ΣΤΙΒΟΣ

Ξυπόλυτος από.... επιλογή

Ξυπόλυτος από.... επιλογή

Ένας 16χρονος δρομέας από τη Δημοκρατία της Υεμένης αγωνίστηκε στα 5.000 μέτρα δίχως να φοράει παπούτσια. Πως ο καλύτερος αθλητής στίβου της χώρας δικαιολόγησε την απόφαση του να ακολουθήσει το παράδειγμα του θρυλικού Αμπέμπε Μπεκίλα (videos).

Ο Βρετανός Μο Φάρα είναι το μεγάλο όνομα των 5.000 μέτρων, φαβορί για την κατάκτηση του δεύτερου χρυσού μεταλλίου του στο Πεκίνο μετά τα 10.000 μέτρα, αλλά ας κρατήσουμε και το όνομα του Αμπντουλάχ Αλ-Γκαμπάνι.

Ο δρομέας από την Υεμένη, μόλις 16 χρονών, αγωνίστηκε στον προκριματικό, πραγματοποιώντας τον 39ο και χειρότερο χρόνο με 16:02.55. Έκανε ατομικό ρεκόρ, τρέχοντας ξυπόλυτος. Όχι γιατί δεν είχε παπούτσια, αλλά από επιλογή!

" Ξεκίνησα να προπονούμαι πριν από ένα χρόνο και λατρεύεω να τρέχω με γυμνά πόδια, είναι υπέροχο συναίσθημα να αγγίζεις το έδαφος", δήλωσε σε Κινέζους δημοσιογράφους στη μεικτή ζώνη. Το όνειρο του δεν είναι να γίνει πρωταγωνιστής στον στίβο, αλλά στη ζωή. " Θέλω να γίνω γιατρός για να βοηθάω τους άλλους", πρόσθεσε ο Αλ-Γκαμπάνι από τη Δημοκρατία της Υεμένης, ένα αραβικό κράτος το οποίο έχουν βρει πολλά δεινά.

Δείτε τον να τρέχει ξυπόλυτος:

Πολλοί Αφρικανοί δρομείς και όχι μόνο τρέχουν ξυπόλυτοι, αλλά σε μεγάλη διοργάνωση είναι εξαιρετικά σπάνιο. Φυσικά ο Αμπέμπε Μπεκίλα, ο μεγάλος Αιθίοπας αναδείχθηκε νικητής στο Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης, τρέχοντας ξυπόλυτος. Το ίδιο έκανε και ο Βρετανός Μπρους Τάλοχ στο ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου το 1962. Τη δεκαετία του 80' και του 90' η Νοτιοαφρικανή Ζόλα Μπαντ και η Κενυάτισσα Τέγκλα Λορούπε πήραν νίκες δίχως να φορούν παπούτσια.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχει και το παράδειγμα της εθνικής ομάδας της Ινδίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948, τα μέλη της οποίας είχαν αγωνιστεί στο Ολυμπιακό τουρνουά δίχως να φοράνε παπούτσια.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου την Τρίτη (25/8) η Αμερικανίδα πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 1.500 μέτρα, Τζένι Σίμπσον τερμάτισε χωρίς να φοράει παπούτσι στο αριστερό της πόδι, το οποίο της βγήκε την ώρα του αγώνα. Τερμάτισε με πληγές, οπότε είναι εύκολο να φανταστούμε την κατάσταση των ποδιών του νεαρού ήρωα από την Υεμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ