CHAMPIONS LEAGUE

Τσέλσι vs Μπάρτσα, με φόντο τη διαιτησία!

Τσέλσι vs Μπάρτσα, με φόντο τη διαιτησία!

Η Τσέλσι υποδέχεται τη Μπαρτσελόνα στo "Stamford Bridge" στον δεύτερο ημιτελικό του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ με έπαθλο ένα εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Μονάχου. Διαβάστε στο Sport24.gr τί έχει γίνει στις προηγούμενες 13 αναμετρήσεις ενός ζευγαριού με τεράστια παράδοση στις... διαιτησίες (φωτογραφίες & videos)

Η Τσέλσι αντιμετωπίζει απόψε στο Λονδίνο τη Μπαρτσελόνα στον δεύτερο ημιτελικό του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ.

Το Sport24.gr παρουσιάζει την ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στις δυο ομάδες, με διαχρονική τη γκρίνια για τις διαιτησίες.

Στο "Stamford Bridge" του Λονδίνου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους Τσέλσι και Μπαρτσελόνα στην πρώτη από τις δυο μάχες του ημιτελικού που θα στείλει τη μια από τις δυο αντίπαλες ομάδες στον μεγάλο τελικό του Μονάχου. Αυτή θα είναι η 11η φορά που οι δυο σύλλογοι θα βρεθούν αντιμέτωποι στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, ενώ στη δεκαετία του ’60 είχαν προηγηθεί τρεις αναμετρήσεις στο Κύπελλο Εκθέσεων.

Η ιστορία των παιχνιδιών ανάμεσα σε Τσέλσι και Μπαρτσελόνα, που διασταυρώνονται παραδοσιακά από το 2000 και μετά, είναι γεμάτη από εκπληκτικά παιχνίδια, μεγάλες ανατροπές, φοβερό θέαμα, αλλά και ατελείωτες αντιπαραθέσεις με επίκεντρο τη διαιτησία. Το Sport24.gr κάνει σήμερα μια μικρή αναδρομή στις προηγούμενες 13 αναμετρήσεις ανάμεσα σε Άγγλους και Καταλανούς με φωτογραφίες, βίντεο, γκολ και... κοράκια!

"ΜΠΛΑΟΥΓΚΡΑΝΑ" ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Ο δεύτερος ημιτελικός του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ - μετά το χθεσινό Μπάγερν vs Ρεάλ – φέρνει απέναντι δυο «κλασικούς» αντίπαλους του 21ου αιώνα. Από τον Απρίλιο του 2000, που οι δυο ομάδες βρέθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους αντιμέτωπες στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχουν ακολουθήσει πέντε ζευγαρώματα που αντιπροσωπεύουν όλες τις φάσεις της διοργάνωσης, εκτός από τον τελικό.

Τσέλσι vs Μπάρτσα, με φόντο τη διαιτησία!

Κλάιφερτ και Γουαρδιόλα μετά τη λήξη της παράτασης στον δεύτερο προημιτελικό του 2000, όπου οι "μπλαουγκράνα" προκρίθηκαν με το 5-1 (18-4-2000)

«Blaugrana» και «blues» έχουν αναμετρηθεί στη φάση των ομίλων (2006-07), στη φάση των «16» (2004-05 & 2005-06), στα προημιτελικά (1999-00) και στα ημιτελικά (2008-09). Είχε προηγηθεί και μια τριπλή μονομαχία την περίοδο 1965-66 στο Κύπελλο Εκθέσεων, στην οποία είχε πάρει την πρόκριση η Μπάρτσα στο μπαράζ. Αν επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφήνοντας έξω τα ματς της φάσης των ομίλων στην περίοδο 2006-07, η Μπαρτσελόνα έχει προβάδισμα τόσο στις προκρίσεις όσο και στις νίκες.

Πιο συγκεκριμένα, οι «μπλαουγκράνα» έχουν προκριθεί τρεις φορές (1999-00, 2005-06 & 2008-09) έναντι μίας της Τσέλσι (2004-05). Σε αυτά τα 10 παιχνίδια (μαζί με τα δυο στους ομίλους του 2006-07), οι Καταλανοί έχουν κερδίσει 3 φορές, έχουν ηττηθεί 3 φορές, ενώ ακόμα 4 συναντήσεις έχουν τελειώσει ισόπαλες. Η Μπάρτσα έχει πετύχει 16 τέρματα, ενώ οι «blues» 15. Τέλος, να συμπληρώσουμε ότι σε όλα τα ματς έχουν σημειωθεί γκολ, εκτός από το 0-0 του «Καμπ Νόου» στον πρώτο ημιτελικό της σεζόν 2008-09. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

1. ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΟΥΕΦΑ 1965-66 ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΠΑΡΤΣΑ

Η πρώτη γνωριμία ανάμεσα στις δυο ομάδες έγινε την περίοδο 1965-66 στον ημιτελικό του Κυπέλλου Εκθέσεων (πρόδρομου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ). Η ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Τσέλσι ξεκίνησε με γκρίνια, αφού οι Καταλανοί ταξίδεψαν στο Λονδίνο για το πρώτο ματς, όμως η συνάντηση ματαιώθηκε λόγω βροχής. Η διοργάνωση έστειλε τελικά τον πρώτο αγώνα στη Βαρκελώνη, όπου οι «μπλαουγκράνα» κέρδισαν 2-0.

Τσέλσι vs Μπάρτσα, με φόντο τη διαιτησία!

Η Τσέλσι σκοράρει στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου Εκθέσεων (11-5-1966)

Στον επαναληπτικό του Λονδίνου, η Τσέλσι νίκησε επίσης με 2-0 και με τη λήξη του παιχνιδιού, ο διαιτητής έστριψε το νόμισμα για να αποφασιστεί σε ποιο γήπεδο θα διεξαγόταν το μπαράζ που θα έκρινε την πρόκριση. Ο κλήρος έπεσε στο «Καμπ Νόου» και εκεί οι Καταλανοί «σκόρπισαν» τους Λονδρέζους με το εντυπωσιακό 5-0, περνώντας στον τελικό, όπου κέρδισαν και τη Σαραγόσα, παίρνοντας το τρόπαιο.

2. ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ 1999-00 ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Τσέλσι vs Μπάρτσα, με φόντο τη διαιτησία!

Ο σημερινός προπονητής της Τσέλσι, Ρομπέρτο Ντι Ματέο (αριστερά) με τον 22χρονο Πουγιόλ (18-4-2000)

Χρειάστηκε να περάσουν 34 ολόκληρα χρόνια, μέχρι η κληρωτίδα να ξαναφέρει αντιμέτωπες τις δυο ομάδες, αυτή τη φορά στους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Το «ζευγάρωμα» πρόσφερε στους φίλους του ποδοσφαίρου δυο εκπληκτικά παιχνίδια. Οι «blues», με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Τζόλα και Φλο, πέτυχαν τρία τέρματα μέσα 8 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο, όμως το γκολ του Φίγκο στο 64’ κράτησε ζωντανή τη Μπαρτσελόνα ενόψει επαναληπτικού. Λεπτομέρεια: στο ματς αγωνίστηκαν οι σημερινοί προπονητές των δυο ομάδων, Ντι Ματέο και Γουαρδιόλα!

Βίντεο: Τσέλσι – Μπαρτσελόνα 3-1 (5-4-2000)

Στο «Καμπ Νόου» έσπασαν καρδιές! Οι «μπλαουγκράνα» προηγήθηκαν στο ημίχρονο 2-0, όμως ο Φλο στο 60’ έφερε προσωρινά την πρόκριση στη μεριά της Τσέλσι. Μέχρι το 83’ όμως, όταν ο «δικός μας» Ντάνι Γκαρθία Λάρα σημείωσε το τρίτο γκολ της Μπάρτσα ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Στην παράταση ο ασταμάτητος Φίγκο, σε ένα από τα καλύτερα ματς της καριέρας του, κέρδισε πέναλτι το οποίο έκανε γκολ ο Ριβάλντο και το κερασάκι ήρθε λίγα λεπτά αργότερα από τον Κλάιφερτ που έγραψε το τελικό 5-1.

Βίντεο: Μπαρτσελόνα – Τσέλσι 5-1 (18-4-2000)

3. ΦΑΣΗ ΤΩΝ "16" 2004-05 ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΣΕΛΣΙ

Πέντε χρόνια αργότερα, οι δυο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στη φάση των «16». Ήταν η πρώτη φορά που ο Μουρίνιο «επισκεπτόταν» το «Καμπ Νόου» ως αντίπαλος. Στο ε εκείνο το ματς η Μπαρτσελόνα τα έκανε όλα. Έδωσε προβάδισμα στην Τσέλσι με το αυτογκόλ του Μπελέτι στο 33’ και στο δεύτερο ημίχρονο πέτυχε την ανατροπή με τέρματα των Μάξι Λόπες και Ετό. Σε εκείνο το ματς ξεκίνησε και το ιστορικό της διαιτητικής γκρίνιας. Ο Φρισκ απέβαλλε τον Ντρογκμπά, ο Μουρίνιο μίλησε για συνεχή πίεση του Ράικαρντ στον Σουηδό διαιτητή, ο οποίος μετά τις απειλές που δέχτηκε – ακόμα και για τη ζωή του – «κρέμασε» οριστικά τη σφυρίχτρα του!

Τσέλσι vs Μπάρτσα, με φόντο τη διαιτησία!

Ο Τέρι πετυχαίνει με εκπληκτική κεφαλιά το τέταρτο γκολ στον επαναληπτικό αγώνα στο Λονδίνο, δίνοντας την πρόκριση στην Τσέλσι (8-3-2005)

Ο επαναληπτικός ήταν μια πραγματική ποδοσφαιρική πανδαισία. Οι Λονδρέζοι προηγήθηκαν 3-0 στο 20’, με τον Ροναλντίνιο να απαντάει με δυο τέρματα, το δεύτερο εκ των οποίων ήταν εκείνη η φοβερή έμπνευση με την προσποίηση του «τώρα σβήνω το τσιγάρο μου»!!! Με το σκορ στο 3-2 η Μπαρτσελόνα κρατούσε την πρόκριση στα χέρια της, όμως ο Τέρι στο 76’ με μια εκπληκτική κεφαλιά έγραψε το τελικό 4-2 μέσα σε ντελίριο! Οι «μπλαουγκράνα» διαμαρτυρήθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους στον Κολίνα για φάουλ του Καρβάλιο στον Βαλντές στη φάση του τέταρτου γκολ! Μακράν το καλύτερο ματς που έχουν παίξει οι δυο σημερινοί αντίπαλοι και ένα από τα κορυφαία του Τσάμπιονς Λιγκ!

Βίντεο: Τσέλσι – Μπαρτσελόνα 4-2 (8-3-2005)

4. ΦΑΣΗ ΤΩΝ "16" 2005-06 ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Την επόμενη χρονιά, η κληρωτίδα έφερε ξανά αντιμέτωπες τις δυο ομάδες στη φάση των «16». Πρώτο παιχνίδι στο «Stamford Bridge», όπου είχαμε τη μοναδική εκτός έδρας νίκης που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Η Τσέλσι προηγήθηκε με αυτογκόλ του Μότα στο 59’, όμως ο Τέρι έφερε το ματς στα ίσια με δικό του αυτογκόλ! Ο Ετό πέτυχε το νικητήριο τέρμα της Μπαρτσελόνα και ο Μουρίνιο ξέσπασε στον Νορβηγό διαιτητή Χάουγκε για τη αποβολή του Ντελ Όρνο μετά από φάουλ στον Μέσι.

Τσέλσι vs Μπάρτσα, με φόντο τη διαιτησία!

Ο παραδοσιακός χαιρετισμός των δυο ομάδων πριν την έναρξη του επαναληπτικού στο "Καμπ Νόου" (7-3-2006)

Ο Special One μίλησε για θεατρινισμούς του Μέσι στη φάση της αποβολής, κάνοντας αναφορά και στην θεατρική παράδοση της Βαρκελώνης! Στον επαναληπτικό του «Καμπ Νόου», με 98.000 Καταλανούς να κράζουν άγρια τον Πορτογάλο προπονητή, ο Ροναλντίνιο έδωσε προβάδισμα στη Μπαρτσελόνα στο 78’ και ο Λάμπαρντ ισοφάρισε στο 90’ με πέναλτι. Οι «μπλαουγκράνα» πήραν την πρόκριση και δυο μήνες αργότερα κατέκτησαν το τρόπαιο.

5. ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ 2006-07

Τσέλσι vs Μπάρτσα, με φόντο τη διαιτησία!

Ο Ζοζέ Μουρίνιο κατά την άφιξή του στη βαρκελώνη για το δεύτερο ματς των ομίλων μεταξύ της Τσέλσι και της Μπαρτσελόνα (29-10-2006)

Η μοναδική φορά που δεν κρινόταν κάποια πρόκριση, αφού οι δυο αναμετρήσεις έγιναν στη φάση των ομίλων, ήταν και η μοναδική στην οποία δεν υπήρξε γκρίνια για τη διαιτησία. Οι «blues» κέρδισαν το πρώτο ματς στην έδρα τους με ένα γκολ του Ντρογκμπά στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Στο δεύτερο παιχνίδι μέσα στο «Καμπ Νόου», οι Καταλανοί προηγήθηκαν νωρίς με τον Ντέκο (3’), ισοφάρισε ο Λάμπαρντ στο 52’, ο Γκούντιονσεν έδωσε και πάλι προβάδισμα (58’) στους «μπλαουγκράνα», για να κλείσει το σκορ στις καθυστερήσεις ο Ντρογκμπά, με τον Μουρίνιο να πανηγυρίζει εκστασιασμένος, απολαμβάνοντας τις δεκάδες χιλιάδες κατάρες που του αφιέρωσε η κερκίδα!!!

Ο Ντρογκμπά ισοφαρίζει σε 2-2 στο 93' το δεύτερο παιχνίδι των ομίλων μέσα στο "Καμπ Νόου" (31-10-2006)

Τσέλσι vs Μπάρτσα, με φόντο τη διαιτησία!

6. ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ 2008-09 ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Και φτάνουμε στην τελευταία συνάντηση των δυο ομάδων, στον ημιτελικό της περιόδου 2008-09, της πρώτης του Πεπ Γουαρδιόλα στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Και βέβαια, στην πιο επεισοδιακή από όλες. Στο πρώτο ματς, στο «Καμπ Νόου», είχαμε το πρώτο – και μοναδικό μέχρι σήμερα – παιχνίδι χωρίς σκορ. Όμως οι παίκτες της Μπάρτσα διαμαρτυρήθηκαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι ο Γερμανός Σταρκ είχε αφήσει ατιμώρητο το σκληρό παιχνίδι της Τσέλσι, ενώ ο Γουαρδιόλα μίλησε για σκάνδαλο, αναφερόμενος στη μη αποβολή του Μπάλακ με δεύτερη κίτρινη.

Τσέλσι vs Μπάρτσα, με φόντο τη διαιτησία!

Ο Ντρογκμπά διεκδικεί τη μπάλα ανάμεσα στους Άλβες και Τσάβι στον πρώτο ημιτελικό του "Καμπ Νόου" (28-4-2009)

Όλα αυτά όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά σε ότι συνέβη στον επαναληπτικό του «Stamford Bridge» με πρωταγωνιστή τον Νορβηγό διαιτητή Τομ Χένινγκ Οβρεμπό. Οι «blues» προηγήθηκαν μόλις στο 9’ με έναν κεραυνό του Εσιέν και στη συνέχεια ζήτησαν 4 (!) πέναλτι σε βάρος της Μπαρτσελόνα! Το πρώτο, σε μαρκάρισμα του Αμπιντάλ πάνω στον Ντρογκμπά, μάλλον ανύπαρκτο. Το δεύτερο, με τον Άλβες να κρατάει τον Μαλουντά στην περιοχή, ήταν πεντακάθαρο, όμως ο Οβρεμπό έδωσε φάουλ έξω από την περιοχή.

Το τρίτο ήταν του Γιάγια Τουρέ πάνω στον Ντρογκμπά, όμως και εδώ ήταν πρώτος ο παίκτης της Τσέλσι που έκανε φάουλ στον αντίπαλό του, ενώ στη συνέχεια ο Τουρέ έδιωξε καθαρά τη μπάλα με προβολή. Το τέταρτο ήταν ένα χέρι του Πικέ – ακούσιο – μέσα στην περιοχή, ενώ ο Μπάλακ, στην τελευταία φάση του αγώνα «ανακάλυψε» και ένα πέμπτο, όταν μετά από δικό του σουτ, η μπάλα σταμάτησε στην πλάτη του Ετό. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο Οβρεμπό είχε αποβάλλει νωρίτερα τον Αμπιντάλ σε μια ακόμα αμφισβητούμενη φάση.

Βίντεο: Τσέλσι – Μπαρτσελόνα 1-1 (6-5-2009)

Η ιστορία όμως γράφτηκε στις καθυστερήσεις του ματς. Η Μπαρτσελόνα έχανε ακόμα 1-0 και το όνειρο του τελικού έμοιαζε να απομακρύνεται. Στην τελευταία προσπάθεια των «μπλαουγκράνα», ο Άλβες γέμισε από αριστερά, οι παίκτες της Τσέλσι δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν, η μπάλα έφτασε στον Μέσι, αυτός την έστρωσε στον Ινιέστα, ο οποίος με ένα φοβερό βολέ την έστειλε στο δεξί παραθυράκι του Τσεχ, ισοφαρίζοντας το παιχνίδι και δίνοντας την μεγάλη πρόκριση στη Μπαρτσελόνα. Ένα γκολ που άλλαξε τα δεδομένα και άνοιξε τον δρόμο για το εκπληκτικό 6 στα 6 της Pep Team εκείνη τη χρονιά.

Βίντεο: Οι πέντε κορυφαίες περιγραφές του γκολ του Ινιέστα από τα ισπανικά ραδιόφωνα! Από το 5 μέχρι το 1, μην το χάσετε! Cadena Ser, Onda Cero, COPE, El Mundo και RAC1, με τις δυο τελευταίες να είναι πραγματικά μοναδικές!

ΟΙ 13 ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΣΕΛΣΙ & ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

1. Μπαρτσελόνα – Τσέλσι 2-0 (27-4-1966)

2. Τσέλσι – Μπαρτσελόνα 2-0 (11-5-1966)

3. Μπαρτσελόνα – Τσέλσι 5-0 (25-5-1966)

4. Τσέλσι – Μπαρτσελόνα 3-1 (5-4-2000)

5. Μπαρτσελόνα – Τσέλσι 5-1 (18-4-2000)

6. Μπαρτσελόνα – Τσέλσι 2-1 (23-2-2005)

7. Τσέλσι – Μπαρτσελόνα 4-2 (8-3-2005)

8. Τσέλσι – Μπαρτσελόνα 1-2 (22-2-2006)

9. Μπαρτσελόνα – Τσέλσι 1-1 (7-3-2006)

10. Τσέλσι – Μπαρτσελόνα 1-0 (18-10-2006)

11. Μπαρτσελόνα – Τσέλσι 2-2 (31-10-2006)

12. Μπαρτσελόνα – Τσέλσι 0-0 (28-4-2009)

13. Τσέλσι – Μπαρτσελόνα 1-1 (6-5-2009)

Πηγές: Mundo Deportivo, Sport & uefa.com

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ