CHAMPIONS LEAGUE

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Το Sport24.gr θυμάται μέσα από 24 φωτογραφικά κλικ το σύντομο πέρασμα Φερέιρα και Κουίνσι από τη Μάλαγα, πριν τον ερχομό αμφότερων στον Παναθηναϊκό. Το άσχημο ξεκίνημα του Πορτογάλου που του στοίχισε την απόλυση και οι «περιπέτειες» του Γκανέζου που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του (φωτογραφίες & videos)

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει αύριο τη Μάλαγα, έχοντας στις τάξεις του δυο πρώην στελέχη της ισπανικής ομάδας.

Ζεζουάλντο Φερέιρα και Κουίνσι είχαν αμφότεροι ένα σύντομο – και όχι επιτυχημένο – πέρασμα από την Ανδαλουσία.

Οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν αύριο στη «Ροσαλέδα» της Μάλαγας την τοπική ομάδα στον πρώτο αγώνα της φάσης των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην προσπάθειά του να περάσει στους ομίλους της διοργάνωσης, ο Παναθηναϊκός θα έχει στη διάθεσή του δυο πρώην στελέχη της αντιπάλου του. Φερέιρα και Κουίνσι αποτέλεσαν μέλη των Ανδαλουσιάνων πριν δυο χρόνια, την περίοδο 2010-11. Αμφότεροι δεν έπεισαν και ο μεν πρώτος απομακρύνθηκε από τον πάγκο των Ισπανών 9 μόλις αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, ο δε δεύτερος τιμωρήθηκε για πειθαρχικά παραπτώματα και δεν ανανεώθηκε ο δανεισμός του.

Το Sport24.gr σας θυμίζει μέσα από 24 φωτογραφικά κλικ το πέρασμά τους από τη Μάλαγα. Διαβάστε τα στατιστικά του Ζεζουάλντο και τα «κατορθώματα» του Κουίνσι!

Α. ΖΕΖΟΥΑΛΝΤΟ ΦΕΡΕΙΡΑ

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Ο Φερέιρα ήταν ο πρώτος προπονητής της Μάλαγα στην εποχή του σεΐχη Αλ Τανί, ο οποίος τον Ιούνιο του 2010 αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του συλλόγου από τον μέχρι τότε ιδιοκτήτη Φερνάντο Σανθ αντί του ποσού των 36 εκατομμυρίων ευρώ. Η είδηση είχε προκαλέσει αίσθηση σε ολόκληρη την Πριμέρα Ντιβισιόν, ενώ οι φίλοι της Μάλαγα την είχαν υποδεχτεί με ενθουσιασμό, ελπίζοντας ότι η ομάδα τους έμπαινε σε μια καινούργια εποχή.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Η 17η θέση που κατέκτησε η Μάλαγα στο πρωτάθλημα της σεζόν 2009-10, είχε ως άμεσο επακόλουθο την απομάκρυνση από τον πάγκο της ομάδας, του Χουάν Ραμόν Λόπεθ Μουνίθ. Ο Φερνάντο Σανθ που ήδη βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τον σεΐχη Αλ Τανί για την πώληση των μετοχών του, είχε καταλήξει στον Φερέιρα ως αντικαταστάτη του απολυμένου Λόπεθ.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Ο Πορτογάλος μετά από μια επιτυχημένη τριετία στην Πόρτο, με την οποία είχε κατακτήσει 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα (ο πρώτος τεχνικός που κατάφερε κάτι τέτοιο στη χώρα του), δεν είχε καταφέρει να κάνει το «καρέ» στην τέταρτη σεζόν του με τους «δράκους», περιοριζόμενος στο πορτογαλικό Κύπελλο.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Αυτό που μέτρησε όμως περισσότερο ώστε να μην συνεχιστεί η συνεργασία του με την Πόρτο ήταν η τρίτη θέση στο πρωτάθλημα που άφησε την ομάδα εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Έτσι η διοίκηση του συλλόγου ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου την απομάκρυνση του Φερέιρα.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Η πρόταση της Μάλαγα, λίγες μέρες αργότερα, άνοιξε για πρώτη φορά στην καριέρα του Πορτογάλου την πόρτα στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Ο Σανθ του μίλησε και για τις επαφές με τον Αλ Τανί και ο ίδιος ο σεΐχης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ιδιοκτησίας, ανακοίνωσε την απόκτηση του Φερέιρα ως προπονητή της Μάλαγα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Η συγκεκριμένη επιλογή ενθουσίασε τους φίλους της ομάδας, οι οποίοι στο πρόσωπο του επιτυχημένου τεχνικού είδαν τον πιθανό αναμορφωτή των «γαύρων» της Ανδαλουσίας, όπως είναι το παρατσούκλι της Málaga CF (boquerones στα ισπανικά). Ο ίδιος ο Φερέιρα φρόντισε να μεγαλώσει αυτές τις προσδοκίες, δηλώνοντας ξεκάθαρα στους δημοσιογράφους ότι ο πρώτος του στόχος ήταν να σταθεροποιήσει την ομάδα του στην πρώτη δεκάδα της Πριμέρα Ντιβισιόν.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

«Το «πάτωμα» της Μάλαγα θα είναι η 10η θέση, η μάχη θα γίνει για την Ευρώπη και το «ταβάνι» θα φανεί στην πορεία», είχε ξεκαθαρίσει ο Πορτογάλος στην επίσημη παρουσίασή του. Ο Ζεζουάλντο Φερέιρα έφερε μαζί του πολλές ελπίδες για την ποδοσφαιρική αναγέννηση της ομάδας. Η οικονομική σταθερότητα και σιγουριά ήταν πλέον εξασφαλισμένη, οπότε ο επόμενος στόχος ήταν η αγωνιστική άνοδος.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Ο Φερέιρα μεγάλωσε μεν πολύ τις προσδοκίες μιλώντας για την πρώτη δεκάδα, όμως, όπως αποδείχτηκε, δεν αξιολόγησε σωστά το ρόστερ της Μάλαγα και τις πραγματικές του δυνατότητες. Όταν απολύθηκε, η Μάλαγα βρισκόταν στη 18η θέση με τη χειρότερη άμυνα στο πρωτάθλημα (21 γκολ κατά). Κάτι πολύ σημαντικό στην πορεία της Μάλαγα ήταν το πολύ δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή της Λίγκας, ειδικά στα εντός έδρας ματς.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Για αυτό παρουσιάστηκε το εξής παράδοξο: η Μάλαγα έπαιρνε θετικά αποτελέσματα εκτός έδρας και διαλυόταν μέσα στη «Ροσαλέδα». Ξεκίνησε με δυο νίκες και μια ισοπαλία στα πρώτα τρία παιχνίδια εκτός, παίρνοντας 7 βαθμούς (3-5 στη Σαραγόσα, 0-2 στη Χετάφε και 1-1 στην Αλμερία), μια συγκομιδή δηλαδή ανάλογη της δήλωσης περί παρουσίας μέσα στην πρώτη δεκάδα.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Μέσα όμως στην έδρα της, η συγκομιδή ήταν κυριολεκτικά μηδενική. Πέντε παιχνίδια, ισάριθμες ήττες (1-3 με Βαλένθια, 1-2 με Σεβίγια, 2-3 με Βιγιαρεάλ, 1-4 με Ρεάλ και 1-2 με Ρεάλ Σοθιεδάδ!). Τι έφταιξε; Μάλλον η εμμονή του Φερέιρα στο 4-3-3, το σύστημα δηλαδή που εφάρμοζε στο Οπόρτο.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Ένα σύστημα που μπορεί να ταίριαζε στην Πόρτο, όχι όμως και στη Μάλαγα. Ίσως ήταν ενδεδειγμένο στα εκτός έδρας ματς, εκεί που το σχήμα κυνηγούσε τις αντεπιθέσεις, όχι όμως στη «Ροσαλέδα» και ειδικά όταν αντιμετωπίζεις τις 3 από τις 4 κορυφαίες ομάδες της Λίγκας, δηλαδή τις Ρεάλ, Βαλένθια και Σεβίγια. Το 4-3-3 άφηνε πάρα πολλά κενά από τη μέση και πίσω και τα αποτελέσματα φάνηκαν: 21 γκολ παθητικό σε 9 αγώνες, 14 εκ των οποίων μέσα στο γήπεδο της Μάλαγα.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Με έναν τόσο άσχημο απολογισμό η απόλυση ήταν φυσιολογική και ήρθε μαζί με μια «βασιλική» αποζημίωση. Ίσως ο Φερέιρα δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στη λογική και τις ανάγκες της Μάλαγα, ίσως και η ίδια η ομάδα να μην μπόρεσε να αφομοιώσει τη δική του φιλοσοφία. Οι δρόμοι και των δυο χώρισαν και το πέρασμά του από την Ανδαλουσία ξεχάστηκε γρήγορα.

Βίντεο: Η παρουσίαση του Φερέιρα από τη διοίκηση της Μάλαγα.

Β. ΚΟΥΙΝΣΙ ΟΒΟΥΣΟΥ ΑΜΠΕΓΙΕ

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Ο Κουίνσι Οβούσου Αμπέγιε έφτασε στη Μάλαγα τον Ιούλιο του 2010 ως δανεικός από την Αλ Σαντ του Κατάρ. Υπήρξε επιλογή του Ζεζουάλντο Φερέιρα, ο οποίος αποφάσισε να τον εμπιστευτεί παρά το γεγονός ότι ο Γκανέζος, εκτός από καλός παίκτης, είχε τη φήμη του προβληματικού χαρακτήρα.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Οι φίλαθλοι της Μάλαγα έπαθαν την πλάκα τους στις πρώτες προπονήσεις του Κουίνσι. Ο τύπος πραγματικά «πέταγε» όταν έβαζε μπροστά το «μηχανάκι». Με τρομερά αθλητικά προσόντα, φοβερά γυμνασμένο σώμα και πόδια, ο Γκανέζος μπορούσε να τρέξει όλη την πλευρά της «Ροσαλέδα» σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Μερικές καλές εμφανίσεις στα φιλικά προετοιμασίας, αλλά και στο ξεκίνημα της Πριμέρα Ντιβισιόν, κάλυψαν προσωρινά τα όποια κενά του παίκτη.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Στη δεύτερη αγωνιστική, στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Σαραγόσα, ο Κουίνσι πέτυχε ένα γκολ και έδωσε μια ασίστ στο τελικό 3-5 υπέρ της Μάλαγα. Ένα μήνα αργότερα σκόραρε για δεύτερη – και τελευταία – φορά απέναντι στην Αλμερία (1-1). Στις 31 Οκτωβρίου ο Φερέιρα απολύθηκε λόγω των συνεχών αποτυχημένων αποτελεσμάτων και τον διαδέχτηκε ο Μανουέλ Πελεγκρίνι.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Ήδη πάντως, ο Τύπος της Μάλαγα είχε αρχίσει να κριτικάρει το μονοδιάστατο παιχνίδι του Κουίνσι, που ναι μεν έτρεχε σαν «σφαίρα» ξεπερνώντας τους πάντες στο σπριντ, όμως στη συνέχεια τον πρόδιδε η τεχνική του. «Κανονικά θα έπρεπε να φοράει σπάικς και όχι τάπες», ήταν το σχόλιο ενός Ισπανού δημοσιογράφου...

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Το πρώτο πρόβλημα του Κουίνσι στη Μάλαγα ήταν ότι δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου να μάθει τη γλώσσα, έτσι δεν είχε ιδιαίτερη επικοινωνία με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, αντίθετα αποξενώθηκε πολύ γρήγορα από όλους και κλείστηκε ακόμα περισσότερο στον εαυτό του.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Ο Χιλιανός έδωσε πολλές και συνεχόμενες ευκαιρίες στον Γκανέζο, προσπάθησε να αξιοποιήσει την ταχύτητά του, του έδειξε τακτικές και ασκήσεις για να τον βελτιώσει, όμως ο Κουίνσι συνέχισε το μονοδιάστατο παιχνίδι του, βασισμένο αποκλειστικά στην ταχύτητα, πράγμα που κούρασε τελικά και την κερκίδα, αφού δεν έφερνε κανένα αποτέλεσμα. Σε 16 παιχνίδια έπαιξε ο Κουίνσι με προπονητή τον Πελεγκρίνι και δεν σκόραρε ούτε μια φορά, ενώ έδωσε όλες κι όλες, τρεις ασίστ.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Μοιραία λοιπόν, σιγά – σιγά, έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα και βρέθηκε ανάμεσα στον πάγκο και την εξέδρα. Το ποτήρι ξεχείλισε στις 10 Απριλίου του 2011, όταν ο Κουίνσι πέρασε ως αλλαγή για να βοηθήσει την επίθεση της ομάδας του απέναντι στη Ντεπορτίβο (0-0), αυτός όμως αντί να παίξει μπάλα, βρέθηκε πολύ κοντά στο να αποβληθεί ύστερα από δυο συνεχόμενα επικίνδυνα μαρκαρίσματα πάνω σε αντίπαλους και διαρκείς διαμαρτυρίες στον διαιτητή. Ο Πελεγκρίνι το πήρε απόφαση και τον άφησε εκτός αποστολής στο επόμενο ματς με τη Μαγιόρκα.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Στην πρώτη προπόνηση μετά το ματς της Μάλαγα με τη Μαγιόρκα, ο Κουίνσι δεν παρουσιάστηκε στη «Ροσαλέδα» και το ίδιο έκανε και τις επόμενες μέρες, χωρίς να δώσει κανένα σημείο ζωής στην ομάδα, ούτε καν την παραμικρή εξήγηση για την εξαφάνισή του. Από τις 19 Απριλίου μέχρι και το τέλος Μαΐου που ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα, ο Κουίνσι δεν ξαναφάνηκε σε προπόνηση ή σε αγώνα.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Κανείς δεν ήξερε που βρισκόταν, ενώ κάποιες πληροφορίες τον ήθελαν να χαλαρώνει στην Καραϊβική ή ακόμα και στο Λονδίνο! Μετά τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας πλήρους εξαφάνισης, το νομικό τμήμα της Μάλαγα άρχισε να εξετάζει την πιθανότητα τιμωρίας του παίκτη, όμως η διοίκηση που είχε πλέον βαρεθεί τα τερτίπια του, απαίτησε τη διακοπή συμβολαίου.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Οι δικηγόροι του συλλόγου ετοίμασαν τα απαραίτητα έντυπα, ενημέρωσαν τον μάνατζερ (που επίσης δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το που βρισκόταν ο πελάτης του!) και τη διοίκηση της Αλ Σαντ και λίγες μέρες αργότερα διέκοψαν τη συνεργασία της Μάλαγα με τον Κουίνσι, έναν μήνα πριν ολοκληρωθεί ο δανεισμός. Η εξαφάνιση του Κουίνσι δεν ήταν η μόνη προβληματική κατάσταση που δημιούργησε ο Γκανέζος στη Μάλαγα.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Η φήμη που τον ακολουθούσε από τις προηγούμενες ομάδες του, ως ξενύχτη και γλεντζέ, επιβεβαιώθηκε και στην Ισπανία. Αρκετές φορές παραβίασε τον εσωτερικό κανονισμό της ομάδας, με βραδινές εξόδους, κατανάλωση αλκοόλ και καθυστερημένες αφίξεις στις προπονήσεις, όπου συχνά απέφευγε την ατομική εκγύμναση και τις ασκήσεις τακτικής.

Ο διπλός "σύνδεσμος" Μάλαγας - ΠΑΟ

Μόλις πληροφορήθηκε τις κινήσεις της Μάλαγα, ο Κουίνσι ήρθε σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του συλλόγου μέσω mail και twitter (!!!), τους αράδιασε ένα σωρό απίστευτες δικαιολογίες, όμως δεν επέστρεψε ποτέ στις προπονήσεις, υποστηρίζοντας ότι ένιωθε προσβεβλημένος από τη συμπεριφορά του προπονητή και της διοίκησης απέναντί του. Η Μάλαγα ήρθε σε επαφή με την Αλ Σαντ, φυσικά είπε στους διοικούντες της ότι δεν θα έκανε χρήση της οψιόν αγοράς που υπήρχε στο συμβόλαιο και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το πέρασμα του Κουίνσι από την Ανδαλουσία.

Βίντεο: Η παρουσίαση του Κουίνσι από τη Μάλαγα.

Βίντεο: Highlights από την παρουσία του Κουίνσι στη Μάλαγα.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ