ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κιμέτο: "Tώρα δεν δουλεύω στα χωράφια"

BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 28:  Dennis Kimetto of Kenya crosses the finish line in new world record time during the 41th BMW Berlin Marathon on September 28, 2014 in Berlin, Germany.  (Photo by Boris Streubel/Bongarts/Getty Images)
BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 28: Dennis Kimetto of Kenya crosses the finish line in new world record time during the 41th BMW Berlin Marathon on September 28, 2014 in Berlin, Germany. (Photo by Boris Streubel/Bongarts/Getty Images) BONGARTS/GETTY IMAGES

Ο Ντένις Κιμέτο έσπασε τα χρονόμετρα στο Μαραθώνιο του Βερολίνου. Ανέλυσε στο Sport24.gr τη φιλοσοφία του για το τρέξιμο και αποκάλυψε που μπορεί να φτάσει το ρεκόρ (video).

Ο Ντένις Κιμέτο έτρεχε για να ξεφεύγει το μυαλό του από την κοπιαστική δουλειά στη φάρμα που δούλευε για να θρέψει την οικογένεια του. Μέχρι που συνάντησε έναν άλλο Κενυάτη που έτρεχε, τον Τζέφρι Μουτάι, νικητή στη Βοστόνη και στη Νέα Υόρκη.

Με τη βοήθεια του έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο γρηγορότερος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών, νικώντας στο Τόκιο, στο Σικάγο, στο Βερολίνο. Το πεπρωμένο συνάντησε τον Ντένις. Τρέχοντας για τον εαυτό του και την οικογένεια του, προσφέρει στους δικούς του όσα δεν θα μπορούσε να κερδίσει στη φάρμα σε δέκα ζωές.

Πριν από δώδεκα μέρες ο 30χρονος από το Ελντορέτ πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα, προκειμένου να τιμηθεί με το βραβείο του κορυφαίου μαραθωνοδρόμου για τη χρονιά που διανύουμε. Δεν παραχώρησε συνεντεύξεις, αλλά παραχώρησε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία μίλησε ελάχιστα.

Το Sport24.gr... κυνήγησε το μάνατζερ του, Τζέραρντ φαν ντε Βιν της Volare Sport και τουλάχιστον εξασφάλισε μια συνέντευξη του Ντένις μέσω email. Δεν μιλάει πολύ, αλλά το μυαλό του ήδη βρίσκεται στην επόμενη συμμετοχή του σε μεγάλο Μαραθώνιο το 2015 και ένα χρόνο στις δύο ώρες, δύο λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα για ένα νέο μεγάλο ρεκόρ.

Ας δούμε τι είπε ο άνθρωπος της στιγμής στο Sport24.gr:

Πραγματοποιήσατε μια σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα, τι εντύπωση σας άφησε η πόλη μας;

" Έχετε μια όμορφη πόλη, μια πόλη με σπουδαία ιστορία. Ελπίζω πως του χρόνου θα έρθω ξανα (σ.σ. στην Αθήνα φιλοξενείται το Gala των κορυφαίων της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων)".

Κιμέτο: "Tώρα δεν δουλεύω στα χωράφια"

Είστε υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή της χρονιάς στα βραβεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (IAAF). Τι θα σημαίνει για εσάς να γίνετε ο πρώτος εν ενεργεία μαραθωνοδρονόμος που θα πάρει το συγκεκριμένο βραβείο;

" Θα με κάνει ιδιαίτερα ευτυχή. Το να αναγνωριστεί η επιτυχία μου, θα είναι σπουδαίο επίτευγμα για μένα. Ακόμα και αν δεν επικρατήσω (σ.σ. συνυποψήφιοι είναι ο Ρενό Λαβιλενί και ο Μουτά Μπαρσίμ) αισθάνομαι ικανοποιημένος για την απόδοση μου το 2014, τους χρόνους μου και την καριέρα μου".

Θέλουμε να ανατρέξετε πίσω στο Βερολίνο. Να μοιραστείτε τα συναισθήματα σας κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου και βέβαια μετά τον τερματισμό, όταν σας ενημέρωσαν πως είχατε πραγματοποιήσει την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών.

" Δεν είσαστε η πρώτη που με ρωτάει τι σκέφτομαι κατά τη διάρκεια του αγώνα. Σκέφτομαι μονάχα τον τερματισμό. Συγκεντρώνομαι στο ρυθμό μου και έχω στο μυαλό μου πως μπορώ να τελειώσω τον αγώνα, ακολουθώντας το πλάνο μου.

Γνώριζα πως ο ρυθμός μου ήταν καλός και είχαμε δουλέψει καλά στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα. Απλά δεν μπορούσα να πιστέψω πως κατέρριψα το παγκόσμιο ρεκόρ. Χρειάστηκε χρόνος για να συνειδητοποιήσω τι έκανα".

Πόσο πιστεύετε πως μπορείτε να χαμηλώσετε το χρόνο;

" Μπορώ να τρέξω γρηγορότερα από 2:02.57. Ίσως σε μια τέλεια μέρα όπως εκείνη η Κυριακή τον περασμένο Σεπτέμβριο, μπορώ να κάνω 2:02.30".

Κιμέτο: "Tώρα δεν δουλεύω στα χωράφια"


Θα δούμε μια μονομαχία με τον Γουίλσον Κίπσανγκ το 2015;

" Το πρόγραμμα μου το 2015 δεν έχει οριστικοποιηθεί. Δεν μπορώ να το μοιραστώ μαζί σας (σ.σ. σύμφωνα με τον Τύπο της Κένυας το 2015 θα τρέξει στο Λονδίνο)".

Θα σας δούμε στο Μαραθώνιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016;

" Ναι, αυτό είναι το σχέδιο μου και δουλεύω σκληρά για να αγωνιστώ και να νικήσω σε αυτούς τους μεγάλους αγώνες".

Προτού γίνετε επαγγελματίας αθλητής, τρέχατε καθημερινά. Πως προπονείστε τώρα που συμμετέχετε σε οργανωμένο προπονητικό καμπ; Κι αν μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τον αριθμό των χιλιομέτρων που κάνετε σε εβδομαδιαία βάση.

" Δεν έχει διαφορά, απλά τώρα δεν δουλεύω στα χωράφια. Κάνω 160 με 200 χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα και είμαι μέλος ενός γκρουπ με δυνατούς αθλητές όπως είναι ο Τζέφρι Μουτάι. Προπονούμαστε μαζί και βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Δίχως αυτούς τους αθλητές δεν θα βρισκόμουν εδώ που είμαι σήμερα".

Γιατί τρέχετε; Τι νιώθετε όταν τρέχετε; Νιώθετε το ίδιο και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα;

" Τρέχω γιατί μου αρέσει. Για αυτό αποφάσισα να ξεκινήσω το τρέξιμο πριν από λίγα χρόνια. Αισθάνομαι πως τρέχω για μένα και για την οικογένεια μου, για να έχουμε όλοι μια καλύτερη ζωή. Έχω καταφέρει τόσα πράγματα για χάρη τους. Τρέχοντας νιώθω ευτυχία και ελευθερία".

Kenya's Dennis Kimetto (R) holds his son Alvin after arriving in Nairobi on October 1, 2014, returning from Berlin where he clocked a world record of 2hr 02min 57sec to win the Berlin Marathon on September 28. Kimetto smashed the world record in the Berlin Marathon as he made history by becoming the first man to break the 2hr 03min barrier. The 30-year-old runner says he wants to set a new record next year. AFP PHOTO / TONY KARUMBA        (Photo credit should read TONY KARUMBA/AFP/Getty Images)
Kenya's Dennis Kimetto (R) holds his son Alvin after arriving in Nairobi on October 1, 2014, returning from Berlin where he clocked a world record of 2hr 02min 57sec to win the Berlin Marathon on September 28. Kimetto smashed the world record in the Berlin Marathon as he made history by becoming the first man to break the 2hr 03min barrier. The 30-year-old runner says he wants to set a new record next year. AFP PHOTO / TONY KARUMBA (Photo credit should read TONY KARUMBA/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Ποια είναι τα σχέδια σας το χειμώνα. Πότε θα ξεκινήσετε ξανά προπόνηση;

" Η προπόνηση μου συνεχίζεται πάντοτε. Όταν δεν τρέχω, δεν αισθάνομαι καλά. Η προπόνηση μπορεί να είναι και ελαφρύ τζόκινγκ για 40 λεπτά. Στις 7 Δεκεμβρίου θα τρέξω στο Montferlandrun, αγώνα 15 χιλιομέτρων στην Ολλανδία όπου στη συνέχεια θα κάνω διακοπές με τη γυναίκα και το γιο μου. Μετά την επιστροφή μου στην Κένυα θα ξεκινήσω προπονήσεις".

Τέλος, μίλησε μας για τη σχέση σου με την ομάδα Volare (σ.σ. το μεγαλύτερο γραφείο μάνατζμεντ που εκπροσωπεί μαραθωνοδρόμους).

" Είναι η δεύτερη οικογένεια μου. Τους συνάντησα το 2011 και από εκείνο το σημείο ξεκίνησε η σχέση μας. Ο Τζέφρι Μουτάι με σύστησε στον Τζέραρντ φαν ντε Βιν μετά τη νίκη μου στον ημιμαραθώνιο στην Ελντάμα Ραβίν το 2011.

Κάνουν τα πάντα ώστε εγώ να τρέχω με καθαρό μυαλό, να μην ανησυχώ για τίποτα. Οργανώνουν πράγματα για μένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μπορώ να βασιστώ πάνω τους σε ό,τι κι αν χρειαστώ".

Ο Κιμέτο στο Βερολίνο:

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ