ΣΤΙΒΟΣ

Ο σπρίντερ από τη Σιέρα Λεόνε που έμεινε άστεγος, βρήκε επιτέλους την δικαίωση

FILE - In this file image made available Tuesday, March 10, 2015, from TV, 100-meter sprinter from Sierra Leone Jimmy Thoronka talks to the media in London.  Thoronka decided to stay in Britain after the Commonwealth Games in Glasgow in August 2014, when his passport and money were stolen and then he said his adopted mother died in a suspected Ebola case, so he started living on the streets of London. Thoronka says he is afraid of returning to his Ebola-blighted homeland, and is now hoping to resume his athletics career in Britain. (BBC Pool via AP, File) TV OUT
FILE - In this file image made available Tuesday, March 10, 2015, from TV, 100-meter sprinter from Sierra Leone Jimmy Thoronka talks to the media in London. Thoronka decided to stay in Britain after the Commonwealth Games in Glasgow in August 2014, when his passport and money were stolen and then he said his adopted mother died in a suspected Ebola case, so he started living on the streets of London. Thoronka says he is afraid of returning to his Ebola-blighted homeland, and is now hoping to resume his athletics career in Britain. (BBC Pool via AP, File) TV OUT BBC POOL VIA AP, FILE

Ο Τζίμι Τορόνκα, ο σπρίντερ από τη Σιέρα Λεόνε που βρέθηκε άστεγος και αβοήθητος το 2015, δίχως φαγητό και με τον κίνδυνο της απέλασης από το Ηνωμένο Βασίλειο, τελικά βρήκε τη δικαίωσή του έπειτα από τριετή δικαστική μάχη.

Η ζωή του θα μπορούσε να γίνει βιβλίο. Στα 20 του χρόνια βίωσε τον εφιάλτη, αυτό που δεν θα το ευχόταν κάποιος ούτε στον χειρότερο εχθρό του. Ένα χρόνο πριν, το 2014, έτρεξε με την Σιέρα Λεόνε στα 4Χ100 στους Αγώνες Καλής Θελήσεως. Τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε, τον "Γολγοθά" που θα έπρεπε να ανέβει. Εντέλει όμως, έστω και τρία χρόνια μετά ήρθε η δικαίωση και πλέον μπορεί να ανασάνει και να βλέπει τα πράγματα με άλλο μάτι, σαφώς πιο αισιόδοξα.

Ο Τζίμι Τορόνκα ήταν ο καλύτερος σπρίντερ της χώρας του στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας, αλλά μετά τα ίχνη του χάθηκαν. Ουδείς ήξερε πώς ζούσε και τι έκανε. Τον Μάρτιο του 2015 συνελήφθη από τις αστυνομικές Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας στους δρόμους του Λονδίνου, μιας και είχε λήξει η βίζα παραμονής του στη χώρα. Ο Τορόνκα είχε πάει στην πρωτεύουσα, αφού προηγουμένως έμενε στο Λέστερ.

Όταν πήγε στην αστυνομία για ταυτοποίηση στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για τον σπρίντερ της ομάδας της Σιέρα Λεόνε. Δεν είχε επιστρέψει ποτέ στη χώρα του γιατί, όπως αναφέρει ο ίδιος, μετά το τέλος των Αγώνων ήθελε να πάει για λίγο στο Λονδίνο, αλλά του έκλεψαν την τσάντα που είχε τα χρήματά του και το διαβατήριό του. Φοβήθηκε να πάει στην Αστυνομία, γιατί φοβήθηκε ότι θα τον συλλάμβαναν. Αυτή ήταν η δική του εκδοχή για το πώς βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση.

Ο Τορόνκα βρήκε έναν γνωστό του που τον φιλοξένησε για ένα χρονικό διάστημα. Τότε ήρθε το μεγάλο χαστούκι. Παρακολουθώντας έναν αφρικανικό τηλεοπτικό σταθμό έμαθε ότι πέθανε η μητέρα του από τον ιό του έμπολα. Ναι, από την τηλεόραση έμαθε ότι η μητέρα του δεν βρισκόταν στη ζωή. Από την ίδια ασθένεια είχε χάσει ήδη και τον θείο του, αλλά δυστυχώς δεν ήταν οι μόνοι. Οι τρεις υιοθετημένες αδελφές του και ένας αδελφός του επίσης πέθαναν από τον έμπολα.

Τα χτυπήματα ήταν απανωτά για τον Τζίμι Τορόνκα, ένα νέο παιδί που βρισκόταν πλέον μόνος και αβοήθητος, χωρίς οικογένεια και χωρίς πόρους για να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια. Και σα να μην έφτανε αυτό, ο άνθρωπος που τον φιλοξενούσε, του ζήτησε να αποχωρήσει από το σπίτι, με αποτέλεσμα με μείνει να τριγυρνάει στους δρόμους του Λονδίνου. Κοιμόταν στα παγκάκια, περνούσαν μέρες χωρίς να τρώει, ενώ πλενόταν στις δημόσιες τουαλέτες και εκεί καθάριζε όσο γινόταν τα λιγοστά του ρούχα. Σπίτι του ήταν είχαν γίνει τα πάρκα του Λονδίνου.

Βρέθηκε σε κακή κατάσταση και πολύ αδυνατισμένος, αφού υποσιτιζόταν. Ο ίδιος δεν ήθελε να φύγει από την Αγγλία και θα έκανε τα πάντα για να μείνει. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο ένας φοιτητής του Κέμπριτζ, ονόματι Ρίτσαρντ Ντεντ, άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα για τον Αφρικανό αθλητή και μάλιστα μέσα σε ένα 24ωρο μαζεύτηκαν πάνω από 16.000 ευρώ για την αφεντιά του.

Ο Τορόνκα ξεκίνησε μια μεγάλη μάχη για να μπορέσει να αποκτήσει άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και να μην χρειαστεί να επιστρέψει στη χώρα του. Η δικαίωση ήρθε τρία χρόνια μετά. Κέρδισε τη νομική μάχη που έδωσε και δεν χρειάζεται να απελαθεί. Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του, με τον ίδιο να έχει "τραυματιστεί" ψυχικά απ' όλη αυτή την διαδικασία και τους δικούς του που έχασε από τον ιό έμπολα. Πλέον, μπορεί να κοιτάζει τη ζωή υπό άλλο πρίσμα...

BBC Pool via AP, File

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ