ΣΤΗΛΕΣ

Το χρυσό γκολ του Όλιβερ Μπίρχοφ

Το χρυσό γκολ του Όλιβερ Μπίρχοφ
Όλιβερ Μπίρχοφ

Σαν σήμερα (30/6/1996) ο Όλιβερ Μπίρχοφ πέτυχε το πρώτο "χρυσό γκολ" σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση, που έμελλε να είναι και το νικητήριο για τη Γερμανία στον τελικό με την Τσεχία (video).

Για τον Όλιβερ Μπίρχοφ έχουν ακουστεί πολλά στο παρελθόν τόσο από μερίδα του Τύπου όσο και από παλαιούς ποδοσφαιριστές και έχουν να κάνουν με την ποιότητα του.

Ο ίδιος ωστόσο συνέδεσε το όνομα του με ένα σπουδαίο (διπλό) γεγονός το 1996 που τον καθιέρωσε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και εκτόξευσε την καριέρα του.


Ήταν 30/6/1996 όταν ο Γερμανός επιθετικός πέτυχε το "χρυσό γκολ" στον τελικό του Euro 1996 και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του εναντίον της Τσεχίας με 2-1, ένα γκολ με διπλή σημασία, καθώς χάρισε το τρόπαιο στα "Πάντσερ". Τι είναι όμως το "χρυσό γκολ" ή αλλιώς "ξαφνικός θάνατος";

Το 1993 λοιπόν η FIFA μας παρουσίασε το Golden Goal (χρυσό γκολ) το οποίο αντικατέστησε το όνομα "ξαφνικός θάνατος", καθώς δεν ηχούσε ωραία στα αυτιά των φιλάθλων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λοιπόν όταν ο αγώνας οδηγούνταν στην παράταση, η πρώτη ομάδα που θα πετύχαινε γκολ κέρδιζε και το παιχνίδι. Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν τον Μάρτιο του 1993 σε πρωτάθλημα νέων της FIFA ανάμεσα στην Αυστραλία και την Ουρουγουάη. Τρία χρόνια αργότερα ωστόσο ένας ποδοσφαιριστής το έκανε διάσημο.

Ένα σουτ άλλαξε μία καριέρα

Στο Euro του 1996 λοιπόν Γερμανία και Τσεχία κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό με τον Όβιλερ Μπίρχοφ να βρίσκεται στον πάγκο. Στο 69ο λεπτό ο νεαρός φορ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο και έγραψε το όνομα του στην ιστορία.

Στο 73ο λεπτό ο Μπίρχοφ ισοφάρισε το τέρμα του Πάτρικ Μπέργκερ (59' πέναλτι) και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί ο Μπίρχοφ χτύπησε για δεύτερη φορά, αυτή όμως ήταν και η φαρμακερή. Το ρολόι έγραφε 95' όταν ο φορ της Γερμανίας έκανε ένα περίεργο σουτ, η μπάλα πήγε στα χέρια του Πετρ Κούμπα που την έχασε και η Γερμανία κατέκτησε το τρόπαιο.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και μία εντυπωσιακή αλλά με πολύ μεγάλη κριτική καριέρα για τον Γερμανό επιθετικό, που αγωνίστηκε σε Αμβούργο, Γκλάντμπαχ, Σάλτσμπουργκ, Άσκολι, Ουντινέζε, Μίλαν, Μονακό και Κιέβο.

Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός

Το 2002 ωστόσο η FIFA είπε να αλλάξει τον κανόνα. Έτσι κατάργησε τον χρυσό γκολ και στη θέση του έφερε το ασημένιο γκολ! Σύμφωνα με τον κανόνα μία ομάδα που σκοράρει γκολ στην παράταση θα πάρει τη νίκη, μόνο αν στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης είναι μπροστά στο σκορ.

Κάπως έτσι πήρε την πρόκριση η Εθνική Ελλάδας στο Euro 2004 επί της Τσεχίας (ειρωνεία της τύχης) όταν ο Τραϊανός Δέλλας πέτυχε ασημένιο γκολ ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το σφύριγμα της λήξης του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης.

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε πως μετά το Euro 2004 η FIFA απέσυρε τον κανονισμό...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ