ΣΤΗΛΕΣ

Youri Tielemans: Το παιδί - φαινόμενο της Αντερλεχτ

Youri Tielemans: Το παιδί - φαινόμενο της Αντερλεχτ

Την προηγούμενη φορά που ο Ολυμπιακός συνάντησε την Αnderlecht, ο Youri Tielemans ήταν 16 χρόνων. Στα 18 του είναι στη λίστα με τα "θέλω" των μεγαλύτερων συλλόγων της Ευρώπης. Τι κάνει ξεχωριστό τον Βέλγο μέσο; Διαβάστε.

Η ιταλική εφημερίδα Tuttosport, τον επέλεξε για τον τίτλο του "Golden Boy 2015". Ομολογουμένως, θα έπαιξε ένα ρόλο το γεγονός ότι τον θέλουν όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης. Ο Youri Tielemans επέλεξε να υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της καριέρας του, με την ομάδα που τον φροντίζει απ' όταν ήταν 5 χρόνων. " Διάλεξα αυτόν τον τρόπο για να δείξω στην Αnderlecht πως της είμαι ευγνώμων" σχολίασε και αυτό, από μόνο του, τον κάνει εξαιρετική περίπτωση νεαρού παίκτη. Τι άλλο έχει ορίσει ως τιμή του τα 20 εκατ. ευρώ;

Διαβάστε, κατ' αρχάς τι έχει πει ο Par Zetterberg για αυτόν ( "είναι φαινόμενο. Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες, που είναι καλύτεροι από εκείνον"), ενώ για τη συνέχεια σας έχουμε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το... καμάρι της της αντιπάλου του Ολυμπιακού, στους "32" του Europa League. Σημείωση: την πρώτη φορά που άκουσε όλη η ήπειρος για τον "New King" εμπλεκόταν πάλι στην ιστορία ο Ολυμπιακός.

Youri Tielemans: Το παιδί - φαινόμενο της Αντερλεχτ

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάστηκε να αφήσει νωρίς την οικογένεια του, όπως συμβαίνει συνήθως με περιπτώσεις σαν και τη δική του. Δηλαδή, δεν ήταν ότι εντόπισαν το ταλέντο του από την αλλοδαπή, όταν ήταν ακόμα παιδί και τον κάλεσαν σε μια ξένη χώρα να διεκδικήσει το δικαίωμα του στο όνειρο. Γεννήθηκε (7/5/1997) στο Sint-Pieters-Leeuw, προάστιο των Βρυξελλών. Για την ακρίβεια, απέχει 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, εκ των οποίων τα 13 είναι... άπλα (αυτοκινητόδρομος). Και για αυτήν την απόσταση, ένας οδηγός αυτοκινήτου χρειάζεται 28 λεπτά. Παρεμπιπτόντως, το κόστος (βάσει του viamichelin.com) είναι στα 3.16 ευρώ -έτσι, για να έχουμε μια γενικότερη γνώση.

Η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων λοιπόν, ήταν... να εγγραφεί στην Αnderlecht, όταν ανακάλυψε πως το να παίζει ποδόσφαιρο είναι κάτι που τον διασκεδάζει. Αυτό έγινε όταν ήταν 5 χρόνων. Έπαιξε με όλες τις μικρές εθνικές, με το hat trick εναντίον της Γερμανίας, τον Μάιο του 2012 (ως μέλος της U16) και τα 8 γκολ σε 10 ματς να πείθουν τον προπονητή των "Purple & White", John van den Brom να τον καλέσει στην πρώτη ομάδα. Στην αρχή, για τα φιλικά προετοιμασίας. Ένα εξ αυτών ήταν εναντίον της Schalke. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση ωστόσο, ήλθε τον Ιούλιο εναντίον της Sporting Lokeren.

Αντικατέστησε τον τραυματία Sacha Kljestan, στο 25ο λεπτό. Ο Αμερικανός μόλις είχε χάσει την πρωτοκαθεδρία του, με τους φιλάθλους της ομάδας να βρίσκουν το νέο τους ήρωα. Ένα παλικάρι που μοίραζε εξαιρετικά την μπάλα και ήξερε να επιτίθεται. Έγινε ο τέταρτος νεαρότερος αθλητής που πάτησε το πόδι του, εντός των τεσσάρων γραμμών, στη βελγική λίγκα. Σύντομα, θα αποκτούσε δυο υποχρεώσεις την εβδομάδα (με την U21 και την ανδρική ομάδα), πριν γίνουν και τρεις. Πώς; Ιδού.

Πώς συνέδεσε την ιστορία του με τον Ολυμπιακό

Όχι ότι δεν το θυμόσαστε το ματς, αλλά θα σας μεταφέρουμε στη 2η ημέρα του Οκτώβρη, του 2013 -ημέρα Τετάρτη-, οπότε στο Stade Constant Vanden Stock των Βρυξελλών, η Αnderlecht υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό, για την 2η αγωνιστική του Champions League. Ο John van den Brom έδωσε μια από τις θέσεις της βασικής ενδεκάδας (στο κέντρο της άμυνας) στο παιδί με το Νο31 στην πλάτη. Ευρύτερα γνωστό ως Youri Tielemans. Ήταν το ντεμπούτο του στη διοργάνωση. Έγινε ο τρίτος νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε ποτέ στην ευρωπαϊκή λίγκα.

Από πάνω έχει τον Alen Halilovic (το 2012 έπαιξε -με τους Κροάτες- στο Dinamo Zagreb-Paris Saint Germain και ήταν 16 χρόνων και 128 ημερών) και τον Celestine Babayaro (το 1994 είχε αγωνιστεί -με τους Βέλγους- στο Anderlecht vs. Steaua Bucharest και ήταν 16 χρόνων και 87 ημερών). Για την ιστορία, μετά τον Tielemans στη λίστα είναι ο Χάρης Μαυρίας, ο οποίος το 2010 είχε χρησιμοποιηθεί από τον Νίκο Νιόπλια, στο Παναθηναϊκός-Rubin Kazan και ήταν 16 χρόνων και 242 ημερών. Αλλά ας επιστρέψουμε στον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας και στο ματς που έκανε... σεφτέ.

Λοιπόν, αυτήν την ημέρα ήταν 16 χρόνων και 148 ημερών και κάπως έτσι βρέθηκε στο Νο3 της λίστας. Ειρήσθω εν παρόδω, ήταν και ο νεαρότερος Βέλγος που είχε παίξει στο Champions League, από καταβολής διοργάνωσης. "Έφαγε" το Νο1 της λίστας από τον Anthony Borre, που επίσης, είχε κάνει το ρεκόρ ως παίκτης της Αnderlecht. Η αγωνιστική περίοδος ολοκληρώθηκε με εκείνον να προτιμάται για "καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής". Το αυτό έγινε και το 2015. Πολύ νωρίτερα, τον είχε σημειώσει στο μπλοκάκι του ο Ty Gooden, ο οποίος το 2013 είχε προσληφθεί ως "κατάσκοπος" από την Arsenal. Παρακολούθησε στενά τον Tielemans στην Jupiler Pro League, πριν διαπιστώσει πως είχε και ανταγωνισμό (τον συνάδελφο του στην Tottenham).

Εν τούτοις, άλλη θα ήταν η αγγλική ομάδα που θα έφτανε πολύ κοντά στην απόκτηση του: η Manchester City. Το εντυπωσιακό του πράγματος ήταν ποιος τον πρότεινε: ο Vincent Kompany. Ναι, ο αρχηγός της City και επίσης κάπτεν της εθνικής Βελγίου. Όλα είχαν πάρει το δρόμο τους, τον οποίον... μπλόκαραν οι γονείς του μικρού. Ο Βέλγος πατέρας του και η Κογκολέζα μητέρα του είχαν ήδη χωρίσει, αλλά σε ό,τι αφορούσε την εκπαίδευση του είχαν... κοινή πολιτική. Όχι γιατί δεν ήθελαν να χάσουν από κοντά τους τον κανακάρη τους, αλλά επειδή δεν διαπραγματεύονταν καν το ενδεχόμενο να μην τελειώσει το σχολείο πριν πάει όπου ήθελε να πάει για να παίξει ποδόσφαιρο. Κάτι αντίστοιχο είχαν κάνει και οι γονείς του Kompany. Ο Tielemans αποφοίτησε τον Ιούνιο και " ικανοποίησα έναν από τους δυο στόχους που είχα για τη χρονιά". Ο άλλος ήταν "να λάμψουμε με την ομάδα, σε όλες τις διοργανώσεις".

Από τα 16 του ωστόσο, ήταν ήδη γνωστός για την ικανότητα του να κρατά τη θέση του και να κινείται σε συγκεκριμένα τετραγωνικά (ως κεντρικός μέσος), ενώ μπορούσε να κινηθεί και πιο ψηλά στο γήπεδο, αλλά και ως box to box μέσος. Ο τελευταίος ρόλος είναι αυτός που φαινόταν να του ταιριάζει. Για να μη σας κουράζουμε, είχε ήδη γίνει γνωστός ως πολύπλευρος παίκτης, με εμφανή την ικανότητα να προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες -να τοποθετείται σωστά και να βρίσκει τους συμπαίκτες του, με εκπληκτικές πάσες.

Μπορώ να παίξω κάπου μεταξύ του Νο6 και του Νο10

Και όχι. Όλα αυτά (με τις απαιτήσεις που συνόδευαν τον 16χρονο, για την σπάνια ικανότητα-ευλογία να κυριαρχεί στο κέντρο του γηπέδου) δεν του δημιούργησαν το παραμικρό άγχος. Έκανε ό,τι ήξερε να κάνει καλύτερα: συνέχισε να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και να δουλεύει, για να βελτιώνεται σε όλους τους τομείς. Οι ειδικοί επέμεναν πως για ζήσει την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, έπρεπε να μείνει άλλα δυο χρόνια στο Βέλγιο. Αυτό και έκανε και φέτος έχει φτάσει τις 84 συμμετοχές, στην πρώτη ομάδα. Ειρήσθω εν παρόδω, στην ηλικία του ο Cristiano Ronaldo λιγότερες από 30.

" Υπάρχουν αρκετές φορές που παλαιότεροι παίκτες, όπως ο Silvio Proto ή ο Olivier Deschacht μου λένε "μεγάλε, γεννήθηκε μόλις χθες". Ξέρω ότι με πειράζουν, αλλά η πραγματικότητα είναι πως πριν λίγα χρόνια τους έβλεπα στην τηλεόραση και τώρα είμαι δίπλα τους. Αυτό, από μόνο του, είναι καταπληκτικό", έχει εξηγήσει -σε μια προσπάθεια να διευκρινίσει γιατί εξακολουθεί να πατά τα πόδια του στη γη. Επίσης, ξεκαθάρισε πως δεν ενδιαφέρεται να βάλει κάποια ταμπέλα... στον εαυτό του.

Όπως λέει " μπορώ να παίξω κάπου μεταξύ του Νο6 και του Νο10", με τη φετινή αγωνιστική περίοδο να είναι αυτή που 'χει προσθέσει και το σκοράρισμα στο μενού του. Κυρίως, από μακρινή απόσταση. Τη σεζόν 2014-15 μετείχε σε 35 ματς, εντός των συνόρων και σκόραρε 6 φορές. Φέτος, σε 24 αγώνες έχει σκοράρει 4 φορές, έχει δώσει 2 ασίστ και έχει αγωνιστεί για το σύνολο των 1.876 λεπτών. Ελάτε όμως, να δούμε πού βρίσκεται στο ranking των παικτών μεταξύ 16 και 21 χρόνων, από την αρχή της σεζόν έως τη σήμερον ημέρα, με τα στοιχεία που έχουν εμφανίσει όλοι στο Europa League.

Youri Tielemans: Το παιδί - φαινόμενο της Αντερλεχτ

Για να καταλάβετε την εκτίμηση που τρέφει ο Tielemans, για την Αnderlecht και για όσα του πρόσφερε απ' όταν ήταν αμούστακο αγόρι, αρκεί να σας πούμε ότι τον περασμένο Μάιο -ανήμερα των 18ων γενεθλίων του- συμφώνησε να υπογράψει επέκταση στη συνεργασία του με τους Βέλγους, πενταετούς διάρκειας. Και οι δυο πλευρές γνώριζαν πως δεν θα εξαντληθεί. Και οι δυο πλευρές ήταν σίγουρες πως η σχέση θα διακοπεί με πώληση, με τον πρόεδρο του συλλόγου, Roger Vanden Stock να προχωρά στην τίμια δήλωση "ανέκαθεν γνωρίζαμε πως ο Youri είναι σούπερ ταλέντο. Για αυτό και θα τον πουλήσουμε μόνο αν λάβουμε κάποιο αστρονομικό ποσό, ως προσφορά". Ο παίκτης σχολίασε πως " ήθελα να αυτόν τον τρόπο να αποδείξω πόσο ευγνώμων είμαι σε αυτήν την ομάδα για όσα έχει κάνει για εμένα".

Στη μακροσκελή λίστα με όσους τον θέλουν είναι ομάδες από όλην την Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Atletico Madrid συζητούσε με την Αnderlecht την περασμένη άνοιξη, σε... καθημερινή βάση. Έδινε 20 εκατ. ευρώ, αλλά συμβόλαιο δεν υπεγράφη. Δηλαδή, όχι αυτό το συμβόλαιο, γιατί ο 18χρονος υπέγραψε για να μείνει εκεί που ήταν -και είναι. Έκτοτε, μήνα με το μήνα αυξάνονται και πληθαίνουν οι scouts στις εξέδρες του Stade Constant Vanden Stock. Εσχάτως, συνελήφθησαν να κάθονται εκεί άνθρωποι της Chelsea, της Everton, της Manchester City, της Borussia Dortmund, της Aston Villa, της Barcelona, της Paris Saint Germain, της Juventus και διάφορων άλλων ομάδων. Οι μόνες πληροφορίες ωστόσο, που υπάρχουν επί ποσού έχουν να κάνουν με την Manchester United. Φέρεται να δίνει 45.000.000 ευρώ, ώστε να "χτυπήσει" τον ανταγωνισμό και να πάρει τον παίκτη. Πότε τον θέλει;

Θα φύγει από τις Βρυξέλλες, στους επόμενους 18 μήνες

Γενικά, έχει εκτιμηθεί από τους έχοντες γνώση πως ο Tielemans θα αλλάξει σπίτι στους επόμενους 18 μήνες. Κάποιοι θα κάνουν την προσπάθεια τους τον Γενάρη (ο ίδιος έχει πει πως δεν είναι μια προοπτική που τον ενδιαφέρει), άλλοι θα περιμένουν το καλοκαίρι του 2016. Μια φορά, ο προπονητής του, Paul Van Himst εκτίμησε πως θα κάνει λάθος, αν φύγει τώρα. " Θα έπρεπε να γίνει πρώτα σημαντικός παίκτης για την Αnderlecht και να πάρει το "Χρυσό παπούτσι" πριν φύγει στο εξωτερικό" ήταν η ακριβής δήλωση του τεχνικού στην Voetbal Krant, για να καταλήξει στο " θα αποδείξει πως έπαιξε μια ολόκληρη σεζόν στο υψηλότερο επίπεδο και έκανε όσα περιμένουν όλοι από εκείνον". Αν το κάνει αυτό, θα γίνει ο πρώτος που ξεκίνησε από τη συγκεκριμένη ομάδα και έκανε όνομα στην πρώτη -δηλαδή, δεν έφυγε με την πρώτη ευκαιρία. Εν τω μεταξύ, έχει καταφέρει να συνθέσει κάτι ενδιαφέρον, με τους Steven Defour και Leander Dendoncker. Κάτι που απολαμβάνουν όλοι.

Μεταξύ αυτών που τον αφορούν και εκκρεμούν, είναι η κλήση στην εθνική ανδρών των Βέλγων, με τον Marc Wilmots να μην έχει στείλει ακόμα προσκλητήριο. Θα το κάνει τον προσεχή Ιούνιο -όπως έχει ήδη ενημερώσει. Πριν ολοκληρώσουμε, να σας πούμε επίσης και ότι επειδή έχει καταλάβει πού θέλει να επικεντρώσει (στην καριέρα του), έχει βρει τη σύντροφο της ζωής του, με την οποία έχουν συμπληρώσει δυο χρόνια σχέσης. Όπως εξηγεί " μου δίνει μεγάλη στήριξη και αγάπη. Όλα κυλούν μια χαρά. Ξέρω πως οι νέοι ποδοσφαιριστές συνήθως κινούνται αλλιώς -από τη μια κοπέλα στην άλλη. Εγώ έχω επιλέξει να παραμείνω σταθερός. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του" και αναλαμβάνει τις συνέπειες.

Youri Tielemans: Το παιδί - φαινόμενο της Αντερλεχτ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ