ΣΤΗΛΕΣ

Ρόι Κάρολ: Ο πεισματάρης πιτσιρικάς από το Ενισκίλεν είναι ακόμα εδώ

Ρόι Κάρολ: Ο πεισματάρης πιτσιρικάς από το Ενισκίλεν είναι ακόμα εδώ

Από τον σχολικό σύμβουλο που τον απέτρεψε να ασχοληθεί με την μπάλα μέχρι την παρουσία του στη Man.Utd και από το βραβείο του Ερυθρού Σταυρού στην κατάθλιψη. Η περίφημη γκάφα στο γκολ-φάντασμα, η "βροχή" από κινητά, το καταφύγιο σε Δανία και Κρήτη. Το Sport24.gr παρουσιάζει τον μεταγραφικό στόχο του Ολυμπιακού, Ρόι Κάρολ.

" Αποκτήσαμε τον Ρόι γιατί συγκαταλέγεται στους πιο ελπιδοφόρους τερματοφύλακες της Βρετανίας. Θα μάθει πολλά δίπλα στον κορυφαίο στον κόσμο Φαμπιέν Μπαρτέζ". Τα λόγια του Σερ Αελξ Φέργκιουσον το 2001 κατά την παρουσίαση του 24χρονου- τότε- Κάρολ στην Γιουνάιτεντ μαρτυράνε το πλούσιο ταλέντο με το οποίο προίκισε η ποδοσφαιρική φύση τον μεταγραφικό στόχο του Ολυμπιακού.

Ένα ταλέντο το οποίο αν πίστευε ...λίγο παραπάνω ο ίδιος ο Βορειοιρλανδός πορτιέρο στο τέλος της σεζόν 2004/05, παραμένοντας στους 'κόκκινους διαβόλους', ίσως να μην τον βλέπαμε ποτέ στην Ελλάδα. Αλλά η ζωή δεν καθορίζεται με "ίσως" και "μπορεί" αλλά από τις πράξεις και τις αποφάσεις μας.

Ο Κάρολ αποχώρησε από την Γιουνάιτεντ την στιγμή που κέρδιζε το στοίχημα του βασικού, τραυματίστηκε σοβαρά στην επόμενη ομάδα του, "χτυπήθηκε" από την κατάθλιψη σύμφωνα με τους δικούς τους (και το αλκοόλ σύμφωνα με τις φήμες), περιπλανήθηκε στη συνέχεια στη Βρετανία, για να βρει τον εαυτό του μακρυά από αυτή (Οντένσε) και να καταλήξει στον ΟΦΗ και μια ανάσα από τον Ολυμπιακό.

Διαβάστε για τις διαπραγματεύσεις που είχαν οι διοικήσεις Ολυμπιακού και ΟΦΗ, σχετικά με τη μεταγραφή του Κάρολ.

"Κάρολ αγόρι μου, είσαι ηλίθιος!"

Ο σχολικός σύμβουλος της κωμόπολης Ενισκίλεν στη Βόρειο Ιρλανδία ήταν απόλυτους όταν άκουσε τα όνειρα του μικρού Ρόι. " Είσαι ηλίθιος!", του είπε στην προσπάθεια να τον αποτρέψει από το να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο καθώς προερχόταν από μια μικρή περιοχή χωρίς παράδοση στο άθλημα.

Ο Κάρολ όμως δεν είχε σκοπό να εγκαταλείψει τα όνειρά του, αλλά μόνο τη θέση του ...επιθετικού. Στη γειτονιά του δεν ήταν δημοφιλές το ποδόσφαιρο στις μικρές ηλικίες, έτσι στα 13 αποφάσισε να κάτσει στο τέρμα αφού εκεί μπροστά που έπαιζε δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τους μεγαλύτερους σωματικά- λόγω ηλικίας- παίκτες.

Ωστόσο όχι μόνο δεν πτοήθηκε από την αλλαγή, αλλά αγάπησε την θέση του τερματοφύλακα ξεχωρίζοντας στην ομάδα νέων της Μπαλιναμάλαρντ Γιουνάιτεντ σε σημείο να τον ανακαλύψουν στην Χαλ Σίτι και να τον φέρουν το 1995 στην Αγγλία στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μόλις στα 18 του (στη δεύτερη κατηγορία).

Ρόι Κάρολ: Ο πεισματάρης πιτσιρικάς από το Ενισκίλεν είναι ακόμα εδώ
© PA

Το αήττητο της Γούιγκαν διαβατήριο για τον μελλοντικό "Σμάιχελ"

Στη Χαλ ο Κάρολ αγωνίστηκε δύο σεζόν για να βρεθεί στον ...πάγκο της Γουίγκαν για 7 ολόκληρους μήνες παρόλο που τον αγόρασαν το 1997 με ποσό ρεκόρ για τον σύλλογο (350.000 λίρες). Από τη στιγμή όμως που πήρε φανέλα βασικού την κράτησε σπίτι του.

Μάλιστα τη σεζόν 1999/00 βοήθησε στο αήττητο για 26 αγώνες της Γούιγκαν, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος γκολκίπερ της δεύτερης κατηγορίες και τράβηξε την προσοχή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που αναζητούσε τον μελλοντικό Πίτερ Σμάιχελ. Πράγματι, αφού έμεινε άλλη μία χρονιά στην Γουίγκαν, μετακόμισε στο Ολντ Τράφορντ το 2001.

Στη σκιά των Μπαρτέζ, Χάουαρντ

Όπως διαβάσατε στην αρχή του κειμένου, ο Σερ Άλεξ πήρε στην ομάδα τον Κάρολ ως δεύτερη επιλογή πίσω από τον 30χρονο Φαμπιάν Μπαρτέζ, έχοντας στην άκρη του μυαλού του ότι μπορεί να γίνει ο μελλοντικός βασικός τερματοφύλακας της Γιουνάιτεντ.

Στα δύο πρώτα χρόνια στο Μάντσεστερ αγωνίστηκε 26 φορές (17 στο πρωτάθλημα), ωστόσο η τρίτη σεζόν ήταν ακόμα χειρότερη παρόλο που ο Γάλλος επέστρεψε στη Μαρσέιγ. Και αυτό γιατί ο Φέργκιουσον έφερε στην ομάδα τον Τιμ Χάουαρντ δίνοντας του την φανέλα του βασικού (ο Ρόι έγραψε μόλις 6 συμμετοχές στην Πρέμιερ).

Συνολικά στα τέσσερα χρόνια στη Γιουνάιτεντ πήρε ένα πρωτάθλημα (2003) και ένα κύπελλο (2004) όπου μπήκε ως αλλαγή στο 84' στη θέση του Χάουαρντ στο 3-0 επί της Μίλγουολ. Βλέπετε βρέθηκε στην πιο δύσκολη περίοδο των κόκκινων διαβόλων στην Πρέμιερ στην οποία συνολικά έχουν πάρει τις 12 από τις 19 διοργανώσεις.

Ρόι Κάρολ: Ο πεισματάρης πιτσιρικάς από το Ενισκίλεν είναι ακόμα εδώ

2004/05: Κέρματα, κινητά και γκολ φάντασμα!

Η τελευταία χρονιά του Κάρολ στο Ολντ Τράφορντ ήταν και η πιο ιδιαίτερη καθώς έχουν μείνει χαραγμένες στην ποδοσφαιρική ιστορία του Νησιού δύο αναμετρήσεις στις οποίες ήταν βασικός. Πρώτα τον Γενάρη του 2005 όταν ο Πέδρο Μέντες δοκιμάζει στο 89' να τον νικήσει από τη σέντρα στο ματς με την Τότεναμ.

Πράγματι θα τα καταφέρει, αφού ο Κάρολ χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του και την διώχνει στη συνέχεια αφού αυτή είχε περάσει ...ένα μέτρο την γραμμή. Ο βοηθός όμως είπε "παίζεται" και από τότε αυτή η φάση διδάσκεται σε σεμινάρια διαιτησίας προς αποφυγή παρόμοιων λαθών!

Και ένα μήνα μετά ο Γουέιν Ρούνεϊ επιστρέφει στο Γκούντισον Παρκ ως αντίπαλος της Εβερτον με τον Βορειοιρλανδό πορτιέρο να περνάει ένα δύσκολο απόγευμα. Όχι αγωνιστικά (η Γιουνάιτεντ νίκησε 2-0), αλλά εξαιτίας της οργής των φίλων της Έβερτον που εκτόξευαν συνεχώς στον αγωνιστικό χώρο από κέρματα μέχρι κινητά τηλέφωνα!

Πέρα από αυτά τα δύο ματς, η χρονιά ήταν καλή για τον Κάρολ καθώς αγωνίστηκε σε 26 αγώνες στην Πρέμιερ. Και εκεί που έδειχνε να κερδίζει το στοίχημα του βασικού το έχασε μόνος του! Το καλοκαίρι του 2005 έληξε το συμβόλαιό του και ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι θα είναι βασικός και τη νέα χρονιά. Διαβεβαιώσεις που δεν τις πήρε, έτσι αντί να πιστέψει στη δουλειά και το ταλέντο του, αποχώρησε!

Ρόι Κάρολ: Ο πεισματάρης πιτσιρικάς από το Ενισκίλεν είναι ακόμα εδώ

Ο τραυματισμός, η κατάθλιψη και η φυγή στο εξωτερικό

Η επιλογή του Κάρολ να φύγει από την Γιουνάιτεντ ήταν η αρχή της κατηφόρας στην καριέρα του. Βοήθησε και ένας σοβαρός τραυματισμός στην Γουέστ Χαμ (επόμενος προορισμός) που τον έβγαλε νωρίς εκτός σεζόν, χάνοντας και τον τελικό Κυπέλλου με την Λίβερπουλ.

Ο Κάρολ που λίγο καιρό πριν ήταν κοντά στην καθιέρωση στους 'κόκκινους διαβόλους' έφτασε στα όρια της κατάθλιψης, με τις φήμες για την επίρεια του στο αλκοόλ και τον τζόγο να φουντώνουν. "Δεν είναι αλήθεια αυτά που λέγονται. Δεν είναι αλκοολικός, απλά υποφέρει από έντονο στρες αυτή την περίοδο", δήλωνε ο πατέρας του Ρόι.

Ήταν δεν ήταν αλήθεια τα προβλήματα με αλκοόλ και τζόγο, η καριέρα του Κάρολ από εκεί και πέρα δεν ήταν αυτή που πίστευε ο Σερ Αλεξ το 2001. Πέρασε από την Ρέιντζερς όπου έπαιξε μόλις σε ένα ματς στο Λιγκ Καπ, για να βρεθεί στη Ντέρμπι Κάουντι όπου ξεκίνησε βασικός αλλά σύντομα βρέθηκε στον πάγκο.

Ρόι Κάρολ: Ο πεισματάρης πιτσιρικάς από το Ενισκίλεν είναι ακόμα εδώ

Ο επίμονος πιτσιρικάς είναι πάλι εδώ!

Πλέον το Νησί δεν τον σήκωνε άλλο και αναζήτησε την τύχη του στη Δανία τον καλοκαίρι το 2009. Εκεί βρήκε τον παλιό του καλό εαυτό την πρώτη χρονιά (ψηφίστηκε καλύτερος γκολκίπερ στο πρωτάθλημα), αλλά μετά την δεύτερη σεζόν αποχώρησε γιατί ήθελε να ήταν κοντά στην οικογένειά του.

Και μπορεί να μην κατάφερε να βρει ομάδα στο Νησί ωστόσο δεν τα παράτησε παρά το γεγονός ότι ήταν σε ηλικία που μπορούσε να σταματήσει το ποδόσφαιρο. 'Έτσι ο δρόμος τον έφερε νότια, στα μέρη μας για λογαριασμό του ΟΦΗ. Σε μια ομάδα που από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι ακόμα και στα 34 του χρόνια είναι πολυτέλεια για το φτωχό ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μια πολυτέλεια που δεν θα την γνωρίζαμε ποτέ αν δεν αποφάσισε πριν 6,5 χρόνια να αφήσει πίσω του ένα από τους μεγαλύτερους συλλόγους του πλανήτη.

Όπως φυσικά δεν θα την γνωρίζαμε ποτέ αν δεν θυμόταν- μετά την απόρριψη από τους συμπατριώτες του- τον πιτσιρίκο μιας μικρής κωμόπολης της Βόρειας Ιρλανδίας που, κόντρα στις συμβουλές των μεγαλυτέρων, ακολούθησε τα όνειρά του...

Roy Carroll, Odense BK goalkeeper
Roy Carroll, Odense BK goalkeeper EMPICS SPORT

Η καριέρα του Ρόι Κάρολ

Σεζόν Ομάδα Συμμ. (πρωτάθλημα)
1995-97 Χαλ 46
1997-01 Γούιγκαν 135
2001-05 Μαν. Γιουνάιτεντ 49
2005-07 Γουέστ Χαμ 31
2007 Ρέιντζερς -
2007-09 Ντέρμπι 30
2009-11 Οντένσε 46
2011 ΟΦΗ 15

* Ο Ρόι Κάρολ έχει φορέσει τη φανέλα της Βόρειας Ιρλανδίας 19 φορές, από το 1997 έως το 2006.

* Το 2001 ο Ερυθρός Σταυρός τον τίμησε με το βραβείο ανθρωπιστικής προσφοράς για την καλοσύνη με την οποία στάθηκε δίπλα σε ένα παιδί με λευχαιμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ