ΒΟΛΕΪ

Ένας "Έλληνας" από την Αργεντινή

Ένας "Έλληνας" από την Αργεντινή

Ο Χόρχε Ελγκέτα μίλησε στο "Sport24.gr" για την απόφασή του να έρθει στη χώρα μας και να αναλάβει την ΑΕΚ, θυμήθηκε τη σπουδαία του καριέρα, ενώ αναφέρθηκε και στα κοινά της Ελλάδας με την Αργεντινή.

Ως παίκτης είχε πολλά παράσημα στη μεγάλη καριέρα του τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε εθνικό. Στη χώρα μας αγωνίστηκε πέρασε και ως παίκτης αφήνοντας το στίγμα του τόσο για τις εξαιρετικές του επιδόσεις όσο και για τον τρόπο με τον οποίο ζούσε τα παιχνίδια.

Παίζοντας με τις φανέλες, της Ορεστιάδας, της Νίκαιας, της ΕΑ Πατρών και του Ολυμπιακού ο σπουδαίος Αργεντινός πάντοτε έδινε τον καλύτερό του εαυτό.

Ένας "Έλληνας" από την Αργεντινή

Αυτό δηλαδή που έκανε σε όλη του την καριέρα ανεξάρτητα από την ομάδα που έπαιζε, τη δυναμικότητα του πρωταθλήματος και τον αντίπαλο. Ήταν ένας "στρατιώτης" στα χέρια του κάθε προπονητή. Άλλωστε και ο ίδιος όταν το ρωτήσαμε για το εάν θα έκανε κάτι διαφορετικό όταν ξεκινούσε ήταν κάθετος: "Ήξερα από μικρός ότι ήθελα να ασχοληθώ με το βόλεϊ και να γίνω επαγγελματίας. Για να το πετύχω έπρεπε να δουλέψω σκληρά. Με τα χρόνια όλα μου πήγαν καλά και φτάσαμε μέχρι αυτό το σημείο" .

Πέρα από την Ελλάδα ο Χόρχε Ελγκέτα ως παίκτης σε πολλές χώρες. Αργεντινή, Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία είναι οι χώρες που έχει αγωνιστεί ως παίκτης. "Όντως, έχω αγωνιστεί σε πολλές χώρες. Σαν άνθρωπος μου αρέσει να γνωρίζω νέες χώρες. Το βλέπω σαν μία ακόμα πρόκληση" σχολίασε αρχικά και συνέχισε: "Για μένα όλες αυτές οι εικόνες αποτελούν αναμνήσεις. Για αυτό φροντίζω να θυμάμαι πάντα τα καλά πράγματα. Κάθε χώρα έχει τις δικές της αναμνήσεις και ξεχωριστό τρόπο ζωής.

Κάθε πρωτάθλημα έχει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα. Σε κάθε χώρα που ταξίδεψα ήξερα πολύ καλά τι ήθελα να κάνω. Πήγαινα για να παίξω βόλεϊ και όχι για διακοπές. Αυτό με βοηθούσε πολύ και ήξερα τι θα έχω να αντιμετωπίσω".

Ξεχωριστή για την ίδιο ήταν η παρουσία του στη χώρα μας. Άλλωστε, εδώ πέρασε τέσσερα χρόνια: "Κάθε ομάδα που αγωνίστηκα είχε κάτι το διαφορετικό" μας είπε όταν του ζητήσαμε να ξεχωρίσει μία από αυτές. "Στην Ελλάδα εκείνο που θυμάμαι και θα θυμάμαι για πάντα είναι η αγάπη του κόσμου. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να δείξω τον καλύτερο εαυτό σε κάθε ομάδα και αυτό έκανα".

"Κάντε υπομονή"

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Μία κατάσταση καθόλου άγνωστη για τον Ελγκέτα.

Ένας "Έλληνας" από την Αργεντινή

Η Αργεντινή είχε περάσει και εκείνη το συγκεκριμένο Γολγοθά το 2001. Ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ θυμάται: "Το 2001 είχαμε και εμείς μια μεγάλη κρίση. Δεν μπορώ να πω πολλά γιατί δεν είμαι πολιτικός. Όλες οι χώρες παγκοσμίως περνούν κρίσεις 2-3-4 χρόνων και ίσως έρθουν καλύτερες μέρες. Όπως και εμείς έτσι και οι Έλληνες πρέπει να κάνουν υπομονή και πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια θα έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα και θα φτιάξουν τα πράγματα και εδώ".

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό κοινό των δύο χωρών. "Μοιάζουν πάρα πολύ οι δύο χώρες. Τα ήθη και τα έθιμα των δύο χωρών έχουν πολλά κοινά σημεία. Ο κόσμος και στις δύο χώρες είναι πολύ ζεστός. Όταν ήμουν εδώ ως παίκτης ο κόσμος που με συναντούσε στο δρόμο με χαιρετούσε, μου μιλούσε και αυτό ήταν κάτι το οποίο μου άρεσε πάρα πολύ" θα μας πει αμέσως μετά.

Η τακτική και ο Καστελάνι

Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει και το χάρτη του βόλεϊ. Ο Χόρχε Ελγκέτα πρόσθεσε ότι έχει αλλάξει και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν γενικότερα οι ομάδες το άθλημα και τις επενδύσεις τους.

"Έχουν αλλάξει πάρα πολλά και η οικονομική κρίση που αναφέραμε προηγούμενα έχει βάλει το χέρι της σε αυτό. Οι ομάδες πλέον είναι πιο επαγγελματικές γιατί μετράνε πλέον τα λεφτά τους και αυτό τις έχει κάνει να αλλάξουν επίπεδο.

Ένας "Έλληνας" από την Αργεντινή

Από εκεί και πέρα ο κάθε προπονητής έχει τη δική του γραμμή δουλειάς. Άλλη έχει κάποιος που είναι από την Αργεντινή, άλλη κάποιος από την Βραζιλία κλπ κλπ. Στο αγωνιστικό κομμάτι εκείνο που έχει αλλάξει πολύ είναι η τακτική. Οι ομάδες πλέον μελετούν πολύ περισσότερο τον αντίπαλο. Βλέπουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, τον αναλύουν και βγάζουν την τακτική που θα ακολουθήσουν. Σε αυτό το σημείο έχει αλλάξει πάρα πολύ το βόλεϊ" τόνισε χαρακτηριστικά .

Στη διάρκεια της καριέρας του έχει αγωνιστεί για πολλούς προπονητές και ξέραμε από την αρχή εκείνον που θα ξεχώριζε: "Δίχως δεύτερη συζήτηση είναι ο Καστελάνι (φωτογραφία). Είναι προπονητής ο οποίος σημάδεψε όχι μόνο εμένα αλλά και μια γενιά βολεϊμπολιστών από την Αργεντινή".

Η προπονητική και η ΑΕΚ που θέλει να φτιάξει

Για τον παίκτη Ελγκέτα είχαμε εικόνα, για τον προπονητή όμως όχι. Ο Αργεντινός κόουτς έχει καθίσεις στους πάγκους τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ως πρώτο προπονητή εμείς θα τον δούμε από τον χρόνο αλλά εκείνος μας δίνει το στίγμα του: " Δεν είμαι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο, αλλά ούτε και ο χειρότερος φυσικά. Θέλω να δημιουργήσω τη δική μου γραμμή δουλειάς.

Δεν θέλω να μιλάω μέσα από τα αποτελέσματα. Θέλω να φτάσουμε στο ανώτερο επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Η διοίκηση μου έχει αναθέσει αυτόν τον ρόλο μια διαδικασία η οποία θα πάρει χρόνο και θα διαρκέσει και την επόμενη περίοδο. Στο τέλος της χρονιάς θα δούμε τι έχουμε πετύχει και που έχουμε φτάσει. Θέλω να δουλεύουμε σκληρά.

Παίζει και ρόλο το όνομα της ΑΕΚ το οποίο είναι γνωστό παγκοσμίως. Η ΑΕΚ πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια. Σε οποιοδήποτε επίπεδο ανταγωνιστικότητας η ΑΕΚ πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια και για αυτό οι απαιτήσεις πρέπει να είναι πιο υψηλές".

Σε ό,τι αφορά το πως θέλει τους παίκτες του ήταν ξεκάθαρος: "Εγώ αυτό που έκανα πάντα ήταν η δουλειά μου. Τι πρέπει να κάνει ένας παίκτης; Πρέπει να παίρνει τα λεφτά και να βγαίνει έξω το βράδυ; Φυσικά και όχι. Αυτή τη νοοτροπία έχω και σαν προπονητής. Στο γήπεδο μέσα είμαι προπονητής. Έξω από αυτό μπορεί να είμαι πατέρας, φίλος, αλλά μέσα σε αυτό είμαι προπονητής".

Για το τέλος αφήσαμε τον κόσμο στον οποίο αναφέρθηκε και στις πρώτες του δηλώσεις: "Είναι γνωστή η αγάπη που έχουν για την ομάδα. Για αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για να ευχαριστηθεί και ο κόσμος. Είναι σημαντικό ο κόσμος να είναι δίπλα σου και να σε στηρίζει. Ξέρω γενικά τις απαιτήσεις του κόσμου τόσο της ΑΕΚ όσο και του ελληνικού κοινού γενικότερα, οπότε ξέρω τι πρέπει να κάνουμε".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ