ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Πέντε πράγματα που ο Πελέ δεν θέλει να γνωρίζετε!

Πέντε πράγματα που ο Πελέ δεν θέλει να γνωρίζετε!

Στη συζήτηση για το ποιος είναι ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου, ο Πελέ έχει μία απάντηση: "Εγώ, εγώ και εγώ". Δημοφιλής ιστοσελίδα όμως παρουσιάζει πέντε πράγματα που ο Βραζιλιάνος θα προτιμούσε να μην τα γνωρίζετε!

Ο Πελέ είναι αναμφισβήτητα μέσα στους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές που έχει αναδείξει ποτέ το άθλημα. Ακόμα και οι εχθροί του δεν μπορούν να μην παραδεχθούν το αστείρευτο του ταλέντο. Ο ίδιος βέβαια έχοντας αναπτυγμένο ...λίγο παραπάνω από το φυσιολογικό το "εγώ" του, δεν χάνει την ευκαιρία να αυτοχαρακτηρίζεται ως ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών.

Με την πρώτη απόδειξη που καταθέτει να είναι τα 1.283 του γκολ και τα 3 κερδισμένα του Παγκόσμια Κύπελλα. Υπάρχουν όμως και ενστάσεις. Και είναι πολλές.

Η γνωστή ιστοσελίδα bleacherreport.com παρουσιάζει πέντε πράγματα που δεν θα ήθελε ο Πελέ σε καμία περίπτωση να γνωρίζετε γι' αυτόν. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα:

1. Δεν έχει βάλει τα 1.283 γκολ σε επίσημα παιχνίδια

Στα βιογραφικά των παικτών όλου του κόσμου υπάρχουν τα γκολ που έχουν πετύχει σε επίσημες διοργανώσεις. Μόνο στον Πελέ έχει γίνει μια ...μικρή εξαίρεση. Ο Βραζιλιάνος όπου πάει και όπου σταθεί καυχιέται για τα 1.283 γκολ.

Σωστό είναι το νούμερο. Μόνο που τα 526 από αυτά τα έχει πετύχει σε ανεπίσημα φιλικά, ακόμα και σε αγώνες που διοργανώνονταν στο ...στρατό!

Δηλαδή τα γκολ του Πελέ σε επίσημους αγώνες είναι 757 σε 812 αγώνες. Και αν δείτε πχ ότι έβαλε 5 γκολ στο 10-1 επί της Γιουβέντους, μην εκπλαγείτε. Δεν πρόκειται φυσικά για την ιταλική ομάδα αλά για ένα αδύναμο σύλλογο του Σάο Πάολο.

Όπως και τα 8 γκολ του στο 11-0 επί της Μποταφόγκο δεν τα πέτυχε επί της γνωστής ομάδας αλλά μίας άλλης μικρότερης με το ίδιο όνομα.

Το ότι Πελέ είναι ...θνητός φαίνεται και από τα γκολ του με την Εθνική Βραζιλίας: 77 σε 92 συμμετοχές. Εξαιρετική επίδοση, όχι όμως εξωπραγματική. Και ποτέ δεν έβαλε πάνω από 4 γκολ σε ματς της "σελεσάο", εκεί που το επίπεδο σαφώς είναι πιο υψηλό από ματς με τοπικές ομάδες του Σάο Πάολο.

Πέντε πράγματα που ο Πελέ δεν θέλει να γνωρίζετε!

2. Δεν υπάρχει στη λίστα με κορυφαία κατορθώματα των Μουντιάλ

Περισσότερα γκολ στα Μουντιάλ από τον Ρονάλντο (15)

Περισσότερα γκολ σε ένα τελικό από τον Χαρστ (3)

Περισσότερες συμμετοχές στην καλύτερη 11αδα της διοργάνωσης από τον Μπενκεμπάουερ (3)

Περισσότερα γκολ σε ένα Μουντιάλ από τον Φοντέν (13)

Περισσότερα γκολ σε ένα αγώνα από τον Σαλένκο (5)

Περισσότερες συμμετοχές από τον Ματέους (25)

Περισσότερες νίκες από τον Καφού (16)

Περισσότερα τουρνουά από τους Ματέους, Καρμπαχάλ (5)

Ναι σωστά βλέπετε. Λείπει ο Πελέ.

Πέντε πράγματα που ο Πελέ δεν θέλει να γνωρίζετε!

3. Δεν ήταν ποτέ πρώτος σκόρερ στα Μουντιάλ που έπαιξε

Το 1958 πρώτος σκόρερ ήταν ο Φοντέν με 13 τέρματα έναντι 6 του Πελέ. Στις δύο επόμενες διοργανώσεις ο Πελέ είχε τραυματισμούς και πέτυχε μόλις από 1 γκολ.

Αλλά στο Μουντιάλ που αποθεώθηκε, το 1970, έβαλε 4 γκολ έναντι 10 του Μίλερ.

Παρεμπίπτοντος δεν ήταν καν πρώτος σκόρερ της Βραζιλίας σε εκείνο το παγκόσμιο κύπελλο. Ο Ζαιρζίνιο έβαλε 7 γκολ.

Πέντε πράγματα που ο Πελέ δεν θέλει να γνωρίζετε!

4. Έχει ενεργή συμμετοχή στα δύο Μουντιάλ που πήρε και όχι σε τρία

Τα παρακάτω λόγια ανήκουν στον Πελέ: "Ο κόσμος με ρωτάει πότε θα γεννηθεί ο νέος Πελέ. Ποτέ! Οι γονείς μου έκλεισαν το εργοστάσιο παραγωγής. Οταν ο Μέσι βάλει 1.283 γκολ σαν εμένα και πάρει 3 Μουντιάλ, το ξανασυζητάμε."

Οπως είδατε παραπάνω, ο Μέσι πρέπει να φτάσει τα 758 τέρματα. Οσο για τα Μουντιάλ; Το 1962 ήταν μεν μέλος της ομάδας, αλλά τραυματίστηκε στο πρώτο ματς και δεν έπαιξε άλλο.

Στο βιογραφικό του έχει μεν 3 κατακτήσεις αλλά καυχιέται για το 1962 χωρίς να έχει ουσιαστικά ενεργή συμμετοχή σε αυτό.

Πέντε πράγματα που ο Πελέ δεν θέλει να γνωρίζετε!

5. Δεν αναγνώρισε σπουδαίους συμπαίκτες του

Το 2004 η FIFA γιόρτασε τα 100 της χρόνια ανακοινώνοντας σε γκαλά τη λίστα "FIFA 100" με του μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Η επιλογή έγινε από τον Πελέ στον οποίο ζητήθηκαν να κατονομάσει 50 ενεργούς και 50 παλαίμαχους παίκτες.

Ο Βραζιλιάνος δυσκολεύτηκε με τους παλαίμαχους και τελικά η λίστα έχει 125 παίκτες. Συμπεριέλαβε όμως ελάχιστους συμπαίκτες του όπως τον Ριβελίνιο και τον Κάρλος Αλμπέρτο.

Αντίθετα λείπει ο Γκαρίντσα (που αυτός πήρε ουσιαστικά το Μουντιάλ του 1962), ο Ζαϊρζίνιο (πρώτος σκόρερ της Βραζιλίας το 1970), ο Τοστάο, ο Ζαγκάλο και άλλοι.

"Ξέχασε" ακόμα και τον Γκέρσον, τον "Τσάβι" της Βραζιλίας στο Μεξικό όπως τον χαρακτηρίζει ο συντάκτης του αφιερώματος.

Και για κερασάκι βάζει τις δηλώσεις του Μέσι στην πρόσφατη βράβευσή του με την "Χρυσή Μπάλα": "Θέλω να το μοιραστώ με τον φίλο μου τον Τσάβι, το αξίζει".

TAGS ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ