ΣΤΙΒΟΣ

Χάθηκαν στη μετάφραση για το ντόπινγκ στη Ρωσία

World Anti-Doping Agency investigator Richard McLaren speaks during a press conference in London, Friday Dec. 9, 2016. A new report into systematic Russian doping details a wide-ranging "institutional conspiracy" that involved more than 1,000 athletes across more than 30 sports, including evidence corroborating large-scale sample swapping at the 2014 Sochi Winter Olympics. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
World Anti-Doping Agency investigator Richard McLaren speaks during a press conference in London, Friday Dec. 9, 2016. A new report into systematic Russian doping details a wide-ranging "institutional conspiracy" that involved more than 1,000 athletes across more than 30 sports, including evidence corroborating large-scale sample swapping at the 2014 Sochi Winter Olympics. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP

Ο Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει μεταφραστικά λάθη στις καταθέσεις αθλητών και παραγόντων στην έκθεση του. Ελπίζουν σε άρση του αποκλεισμού οι Ρώσοι.

Από το Φθινόπωρο του 2015 έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για να αποδοθούν ευθύνες. Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Διευθυντή της ΔΟΕ, Κριστόφ ντε Κέπερ, αυτό οφείλεται σε πολλά λάθη που έχουν γίνει στη μετάφραση.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν στο ετήσιο συμπόσιο της WADA. Ο ο επικεφαλής της έρευνας για το ντόπινγκ στη Ρωσία και Καναδός νομικός, παραδέχτηκε ότι τέτοια λάθη όντως έχουν συμβεί στις καταθέσεις.

"Αρκετό μέρος της μετάφρασης των καταθέσεων δεν έχει γίνει με λέξεις όπως αυτές χρησιμοποιούνται στη ρωσική γλώσσα. Έγιναν κάποια λάθη. Αυτό είναι λυπηρό και απολογούμαι για αυτό" παραδέχτηκε αρχικά, τονίζοντας όμως στη συνέχεια ότι η ουσία της υπόθεσης δεν αλλάζει. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της WADA, Γκρεγκ Ρίντι, πρόσφερε απόλυτη στήριξη στον ΜακΛάρεν επισημαίνοντας ότι έκανε σωστά τη δουλειά του.

"Η έκθεση η οποία παρουσίασε ήταν αναλυτική και ξεκάθαρη. Δουλειά του δεν ήταν να παρουσιάσει αναλυτικά όλες τις παραβιάσεις του κανονισμού αντι-ντόπινγκ που έγιναν. Όσα στοιχεία έχουμε έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Δουλειά του ήταν να ερευνήσει εάν υπήρχε οργανωμένο ντόπινγκ στη Ρωσία. Θεωρώ ότι αυτό το έκανε" δήλωσε μεταξύ άλλων.

Δια βίου αποκλεισμός για τον Πορτουγκάλοβ

Μία από τις υποθέσεις ανθρώπων των οποίων το όνομα βρίσκεται μέσα στην έκθεση της WADA έφτασε μέχρι το CAS. Πρόκειται για τον πρώην επικεφαλή του ιατρικού τμήματος της Ομοσπονδίας στίβου της Ρωσίας, Σεργκέι Πορτουγκάλοβ.

Το CAS αποφάσισε το δια βίου αποκλεισμού του Ρώσου γιατρού από τα αθλητικά δρώμενα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τονίζεται ότι υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι εις γνώση του ο Πορτουγκάλοβ παραβίασε όλους τους κανονισμούς περί ντόπινγκ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου.

Στην WADA δέχτηκαν τη συγκεκριμένη ποινή με απόλυτη ικανοποίηση αφού σύμφωνα με την έκθεσή της ο Πορτουγκάλοβ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο συστηματικό ντόπινγκ των Ρώσων αθλητών.

Ελπίζουν σε άρση του αποκλεισμού οι Ρώσοι

Την ίδια ώρα στη Ρωσία συνεχίζονται οι προσπάθειες για να εναρμονιστούν με τα όσα ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-ντόπινγκ. Ο Υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Πάβελ Κολόμπκοφ, έκανε δηλώσεις για το θέμα στις οποίες δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι μέσα στο 2017 θα αρθεί ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών.

"Η WADA έχει αποδεχτεί το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η RUSADA για τον πλήρη εναρμονισμό της με κώδικα Αντι-ντόπινγκ. Κάποια κριτήρια έχουν ήδη υλοποιηθεί και δουλεύουμε ώστε να κάνουμε και τα υπόλοιπα. Το πλάνο μας είναι τον ερχόμενο Μάιο να επιβεβαιωθεί η προσωρινή μας συμμόρφωση και τον Νοέμβριο να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία της RUSADA" τόνισε μεταξύ άλλων.

Βέβαια, αυτή την αισιοδοξία δεν συμμερίζεται ο πρόεδρος της WADA, Γκρεγκ Ρίντι. "Δουλεύουμε καθημερινά με τις Αρχές της Ρωσίας για το συγκεκριμένο θέμα ώστε σύντομα η RUSADA να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά. Απ' όσο γνωρίζω υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να γίνει μέχρι να επιτευχθεί αυτό" ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα.

Photo credits: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ