουν ως αγγέλους", είχε πει τότε ο Μουρίνιο, με τον Βενγκέρ να του επιστρέφει το γάντι: " Ζούμε σε έναν κόσμο που έχουμε μόνο νικητές και ηττημένους αλλά από τη στιγμή που ο αθλητισμός ενθαρρύνει ομάδες που αρνούνται να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στο παιχνίδι, το άθλημα βρίσκεται σε κίνδυνο".

Η στιγμή που ο Βενγκέρ έγινε ηδονοβλεψίας

Από όλες τις λεκτικές κόντρες μεταξύ Βενγκέρ και Μουρίνιο, υπάρχει μία που δεν πρόκειται να ξεχαστεί όσα χρόνια και αν περάσουν. Ο τεχνικός της Άρσεναλ είχε ασκήσει κριτική στην Τσέλσι για τις πολυδάπανες μεταγραφές που είχε πραγματοποιήσει το 2005 και ο Μουρίνιο απάντησε οργισμένος, βάζοντάς του την ετικέτα "ηδονοβλεψίας" και κατηγορώντας τον για ψύχωση με την Τσέλσι. "Ο Βενγκέρ είναι ένας από αυτούς που παίρνουν μάτι. Του αρέσει να παρακολουθεί τους άλλους. Υπάρχουν τύποι που, όταν είναι σπίτι τους, έχουν ένα μεγάλο τηλεσκόπιο και βλέπουν τι συμβαίνει στις άλλες οικογένειες. Μιλάει, μιλάει, μιλάει συνέχεια για την Τσέλσι", είχε δηλώσει τότε ο Μουρίνιο, με τον Βενγκέρ να απαντάει:

Ο "ματάκιας" Βενγκέρ κόντρα στον... "ηλίθιο" Μουρίνιο!
© AP

"Αυτά που είπε δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, είναι εκτός τόπου και χρόνου και αποτελούν ασέβεια προς το πρόσωπό μου. Όταν δίνεις επιτυχία σε ηλίθιους ανθρώπους, τους κάνει ακόμα περισσότερο ηλίθιους". Όχι, η φιλονικία τους δεν σταμάτησε εκεί, με τον Πορτογάλο να (θέλει να) έχει τον τελευταίο λόγο: "Έχουμε έναν φάκελο με ατάκες από τον κύριο Βενγκέρ για την Τσέλσι τους τελευταίους 12 μήνες, δεν είναι φάκελος πέντε σελίδων, είναι φάκελος 120 σελίδων".

O "special one" και ο "specialist in failure"...

Το καλοκαίρι του 2013 ο Ζοζέ Μουρίνιο επέστρεψε μετά από έξι χρόνια στην Τσέλσι και φυσικά δεν γινόταν να μην ξεσπάσει ξανά "πόλεμος" με τον "αγαπημένο" του Αρσέν Βενγκέρ. Τον περασμένο Φεβρουάριο η Τσέλσι ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας, έναν πόντο πάνω από την Άρσεναλ, και εκείνος που ξέθαψε πρώτος το τσεκούρι του πολέμου ήταν ο Βενγκέρ, λέγοντας για τον Μουρίνιο πως... τρέμει την αποτυχία. Ήταν σαν να προκαλούσε την τύχη του, με τον Πορτογάλο να είναι ιδιαίτερα καυστικός στα σχόλιά του:

"Ο Βενγκέρ είναι σπεσιαλίστας στην αποτυχία. Εάν έχει δίκιο και φοβάμαι την αποτυχία αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχω αποτύχει πολλές φορές. Αντίθετα, τα οκτώ χρόνια που έχει εκείνος χωρίς τίτλο είναι αποτυχία". Έναν μήνα αργότερα οι δυο τους αναμετρήθηκαν στο "Στάμφορντ Μπριτζ" στο ματς Νο 1.000 του Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο της Άρσεναλ και ο Μουρίνιο δεν θα μπορούσε να τον πικράνει περισσότερα στα "γενέθλιά" του: οι "μπλε φιλοδώρησαν" με έξι γκολ τους "κανονιέρηδες" στο λονδρέζικο ντέρμπι (4-0 το ημίχρονο), με το 3-0 να έχει διαμορφωθεί στα πρώτα 17 λεπτά του αγώνα!

Τέτοιο κοπλιμέντο μόνο σε εχθρό σου

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά ζητήθηκε από τον Ζοζέ Μουρίνιο να πει μία καλή κουβέντα για τον Βενγκέρ με αφορμή τη συμπλήρωση 1.000 αγώνων που ο Αλσατός καθόταν στον πάγκο της Άρσεναλ, όμως το μόνο που πέτυχε ήταν να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά. "Θαυμάζω εκείνον και θαυμάζω την Άρσεναλ καθώς δεν είναι δυνατόν να έχεις 1.000 παιχνίδια αν δεν είναι φανταστικός ο σύλλογος και δεν υποστηρίζει τον προπονητή. Ειδικά στις άσχημες στιγμές και ειδικά όταν οι άσχημες στιγμές είναι πολλές το τελευταίο διάστημα. Οπότε θαυμάζω τον Βενγκέρ και θαυμάζω την Άρσεναλ".

Πετούν "καρφιά" ακόμα και όταν τους χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα

Είναι εντυπωσιακό πως η κόντρα τους παρέμεινε φλογερή ακόμα και όταν ο Μουρίνιο δεν καθόταν στον πάγκο της Τσέλσι. Το 2008 για παράδειγμα, λίγο πριν ο Μουρίνιο αναλάβει την Ίντερ, είχε πει για τον Αλσατό: "Στους Άγγλους αρέσει πολύ η στατιστική. Γνωρίζουν ότι ο Αρσέν Βενγκέρ έχει ποσοστό νικών μόλις 50% με την Άρσεναλ;" Λίγα χρόνια αργότερα όταν ο Πορτογάλος ήταν στη Ρεάλ, ο Βενγκέρ είχε ζητήσει την... τιμωρία του, μετά από ένα ματς των Μαδριλένων στο Champions League κόντρα στον Άγιαξ που ο Μουρίνιο είχε ζητήσει από τους Σέρχιο Ράμος και Τσάμπι Αλόνσο να αποβληθούν εσκεμμένα. "Θα πρέπει να υπάρχουν ποινές γιατί χαλάει η εικόνα του αθλήματος", δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο "ματάκιας" Βενγκέρ κόντρα στον... "ηλίθιο" Μουρίνιο!
© REUTERS


Αρσέν Βενγκέρ & Ζοζέ Μουρίνιο μιλούν για τον καυγά τους:

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ