ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τυχερός είσαι, Ζλάταν

Τυχερός είσαι, Ζλάταν

Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς θέλει να είναι σε όλα πρώτος. Δεν θα μπορούσε όμως να αναδειχθεί καλύτερος Σουηδός αθλητής όλων των εποχών.

Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς φαίνεται πως ενοχλήθηκε που ήρθε δεύτερος στη ψηφοφορία για την ανάδειξη του κορυφαίου Σουηδού αθλητή όλων των εποχών, δεύτερος πίσω από τον πρώην Νο1 τενίστα Μπγιορν Μποργκ των έντεκα Grand Slam μόλις σε επτά χρόνια.

Ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός που στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν εν ενεργεία δημοσιογράφοι και τον έφεραν τόσο ψηλά στη ψηφοφορία.

Σε μια χώρα σαν τη Σουηδία με παραπάνω από πλούσια παράδοση σε όλα τα δημοφιλή αθλήματα και 627 μετάλλια σε θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ένας ποδοσφαιριστής, ακόμα και σαν τον Ζλάταν που έχει πάρει τίτλους σε κάθε χώρα που έχει αγωνιστεί, είναι τυχερός και μόνο που βρίσκεται στην πρώτη 10άδα.

Ο 33χρονος επιθετικός λοιπόν άφησε τρίτο τον επονομαζόμενο "Μότσαρτ του πινγκ πονγκ", τον Γιαν-Όβε Βάλντνερ, το μοναδικό στην ιστορία με δύοι ολυμπιακά μετάλλια στο μονό (χρυσό το 1992, αργυρό το 2000).

Στην τέταρτη θέση είναι η παίκτρια του γκολφ, Ανίκα Σόρενσταμ με 72 νίκες σε τουρνουά (3η θέση όλων των εποχών) και στην πέμπτη ο κάτοχος τριών Ολυμπιακών μεταλλίων στο αλπικό σκι, Ίνγκεμαρ Στένμαρκ, αλλά έχει 86 νίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIS.

Κι αν η Σόρενσταμ και ο Στένμαρκ δεν είναι ευρέως γνωστοί στο ελληνικό κοινό, η Καρολίνα Κλουφτ υπήρξε επί σειρά ετών η πληρέστερη αθλήτρια στον στίβο. Χρυσή Ολυμπιονίκης το 2004 και παγκόσμια ρέκορντγουμαν που σταμάτησε να κάνει έπταθλο για να... νικήσει και καμιά άλλη και αποχώρησε από την ενεργό δράση μόλις στα 29 της χρόνια.

Την πρώτη 10άδα ολοκληρώνουν ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στο μποξ, Ίνγκεμαρ Γιόχανσον, ο κάτοχος έξι ολυμπιακών μεταλλίων στο σκι αντοχής, Γκούντε Σβαν, ο σταρ του χόκεϊ στον πάγο με σπουδαία καριέρα στο NHL, Πέτερ Φόρσμπεργκ μαζί με δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (1994, 2006) και ο Γκερτ Φρέντρικσον με έξι χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο κανόε καγιάκ.

Ας δούμε που βρίσκονται άλλοι σπουδαίοι αθλητές στη λίστα των Σουηδών:

12.Άνια Πέρσον (αλπικό σκι)

16.Πάτρικ Σιόμπεργκ (ύψος-στίβος)

18.Μάγκνους Βίσλαντερ (χάντμπολ)

26.Ματς Βιλάντερ (τένις)

30.Στέφαν Έντμπεργκ (τένις)

31.Κρίστιαν Όλσον (τριπλούν-στίβος)

33.Στέφαν Χολμ (ύψος-στίβος)

35.Τόμας Μπρολίν (ποδόσφαιρο)

37.Χένρικ Λάρσον (ποδόσφαιρο)

39.Κάισα Μπέργκβιστ (ύψος-στίβος)

40.Σάρα Σέστρεμ (κολύμβηση)

41.Νιλς Λίντχολμ (ποδόσφαιρο)

42.Ρόνι Πίτερσον (Φόρμουλα 1)

49.Στέφαν Λόβγκρεν (χάντμπολ)

67.Λαρς Φρολάντερ (κολύμβηση)

68.Λουντμίλα Ένγκβιστ (100μ. εμπόδια-στίβος)

81.Μάρκους Νίλσον (βόλεϊ) *

90.Μπγιορν Βάλντεγκαρντ (WRC)

* Ο Νίλσον αγωνίστηκε στο παρελθόν στη χώρα μας και στην ομάδα βόλεϊ του Ηρακλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ