ΣΤΗΛΕΣ

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Με αφορμή τον θάνατο του Σερ Στάνλεϊ Μάθιους πριν 18 χρόνια, ο οποίος έπαιζε μπάλα μέχρι τα 50 του, το Sport24.gr θυμίζει παίκτες που έκαναν (και κάνουν) σπουδαία καριέρα σε πολύ μεγάλη ηλικία.

Η κλάση τους τεράστια και το όνομά τους εφάμιλλο των πεπραγμένων τους στο χορτάρι. Ο καθένας εξ αυτών "έγραψε" χιλιόμετρα στους αγωνιστικούς χώρους, κέρδισε δόξα, τίτλους, χρήματα, καταξίωση, με κοινό σημείο αναφοράς το ότι δεν τα παράτησαν νωρίς.

Με αφορμή τον θάνατο του Σερ Στάνλεϊ Μάθιους σαν χθες (23/2) πριν 18 χρόνια, ο οποίος έπαιζε μπάλα ως τα 50 του, το Sport24.gr επέλεξε παίκτες που σε μεγάλη ηλικία μπόρεσαν να αγωνιστούν σε σπουδαία κλαμπ και να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο που χαρακτήρισε το σύνολο της καριέρας του.

Ως σημείο... εκκίνησης μπαίνει το 40ο ηλικιακό έτος, γι' αυτό και δεν θα δει κανείς το όνομα του Λόταρ Ματέους, του Αντρέα Πίρλο, του Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ ή του Ραούλ Γκονθάλεθ, οι οποίοι σταμάτησαν λίγο πριν μπουν στα δεύτερα -άντα της ζωής τους. Προφανώς και δεν χωράνε όλοι στη λίστα, η οποία θα μπορούσε να είναι τεράστια.

Ορισμένοι, όπως ο Μπουφόν, αγωνίζονται ακόμα και μάλιστα με τεράστια επιτυχία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που... καβάτζαραν τα 40 και όμως κατάφεραν να αντέξουν στο τοπ επίπεδο ή έστω ήταν γνωστό ότι αγωνίζονταν ακόμη σε κάποια ομάδα.

*Δίπλα στον κάθε ποδοσφαιριστή που δεν αγωνίζεται πλέον, αναγράφεται η ηλικία που έβαλε "τίτλους τέλους" και σε όποιον συνεχίζει, η ηλικία που έχει αυτή την στιγμή.

ΤΖΙΤΖΙ ΜΠΟΥΦΟΝ - 40 ΕΤΩΝ

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Ο Ιταλός τερματοφύλακας της Γιουβέντους εξακολουθεί να είναι ένας εκ των κορυφαίων του πλανήτη, έστω και αν είναι 40 ετών. Ξεκίνησε από την Πάρμα το 1995 και το 2001 πήρε μετεγγραφή για τη "Γηραιά Κυρία", στην οποία παραμένει μέχρι και σήμερα, ενώ υπερασπίζεται και τα γκολπόστ της "σκουάντρα ατζούρα". Πέρυσι, έπαιξε με τη Γιούβε στον τελικό του Champions League όπως και άλλες δυο φορές στο παρελθόν, δίχως να το έχει κατακτήσει ποτέ. Έχει ένα Κύπελλο UEFA το 1999, δέκα πρωταθλήματα Ιταλίας, δυο Κύπελλα, έξι Σούπερ Καπ και ένα Μουντιάλ το 2006. Έμεινε στην ομάδα την σεζόν 2006-07, όταν έπεσε στη Serie B λόγω του σκανδάλου Calciopolis.

ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΤΟΤΙ - 41 ΕΤΩΝ

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Ο Τότι έγινε ο γηραιότερος παίκτης που πέτυχε γκολ στην ιστορία του Champions League, σκοράροντας σε ηλικία 38 ετών και 3 ημερών (σε απόλυτα νούμερα μόνο ο Φέρεντς Πούσκας τον ξεπερνάει, έχοντας σκοράρει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών κόντρα στη Φέγενοορντ σε ηλικία 38 ετών, 5 μηνών και 20 ημερών) και παράλληλα ξεπέρασε τον μέχρι τότε ρέκορντμαν Ράιαν Γκιγκς (είχε σκοράρει κόντρα στη Μπενφίκα το 2011 σε ηλικία 37 ετών και 289 ημερών), έναν παίκτη που είχε βάλει και εκείνος το λιθαράκι του πριν από οκτώ χρόνια για την πιο μαύρη ποδοσφαιρική ανάμνηση στη ζωή του καπιτάνο (Μάντσεστερ Γ. - Ρόμα 7-1). Πήρε ένα πρωτάθλημα με τη Ρόμα 2001, δυο Σούπερ Καπ Ιταλίας και δυο Κύπελλα, ενώ σήκωσε το Μουντιάλ του 2006. Παράλληλα, είχε λάβει το βραβείο του καλύτερου Ιταλού παίκτη της χρονιάς πέντε φορές (πράγμα που αποτελεί ρεκόρ) και δύο φορές το βραβείο του καλύτερου παίκτη στο Καμπιονάτο, ενώ πήρε το χρυσό παπούτσι το 2006-07. Στις 28 Μαΐου 2017, αποχαιρέτησε τη Ρόμα και το κοινό στο "Ολίμπικο" σε μία εκδήλωση γεμάτη δάκρυα και συναισθήματα.

ΡΙΒΑΛΝΤΟ - 42 ΕΤΩΝ

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Ο "Ρίμπο" μπαίνει στη λίστα, διότι σταμάτησε στα 42 του χρόνια, αν και έπαιζε σε καλό επίπεδο ως το 39ο έτος της ηλικίας του, όταν και αγωνίστηκε σε μια εκ των κορυφαίων ομάδων της Βραζιλίας, την Σάο Πάουλο. Προφανώς και η Μότζι Μίριμ ήταν περισσότερο... χόμπι και δίψα για μπάλα, επομένως δεν στεκόμαστε στο αν συνέχισε να αγωνίζεται μετά τα 40, διότι δεν βρισκόταν σε υψηλό επίπεδο. Η καριέρα του υπήρξε μυθική και περιλαμβάνει τα πάντα τόσο σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, όσο και σε προσωπικό. Ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών, ο οποίος έπαιξε και στην χώρα μας σε Ολυμπιακό (τρία χρόνια) και ΑΕΚ (ένα χρόνο), δείχνοντας πτυχές του τεράστιου ταλέντου του. Κάτοχος της "Χρυσής μπάλας" το 1999, τρίτος καλύτερος στον κόσμο για τρεις χρονιές (2000, 2001, 2002), τίτλοι σε συλλογικό επίπεδο, έχοντας παίξει σε ομάδες όπως η Λα Κορούνια, η Μπαρτσελόνα και η Μίλαν, Παγκόσμιο Κύπελλο με την Βραζιλία το 2002 σε μια διαδρομή μαγική και ονειρεμένη, εφάμιλλη των προσόντων του.

ΠΙΤΕΡ ΣΜΑΪΧΕΛ - 40 ΕΤΩΝ

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Ο Σμάιχελ, ήταν κορυφή κάτω από τα δοκάρια, κατάφερε να κατακτήσει εννέα πρωταθλήματα σε Δανία, Αγγλία και Πορτογαλία μεταξύ 1987-2000. "Ο Σμάιχελ ήταν πιθανότατα ο μεγαλύτερος γκολκίπερ όλων των εποχών", είπε κάποτε γι’ αυτόν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Με την εθνική της χώρας του κατέκτησε το EURO 92 σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών, ενώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμεινε οκτώ χρόνια και αναμφίβολα ήταν ο κορυφαίος σταθμός στην καριέρα του. Μετά πήγε στην Πορτογαλία για λογαριασμό της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και γύρισε στην Αγγλία, πρώτα για την Άστον Βίλα και μετέπειτα για τη Μάντσεστερ Σίτι, όπου και κρέμασε τα γάντια του σε ηλικία 40 ετών. Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ τον συγχώρεσαν και εξακολουθούν σε κάθε παρουσία του στο "Νησί" να τον αποθεώνουν και να τον θεωρούν ίσως τον κορυφαίο τερματοφύλακα που πέρασε από την ομάδα τους.

ΠΑΟΛΟ ΜΑΛΝΤΙΝΙ - 41 ΕΤΩΝ

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Πρόκειται αναμφίβολα για έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς όλων των εποχών. Ο Πάολο Μαλντίνι έπαιξε ως τα 41 του χρόνια στη Μίλαν και σήκωσε μαζί της αναρίθμητους τίτλους. Πήρε επτά πρωταθλήματα Ιταλίας, ένα Κύπελλο, πέντε Σούπερ Καπ, πέντε Κύπελλα Πρωταθλητριών (τα τρία ήταν Champions League), πέντε Κύπελλα UEFA, δυο Διηπειρωτικά και ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων. Με το εθνόσημο στο στήθος, δεν κατέκτησε κάποιο τρόπαιο, καθώς είχε αποσυρθεί από την ομάδα που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006. Αντίθετα, φόρεσε στο στήθος ένα χάλκινο και ένα ασημένιο μετάλλιο, τόσο σε Παγκόσμιο όσο και Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η διοίκηση της Μίλαν αποφάσισε να προβεί στην απόσυρση της φανέλας με το Νο3, η οποία θα ξαναδοθεί σε παίκτη μόνο εφόσον αυτός θα είναι ο πρωτότοκος γιος του Πάολο, Κριστιάν.

ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ ΚΟΣΤΑΚΟΥΡΤΑ - 41 ΕΤΩΝ

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Ο Κοστακούρτα, με εξαίρεση μίας σεζόν δανεισμού στη Μόντσα, πέρασε όλη του την καριέρα στη Μίλαν και αγωνίστηκε εκεί ως και τα 41 του. Με τους "ροσονέρι" πήρε επτά πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και πέντε Σούπερ Καπ. Ωστόσο, την μεγάλη διαφορά την έκανε στο Champions League, κατακτώντας πέντε τίτλους (1989, 1990, 1994, 2003, 2007), ενώ ηττήθηκε σε ακόμα δύο τελικούς το 1995 και το 2005. Τέσσερα ακόμα Σούπερ Καπ Ευρώπης και δύο Διηπειρωτικά συμπληρώνουν το παλμαρέ του, ενώ με την εθνική Ιταλίας είχε 59 συμμετοχές και δυο γκολ. Το 1994 άγγιξε την κορυφή, αλλά ηττήθηκε στον τελικό του Μουντιάλ των ΗΠΑ από την Βραζιλία στα πέναλτι. Τεράστιος ποδοσφαιριστής, ο οποίος κατάφερε να αντέξει σε υψηλό επίπεδο μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του.

ΧΑΒΙΕΡ ΣΑΝΕΤΙ - 41 ΕΤΩΝ

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Ο Αργεντινός αποτελεί έναν από τους θρύλους της Ίντερ και αναμφίβολα από τις πιο εμβληματικές μορφές της. Αγωνίστηκε στην ιταλική ομάδα από το 1995 ως το 2014, αποτελώντας παίκτη-σύμβολο για την ομάδα του. Ξεκίνησε από την Ταγιέρες, πήγε στην Μπάνφιλντ και μετέπειτα στους "νερατζούρι", στους οποίους έμεινε μέχρι το φινάλε της καριέρας του. Ο μεγάλος Σανέτι έχει αγωνιστεί σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο 1112 φορές, εκ των οποίων οι 612 είναι στη Serie A. Με την φανέλα της Ίντερ έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα (2006, 2007, 2008, 2009, 2010), τέσσερα Κύπελλα (2005, 2006, 2010, 2011), ένα Champions League (2010), τέσσερα Σούπερ Καπ Ιταλίας (2005, 2006, 2008, 2010), ένα UEFA (1998) και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2010).

ΤΕΝΤΙ ΣΕΡΙΓΧΑΜ - 41 ΕΤΩΝ

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Ο Σέριγχαμ αγωνιζόταν ως επιθετικός, και είχε μια επιτυχημένη καριέρα σε συλλογικό επίπεδο, κατακτώντας σχεδόν όλους τους εγχώριους ποδοσφαιρικούς τίτλους με τις ομάδες με τις οποίες αγωνίστηκε, με σημαντικότερο επίτευγμα το τρεμπλ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την σεζόν 1998–99. Ο διεθνής Άγγλος στράικερ βραβεύτηκε ως MBE τον Ιούνιο του 2007. Αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο μετά το πέρας της σεζόν 2007–08 με την Κόλτσεστερ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 42 ετών (19 συμμετοχές, τρία γκολ), έπειτα από μια μακρά καριέρα διάρκειας 25 ετών, ενώ ένα χρόνο πριν έπαιζε στην Premier League με την Γουέστ Χαμ και τα πήγαινε περίφημα, όπου σε 76 συμμετοχές πέτυχε 28 γκολ. Με την εθνική Αγγλίας μέτρησε 51 εμφανίσεις και 11 τέρματα.

ΦΑΝ ΝΤΕΡ ΣΑΑΡ - 41 ΕΤΩΝ

Manchester United's Edwin van der Sar waves to the crowd following their English Premier League soccer match against Blackpool at Old Trafford, northern England, May 22, 2011.   REUTERS/Darren Staples  (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER) NO ONLINE/INTERNET USAGE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO LTD. FOR LICENCE ENQUIRIES PLEASE TELEPHONE ++44 (0) 207 864 9000
Manchester United's Edwin van der Sar waves to the crowd following their English Premier League soccer match against Blackpool at Old Trafford, northern England, May 22, 2011. REUTERS/Darren Staples (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER) NO ONLINE/INTERNET USAGE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO LTD. FOR LICENCE ENQUIRIES PLEASE TELEPHONE ++44 (0) 207 864 9000 REUTERS

Είναι πρώτος σε συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας, έχοντας παίξει με το εθνόσημο σε 130 παιχνίδια συνολικά. Συνολικά, με Άγιαξ, Γιουβέντους, Φούλαμ και Γιουνάιτεντ έχει αγωνιστεί σε 819 παιχνίδια. Είναι ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής, που έχει αγωνιστεί σε τελικό Champions League. Συγκεκριμένα, όταν στις 28-5-2011 διεξήχθη ο τελικός ανάμεσα στη Γιουνάιτεντ και την Μπαρτσελόνα στο Λονδίνο, ο Ολλανδός είχε κλείσει ήδη τα 40 του χρόνια. Επιπλέον, είναι και ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής, ο οποίος έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα της Premier League και μάλιστα έχοντας απόλυτα ενεργό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Έχει ανακηρυχθεί καλύτερος Ευρωπαίος τερματοφύλακας τέσσερις φορές στην καριέρα του, το 1995, το 2008, το 2009 και του 2010.Κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ανέπαφης εστίας, καθώς τη σεζόν 2008-09, όπως αναφέρεται παραπάνω είχε καταφέρει να κρατήσει τους αντιπάλους μακριά από τα δίχτυα του για 1.311 λεπτά. Έχει δηλώσει ότι πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την δράση, όχι λόγω φυσικής κατάστασης, αλλά γιατί θεώρησε πως δεν μπορούσε πλέον να εξελιχθεί.

ΝΤΙΝΟ ΤΖΟΦ - 41 ΕΤΩΝ

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Είναι ο μοναδικός Ιταλός παίκτης που έχει κατακτήσει Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (1968) και Παγκόσμιο Κύπελλο (1982). Είναι ο γηραιότερος κάτοχος Μουντιάλ, το οποίο κατέκτησε ως αρχηγός της Εθνικής Ιταλίας στα γήπεδα της Ισπανίας το 1982 (3-1 τη Γερμανία) σε ηλικία 40 ετών, 4 μηνών και 13 ημερών. Είναι ο ένας από τους δύο μονάχα γκολκίπερς στην ιστορία που διετέλεσε αρχηγός σε ομάδα που πήρε το τρόπαιο. Ο άλλος ήταν ο συμπατριώτης του, Τζαμπιέρο Κόμπι, που στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με τη "σκουάντρα ατζούρα" το 1934. Έχει ανακηρυχθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) ως ο τρίτος σπουδαίοτερος τερματοφύλακας του περασμένου αιώνα, πίσω μόνο από τους Λεβ Γιασίν και Γκόρντον Μπανκς. Συνολικά μετράει 570 παιχνίδια στη Serie A, από το ντεμπούτο του στις 24 Σεπτεμβρίου 1961 μέχρι το αντίο του στις 2 Ιουνίου 1983. Αγωνίστηκε σε 332 συνεχόμενα ματς πρωταθλήματος (!) για λογαριασμό της Γιουβέντους, χωρίς να χάσει ούτε ένα ματς για 11 χρόνια, αν και έχει παραδεχτεί πως σε αρκετές περιπτώσεις έπαιξε με σπασμένα πλευρά. Σε αυτά τα 11 χρόνια (1972-1983) με τη φανέλα της "βέκια σινιόρα" (476 ματς), κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ιταλίας, 2 Κύπελλα και 1 Κύπελλο UEFA.

ΡΑΪΑΝ ΓΚΙΓΚΣ - 41 ΕΤΩΝ

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Ο Γκιγκς έπαιξε για 24 σεζόν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σχεδόν όλες από αυτές ήταν αρκετά γεμάτες, ενώ πολλές φορές υπήρξε βασικό και αναντικατάστατο μέλος, αποτελώντας ίσως τον κορυφαίο αριστερό εξτρέμ όλων των εποχών. Αγωνίστηκε σε πολλές διοργανώσεις με τους "κόκκινους διαβόλους". Κατέγραψε συνολικά 959 συμμετοχές και 168 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, κατακτώντας 35 τίτλους! Είναι με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Μπόμπι Τσάρλτον, ο οποίος έχει 758 συμμετοχές, ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία της ομάδας. Έχει γίνει σύμβολο της Γιουνάιτεντ και λατρεύεται απ' όλους. Πρόκειται για έναν παίκτη-θρύλο, από αυτούς που αποτελούν κόσμημα για το άθλημα. Δεν κατάφερε ποτέ να παίξει σε τελική φάση Μουντιάλ με την εθνική ομάδα της Ουαλίας, όμως μέχρι το τέλος αγωνίστηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

ΡΟΖΕΡΙΟ ΣΕΝΙ - 42 ΕΤΩΝ

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Ο 42χρονος, Ροζέριο Σένι, στις 12/12/2015 αποσύρθηκε από τη δράση έπειτα από 25ετή καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποία πέτυχε 131 γκολ με εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι, σε μία φαντασμαγορική τελετή στο "Μορουμπί" ενώπιον 60.000 θεατών. Χαρακτηριστικό της καλής του επαφής με τα αντίπαλα δίχτυα, ήταν το ότι 2005 σταμάτησε στα 21(!). Γεννήθηκε στην Πάτα Μπράκο, ξεκίνησε την καριέρα του στην Σίνοπ, το 1990 προστέθηκε στο ρόστερ της Σάο Πάουλο και μαζί της έχει κερδίσει μεταξύ άλλων το Διεθνές κύπελλο συλλόγων το 2005, το 1992, το 1993 και το 2005 το Κόπα Λιμπερταδόρες. Το 2008 ήταν το έτος ανάδειξής του σε καλύτερο παίκτη του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος. Έξι γκολ από τον Σένι έχει δεχθεί ο τερματοφύλακας της Κρουζέιρο, Φάμπιο, ενώ επτά τέρματα έχει σημειώσει στην Παλμέιρας, έξι στην Κρουζέιρο και πέντε στη Βάσκο Ντα Γκάμα.

ΦΑΡΙΝΤ ΜΟΝΤΡΑΓΚΟΝ - 43 ΕΤΩΝ

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Στο 85ο λεπτό της αναμέτρησης της Ιαπωνίας με την Κολομβία στην Αρένα Παντανάλ της Κιουϊάμπα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, φίλαθλοι, παράγοντες, ποδοσφαιριστές, τεχνικά επιτελεία, γιατροί και διαιτητές κράτησαν λίγο την ανάσα τους. Ο ύψους 1.91 μέτρων τερματοφύλακας έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, σε ακριβή ηλικία 43 ετών και πέντε ημερών. Ο Μοντραγκόν, επίσης, έφτασε τις έξι συμμετοχές σε προκριματικές και τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, ρεκόρ σχεδόν ακατάρριπτο, ενώ ξεπέρασε τον Ροζέ Μιλά, ο οποίος στα 42 του είχε παίξει στο Μουντιάλ της Ιταλίας. Ο Μοντραγκόν μέχρι τα 39 του έπαιζε στην Γερμανία για λογαριασμό της Κολωνίας, ενώ βασικός ως το τέλος ήταν και στα δυο χρόνια που έπαιξε στην Ντεπορτίβο Κάλι στην πατρίδα του από το 2012 ως το 2014.

ΣΕΡ ΣΤΑΝΛΕΪ ΜΑΘΙΟΥΣ - 50 ΕΤΩΝ

Ποδοσφαιριστές που έπαιζαν μπάλα και στα 40 τους

Η καριέρα του διήρκεσε 33 χρόνια. Αποσύρθηκε από την δράση το 1965 σε ηλικία 50 ετών. Αγωνίστηκε στην Στόουκ (1932-47, 1961-65) και την Μπλάκπουλ (1947-61). Ήταν διεθνής με την εθνική Αγγλίας και πήρε μέρος σε δύο Μουντιάλ (1950, 1954). Τελευταία φορά που φόρεσε την φανέλα με το εθνόσημο ήταν στις 15 Μαϊου 1957 στην Κοπεγχάγη σε ηλικία 42 ετών. Ακολουθούσε αυστηρό πρόγραμμα στη ζωή του όσον αφορά την διατροφή του. Δεν κάπνιζε, δεν έπινε και ήταν σχεδόν χορτοφάγος. Αγαπούσε την γυμναστική και συνήθιζε να τρέχει φορώντας παπούτσια με μέταλλο καθώς όπως έλεγε, ήθελε την ώρα του αγώνα να αισθάνεται ελαφρύτερος, έχοντας την εντύπωση ότι έτρεχε γρηγορότερα. Μέχρι τα τελευταία χρόνια στην καριέρα του δεν πληρώθηκε με περισσότερα από 20 λίρες την εβδομάδα (περίπου 485 λίρες σημερινά λεφτά). Ήταν αρκετά για να ζήσει μία άνετη ζωή, αλλά δεν συγκρίνονται με τα χρήματα που κερδίζουν οι ποδοσφαιριστές στις μέρες μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ