ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Διπλό χρυσάφι για τη Νότια Αφρική

Διπλό χρυσάφι για τη Νότια Αφρική

Ιστορία έγραψαν στη Βαρκελώνη οι Νοτιοαφρικανοί Ολυμπιονίκες Τσαντ Λε Κλος και Κάμερον Βαν ντερ Μπερκγκ. Η Μίσι Φράνκλιν πήρε τη νίκη στο μεγαλύτερο τελικό της καριέρας της στο ελεύθερο.

Η Νότια Αφρική έχει κατακτήσει στο παρελθόν δύο χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά ποτέ την ίδια μέρα.

Σε διάστημα λίγων λεπτών στην τρίτη ημέρα των τελικών της κολύμβησης στη Βαρκελώνη ο Τσαντ Λε Κλος και ο Κάμερον Βαν ντερ Μπεργκ.

Ο Λε Κλος διαδέχθηκε τον Μάικλ Φελπς στο θρόνο των Ολυμπιακών Αγώνων στα 200μ. πεταλούδα και σήμερα (31/7) και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά από τρεις σερί νίκες από τον σπουδαίο Αμερικανό στο αγαπημένο του αγώνισμα.

Με χρόνο 1 λεπτό και 54.32 δευτερόλεπτα ο 21χρονος Νοτιοαφρικανός δικαίωσε τον τίτλο του φαβορί και νίκησε στο τελευταίο 50άρι τον πολύπειρο Πολωνό Πάβελ Κορζενιόφσκι (1:55.01) και τον Κινέζο Γου Πενγκ (1:55.09).

Μετά τη νίκη του οι κάμερες στράφηκαν στον πατέρα του, ο οποίος σκούπιζε τα δάκρυα του στη σημαία της χώρας. Ο Μπερτ Λε Κλος έγινε παγκοσμίως γνωστός μετά τον τελικό του Λονδίνου.

Στα 50μ. πρόσθιο, αγώνισμα που δεν βρίσκεται στο ολυμπιακό πρόγραμμα, ο Κάμερον Βαν ντερ Μπεργκ, χρυσός Ολυμπιονίκης στα 100μ. πρόσθιο επικράτησε σε χρόνο 26.77. Πανηγύρισε τη νίκη του με τον συμπατριώτη του, Τζιούλιο Ζόρζι (27:04), ο οποίος τερμάτισε τρίτος πίσω από τον Αυστραλό Κρίστιαν Σπρένγκερ (26.78).

Εκτός από τη Νότια Αφρική στα τρία μετάλλια έφτασε και η Μίσι Φράνκλιν. Η Αμερικανίδα πήρε τη μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα της στο ελεύθερο, επικρατώντας στα 200μ. ελεύθερο με χρόνο 1:54.81. Δεύτερη τερμάτισε η μεγάλη Φεντερίκα Πελεγκρίνι με 1:55.14. Η Ιταλίδα διεκδικούσε το τρίτο της σερί χρυσό μετάλλιο στην απόσταση. Το σπουδαίο βάθρο συμπλήρωσε η Γαλλίδα Καμίλ Μουφά με 1:55.72.

Με έναν πανηγυρισμό που δεν συνηθίζεται από τους Κινέζους κολυμβητές ο Σουν Γιανγκ πήρε τη νίκη στα 800μ. ελεύθερο με επτά λεπτά και 41.36 δευτερόλεπτα. Ο Κινέζος που γυμνάζεται στην Αυστραλία θα διεκδικήσει το χατ τρικ στο 1.500άρι. Ο Αμερικανός Μάικλ ΜακΜπρούμ (7:43.60) και ο Καναδός Ράιαν Κόχραν (7:43.70) δεν κατάφεραν να τον απειλήσουν.

Το αυριανό πρόγραμμα (1/8) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον τελικό στα 100μ. ελεύθερο με την αναμέτρηση του χρυσού Ολυμπιονίκη, Νέιθαν Άντριαν και του παγκόσμιου πρωταθλητή Τζέιμς Μάγκνουσεν και τον τελικό στα 200μ. μικτή ατομική. Ο Ράιαν Λόχτι έδειξε έτοιμος να κατακτήσει το πρώτο του χρυσό στη διοργάνωση με τον Ιάπωνα Κοσούκε Χατζίνο να τον απειλεί, ενώ παρών είναι και ο κορυφαίος Λάσλο Τσεχ.

Από ελληνικής πλευράς στο νερό πέφτουν το πρωί στα προκριματικά οι Παναγιώτης Σαμιλίδης και Δημήτρης Κουλούρης στα 200μ. πρόσθιο, ενώ αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή της Νόρας Δράκου στα 100μ. ελεύθερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ