ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

"Υπάρχει ενδιαφέρον από Ελλάδα"

"Υπάρχει ενδιαφέρον από Ελλάδα"

Ο Παναγιώτης Ταχτσίδης μιλάει στο Sport24.gr για τη φετινή του χρονιά στη Ιταλία, τον Φραντσέσκο Τότι και το Μουντιάλ που έρχεται, ενώ απαντά στο αν θα επέστρεφε στην Ελλάδα.

Την τέταρτη σεζόν στην Ιταλία διανύει ο Παναγιώτης Ταχτσίδης, ο οποίος έχει χτίσει το δικό του όνομα στη γειτονική χώρα. Ο νεαρός Έλληνας μέσος μετά το περσινό πέρασμά του από τη Ρόμα πήρε μεταγραφή για την Κατάνια, την οποία άφησε στη μέση της σεζόν για την Τορίνο.

Το Σάββατο, μάλιστα, πέτυχε και το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της "γκρανάτα" με αντίπαλο τη Λάτσιο. Μην έχοντας ξεχάσει πως υπήρξε παίκτης της Ρόμα το πανηγύρισε δεόντως με τον δικό του τρόπο, αφού η αναμέτρηση ήταν πολύ σημαντική και για τις δύο ομάδες.

Το Sport24.gr, το οποίο βρίσκεται κοντά στους Έλληνες του εξωτερικού κάνοντας και τον έλεγχο της εβδομάδας, επικοινώνησε με τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ κι εκείνος εξήγησε γιατί η απόφαση που πήρε τον Ιανουάριο ήταν ρίσκο, ενώ ξεκαθάρισε πως ως άνθρωπος δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί μέχρι τέλους.

Πώς θα χαρακτήριζες τη φετινή χρονιά; Με άλλη ομάδα ξεκίνησες και με άλλη θα τελειώσεις.

Δεν ήταν και η καλύτερη, δεν πήγαν όλα όπως θα ήθελα. Είναι μία δύσκολη χρονιά, προσπάθησα τον Γενάρη να σώσω την κατάσταση και να βρω μία ομάδα καλύτερου επιπέδου, αλλά δεν έχω πάρει τις ευκαιρίες που θα ήθελα. Είναι δύσκολο να μπει κάποιος σε μία ομάδα που πηγαίνει καλά και μάχεται για την Ευρώπη στη μέση της σεζόν.

Η χρονιά άρχισε καλά για σένα δεδομένου ότι είχες πολύ χρόνο συμμετοχής στην Κατάνια. Τι έγινε τον Ιανουάριο και αποφάσισες να αλλάξεις ομάδα; Δεν μπορούσες να απορρίψεις την πρόταση της Τορίνο ή σε προβλημάτισε η κατάσταση στην Κατάνια;

Η Κατάνια είχε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά υπήρχαν αρκετά προβλήματα και γι' αυτό ήρθε ο υποβιβασμός. Η Τορίνο είχε μεγάλες προσδοκίες, έχει κάνει πολύ καλή σεζόν κι έτσι επέλεξα να πάω παρόλο που ήξερα ότι ρίσκαρα. Στην Κατάνια ήμουν βασικός και έπαιζα σταθερά αλλά επέλεξα κάτι καλύτερο. Ως τώρα δεν μπορώ να πω πως έχω δικαιωθεί.

"Υπάρχει ενδιαφέρον από Ελλάδα"

Ήταν τελικά γραφτό να φορέσεις τη φανέλα της Τορίνο; Είχες φτάσει και το 2010 κοντά στην "γκρανάτα", αλλά τελικά την απέρριψες.

Κάθε χρόνο με θέλει η Τορίνο. Τελικά τώρα όπως ήρθαν τα πράγματα ήταν γραφτό...

Είπες πως δεν είναι εύκολο να μπεις σε μία ομάδα που πηγαίνει καλά στη μέση της σεζόν. Τουλάχιστον προσαρμόστηκες εύκολα στην Τορίνο;

Εγώ έχω προσαρμοστεί, το θέμα είναι αν θα με εμπιστευτεί ο προπονητής. Έχω πάρει τις ευκαιρίες μου και έχω δείξει τι μπορώ να κάνω. Από εκεί και πέρα, εγώ θα συνεχίσω να προσπαθώ.

Είσαι σε μία ομάδα με εντελώς διαφορετικούς στόχους από πριν. Θα έρθει το ευρωπαϊκό εισιτήριο;

Δεν ξέρεις ποτέ τι γίνεται, εμείς είμαστε κοντά, προσπαθούμε. Από εκεί και πέρα, στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις.

Στην Τορίνο είσαι δανεικός. Έχεις αρχίσει να σκέφτεσαι καθόλου τι θα γίνει το καλοκαίρι;

Όχι ακόμα δεν έχω μιλήσει, να τελειώσουν τα παιχνίδια πρώτα και μετά θα καθίσουμε να συζητήσουμε.

"Υπάρχει ενδιαφέρον από Ελλάδα"

Έχεις αγωνιστεί σε πολλές ιταλικές ομάδες παρά το νεαρό της ηλικίας σου. Όλη αυτή η περιπέτεια στην Ιταλία πώς άρχισε;

Αρχικά η ΑΕΚ δε μου ανανέωσε το συμβόλαιο. Εγώ από μικρός ήθελα να παίξω στο εξωτερικό, ήρθε η πρόταση και δεν το σκέφτηκα καν μόλις μου δόθηκε η ευκαιρία. Δεν ήταν εύκολα όταν ήρθα και εξακολουθούν να μην είναι. Ωστόσο ποτέ δεν απογοητεύομαι, ποτέ δεν το βάζω κάτω. Πρέπει να έχεις υπομονή, επιμονή και καθημερινά στόχους για να καταφέρεις αυτό που αγαπάς.

Ως τώρα η μεγαλύτερη πρόκλησή σου ήταν η Ρόμα. Πώς το έζησες εκείνον τον έναν χρόνο;

Ήταν μια ευκαιρία που μου δόθηκε. Ήταν πολύ όμορφα. Πάλι υπήρξαν κάποια προβλήματα και γι' αυτό τον λόγο αναχώρησα.

Έπαιξες με απίστευτους παίκτες όπως οι Τότι, Ντε Ρόσι αλλά και πολύ ταλαντούχους όπως οι Λαμέλα, Πιάνιτς. Πες μου κάτι που σου έχει μείνει. Μία ιστορία, ένα σκηνικό στην προπόνηση...

Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ τον Τότι. Είναι ένας μύθος. Είναι πάρα πολύ ευχάριστος και πολύ απλός.

Λέμε ότι στην Ελλάδα η πίεση είναι πολύ μεγάλη και κάνει κακό στους παίκτες. Ισχύει το ίδιο και στη Ρώμη; Γιατί είδαμε κι εκεί ακραίες αντιδράσεις πέρυσι.

Οι οπαδοί ξέφυγαν όταν χάθηκε ο τελικός κυπέλλου με τη Λάτσιο. Τα πράγματα όμως δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Για παράδειγμα αυτά που έγιναν στο παιχνίδι κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό δε γίνονται. Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα που πρέπει να το ευχαριστιέσαι.

"Υπάρχει ενδιαφέρον από Ελλάδα"

Είσαι εκεί για τέταρτη χρονιά και γνωρίζεις τη Serie A πλέον αρκετά καλά. Πώς σου φαίνεται το φετινό πρωτάθλημα;

Με εξέπληξε η πορεία της Βερόνα και της Τορίνο. Επίσης, είναι έκπληξη η Ρόμα, που ακόμα διεκδικεί το πρωτάθλημα. Μίλαν και Ίντερ στις απογοητεύσεις. Είναι μεγάλα σωματεία και πρέπει να είναι ψηλά.

Πήγες στην Ιταλία στα 19 σου, όταν δηλαδή ακόμα διαμορφωνόσουν ως παίκτης. Έχοντας δουλέψει ως τότε εδώ σε μία μεγάλη ομάδα όπως η ΑΕΚ και στη συνέχεια εκεί ποιες είναι οι μεγάλες διαφορές;

Εκεί ξεκινούν όλα από την αρχή. Στην Ελλάδα αρχίζουν να ασχολούνται μαζί σου μόλις ανεβείς στην πρώτη ομάδα. Εκεί ξεκινούν από την αρχή να ασχολούνται μαζί σου προκειμένου να είσαι έτοιμος όταν θα μπεις στην πρώτη ομάδα.

Όσοι πηγαίνουν στην Ιταλία στέκονται πάρα πολύ στην τακτική, αυτά που μαθαίνετε εκεί. Μπορείς με λίγα λόγια να εξηγήσεις τον τρόπο δουλειάς τους;

Το μόνο που δουλεύουν τόσο πολύ είναι η τακτική. Δουλεύουν πολύ στα δικά τους πράγματα που είναι η συγκέντρωση και η απόδοση. Ό,τι κάνεις πρέπει να το κάνεις όσο το δυνατόν καλύτερο. Σου δίνουν κάποιες συμβουλές κι εσύ πρέπει να είσαι σε θέση να τις εφαρμόσεις.

Αναφέρθηκες κι εσύ προηγουμένως στα επεισόδια που έγιναν στην Τούμπα. Πράγματα όπως αυτά είναι που σας κρατούν μακριά από το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Πιστεύω ότι κάθε Έλληνας ποδοσφαιριστής που βρίσκεται στο εξωτερικό πάντα θέλει γιατί η Ελλάδα θα του λείπει. Αλλά όταν βλέπεις τέτοια πράγματα δεν είναι το καλύτερο. Δεν είναι εύκολο για κάποιον να συνηθίσει διαφορετικά στο εξωτερικό να επιστρέψει στη συνέχεια και να αλλάξει ξανά συνήθειες και νοοτροπία.

"Υπάρχει ενδιαφέρον από Ελλάδα"

Από τη μέρα που έφυγες από την ΑΕΚ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ελληνικές ομάδες για την απόκτησή σου;

Ενδιαφέρον υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα για να συζητάμε γι' αυτά...

Χαρακτήρισες ρίσκο την επιλογή σου να πας στην Τορίνο σε μία σεζόν που ακολουθεί Μουντιάλ. Δεν υπήρχε κι αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού σου όταν πήρες την απόφασή σου;

Εγώ πίστευα πως θα μπορούσα να κάνω κάποια καλά παιχνίδια κι εδώ. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, προσπαθώ και δουλεύω κάθε μέρα. Ο Θεός ξέρει τι θα γίνει. Εύχομαι να είμαι στις επιλογές. Από εκεί και πέρα, προπονούμαι γι' αυτό.

Όσον αφορά την Εθνική μας, είσαι αισιόδοξος τώρα που γνωρίζεις και τις ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε;

Δεν είναι εύκολος όμιλος. Σε αυτά τα παιχνίδια πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος από το πρώτο λεπτό ως το τελευταίο, ενώ είναι και πώς θα εμφανισθείς. Δεν είναι πρωτάθλημα που μπορείς να χάσεις ένα παιχνίδι και να πάρεις το επόμενο.

Είσαι μόλις 23ων και έχεις όλο το μέλλον μπροστά σου. Έχεις κάποιο όνειρο που θα ήθελες να υλοποιήσεις;

Να είμαι γερός και δυνατός και να χαρίζω χαρά στην οικογένειά μου, η οποία με έχει στηρίξει πάρα πολύ. Τίποτα άλλο. Την υγειά μας να έχουμε.

"Υπάρχει ενδιαφέρον από Ελλάδα"

Με μία λέξη

Αγαπημένο πρωτάθλημα: Primera Division

Αγαπημένος παίκτης: Ζινεντίν Ζιντάν

Αγαπημένος προπονητής: Ζοζέ Μουρίνιο

Ευρωπαϊκή ομάδα: Ρεάλ Μαδρίτης

Καλύτερη στιγμή: Το πρώτο γκολ μου με την ΑΕΚ και τα μπαράζ για το Μουντιάλ

Χειρότερη στιγμή: Όταν έπαθα ρήξη χιαστών

Γούρι: Ναι, έχω με τον σταυρό μου

Αυτοκίνητο που οδηγείς: BMW X

Αγαπημένο φαγητό: Κοτόπουλο με ρύζι

Mουσική: R&B κι ελληνικά

Η πρώτη ιταλική λέξη που χρησιμοποίησες/έμαθες στην Ιταλία: Ti amo (σ' αγαπώ)

Η πρώτη ελληνική λέξη που έμαθες σε κάποιον στην Ιταλία: Καλημέρα

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ