ΣΤΙΒΟΣ

H Oλυμπιονίκης που "πολεμάει" το ρατσισμό

H Oλυμπιονίκης που "πολεμάει" το ρατσισμό

Η μεγάλη αθλήτρια του μήκους, Φιόνα Μέι εργάζεται στην ιταλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Θέλει να εξαλείψει το ρατσισμό στα γήπεδα που βίωσε και η ίδια (video).

Η Μίλαν επιβεβαίωσε πως 10χρονα παιδιά που παίζουν στην ομάδα της, δέχθηκαν ρατσιστική επίθεση σε τουρνουά στην Τοσκάνη.

Είναι ένα από τα δεκάδες περιστατικά που καλείται να χειριστεί η Φιόνα Μέι, επικεφαλής της καμπάνιας για την καταπολέμηση του ρατσισμού της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Οι φίλοι του στίβου στην Ελλάδα και όχι μόνο θυμούνται την εντυπωσιακή αθλήτρια που μεσουράνησε στο μήκος, κατακτώντας δύο αργυρά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996 και το 2000, καθώς και δύο παγκόσμιους τίτλους το 1995 και το 2001.

H Oλυμπιονίκης που "πολεμάει" το ρατσισμό

" Δυστυχώς θα έλεγα πως η Ιταλία βρίσκεται 20 χρόνια πίσω στο θέμα του ρατσισμού, όπως ήταν στην Αγγλία όταν μεγάλωνα". Η Μέι, έκτη στη Σεούλ το 1988 στα 18 της χρόνια, γεννήθηκε Αγγλίδα, μεγάλωσε στο Ντέρμπι και φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Λιντς.

Όταν γνώρισε τον Ιταλό άλτη του επί κοντώ, Τζιάνι Ιαπικίνο, τον ακολούθησε στη Φλωρεντία. Παντρεύτηκαν το 1994 και η Μέι πολιτογραφήθηκε Ιταλίδα. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να εκπροσωπεί τη νέα της πατρίδα, κατακτούσε μετάλλια, λατρεύτηκε από τους Ιταλούς που πίνουν νερό στο όνομα της, ακόμη και σήμερα.

" Τη δεκαετία του 90' ήρθα στην Ιταλία και με αντιμετώπιζαν σαν κάτι εξωτικό. Υπήρξα σχετικά τυχερή εξαιτίας των ανθρώπων που είχα κοντά μου, αλλά και του γεγονότος πως είχα τον αθλητισμό. Εξακολουθώ να αντιλαμβάνομαι το φόβο και την άγνοια προς το διαφορετικό".

EDMONTON, CANADA - AUGUST 7:  Fiona May of Italy celebrates her win of the women's long jump final at the 8th World Championships in Athletics 07 August 2001 in Commonwealth Stadium in Edmonton Canada. May had a jump of 7.02M to capture the gold.  (Photo credit should read JOHN MABANGLO/AFP/Getty Images)
EDMONTON, CANADA - AUGUST 7: Fiona May of Italy celebrates her win of the women's long jump final at the 8th World Championships in Athletics 07 August 2001 in Commonwealth Stadium in Edmonton Canada. May had a jump of 7.02M to capture the gold. (Photo credit should read JOHN MABANGLO/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Παρά το γεγονός πως έφερε μετάλλια στη χώρα που οι Ιταλοί δεν είχαν φανταστεί, γνώρισε το ρατσισμό από συναθλητές της που πίστευαν πως τους "έκλεβε" τις χορηγίες " εγώ η μαύρη, η ξένη". Μητέρα δύο παιδιών η ίδια, δεν θέλει να περάσουν εκείνα, όσα πέρασαν οι γονείς της που ήρθαν από τη Τζαμάικα, όσα βίωσε η ίδια στα παιδικά της χρόνια.

" Το πρόβλημα του ρατσισμού στην Ιταλία δεν είναι γενικά τόσο μεγάλο. Ο κόσμος έχει προχωρήσει. Δυστυχώς σε γήπεδα σαν της Γιουβέντους το πρόβλημα είναι έντονο".

Η ιταλική ομοσπονδία έχει εκπονήσει αυτή την καμπάνια που θέλει τη Μέι και άλλες εμβληματικές φυσιογνωμίες του αθλητισμού της χώρας, να κάνουν περιοδεία σε 20 μεγάλες πόλεις σε διάστημα 20 μηνών. "Πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά (από 10 έως 18 ετών) και να τους εξηγήσουμε πως ο ρατσισμός πρέπει να πάψει να υπάρχει".

H Oλυμπιονίκης που "πολεμάει" το ρατσισμό

Η καμπάνια θα ακολουθηθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη μετά από πρόταση που της έκανε η UEFA. " Το μοναδικό χρώμα που υπάρχει είναι αυτό στις φανέλες", επαναλαμβάνει σε κάθε πόλη που επισκέπτεται.

Η Μέι κατακτάει το χρυσό μετάλλιο για την Ιταλία το 1995:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ