CHAMPIONS LEAGUE

Οι άτυχοι των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ

Οι άτυχοι των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ

Το κακό που τρίτωσε για τον Ολυμπιακό, οι ομάδες που μάζεψαν πάνω από 9 βαθμούς και η πρόκριση του ΑΠΟΕΛ (videos).

Τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει αφήσει πίσω τις κακές εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ και διεκδικεί στα ίσα την πρόκριση στη φάση των "16" καλύτερων ομάδων.

Βέβαια η αλήθεια είναι πως σε αυτό το διάστημα έχει και πολλές ατυχίες με αποκορύφωμα τον φετινό αποκλεισμό από την επόμενη φάση παρά την νίκη με 3-1 επί της Άρσεναλ και αφού μάζεψε 9 πόντους στους ομίλους.

Εμείς λοιπόν κάναμε τριπλή δουλειά! Μαζέψαμε τις προηγούμενες φορές που ο Ολυμπιακός την πάτησε με τον ίδιο τρόπο, βρήκαμε περιπτώσεις ομάδων που είχαν την ίδια τύχη με τους ερυθρόλευκους από το ξεκίνημα των ομίλων στην διοργάνωση και τέλος παρουσιάζουμε ποιες ομάδες και με πόσους πόντους έμειναν εκτός!

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε το εξής. Ο θεσμός του Τσάμπιονς Λιγκ έχει αλλάξει αρκετά από το 1992 και μετά, με πολλές ανακατατάξεις σε αριθμό ομάδων, τρόπο που δημιουργούνται οι όμιλοι και προκρίσεις.

Τρεις και η κακή του μέρα

Αυτή λοιπόν είναι η τρίτη φορά που ο Ολυμπιακός αποκλείεται από την επόμενη φάση πάνω-κάτω με τον ίδιο τρόπο. Ας τις θυμηθούμε.

Σεζόν 2000-2001

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Βαλένθια 13

Λιόν 9

Ολυμπιακός 9

Χέρενφεϊν 4

Μία αγωνιστική πριν το τέλος ο Ολυμπιακός είχε 9 βαθμούς και η Λιόν 6. Το παιχνίδι ήταν στην Γαλλία όπου η Λιόν κέρδισε με 1-0 και σε συνδυασμό με το 2-1 του πρώτο γύρου πέρασε στην επόμενη φάση αφήνοντας τρίτο τον Ολυμπιακό στην ισοβαθμία.

Σεζόν 2004-2005

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μονακό 12

Λίβερπουλ 10

Ολυμπιακός 10

Λα Κορούνια 2

Την τελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός αν και προηγήθηκε στην Αγγλία επί της Λίβερπουλ με γκολ-φάουλ του Ριβάλντο, τελικά έχασε με 3-1. Το κακό όμως δεν ήταν η δική του ήττα αλλά το γεγονός πως η Μονακό νίκησε με 5-0 στην Ισπανία την Λα Κορούνια!

Και πάλι όμως οι ερυθρόλευκοι τερμάτισαν στην τρίτη θέση και συνέχισαν στο Κύπελλο UEFA. Ήταν από τις ελάχιστες φορές στον θεσμό που ομάδα δεν προκρίθηκε ενώ είχε φτάσει τους 10 βαθμούς.

Τσάμπιονς... λίγοι

Ας αρχίσουμε λίγο με ιστορία. Το Τσάμπιονς Λιγκ λοιπόν πήρε τη μορφή (στο περίπου) που γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή με τέσσερις ομίλους, από την περίοδο 1994-1995 και η ΑΕΚ ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε.

Στη συνέχεια οι όμιλοι έγιναν έξι και όλοι οι δεύτεροι έμπαιναν σε νέο όμιλο όπου οι δυο πρώτοι πήγαιναν στην επόμενη φάση. Λίγα χρόνια μετά οι όμιλοι αυξήθηκαν και στη συνέχεια είχαμε νέα φάση ομίλων (ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε από διπλή φάση ομίλων), ενώ αργότερα πήρε τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Οι άτυχοι...

Εμείς λοιπόν όπως καταλαβαίνετε αρχίσαμε το... μέτρημα από το 1994-1995 και τη φάση των ομίλων.

Αναλυτικά οι καλύτεροι τρίτοι

Με 10 πόντους: Διναμό Κιέβου (Χ2), Αϊτχόβεν, Βέρντερ Βρέμης, Ολυμπιακός,

Με 9 πόντους: Γκρασχόπερς, Φέγενορντ, Αϊτχόβεν, Μαγιόρκα, Σέλτικ, Λιον, Φενέρμπαχτσε, Παναθηναϊκός, Σαχτάρ, Μπράγκα, Ολυμπιακός.

Με 8 πόντους: Ρόζεμποργκ, Σπαρτάκ, Μπαρτσελόνα (Χ2), Άρσεναλ (Χ2), Φιορεντίνα, Φέγενορντ, Ρέιντζερς, Λιον (Χ2), Ντόρτμουντ, Λίβερπουλ, Λανς (Χ2), Ίντερ, Σάλκε, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ΑΕΚ, Διναμό Κιέβου, Γιουβέντους, Ουνιρέα, Σπαρτάκ.

...και οι γκαντέμηδες

Πάμε λοιπόν και στις ειδικές περιπτώσεις. Η Διναμό Κιέβου προς το τέλος της δεκαετίας του 1090 και στις αρχές του 2000 είχε εξαιρετική ομάδα, αλλά η τύχη δεν ήταν με το μέρος της.

Δυο φορές μάζεψε 10 πόντους, αλλά και τις δυο τερμάτισε τρίτη στην ισοβαθμία πίσω από Ρεάλ Μαδρίτης (1999-2000) και Λα Κορούνια (2003-2004)! Σε αυτή την κατηγορία είναι φυσικά και ο Ολυμπιακός το 2004-2005 όπου έμεινε πίσω στον ισοβαθμία με την Λίβερπουλ.

Στους 9 πόντους μόνο ο Παναθηναϊκός από Ελλάδα έχασε πρόκριση, ενώ στους 8 η ΑΕΚ. Σε διπλή ισοβαθμία τώρα είχαμε αποκλεισμούς σε 12 περιπτώσεις, ενώ σε τριπλή την πάτησαν μόνο μία φορά το 1998-1999:

Γιουβέντους: 8

Γαλατάσαραϊ: 8

Ρόζεμποργκ: 8

Αθλέτικ Μπιλμπάο: 4

Τι παραπάνω έκανε ο ΑΠΟΕΛ;

Αξίζει να σημειώσουμε κάτι μετά τα αποτελέσματα της Τρίτης (6/12/2011). Ο ΑΠΟΕΛ, όπως και ο Ολυμπιακός, μάζεψε 9 πόντους αλλά σε αντίθεση με την ομάδα του Πειραιά προκρίθηκε στην επόμενη φάση ως πρώτος.

Ποιος είναι ο λόγος που συνέβη αυτό; Δεν έχει να κάνει ούτε με την τύχη, ούτε με την εύνοια των αποτελεσμάτων. Καλώς ή κακώς η διοργάνωση είναι απαιτητική και όσο να μιλάμε για θέαμα και αγώνα στα ίσα, εκείνο που έχει σημασία είναι οι βαθμοί.

Όχι μόνο οι βαθμοί που παίρνεις, αλλά και αυτοί που κόβεις. Ο ΑΠΟΕΛ λοιπόν μπορεί να μην ήταν... ελκυστικός, αλλά έκοψε τη φόρα και τους βαθμούς στους ανταγωνιστές του και στην έδρα του πήρε σημαντικές νίκες.

Συνολικά ο "Θρύλος" της Κύπρου έκανε 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και μία μόλις ήττα. Ο Ολυμπιακός από την άλλη έκανε μεν 3 νίκες, αλλά και 3 ήττες. Το θέμα λοιπόν δεν είναι το θέαμα, αλλά ο στόχος. Στο τέλος εξάλλου όλοι θυμούνται την επιτυχία και όχι επιλεκτικά παιχνίδια.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ