ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Γκέλιος: "Με ήθελε ο ΠΑΟΚ"

Γκέλιος: "Με ήθελε ο ΠΑΟΚ"

Ο Γιάννης Γκέλιος μιλάει στο Sport24.gr για την Άουγκσμπουργκ, η οποία αναμένεται να του προσφέρει νέο συμβόλαιο, το πόσο κοντά έφτασε σε Άρη και ΠΑΟΚ αλλά και την εξωπραγματική Μπάγερν Μονάχου.

Ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες που αγωνίζονται στο εξωτερικό είναι ο Γιάννης Γκέλιος. Μπορεί το όνομά του να μην είναι τόσο γνωστό, καθώς από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ως τώρα έχει αγωνιστεί μόνο στη Γερμανία, όμως, όσοι τον ξέρουν καλά εκτιμούν πως είναι ένας τερματοφύλακας με πολύ καλές προδιαγραφές.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η Άουγσκμπουργκ μακροπρόθεσμα τον προορίζει για πρώτο τερματοφύλακα έχοντας απορρίψει προτάσεις κατά καιρούς και έχοντας εκδηλώσει στην πλευρά του ποδοσφαιριστή την πρόθεσή της να ανανεωθεί η συνεργασία τους, η οποία με βάση την ισχύουσα συμφωνία θα εξέπνεε το 2015.

Το Sport24.gr, το οποίο βρίσκεται κοντά στους Έλληνες του εξωτερικού κάνοντας και τον έλεγχο της εβδομάδας, επικοινώνησε με τον 21χρονο, ο οποίος μας μίλησε για την Bundesliga, τις δύο ομάδες που κλέβουν την παράσταση εκεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και την ξεχωριστή θέση του τερματοφύλακα.

Η Άουγκσμπουργκ πραγματοποιεί μία πολύ καλή χρονιά και βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας. Το περιμένατε; Γιατί εγώ θεωρώ πως είστε από τις εκπλήξεις του πρωταθλήματος.

Συμφωνώ απόλυτα. Είναι η τρίτη μας χρονιά στην Bundesliga. Τα δύο πρώτα χρόνια ήταν θέμα εμπειρίας. Πλέον διαθέτουμε αυτό το στοιχείο και πάμε πολύ καλά. Εξ αρχής στόχος ήταν η παραμονή και νομίζω πως πρέπει να κάνουμε άλλα δύο βήματα προκειμένου να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.

Η Bundesliga έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Πώς εξηγείς αυτή τη διαρκή βελτίωση;

Έφεραν μεγάλα ονόματα οι ομάδες. Η Μπάγερν έχει πάρει εξαιρετικούς παίκτες, η Ντόρτμουντ έχει κάνει πολύ καλές επιλογές και συνολικά έρχονται πιο γνωστοί ξένοι οι οποίοι ανεβάζουν το επίπεδο του πρωταθλήματος. Φυσικά είναι πολλοί και οι ταλαντούχοι Γερμανοί που βγαίνουν στην επιφάνεια.

Η Μπάγερν πέρυσι πήρε τα πάντα. Άλλαξε προπονητή και με τον Γουαρδιόλα δείχνει εξίσου δυνατή. Ποια είναι η άποψή σου;

Είναι από άλλο κόσμο. Έχουν νομίζω να χάσουν σχεδόν 40 παιχνίδια στην Bundesliga. Όπως είπες πέρυσι πήραν τα πάντα και φέτος πάνε να κάνουν και πάλι το ίδιο. Στο Champions League είναι αρκετά καλοί, γενικά δεν παίζονται αυτή τη στιγμή.

Γκέλιος: "Με ήθελε ο ΠΑΟΚ"

Πώς βλέπεις τη φετινή Ντόρτμουντ; Της κόστισαν πολύ οι συνεχείς τραυματισμοί, αλλά θεωρείς πως μπορεί να επαναλάβει μία πορεία ανάλογη της περσινής στο Champions League από τη στιγμή που δεν κυνηγάει και το πρωτάθλημα;

Πέρυσι πήγαιναν πάρα πολύ καλά, αλλά φέτος οι τραυματισμοί είναι πολλοί. Τους λείπουν 3-4 σημαντικοί παίκτες σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Έχουν καταφέρει να είναι στην τριάδα στο πρωτάθλημα, αλλά δεν είναι η περσινή ομάδα και δύσκολα θα φτάσει και πάλι τόσο ψηλά στο Champions League.

Δεδομένου και του νεαρού της ηλικίας σου αγωνίζεσαι πολλές φορές στη δεύτερη ομάδα. Στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό γίνεται πολλή συζήτηση για το αν θα πρέπει να δημιουργηθούν και β' ομάδες. Εσύ θεωρείς ότι επωφελείστε από την ύπαρξή τους;

Βοηθάει αρκετά. Οι παίκτες που δεν έχουν πολλά παιχνίδια είναι καλό να παίρνουν εμπειρίες και να μπαίνουν σε έναν αγωνιστικό ρυθμό. Μαζεύουν παραστάσεις και μετά είναι πιο έτοιμοι όταν χρειαστούν.

Αυτή τη στιγμή έχεις μπροστά σου τρεις τερματοφύλακες, ένας εκ των οποίων είναι ο Μάνινγκερ που έχει χαράξει μία αξιοσέβαστη πορεία. Ποια στοιχεία πρέπει να διαθέτεις; Υπομονή και θέληση για δουλειά;

Πρέπει να έχεις παραπάνω υπομονή από τους υπόλοιπους γιατί είναι μία θέση στην οποία παίζει πάντα μόνο ένας. Εγώ για παράδειγμα έχω δίπλα μου έναν μεγάλο τερματοφύλακα, πρέπει να κοιτάω από αυτόν και από εκεί και πέρα να δουλεύω πάρα πολύ.

Τον Ιανουάριο σου πέρασε από το μυαλό το να πάρεις μεταγραφή προκειμένου να έχεις χρόνο συμμετοχής;

Ο ΠΑΟΚ ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή μου, ρώτησε την Άουγκσμπουργκ, αλλά δε με άφησαν να φύγω. Έχω συμβόλαιο ως το 2015 και οφείλω να το σεβαστώ από τη στιγμή που δεν ήθελαν να με παραχωρήσουν.

Το καλοκαίρι είχε συνδεθεί το όνομά σου με τον Άρη. Υπήρχε κάτι συγκεκριμένο;

Ήταν να πάω δανεικός το καλοκαίρι, αλλά και πάλι η ομάδα μου αρνήθηκε. Με χρειάζονταν εδώ. Με εμπιστεύονται και θέλουν να με κρατήσουν. Ούτως ή άλλως ο Μάνινγκερ είναι μεγάλος και σε μία σεζόν θα σταματήσει. Επομένως, σταδιακά θα αυξηθούν οι πιθανότητες να αγωνιστώ. Πρόθεσή τους είναι να μου προσφέρουν νέο συμβόλαιο, το οποίο θα εκπνέει το 2019.

Γκέλιος: "Με ήθελε ο ΠΑΟΚ"

Στη Γερμανία πέρασες τα παιδικά σου χρόνια; Πώς είναι να ζεις όλη σου τη ζωή μακριά από την πατρίδα σου;

Μεγάλωσα στη Γερμανία και πήγα εδώ σχολείο. Δεν το βρίσκω παράξενο, εδώ έχω ζήσει όλη μου τη ζωή. Μου αρέσει να έρχομαι στην Ελλάδα, επισκέπτομαι τους συγγενείς μου αλλά από εκεί και πέρα για μένα είναι απολύτως φυσιολογικό να ζω εδώ.

Η θέση του τερματοφύλακα είναι πολύ ιδιαίτερη. Εσύ πώς αποφάσισες να γίνεις τερματοφύλακας;

Όταν άρχισα να παίζω μπάλα στα 6 μου, ξεκίνησα ως επιθετικός. Μετά από δύο χρόνια αποφάσισα να παίξω τερματοφύλακας. Στην αρχή το έπαιρνα χαλαρά. Μετά τα 12-13, όμως, συνειδητοποίησα πως θα ήθελα να γίνω επαγγελματίας.

Πώς ζει ένας τερματοφύλακας το παιχνίδι; Μπορεί για παράδειγμα σε έναν αγώνα να χρειαστεί να επέμβει μόνο 1-2 φορές.

Ένας τερματοφύλακας δεν παίζει τόσο με το σώμα όσο με το μυαλό. Σωματική είναι η κόπωση κυρίως στην προπόνηση. Μπορεί για παράδειγμα σε ένα παιχνίδι να χρειαστεί να επέμβεις δύο φορές, αλλά θα πρέπει να είσαι σε εγρήγορση για να το κάνεις σωστά. Πρέπει να ξέρεις, δηλαδή, αν θα βγεις ή αν θα μείνεις στην εστία σου.

Πώς προετοιμάζεσαι για τους αγώνες;

Την τελευταία μέρα πριν από κάθε παιχνίδι την περνάμε στον ξενοδοχείο. Δίνουν στον καθένα από εμάς κάποιες σημειώσεις και στη συνέχεια βλέπουμε βίντεο, ώστε να ξέρουμε τους αντίπαλους που θα αντιμετωπίσουμε.

Γκέλιος: "Με ήθελε ο ΠΑΟΚ"

Με μία λέξη

Αγαπημένο πρωτάθλημα: Bundesliga

Αγαπημένος ποδοσφαιριστής: Δε νομίζω ότι έχω, αλλά αυτά που κάνει ο Μέσι δεν υπάρχουν

Αγαπημένος προπονητής: Πεπ Γουαρδιόλα

Ευρωπαϊκή ομάδα που υποστηρίζεις (εκτός της ομάδας που αγωνίζεσαι): Καμία

Η καλύτερη ποδοσφαιρική σου στιγμή: Όταν υπέγραψα επαγγελματικό συμβόλαιο

Η χειρότερη ποδοσφαιρική σου στιγμή: Όταν έκανα εγχείρηση και στα δύο μου γόνατα σε διάστημα ενός χρόνου

Το γούρι σου: Δεν έχω

Αυτοκίνητο που οδηγείς: Mini Cooper

Αγαπημένο φαγητό: Γενικά μακαρόνια

Αγαπημένη μουσική: Pop

Η πρώτη γερμανική λέξη που χρησιμοποίησες/έμαθες στην Γερμανία: Είναι σαν μητρική μου γλώσσα από τη στιγμή που μεγάλωσα εδώ

Η πρώτη ελληνική λέξη που έμαθες σε κάποιον στην Γερμανία: Πολλοί συμπαίκτες μου είχαν συνεργαστεί με άλλους Έλληνες κι έτσι ήξεραν αρκετές λέξεις.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ