ΣΤΗΛΕΣ

Τα 10 πιο τρελά ποδοσφαιρικά buzzer beater

Τα 10 πιο τρελά ποδοσφαιρικά buzzer beater

Τα νικητήρια γκολ των Μπουσκέτς και Πίρλο στο φινάλε των αναμετρήσεων μας έδωσαν την αφορμή να σας παρουσιάσουμε τα 10 πιο τρελά ποδοσφαιρικά buzzer beater! Bonus, τρία ελληνικά (videos)

Ο Αντρέα λύτρωσε τη Γιουβέντους στο τελευταίο λεπτό του ντέρμπι με την Τορίνο την Κυριακή και λίγες ώρες αργότερα τον μιμήθηκε ο Σέρχιο Μπουσκέτς που υπέγραψε την απόδραση της Μπαρτσελόνα από το "Μεστάγια" λίγα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε , όμως δεν είναι οι μόνοι "ήρωες"...

Στην ιστορία του ποδοσφαίρου είναι πολλοί οι παίκτες που τράβηξαν πάνω τους όλη τη δόξα με γκολ στο φινάλε τα οποία έκριναν νίκες, προκρίσεις, ακόμα και τίτλους και το Sport24.gr επέλεξε 10 χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Εκεί όπου τα συστήματα πήγαν περίπατο, εκεί που "μίλησαν" το ταλέντο, η κλάση, το αγωνιστικό θράσος, η ποδοσφαιρική καπατσοσύνη... Απολαύστε μία θεαματική αντίστροφη μέτρηση και ανοίξτε στο τέρμα τα ηχεία!

10. Φερνάντο Τόρες (Τσέλσι - Μάντσεστερ Σίτι, 2-1, 2013-14)

Ο Φερνάντο Τόρες άκουσε τα "μύρια όσα" για την παρουσία του στην Τσέλσι τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο στο ντέρμπι της περασμένης σεζόν με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Σίτι στο "Στάμφορντ Μπριτζ" είναι εκείνος που κρίνει το ματς υπέρ των "μπλε". Στο πρώτο μέρος βγάζει ασίστ πάρε-βάλε για τον Σίρλε ενώ με το ματς στο 1-1 στις καθυστερήσεις "μυρίζεται" την λανθασμένη συνεννόηση Ντεμιτσέλις-Χαρτ και πετυχαίνει ένα παλικαρίσιο γκολ που τρελαίνει οπαδούς και... Μουρίνιο!

9. Κέλβιν (Πόρτο - Μπενφίκα 2-1, 2012-13)

Ο Κέλβιν Ματέους ντε Ολιβέιρα είναι μόλις 21 χρόνων και όμως έχει προλάβει να πρωταγωνιστήσει σε ένα από τα πιο καθηλωτικά ντέρμπι μεταξύ της Πόρτο και της Μπενφίκα αυτόν τον αιώνα. Το σκορ είναι 1-1 στις καθυστερήσεις και ο Βραζιλιάνος winger φροντίζει με ένα εξαιρετικό τέρμα να προκαλέσει έκσταση στους οπαδούς των γηπεδούχων στις εξέδρες του "Ντραγκάο". Οι εκφράσεις απόγνωσης του Ζουάν Ζέζους είναι "όλα τα λεφτά", με τον τεχνικό της Μπενφίκα να βλέπει να ξεγλιστράει από την ομάδα του ο τίτλος εκείνης της σεζόν.

8. Νταβίντ Τρεζεγκέ (Τορίνο - Γιουβέντους, 2007-08)

Η Γιουβέντους έχει μόλις επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία μετά το μαρτύριο που έζησε τη σεζόν 2006-07 στη Serie B και φροντίζει να φρεσκάρει στην συμπολίτισσα Τορίνο ποιά είναι το αφεντικό του Πιεμόντε. Το ματς είναι ισόπαλο χωρίς γκολ στις καθυστερήσεις όμως λίγο πριν το φινάλε ο Νταβίντ Τρεζεγκέ πετυχαίνει ένα εντυπωσιακό γκολ με μονοκόμματο σουτ και χαρίζει τη νίκη στους "μπιανκονέρι".

7. Μορίς Εντού (Ρέιντζερς - Σέλτικ 1-0, 2009-10)

Όταν γίνεται λόγος για τα κορυφαία ντέρμπι στον κόσμο είναι δύσκολο για κάποιον να βγάλει εκτός πεντάδας το Σέλτικ-Ρέιντζερς, καθώς υπάρχει ένα ποτάμι μίσους που χωρίζει τους οπαδούς των δύο ομάδων το οποίο είναι μάλιστα μπολιασμένο και με θρησκευτικές διαφορές. Τι ομορφότερο λοιπόν συναίσθημα από το να κερδίζεις τον αιώνιο αντίπαλο στο φινάλε; Αυτό το έζησαν οι φίλοι των "διαμαρτυρομένων" πριν μερικά χρόνια, με τον Μορίς Εντού να ρίχνει νοκ-άουτ τους "καθολικούς" με τέρμα του στο τρίτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Δείτε το "Άιμπροξ Παρκ" να... απογειώνεται!

6. Μάουρο Μποζέλι (Τζένοα - Σαμπντόρια 2-1, 2010-11)

Τζένοα και Σαμπντόρια έχουν δώσει αμέτρητα συναρπαστικά παιχνίδια στο πλαίσιο του περίφημου "Derby della Lanterna", όμως ο μεταξύ τους αγώνας τον Μάιο του 2011 ίσως να μην έχει ταίρι. Αιτία το γεγονός ότι η Τζένοα παίρνει τη νίκη με (εξαιρετικό) γκολ του Μάουρο Μποζέλι στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων, με τους "τζενοάνι" να πανηγυρίζουν έξαλλα τη νίκη με 2-1 καθώς εκείνο το γκολ ουσιαστικά υπογράφει την καταδίκη των μισητών "σαμπντοριάνι" στη Serie B.

5. Ριβάλντο (Μπαρτσελόνα - Βαλένθια 3-2, 2000-01)

Τον αγώνα κόντρα στη Βαλένθια στο "Καμπ Νόου" για την τελευταία αγωνιστική της La Liga τη σεζόν 2000-01 δεν θα τον ξεχάσει ποτέ ο Ριβάλντο. Σε ένα must-to-win παιχνίδι για τους Καταλανούς ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ πετυχαίνει και τα τρία γκολ της ομάδας του στο ιστορικό 3-2, με το νικητήριο μάλιστα γκολ να έρχεται στο 90ο λεπτό και να γίνεται με αριστουργηματικό ανάποδο ψαλίδι. Είναι ένα από ωραιότερα τέρματα στην 20χρονη καριέρα του και με αυτό το γκολ μάλιστα η Μπαρτσελόνα ισοβαθμεί στην 4η θέση με τη Βαλένθια και λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων παίρνει εκείνη το τελευταίο ισπανικό εισιτήριο για το Champions League της νέας σεζόν (μέσω προκριματικών).

4. Μάικλ Όουεν (Μ. Γιουνάιτεντ - Μ. Σίτι 4-3, 2009-2010)

Κατά πολλούς αυτό είναι το κορυφαίο ντέρμπι στην ιστορία των δύο ομάδων του Μάντσεστερ και μάλλον δεν έχουν άδικο. Ο Κρεγκ Μπέλαμι ισοφαρίζει σε 3-3 στο 90ο λεπτό και στέλνει στα ουράνια τους φιλοξενούμενους οπαδούς της Σίτι όμως το ματς έχει επτά λεπτά καθυστερήσεις και στο 96' είναι η σειρά της Γιουνάιτεντ να προκαλέσει ντελίριο στους φίλους της. Ο Γκιγκς βγάζει εκπληκτική κάθετη μπαλιά και ο Μάικλ Όουεν νικάει με πανέμορφο πλασέ τον Χαρτ για το τελικό 4-3! Αυτό μάλιστα ήταν το πρώτο τέρμα του "Μιχαλάκη" με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο "Ολντ Τράφορντ".

3. Ιγκόρ Τούντορ (Γιουβέντους - Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, 3-2, 2002-03)

Στις 10 συνολικά σεζόν που φόρεσε τη φανέλα της Γουβέντους, ο Ιγκόρ Τούντορ πέτυχε 15 γκολ σε 110 ματς αλλά εκείνο που θυμούνται άπαντες στο Τορίνο είναι χωρίς αμφιβολία εκείνο απέναντι στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Με το σκορ στο 2-2 οι Γαλιθιάνοι είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League για τη σεζόν 2002-03, αλλά ο Κροάτης αμυντικός πετυχαίνει ένα σούπερ γκολ με μονοκόμματο σουτ και χαρίζει το εισιτήριο της πρόκρισης στην "γηραιά κυρία".

2. Σέρχιο Αγουέρο (Μάντσεστερ Σίτι - ΚΠΡ, 3-2, 2011-12)

Η Premier League γιορτάζει 20 χρόνια από την ίδρυσή της τη σεζόν 2011-12 και οι θεοί του ποδοσφαίρου φέρνουν έτσι τα πράγματα ώστε ο τίτλος να κριθεί την 38η και τελευταία αγωνιστική και μάλιστα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μόλις κερδίσει τη Σάντερλαντ εκτός έδρας και περιμένει ένα λονδρέζικο δώρο στο Μάντσεστερ Σίτι-ΚΠΡ για να κάνει δικό της ένα ακόμα πρωτάθλημα, δώρο που φαίνεται να έρχεται με το σκορ στο 2-2 στις καθυστερήσεις. Εκεί όμως τα πάντα ανατρέπονται στο 93', με τον πεσμένο Μπαλοτέλι να βγάζει την ασίστ και τον Σέρχιο Αγουέρο να πετυχαίνει το σημαντικότερο μέχρι στιγμής γκολ στην καριέρα του! Γκολ τίτλου στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων και οι "πολίτες" πανηγυρίζουν πρωτάθλημα μετά το 1969...

1. Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ (Μ. Γιουνάιτεντ - Μπάγερν 2-1, 1998-99)

Η Μπάγερν Μονάχου κρατάει σφιχτά το υπέρ της προβάδισμα με το γκολ του Μάριο Μπάσλερ στα πρώτα λεπτά, όμως το κλασικό ρητό του Γκάρι Λίνεκερ πως "το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζεται από δύο ομάδες με 11 παίκτες και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί" δεν θα ισχύσει στον τελικό του Champions League της σεζόν 1998-99. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Άλεξ Φέργκιουσον φέρνει το ματς στα ίσα στο 91ο λεπτό με το κοντινό σουτ του Σέριγχαμ και εκεί που όλοι (προ)ετοιμάζονται για την παράταση ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ "χτυπάει" στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων και στέλνει τους "κόκκινους διαβόλους" στον παράδεισο και τους Γερμανούς στην... κόλαση! Το απόλυτο ποδοσφαιρικό buzzer beater του 20ου αιώνα έχει την υπογραφή του Νορβηγού, του επονομαζόμενου "δολοφόνου με το αγγελικό πρόσωπο".

Bonus τρία... ελληνικά buzzer beater:

Κώστας Κατσουράνης (Ολυμπιακός - ΑΕΚ 1-2, 2002-03)

Η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στη Ριζούπολη μοιάζει καταδικασμένη να μην έχει νικητή, με τις δύο ομάδες να είναι ισόπαλες 1-1 μετά και το πέρας του έξτρα χρόνου, όμως ο Κώστας Κατσουράνης με ασύλληπτο σουτ εκτός στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων χαρίζει μία σπουδαία νίκη στους "κιτρινόμαυρους".

Εμάνουελ Ολισαντέμπε (ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 1-2, 2003-04)

Ο Παναθηναϊκός θέλει μόνο νίκη στην Τούμπα για να παραμείνει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας που θα τον φέρει μία ανάσα από το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 1996 και την πετυχαίνει μέσα από ένα ματς-θρίλερ. Ο Χάγκαν ανοίγει το σκορ για τον ΠΑΟΚ νωρίς, ο Παπαδόπουλος ισοφαρίζει στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε δίνει το "χρυσό τρίποντο" στην ομάδα του με γκολ στο τρίτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Ιεροκλής Στολτίδης (Ολυμπιακός - Σταντάρ Λιέγης 2-1, 2009-2010)

Ο Ολυμπιακός σφυροκοπεί την Σταντάρ Λιέγης στο τελευταίο 20λεπτο όμως το πολυπόθητο δεύτερο γκολ που θα ολοκληρώσει την ανατροπή των "ερυθρολεύκων" δεν έρχεται. Ο γκολκίπερ Μπολάτ φαίνεται πως έχει κατεβάσει τα ρολά όμως ο Ιεροκλής Στολτίδης τον νικάει στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων και υπογράφει την νίκη του Ολυμπιακού στο εντός έδρας ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Ζίκο στον πάγκο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ