ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ο άνθρωπος που δημιουργεί τα ρεκόρ

Ο άνθρωπος που δημιουργεί τα ρεκόρ
INTIME SPORTS

Το ρεκόρ στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου θα κατέβει κάτω από τις δύο ώρες και εννιά λεπτά σύμφωνα με τον μάνατζερ των ξένων αθλητών, Ρασίν Μπεν Μεζιάν.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι πλέον το κορυφαίο ετήσιο αθλητικό γεγονός που διοργανώνεται στη χώρα μας. Μια Κυριακή... μεγάλη γιορτή για την Αθήνα. Κι αν νομίζετε πως τρέχουν μόνο οι 13.000 δρομείς, οι υπόλοιποι συντελεστές τρέχουν... σπριντ τους μήνες που προηγούνται.

Φέτος, στον 32ο Αυθεντικό Μαραθώνιο οι βασικοί συντελεστές... χόρευαν από τη χαρά τους στο Καλλιμάρμαρο με το ρεκόρ διαδρομής που σημείωσε ο άγνωστος Κενυάτης Φέλιξ Κάντι με δύο ώρες, δέκα λεπτά και 37 δευτερόλεπτα. Ανάμεσα τους ήταν και ο Ρασίντ Μπεν Μεζιάν, ο κορυφαίος μάνατζερ που συνεργάζεται με τον ΣΕΓΑΣ, επιλέγει και φέρνει τους καλύτερους δρομείς, της κατηγορίας elite όπως λέγεται.

Ο άνθρωπος που δημιουργεί τα ρεκόρ

Με το βάρος του ρεκόρ να έχει φύγει από τις πλάτες του, μιλάει στο Sport24.gr για το πόσο πιο χαμηλά μπορεί να κατέβει η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στην κλασική διαδρομή.

Το ρεκόρ διαδρομής του Στέφανο Μπαλντίνι καταρρίφθηκε, πρέπει να είστε ευχαριστημένος. Αυτό σημαίνει πως νιώθετε λιγότερη πίεση ενόψει του αγώνα του 2015;

" Ναι, είμαι πολύ χαρούμενους με το νέο ρεκόρ διαδρομής (2:10.37) του Φέλιξ Κάντι. Είναι ο στόχος κάθε σοβαρής διοργάνωσης να παρουσιάζει καλύτερα αποτελέσματα κάθε χρόνο".

Ο νικητής είπε στις δηλώσεις του πως είδε τη διαδρομή για πρώτη φορά την ώρα του αγώνα. Είναι αλήθεια και αν ναι, γιατί συνέβη αυτό;

" Ναι, είναι αλήθεια. Αναγκαστήκαμε να ματαιώσουμε την επίσκεψη μας στον Μαραθώνα για να δούμε τη διαδρομή, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών το σαββατοκύριακο του αγώνα. Ορισμένες φορές είναι καλύτερο να επικεντρώνεις την προσοχή σου στη διαδρομή την ώρα του αγώνα".

Κατά την εκτίμηση σας πόσο ακόμη μπορεί να χαμηλώσει το ρεκόρ του Αυθεντικού Μαραθωνίου; Και υπό ποιες συνθήκες;

"Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένας από τους δυσκολότερους Μαραθωνίους στον κόσμο. Τα επόμενα χρόνια στοχεύουμε σε μια επίδοση 2.08-2.09. Η υγρασία και οι νοτιάδες είναι ο "εχθρός" που φοβόμαστε".

Σε ποιους τομείς πρέπει να παρουσιάσει βελτίωση ο Μαραθώνιος της Αθήνας ώστε να έχουμε μεγαλύτερο συναγωνισμό. Από την πείρα σας μόνο από τα χρήματα εξαρτάται η προσέλκυση μεγαλύτερων ονομάτων;

" Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ελκυστικός αγώνας, αλλά ειλικρινά μόνο τα χρήματα θα κάνουν τη διαφορά, για παράδειγμα ο προϋπολογισμός για τους elite αθλητές σε έναν από τους Μαραθωνίους που ανήκουν στη σειρά Major (Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Βοστόνη, Σικάγο και Τόκιο) υπερβαίνει το 1.000.000 δολάρια απλά και μόνο για τα συμβόλαια των κορυφαίων δρομέων. Αυτό κάνει τη διαφορά".

Πότε αναμειχθήκατε για πρώτη φορά με το Μαραθώνιο; Πόσα χρόνια συνεργάζεστε με τον ΣΕΓΑΣ;

" Μετά από τον αγώνα των 10χλμ. στην Ολλανδία όπου καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ (26.44 στην Ουτρέχτη) και η στενή σχέση μου με τον Πάκο Μποράο, τον πρόεδρο της Διεθνούς Ενώσεως Μαραθωνίων (AIMS), δέχθηκα μια πρόσκληση να παρακολουθήσω τον Μαραθώνιο της Αθήνας στην επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα. Δεν με γνώριζε κανείς, επισκέφθηκα την πόλη,μου άρεσαν οι άνθρωποι της, θαύμασα τον ελληνικό πολιτισμό και απόλαυσα το ελληνικό φαγητό. Είδα το χρόνο του νικητή, πάνω από δύο ώρες και 12 λεπτά και ειλικρινά σκέφτηκα πως αυτή η διοργάνωση αξίζει καλύτερες επιδόσεις. Τότε ξεκινήσαμε την επικοινωνία με τον ΣΕΓΑΣ".

Πέρα από τη διοργάνωση αγώνων, έχετε και τους δικούς σας αθλητές;

" Δεν έχω δικούς μου αθλητές. Είμαι περισσότερο... προξενητής. Έχω επαγγελματικές επαφές με περισσότερους από 20 μάνατζερ και προπονητές σε ολόκληρο τον κόσμο".

Πώς αναγνωρίζετε έναν καλό μαραθωνοδρόμο; Πώς τους φέρνετε κοντά σας και θα θέλαμε να μάθουμε πως γίνεται η επιλογή των elite runners για την Αθήνα ή πχ τη Βαλένθια, ένας αγώνας στον οποίο έχετε ενεργό ρόλο.

" Η επιλογή των αθλητών ξεκινάει στα προπονητικά καμπ στο Ελντορέτ (Κένυα) και στην Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπία). Οι προπονητές κάνουν τις επιλογές μετά από μια μεγάλη περίοδο προετοιμασίας και υπολογίζουν και τα αποτελέσματα των τοπικών αγώνων. Οι προπονητές μου στέλνουν μια λίστα με όλες τις πληροφορίες και καλώ ορισμένους από εκείνους, λαμβάνοντας υπόψη την αγωνιστική κατάσταση των αθλητών και την περίοδο των αγώνων. Οι μεγάλοι αγώνες στην ατζέντα μου είναι ο Μαραθώνιος του Μαρακές (2:06.35 το ρεκόρ), ο Μαραθώνιος στη Βαλένθια (ο ταχύτερος που γίνεται στην Ισπανία με ρεκόρ 2:07.13) και φυσικά ο πιο συναισθηματικός Μαραθώνιος στον κόσμο, ο Μαραθώνιος της Αθήνας".

Δουλεύετε αρκετό καιρο στον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Έχετε ξεχωρίσει Έλληνες πρωταθλητές;

" Οι Έλληνες μαραθωνοδρόμοι και όλοι οι Ευρωπαίοι δρομείς βρίσκονται αρκετά μακριά από τους Αφρικανούς δρομείς, ευθύνεται ο τρόπος ζωής και χρειάζεται να κάνει κανείς περισσότερες θυσίες για να γίνει δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Οι γυναίκες στην Ευρώπη έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τους Αφρικανούς από ότι οι άνδρες. Ας μη ξεχνάμε πως η κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης όλων των εποχών στο Μαραθώνιο με 2:15.25, η Πόλα Ράντκλιφ είναι από τη Μεγάλη Βρετανία".

Αυτή είναι η ερώτηση του 1.000.000 δολαρίων, θα δούμε ποτέ σε Μαραθώνιο επίδοση κάτω από τις δύο ώρες;

" Τουλάχιστον μέχρι το 2020 δεν θα δούμε χρόνο κάτω από τις δύο ώρες. Περιμένω πως οι χρόνοι θα επανέλθουν σε παλαιότερα επίπεδα, καθώς γίνονται περισσότεροι έλεγχοι απαγορευμένων ουσιών εκτός αγώνων. Θα πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι να έχουμε αγώνες κάτω από τις δύο ώρες και 10 λεπτά".

Πόσο καιρό χρειάζεστε για να βρείτε τους κατάλληλους αθλητές για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο;

" Για ορισμένους αγώνες χρειαζόμαστε χρόνια να βρούμε τους σωστούς αθλητές για κάθε αγώνα. Στην Αθήνα χρειαζόμαστε μικρόσωμους και στιβαρούς δρομείς, με σωματικό βάρος 55 κιλά το πολύ και ύψος 1.62μ, να είναι ικανοί να τρέχουν σε σταθερό ρυθμό και να έχουν τη δυνατότητα για χρόνο στις δύο ώρες και πέντε λεπτά. Μια επίδοση στα 2:10.00 στην Αθήνα είναι η ίδια με 2:06-2:.07 στο Βερολίνο".

Θυμηθείτε την αποκλειστική συνέντευξη του παγκόσμιου ρέκορντμαν στο Μαραθώνιο, Ντένις Κιμέτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ