ΣΤΗΛΕΣ

Τζίμι Γκριβς - "The leading scorer"

Τζίμι Γκριβς - "The leading scorer"

Σήμερα είναι ο Γουέιν Ρούνεϊ. Την δεκαετία του '60 ήταν ο Τζίμι Γκριβς. O πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ο Τζίμι Γκριβς ήταν ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Έμφυτο ταλέντο είχε πολλούς τρόπους να βάζει την μπάλα στα δίχτυα. Είναι ο 4ος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αγγλίας (44 γκολ), ο πρώτος σκόρερ της Τότεναμ (266 γκολ) και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας στην Αγγλία με 357 γκολ. Αναδείχθηκε έξι φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και έξι φορές έκανε χατ-τρικ με την εθνική Αγγλίας. Είναι μέλος του Hall of Fame του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Είχε αίσθηση του γκολ και ήταν απρόβλεπτος. Κοντός και όχι δυνατός έσπαγε τις αντίπαλες άμυνες με γρήγορους και έξυπνους ελιγμούς. Όπως πολλοί Άγγλοι ποδοσφαιριστές κατέληξε αλκοολικός και ήταν ο βασικός λόγος που σταμάτησε το ποδόσφαιρο.

Τζίμι Γκριβς - "The leading scorer"

Παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών και μέχρι τα 26 είχε τέσσερα παιδιά! Στις 17 Μαϊου 1959 έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική Αγγλίας σε φιλικό με το Περού. Στον διασυρμό των "λιονταριών" με 4-1 σημείωσε το μοναδικό γκολ της Αγγλίας. Ο Τύπος άσκησε αυστηρή κριτική στους παίκτες από την οποία γλύτωσε ο Γκριβς, καθώς ήταν ένας νεαρός ποδοσφαιριστής με υποσχόμενο μέλλον.

Την σεζόν 1960-61, οι συζητήσεις της Ένωσης Ποδοσφαιριστών με την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία που αφορούσε τις απολαβές των ποδοσφαιριστών, δημιούργησαν αναταραχή και άργησε η έναρξη του πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα ο Γκριβς να υπογράψει στην Μίλαν.

Στους "ροσονέρι" δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τους περιορισμούς που του επέβαλαν (απαγορεύονταν το σεξ τρεις μέρες πριν το ματς και το αλκοόλ). Δεν του άρεσε ούτε το φαγητό. Ήταν ένας τυπικός Βρετανός τουρίστας.

Το Δεκέμβριο του 1961, η Τότεναμ κέρδισε την Τσέλσι στην διεκδίκηση του Γκριβς. Υπέγραψε συμβόλαιο στα "σπηρούνια" του Μπιλ Νίκολσον και έγινε ο πρώτος Βρετανός ποδοσφαιριστής που η μεταγραφή του έφθασε τις 99.999 λίρες! (Για ψυχολογικούς λόγους δεν υπέγραψε συμβόλαιο 100.000 λιρών).

Λίγες ημέρες αργότερα, στη νίκη της Τότεναμ επί της Μπλάκπουλ στο White Hart Lane με 5-2, ο Γκριβς έκανε χατ-τρικ στο ντεμπούτο του. Ένα από τα γκολ που σημείωσε ήταν με ανάποδο ψαλίδι (bicycle Kick). Σε 22 αγώνες στο πρωτάθλημα έβαλε 21 γκολ. Η Τότεναμ έχασε το πρωτάθλημα από την Ιπσουιτς αλλά κέρδισε το κύπελλο νικώντας την Μπέρνλι στο Γουέμπλεϊ με 3-1. Ο Γκριβς άνοιξε το σκορ στον τελικό.

Τζίμι Γκριβς - "The leading scorer"

Εναντίον της Νότινγχαμ έκανε το καλύτερο παιχνίδι του. Η Τότεναμ νίκησε 9-2 και έβαλε τέσσερα γκολ! Στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Ρότερνταμ. Στον τελικό η Τότεναμ νίκησε 5-1 την Ατλέτικο Μαδρίτης με δύο γκολ του Γκρίβς και έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Η πιο άτυχη στιγμή στην καριέρα του ήταν όταν τραυματίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Έπαιξε σε όλα τα ματς του ομίλου με αντιπάλους τις Ουρουγουάη, Μεξικό και Γαλλία. Στο τελευταίο ματς κόντρα στους "τρικολόρ" τραυματίστηκε και έχασε το τουρνουά.

Αντικαταστάθηκε από τον Τζεφ Χαρστ και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο επιθετικός της Γουέστ Χαμ έβαλε το νικητήριο γκολ στον προημιτελικό με την Αργεντινή και έκανε χατ-τρικ στον τελικό με την Δ. Γερμανία. Η Αγγλία νίκησε 4-2 στο Γουέμπλεϊ και κατέκτησε το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο Γκριβς ήταν έτοιμος να παίξει στον τελικό αλλά ο Αλφ Ράμσεϊ δεν ήθελε να αλλάξει την ομάδα που κέρδισε όλα τα ματς στη νοκ άουτ φάση του Μουντιάλ.

" Δεν ένοιωθα απογοήτευση που έχασα τους αγώνες στο Μουντιάλ. Στην πραγματικότητα ήμουν ευχαριστημένος που κερδίσαμε το τρόπαιο και ας μην έπαιξα στον τελικό. Ήταν ένα πολύ μικρό μέρος της καριέρας μου. Η κατάκτηση του Μουντιάλ δεν εκτιμήθηκε όσο έπρεπε από τον κόσμο εκείνη την εποχή.

Αν το κερδίζαμε τώρα κάθε παίκτης θα γινόταν σούπερσταρ και οτιδήποτε γινόταν στην χώρα θα είχε σταματήσει για μία εβδομάδα. Τότε όλοι πανηγύρισαν αλλά μέσα σε μία εβδομάδα είχε ξεχαστεί και οι παίκτες μετά από μία εβδομάδα ξεκίνησαν την προετοιμασία τους για την επόμενη σεζόν", είχε δηλώσει ο Γκριβς.

Η σεζόν 1969-70 ήταν η τελευταία με την φανέλα της Τότεναμ. Το ποτό είχε αρχίσει να επηρεάζει την ζωή του. Σημείωσε μόλις 11 γκολ και πήρε μεταγραφή στην Γουέστ Χαμ. Όταν έφυγε από την Τότεναμ σε εννιά χρόνια καριέρας (1961-70) είχε 266 γκολ στο ενεργητικό του!

Στην Γουέστ Χαμ έμεινε ένα χρόνο και σε ηλικία 31 ετών ουσιαστικά, αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο. Έπαιξε σε ερασιτεχνικές ομάδες της Αγγλίας. Την δεκαετία του '70 προσπάθησε να ξεπεράσει τον αλκοολισμό. Είχε χρεοκοπήσει και χώρισε από την γυναίκα του. Στα τέλη της δεκαετίας ζούσε σε ένα μικρό σπίτι στο Ανατολικό Λονδίνο.

Το μετάλλιο του δόθηκε μετά από απόφαση της ΦΙΦΑ να αλλάξει τους κανονισμούς και να τιμήσει, όχι μόνο τους παίκτες που έπαιξαν στον τελικό, αλλά όλους τους παίκτες που συμμετείχαν στην αποστολή. Το παρέλαβε σε εκδήλωση από τον Άγγλο Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Ο Τζίμι Γκριβς ήταν ένας "θρύλος" των αγγλικών γηπέδων!

Οι αριθμοί

- 357 γκολ στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας

- 44 γκολ σε 57 διεθνείς συμμετοχές

- 6 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος

- 7 χατ-τρικ στην πρώτη κατηγορία

- 6 χατ-τρικ με την εθνική Αγγλίας

- 124 γκολ πρωταθλήματος με την Τσέλσι (1957-61)

- 220 γκολ πρωταθλήματος με την Τότεναμ (1961-70)

- 13 γκολ με την Γουέστ Χαμ (1970-71)

- 9 γκολ με την Μίλαν (1961)

- 266 γκολ σε 379 επίσημα ματς με την Τότεναμ

- 491 συνολικά γκολ στην καριέρα του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ