ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Γεννημένος πρωταθλητής...

Foto Clara Biondo/Omega -Citazione obbligatoria- Assago (Mi) 5-04-2009.Campionati europei di ginnastica artistica: giornata di gare individuali.
Nella foto Vlasios Maras primo classificato alla sbarra.
Foto Clara Biondo/Omega -Citazione obbligatoria- Assago (Mi) 5-04-2009.Campionati europei di ginnastica artistica: giornata di gare individuali. Nella foto Vlasios Maras primo classificato alla sbarra. OMEGA

Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Μπέρμιχαμ το Sport24.gr κάνει μια αναδρομή στο ταξίδι του Βλάση Μάρα μέχρι την κορυφή.

Ολα ξεκίνησαν στις 31 Μαρτίου του 1983 αφού τότε γεννήθηκε ένας αθλητής ο οποίος έμελλε όχι μόνο να γράψει ιστορία στην ελληνική γυμναστική, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο λόγος φυσικά για τον Βλάση Μάρα ο οποίος με τις σπουδαίες του επιτυχίες κατάφερε να κρατήσει επί σειρά ετών ψηλά την ελληνική σημαία.

Η ιστορία του ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία αφού από τότε έδειξε την κλήση του στη γυμναστική και συγκεκριμένα στο μονόζυγο...

Γεννημένος πρωταθλητής...
INTIME SPORTS

Μόνο που τις πρώτες φορές το... όργανο των γυμναστικών του επιδείξεων δεν ήταν κάποιο μονόζυγο αλλά η τέντα του σπιτιού του. Από εκεί ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του "προγράμματα" για να συνεχίσει πολύ σύντομα να αγωνίζεται σε κανονικούς αγώνες.

Οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν αφού ηλικία 17 ετών κατέκτησε το χάλκινο στο σύνθετο ατομικό σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων.

Στα επόμενα δύο χρόνια φρόντισε να στείλει το μήνυμα του σε όλο τον κόσμο της γυμναστικής ότι ήρθε για να μείνει. Μέσα σε αυτό το διάστημα ο Βλάσης Μάρας κατάφερε να ανέβει στην κορυφή τόσο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (τόσο το 2001 όσο και το 2002) όσο και στο Παγκόσμιο του 2001.

Γεννημένος πρωταθλητής...
INTIME SPORTS

Η αδικία στην Αθήνα

Στη συνέχεια η προετοιμασία του Βλάση Μάρα επικεντρώθηκε στο μεγάλο στοίχημα που ήταν η παρουσία του στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

Αφού πρώτα φρόντισε να ανέβει για μία ακόμα φορά στην κορυφή της Ευρώπης, ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν έτοιμος να ανέβει στο βάθρο και στην Αθήνα. Εκείνοι που δεν ήταν έτοιμοι να το δουν αυτό φαίνεται πως ήταν οι κριτές.

Ο Βλάσης Μάρας βαθμολογήθηκε με 8,950 βαθμούς στις ασκήσεις εδάφους, 8,650 στον ίππο, 8,775 στους κρίκους, 9,512 στο άλμα και, τέλος, 9,087 στο δίζυγο. Στο μονόζυγο, που ήταν και το πρώτο του αγώνισμα, είχε την υψηλότερη βαθμολογία, αφού πήρε 9,725 βαθμούς. Παρά την υψηλή βαθμολογία του (9.725) δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό. Συνολικά, στο σύνθετο ατομικό, ο Βλάσης Μάρας συγκέντρωσε 54,699 βαθμούς.

Ο ίδιος σε όλες του τις συνεντεύξεις δεν κρύβει πως τα όσα έγιναν τότε στην Αθήνα τον έχουν πειράξει αφού ήθελε όσο τίποτα άλλο την κατάκτηση ενός μεταλλίου στη χώρα του.

Συνέχισε να κοιτά μόνο τον ουρανό

Γεννημένος πρωταθλητής...
INTIME SPORTS

Η αποτυχία της κατάκτησης ενός μεταλλίου στην Αθήνα δεν τον πτόησε και συνέχισε όπως πάντα βάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Την αμέσως επόμενη χρονιά στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας, στις 5 Ιουνίου 2005, ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε την 7η θέση στο μονόζυγο με 8.937 βαθμούς, καθώς είχε πτώση. Στο άλμα ο Μάρας ήταν στην 8η θέση με 9.375 βαθμούς.

Λίγους μήνες αργότερα ωστόσο ανέβηκε και πάλι στο βάθρο. Αυτή τη φορά ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Στουτγάρδης όπου 9,750 βαθμούς ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα . Παρά την εξαιρετική του παρουσία στα προκριματικά, ο Βλάσης Μάρας έμεινε στην πέμπτη θέση στον τελικό με 9.562 βαθμούς, ενώ το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα κατέκτησε ο Σλοβένος Πέγκαν.

Ο Βλάσης Μάρας δεν άργησε να επιστρέψει στην κορυφή καθώς λίγους μήνες αργότερα κέρδισε και πάλι το το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής που έγινε στο Κότμπους της Γερμανίας. Φυσικά, δεν σταμάτησε εκεί αφού κατάφερε να χαρίσει στο ελληνικό κοινό ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο και μάλιστα εντός έδρας.

Το Μάιο του 2006 στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας διεξήχθη το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο Βλάσης Μάρας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο γράφοντας ιστορία. Με αυτή του την επίδοση ισοφάρισε το ρεκόρ του Δυτικογερμανού, Έμπερχαρντ Γκίνγκερ, που είχε κατακτήσει τρεις φορές τον τίτλο στο μονόζυγο.

Επίδοση που τρία χρόνια αργότερα μεγάλωσε ακόμα περισσότερο κάτι που θα δούμε παρακάτω...

Γεννημένος πρωταθλητής...
INTIME SPORTS

Το λάθος στο Πεκίνο

Στη συνέχεια ο Βλάσης Μάρας είχε βάλει ως στόχο την κατάκτηση του χρυσού στο Πεκίνο στη δεύτερη Ολυμπιάδα της καριέρας του.

Η προετοιμασία του δεν ξεκίνησε με τον τρόπο που ήθελε. Λόγω ενός τραυματισμού είχε μείνει πίσω το 2007 και αυτό ήταν ο λόγος που έμεινε στην 7η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Στουτγάρδη.

Την επόμενη χρονιά, ο Μάρας επέστρεψε στις επιτυχίες, κερδίζοντας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κότμπους στη Γερμανία ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του μονόζυγου, με 16,000 βαθμούς. Δύο μήνες αργότερα ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Λωζάνης με 15.850 βαθμούς.

Τον επόμενο μήνα, στις 8 Ιουνίου του 2008 ο Μάρας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο κύπελλο ενόργανης γυμναστικής στην Ισπανία (Βιλανόβα), καθώς βαθμολογήθηκε με 15,350 βαθμούς στο μονόζυγο.

Έτσι, πήγε με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στο Πεκίνο ώστε να διεκδικήσει αυτό που του στέρησαν οι κριτές στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Τελικά δεν τα κατάφερε ούτε εκεί αλλά αυτή τη φορά το λάθος ήταν δικό του.

Η επόμενη χρονιά ωστόσο, έφερε μία ακόμα κορυφή για τον κορυφαίο Έλληνα γυμναστη. Στις 5 Απριλίου του 2009 κατέκτησε την πρώτη θέση στο μονόζυγο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε στο Μιλάνο με βαθμολογία 15,375. Έτσι, ξεπέρασε το ρεκόρ του Γκίνγκερ και έβαζε πλώρη για ακόμα πιο ψηλά...

Η στάχτη και το ρεκόρ....

Foto Clara Biondo/Omega -Citazione obbligatoria- Assago (Mi) 5-04-2009.Campionati europei di ginnastica artistica: giornata di gare individuali.
Nella foto Vlasios Maras primo classificato alla sbarra.
Foto Clara Biondo/Omega -Citazione obbligatoria- Assago (Mi) 5-04-2009.Campionati europei di ginnastica artistica: giornata di gare individuali. Nella foto Vlasios Maras primo classificato alla sbarra. OMEGA

Τον επόμενο χρόνο διεξαγόταν στο Μπέρμιγχαμ το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τα αεροδρόμια σε όλη τη δυτική Ευρώπη ήταν κλειστά και έτσι, ο Βλάσης Μάρας έπρεπε να βρει άλλον τρόπο για να πάει στην Αγγλία.

Ξεκίνησε το ταξίδι του οδικώς από την Αθήνα στην Ηγουμενίτσα. Από εκεί με το πλοίο πήγε στην Ανκόνα και συνέχισε από εκεί ως την Αγγλία με αυτοκίνητο. Τελικά, έπειτα από ταξίδι 60 ωρών, έφτασε στο Μπέρμιγχαμ μια μέρα πριν ξεκινήσουν οι αγώνες.

Όλη αυτή η ταλαιπωρία δεν εμπόδισε τον Βλάση Μάρα να γράψει και πάλι ιστορία. Στις 25 Απριλίου 2010 κατέκτησε για πέμπτη φορά την πρώτη θέση στο μονόζυγο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, με βαθμολογία 15,400 πόντους.

Με αυτόν τον τρόπο έγινε ο πρώτος αθλητής που καταφέρνει να πάρει πέντε χρυσά βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη για τους επόμενους...

Γεννημένος πρωταθλητής...
INTIME SPORTS

Η κατάρα των Ολυμπιακών

Το 2010 ο Βλάσης Μάρας κατέκτησε ακόμα ένα μετάλλιο. Αυτή τη φορά ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης που έγινε το Σεπτέμβριο του 2010 στη Γάνδη.

Επόμενος μεγάλος στόχος του ήταν οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου. Πριν πάει εκεί ο κορυφαίος γυμναστής κατέκτησε ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο. Στις 29 Απριλίου 2012, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής, που διεξήχθη στο Όσιγιεκ της Κροατίας με βαθμολογία 15.600 πόντους.

Ο Μάρας πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο με στόχο το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε ούτε εκεί αφού είχε πτώση στο μονόζυγο, ενώ στο δίζυγο συγκέντρωσε 14.300 βαθμούς και αποκλείστηκε από τα προκριματικά.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του έχει θέσει ως στόχο την παρουσία του και στο Ρίο κάτι που απομένει να δούμε εάν θα κάνει πράξη. Ευχή όλων φυσικά είναι η κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου που κλείσει ιδανικά την τεράστια καριέρα του...

Τα αυτοκίνητα και η μουσική

Εκτός της γυμναστικής ο Βλάσης Μάρας έχει δύο μεγάλες. Η πρώτη είναι η μουσική.

Γεννημένος πρωταθλητής...
INTIME SPORTS

Ο 31χρονος πρωταθλητής ζει για τη μουσική αφού σε κάθε φάση της ζωής του τον συνοδεύει όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος παλαιότερα. Μάλιστα, σε κάθε του προπόνηση φροντίζει ο ίδιος να φτιάχνει τα απαραίτητα μουσικά προγράμματα.

Πέρα από τη μουσική η άλλη μεγάλη του αγάπη είναι τα αυτοκίνητα. Για αυτό το λόγο έχει συμμετάσχει και ο ίδιος σε αγώνες ταχύτητας, ενώ έχει παρακολουθήσει και το Ράλλυ Ακρόπολις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ