ΣΤΙΒΟΣ

Το Παγκόσμιο των 7 υπέροχων Ελλήνων!

Το Παγκόσμιο των 7 υπέροχων Ελλήνων!

Η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί το ερχόμενο τριήμερο (9-11/3) το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Τα ρεκόρ (παγκόσμια & μη) και οι πρώτοι ένοικοι στο Hall of Fame της IAAF.

Επτά Έλληνες, οκτώ μετάλλια! Επτά Έλληνες αθλητές θα συμμετάσχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης (9-11/3) με πιθανό στόχο την αύξηση της συγκομιδής των οκτώ μεταλλίων που έχει να επιδείξει η χώρα μας.

Μόνο δύο από τα μέλη της ελληνικής αποστολής διαθέτουν εμπειρίες συμμετοχής σε παγκόσμιο κλειστού. Ο Λούης Τσάτουμας και ο Κώστας Φιλιππίδης.

Ο κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στο μήκος θεωρείται... παλιοσειρά, αφού θα λάβει μέρος για τέταρτη φορά στη διοργάνωση με καλύτερη εμφάνιση την τέταρτη θέση το 2006 στη Μόσχα. Ο Κώστας Φιλιππίδης ήταν τέταρτος στο άλμα επί κοντώ το 2010 στη Ντόχα.

Διπλή συμμετοχή θα έχουμε στο άλμα εις ύψος με το δίδυμο των Κώστα Μπανιώτη και Δημήτρη Χονδροκούκη. Ο Φιλιππίδης δεν είναι ο μοναδικός που έχει καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ φέτος στον κλειστό στο αγώνισμα του, το ίδιο έκανε και μάλιστα δύο φορές και ο Κώστας Δουβαλίδης στα 60μ. εμπόδια.

Πανελλήνιο ρεκόρ στα 800μ. πραγματοποίησε και η Έλενα Φιλάνδρα στα 800μ, ενώ βάσει επίδοσης η Νίκη Πανέττα έχει εξασφαλισμένη θέση στον τελικό του τριπλούν. Αρκεί να επαναλάβει ένα μεγάλο άλμα στον προκριματικό της Παρασκευής (9/3).

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο στάδιο "Ataköy Arena", χωρητικότητας 7,450 θέσεων, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για τη διοργάνωση και στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας των Τούρκων να διεκδικήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες (το 2020).

Τρεις Έλληνες την πρώτη ημέρα

Η Πανέττα ανοίγει το χωρό, καθώς στις 09.30 το πρωί της Παρασκευής (9/3) αγωνίζεται στον προκριματικό. Το όριο πρόκρισης στον τελικό είναι (υψηλό) στα 14,30μ. και η Πανέττα έχει φετινή επίδοση (ατομικό ρεκόρ) στα 14,47μ.

Το μεσημέρι (11.50) η Έλενα Φιλάνδρα θα συμμετάσχει στην τρίτη προκριματική σειρά των 800μ. Με επίδοση 2:02.08 έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις αντιπάλους της. Το εισιτήριο για τον τελικό θα πάρει η πρώτη από κάθε σειρά και οι τρεις καλύτερες επιδόσεις από όλες τις σειρές.

Η ελληνική συμμετοχή θα κλείσει το απόγευμα (18.20) με τον Λούη Τσάτουμα στον προκριματικό του μήκους. Δεκαπέντε αθλητές θα κυνηγήσουν ένα άλμα στα 8,00μ. Ο Τσάτουμας έχει κάνει φέτος 8,05μ.

Πάει για τη.... μισή ντουζίνα η Ντεφάρ

Η σπουδαία Μεσερέτ Ντεφάρ από την Αιθιοπία έχει κατακτήσει πέντε χρυσά μετάλλια στα 3,000μ. Η παγκόσμια ρέκορντγουμαν έχει τρέξει τέσσερα δευτερόλεπτα ταχύτερα από τη δεύτερη καλύτερη στον κόσμο, την Κενυάτισσα Χέλεν Ονσάντο Ομπίρι και λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να κατακτήσει το έκτο της χρυσό.

Ακόμη δύο γυναίκες, δύο Ρωσίδες συγκεκριμένα έχουν βλέψεις για παγκόσμιο ρεκόρ. Η Γέλενα Ισινμπάγεβα, το πρόσωπο των αγώνων, είναι έτοιμη να ανέβει στο πρώτο σκαλί σε μεγάλη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο και να καταρρίψει το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ (5,01μ. στη Στοκχόλμη).

Η δεύτερη είναι η Άννα Τσιτσέροβα. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στον ανοιχτό στίβο έχει κάνει μεγάλους αγώνες στο ύψος και βρίσκεται δύο εκατοστά μακριά από το παγκόσμιο ρεκόρ της Κάισα Μπέργκβιστ (2,06μ.).

Οι πρώτοι ένοικοι του HoF

Οι περισσότεροι δεν αγωνίστηκαν ποτέ στον κλειστό στίβο. Ωστόσο η παγκόσμια ομοσπονδία (IAAF) επέλεξε την παραμονή της διοργάνωσης, προκειμένου να ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων αθλητών που συμπεριλήφθηκαν στο Hall of Fame.

Πρόκειται για τον Αιθίοπα Αμπέμπε Μπικίλα, την Ολλανδέζα Φάνι Μπλάνκερς-Κουν, την Αυστραλή Μπέτι Κάθμπερτ, τον Βραζιλιάνο Αντεμάρ ντα Σίλβα, τους Αμερικάνους Τζέσε Όουενς, Τζάκι Τζόινερ-Κέρσι, Καρλ Λιούις, Αλ Έρτερ, Έντουιν Μόουζες, τον Φινλανδό Πάαβο Νούρμι, τον Τσεχοσλοβάκο Εμίλ Ζάτοπεκ και την Κινέζα Γουάνγκ-Ξουνξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ