ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βασιλειάδης: "Τα κράτη θα πρέπει να θέσουν κι αυτά τους ελάχιστους κανόνες"

Βασιλειάδης: "Τα κράτη θα πρέπει να θέσουν κι αυτά τους ελάχιστους κανόνες"
EUROKINISSI

Ο Γιώργος Βασιλειάδης, παρευρέθη στη σύνοδο υπουργών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με θέμα "Καταπολέμηση ντόπινγκ - Διαφάνεια - Ακεραιότητα", καθώς και σε άτυπο γεύμα εργασίας που προηγήθηκε της συνόδου.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, παρευρέθη στη σύνοδο υπουργών αρμόδιων για τα θέματα Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με θέμα "Καταπολέμηση ντόπινγκ - Διαφάνεια - Ακεραιότητα", καθώς και σε άτυπο γεύμα εργασίας που προηγήθηκε της συνόδου.

Στις τοποθετήσεις του αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της FIBA και της Euroleague, αλλά και στην ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων για τη διαφάνεια στο χώρο του αθλητισμού στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Σχετικά με την κόντρα FIBA και Euroleague είναι πολύ σημαντικό να έχουμε θέση. Σήμερα αυτό συμβαίνει στο μπάσκετ, αύριο θα συμβεί στο ποδόσφαιρο και ενδεχόμενα σε κάποιο άλλο άθλημα. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Επιτρόπου (Τίμπορ Νάβρατσιτς) για τη συνάντηση που έχει προγραμματίσει να κάνει σε δύο εβδομάδες με τη FIBA. Θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να μην υπάρξουν τιμωρίες των παικτών οι οποίοι ως εργαζόμενοι έχουν βρεθεί στη μέση αυτής της διαμάχης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ελληνικές θέσεις σχετικά με το ζήτημα, υποστήριξαν οι ομόλογοί του Γιώργου Βασιλειάδη από την Ισπανία και τη Λιθουανία, ενώ σαφή θέση υπέρ πήρε και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο οποίος παρευρισκόταν τόσο στο γεύμα εργασίας όσο και στη σύνοδο.

Παράλληλα, ο Έλληνας Υφυπουργός τόνισε: "Στην Ελλάδα, όταν μας απασχόλησε το μεγάλο ζήτημα με την ΕΠΟ, μας πήρε περισσότερο από έναν χρόνο διαβούλευσης με τη FIFA για να μπορέσουμε να πείσουμε ότι θα πρέπει να ισχύουν οι κανόνες του ελληνικού νόμου για το σύνολο των ελληνικών νομικών οντοτήτων και στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ένας χρόνος διαπραγμάτευσης που αφορούσε επί της ουσίας κανόνες που ισχύουν για όλες τις νομικές προσωπικότητες. Καταφέραμε όμως και πείσαμε για τις θέσεις μας και πλέον προχωράμε, όχι χωρίς προβλήματα, αλλά προς μία εξομάλυνση της κατάστασης.

Πρέπει επομένως άμεσα να θέσουμε τα μίνιμουμ δεδομένα για τη λειτουργία του νομικού μας συστήματος στον Αθλητισμό, σε συνεργασία με τους φορείς του Αθλητισμού, σεβόμενοι απόλυτα τις ιδιαιτερότητές τους και χωρίς να μπλέκουμε στα πολύ λεπτά πλαίσια του αυτοδιοίκητου. Επί της ουσίας δηλαδή το πώς θα εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο μέσα στο αθλητικό σύστημα, διαφάνεια, χρηστή διακυβέρνηση, δικαιώματα μειοψηφίας, λογοδοσία.

Οι διεθνείς οργανισμοί μετά από μια περίοδο κρίσης και μια διαδικασία αυτοκάθαρσης κατάφεραν και θέτουν αυτούς τους κανόνες και πραγματικά στην ΔΟΕ έχει γίνει αξιοσημείωτη δουλειά. Ταυτόχρονα όμως το ζήτημα που θέτω είναι ότι τα κράτη θα πρέπει να θέσουν κι αυτά τους ελάχιστους κανόνες. Ώστε αύριο, αν έρθει μια άλλη ομοσπονδία και ξαναγυρίσει στο παρελθόν και ξαναλλάξει τους κανόνες, να μπορέσουμε εμείς να αποτρέψουμε ένα πισωγύρισμα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ