CHAMPIONS LEAGUE

Μάντσεστερ Σίτι vs Μπαρτσελόνα: "Clash of the Titans"

Μάντσεστερ Σίτι vs Μπαρτσελόνα: "Clash of the Titans"

Η πανίσχυρη εντός Σίτι, το μαγικό "7" της Μπάρτσα, ο συνδετικός κρίκος Τουρέ και ο σκόρερ... Σαβιόλα στο νεότευκτο "City of Manchester". Το Sport24.gr σας βάζει στο κλίμα λίγο πριν την πρώτη real μάχη στην ιστορία των δύο ομάδων.

Οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι περίμεναν με ανυπομονησία στην κλήρωση του περασμένου Δεκεμβρίου να προκύψει τουλάχιστον ένα μεγάλο ζευγάρι στη φάση των "16" του Champions League και η κληρωτίδα δεν τους χάλασε το χατήρι. Το πρώτο μπαλάκι που βγήκε έγραφε "Μάντσεστερ Σίτι", το δεύτερο "Μπαρτσελόνα" και μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα στήθηκε το σκηνικό για το πιο εμπορικό δίδυμο σε αυτή τη νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης.

Σίτι εναντίον Μπαρτσελόνα λοιπόν, Πελεγκρίνι κόντρα στον Μαρτίνο, Μέσι απέναντι στον Αγουέρο (αν και θα απουσιάζει από το πρώτο ραντεβού λόγω τραυματισμού) και όλα προμηνύουν δύο συναρπαστικές αναμετρήσεις που θα καθηλώσουν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Λίγες ώρες πριν την πρώτη πραγματική μεταξύ τους μάχη (μέχρι πρότινος είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους μόνο σε φιλικά ματς), το Sport24.gr σας βάζει στο... παιχνίδι παρουσιάζοντάς σας όλα όσα θέλετε να ξέρετε για αυτή τη μονομαχία... τιτάνων. Αυτά είναι:

► Οι δύο αναμετρήσεις της Μπαρτσελόνα με τη Μάντσεστερ Σίτι για τη φάση των "16" του Champions League θα είναι οι πρώτες τους στο πλαίσιο επίσημης διοργάνωσης. Στα έξι μέχρι τώρα φιλικά που έχουν δώσει, υπάρχει απόλυτη ισορροπία: 3 νικες μετράει η Μπαρτσελόνα στα τρία πρώτα τους παιχνίδια (1952, 1957, 1974) και τρεις η Σιτι στα τρία επόμενα (1986 (στα πεναλτι), 2003, 2009).

► Η Μπαρτσελόνα δεν έχει Άγγλο παίκτη στο ρόστερ της. Η Σίτι αντίθετα έχει 4 Ισπανούς που είναι όλοι τους διεθνείς: Χάβι Γκαρθία, Χεσούς Νάβας, Άλβαρο Νεγρέδο και Νταβίδ Σίλβα.

Μάντσεστερ Σίτι vs Μπαρτσελόνα: "Clash of the Titans"

► Ο ισχυρός συνδετικός κρίκος των δύο ομάδων δεν είναι άλλος από τον Γιαγιά Τουρέ. Ο κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής για το 2013 μετακόμισε από τη Βαρκελώνη στο Μάντσεστερ το καλοκαίρι του 2013 ενώ έχει πανηγυρίσει εθνικό πρωτάθλημα και στις δύο ομάδες.

► Η Μάντσεστερ Σίτι συγκέντρωσε 15 βαθμούς στον δικό της όμιλο παρόλα αυτά τερμάτισε 2η πίσω από τη Μπάγερν Μονάχου (υστέρησε στην ισοβαθμία) ενώ η Μπαρτσελόνα κατέλαβε την πρώτη θέση στον δικό της όμιλο έχοντας μαζέψει δύο πόντους λιγότερους από τους "πολίτες" (13).

Μάντσεστερ Σίτι vs Μπαρτσελόνα: "Clash of the Titans"

► Η Μπαρτσελόνα ήταν η ομάδα με την οποία η Μάντσεστερ Σίτι εγκαινίασε το "City of Manchester Stadium" (χτίστηκε το 2002 για τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας), με το φιλικό των δύο ομάδων να λαμβάνει χώρα στις 10 Αυγούστου 2003 και να βρίσκει νικητές τους οικοδεσπότες με 2-1.

► Σκόρερ για τους γηπεδούχους ήταν οι Νικολά Ανελκά και Τρέβορ Σινκλέρ ενώ το γκολ των "μπλαουγκράνα" είχε πετύχει ο νυν άσος του Ολυμπιακού, Χαβιέρ Σαβιόλα. "Επιζήσαντες" από εκείνη την ομάδα είναι οι Κάρλες Πουγιόλ, Τσάβι (βασικοί σε εκείνο το ματς) και Αντρές Ινιέστα (είχε περάσει αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο).

Μάντσεστερ Σίτι vs Μπαρτσελόνα: "Clash of the Titans"

► Η Μάντσεστερ Σίτι πήρε το εισιτήριο για τους "16" του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της αλλά ο προπονητής της Μανουέλ Πελεγκρίνι έχει βρεθεί ήδη τρεις φορές στα προημιτελικά: δύο με τη Βιγιαρεάλ (2006, 2009) και μία με τη Μάλαγα (2012).

► Εκ διαμέτρου αντίθετα τα δεδομένα για την τετράκις πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα η οποία θα επιδιώξει να βρεθεί στους "8" της διοργάνωσης για έβδομη διαδοχική σεζόν!

► Η ήττα που γνώρισε με 3-1 από τη Μπάγερν Μονάχου του Πεπ Γουαρδιόλα (2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων) ήταν η μοναδική που έχει γνωρίσει η Σίτι στα 23 τελευταία εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια της.

Μάντσεστερ Σίτι vs Μπαρτσελόνα: "Clash of the Titans"

► Άσχημο το ρεκόρ της Μπαρτσελόνα στα τελευταία έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια της, με μόλις μία νίκη και τρεις ήττες.

► Αήττητη εντός έδρας απέναντι σε ισπανικούς συλλόγους παραμένει η Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας να επιδείξει 2 νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες.

► Η Μπαρτσελόνα δεν έχει πάρει τη νίκη στις πέντε τελευταίες εξορμήσεις της στην Αγγλία, με το τελευταίο της αποτέλεσμα να είναι η ήττα με 1-0 από την Τσέλσι στα ημιτελικά της σεζόν 2011-12. Η τελευταία της εκτός έδρας νίκη απέναντι σε ομάδα Premier League σημειώθηκε τη σεζόν 2006-07 για τη φάση των "16" του Champions League, όταν νίκησαν με 1-0 τη Λίβερπουλ στο "Άνφιλντ" αλλά έχασαν την πρόκριση λόγω των εκτός έδρας γκολ (είχαν ηττηθεί με 2-1 στη Βαρκελώνη).

Μάντσεστερ Σίτι vs Μπαρτσελόνα: "Clash of the Titans"

► Το συνολικό εκτός έδρας ρεκόρ της Μπαρτσελόνα απέναντι σε αγγλικές ομάδες είναι 6 νίκες-8 ισοπαλίες-14 ήττες.

► Η Μπαρτσελόνα δεν έχει καταφέρει ποτέ νικήσει στο Μάντσεστερ στις τέσσερις συνολικά επισκέψεις της στο "Ολντ Τράφορντ" (2 ισοπαλίες-2 ήττες), παρόλα αυτά μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι κατέκτησε τα δύο τελευταία της Champions League (2009, 2011) απέναντι στους "κόκκινους διαβόλους".

► Στις 5 Νοεμβρίου 2013 ο Άλβαρο Νεγρέδο έγραψε ιστορία καθώς σκόραρε τρεις φορές κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (στην εντός έδρας νίκη με 5-2 της ομάδας του) και έγινε ο πρώτος παίκτης που σημειώνει ποτέ χατ-τρικ στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι.

Μάντσεστερ Σίτι vs Μπαρτσελόνα: "Clash of the Titans"

► Ο Σέρχιο Αγουέρο σκόραρε για 8 συνεχόμενα ματς και 26 συνολικά σε 25 συμμετοχές του φέτος με τη Σίτι, όμως η τελευταία του εμφάνιση με την ομάδα του Μάντσεστερ ήταν στο εκτός έδρας 5-1 επί της Τότεναμ στις 31 Ιανουαρίου όπου και τραυματίστηκε. Το πιθανότερο είναι πάντως να είναι έτοιμος για τη ρεβάνς του "Καμπ Νόου".

Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Σίτι 0-1 (Αύγουστος 2009, Joan Gamper Trophy)

Infografico Manchester City vs FC Barcelona
TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ