ΣΤΗΛΕΣ

Feliz cumpleaños Lucho!

Feliz cumpleaños Lucho!

Ο Λουίς Ενρίκε κλείνει σήμερα (8/5) τα 45 του χρόνια. Tο Sport24.gr παρουσιάζει την πορεία του Λούτσο στο ποδόσφαιρο και ανοίγει το φωτογραφικό άλμπουμ της καριέρας του (pics & videos)

Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, στην καλύτερη στιγμή της προπονητικής του καριέρας, γιορτάζει σήμερα (8/5) τα 45α του γενέθλια. Ο Λουίς Ενρίκε, μετά από μια μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα, δείχνει πλέον και τις ικανότητές του στους πάγκους. Από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο Θουμπιθαρέτα τον επέλεξε ως διάδοχο του Μαρτίνο, ο Λούτσο κατάφερε να ξεπεράσει τα μεγάλα είναι αλήθεια προβλήματα με τον Μέσι, να ξαναβάλει την ομάδα του σε τροχιά διεκδίκησης όλων των τίτλων (πρωτάθλημα, Κύπελλο & Τσάμπιονς Λιγκ) και να επαναφέρει την ηρεμία στα αποδυτήρια, στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες του "Καμπ Νόου". Δεν τα λες λίγα όλα αυτά. Βέβαια, το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν, όμως ο Λουίς Ενρίκε έχει κερδίσει τους "μπλαουγκράνα" σε όλα τα επίπεδα ως τεχνικός, όπως ακριβώς το είχε πετύχει και ως παίκτης.

Ήδη στον τελικό του ισπανικού Κυπέλλου, με πλεονέκτημα δυο βαθμών στην Πριμέρα Ντιβισιόν έναντι της δεύτερης Ρεάλ και με το ένα πόδι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 3-0 της Βαρκελώνης, ο Λούτσο είναι έτοιμος να γράψει τη δική του ιστορία στην ομάδα της καρδιάς του. Όμως η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν. Ας την δούμε στο κείμενο που ακολουθεί, ανοίγοντας στη συνέχεια το φωτογραφικό άλμπουμ του μέσα από 24 χαρακτηριστικά κλικ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΥΙΣ ΕΝΡΙΚΕ

Ο Λουίς Ενρίκε Μαρτίνεθ Γκαρθία γεννήθηκε τον Μάιο του 1970 στο Χιχόν, στο διαμέρισμα των Αστούριας. Ξεκίνησε πολύ μικρός από το ποδόσφαιρο σάλας, ενώ στη συνέχεια πέρασε από αρκετές τοπικές ακαδημίες της πόλης του. Σε ηλικία 18 ετών άρχισε να αγωνίζεται στην Σπόρτινγκ Ατλέτικο, τη δεύτερη ομάδα της Χιχόν. Το 1989 έκανε το ντεμπούτο του με την Σπόρτινγκ, στην βασική ενδεκάδα της οποίας καθιερώθηκε τη σεζόν 1990/91.

Η πολύ καλή του χρονιά στη θέση του επιθετικού (44 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο με 17 γκολ) είχε σαν κορύφωση το τέρμα που πέτυχε την τελευταία αγωνιστική εναντίον της Βαλένθια στο "Μεστάγια", με το οποίο η Σπόρτινγκ πήρε το ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA. Η Ρεάλ Μαδρίτης τον αγόρασε το καλοκαίρι του 1991 πληρώνοντας 1.5 εκατομμύριο ευρώ σημερινά χρήματα. Στους "μερένγκες" ο Λουίς Ενρίκε χρησιμοποιήθηκε κυρίως στη θέση του αριστερού μπακ χαφ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα, παίζοντας σε θέσεις άγνωστες σε αυτόν.

Feliz cumpleaños Lucho!

Με τον φίλο του, Πεπ Γουαρδιόλα, πριν δυο μέρες, στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (6/5/2015)

Η σεζόν 1994/95 με προπονητή τον Βαλντάνο, ο οποίος τον τοποθέτησε στη δεξιά πλευρά, ήταν η καλύτερή του στη Μαδρίτη, κερδίζοντας και το πρωτάθλημα, ενώ ήταν ένας από τους σκόρερ στο 5-0 επί της Μπαρτσελόνα. Την επόμενη περίοδο όμως η Ρεάλ υπέστη αγωνιστική καθίζηση, έμεινε εκτός Ευρώπης και ο Λουίς Ενρίκε έγινε ο "αγαπημένος" στόχος της κερκίδας, ακούγοντας συνεχώς αποδοκιμασίες και σφυρίγματα μέσα στο γήπεδο, σε έναν ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου του "Μπερναμπέου".

Εκείνο το καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος, η Ρεάλ δεν έδειξε και μεγάλο ενδιαφέρον να τον ανανεώσει και κάπως έτσι ο Λούτσο κατέληξε στη Μπαρτσελόνα (είναι ο τελευταίος μέχρι σήμερα παίκτης που έχει μετακινηθεί απευθείας από τους "μερένγκες" στους "μπλαουγκράνα"). Έγινε βασικός από την πρώτη του σεζόν, ο Ρόμπσον τον τοποθέτησε στη θέση του δεύτερου επιθετικού και ο Λουίς Ενρίκε πέτυχε 17 γκολ βοηθώντας την Μπάρτσα να κερδίσει 3 τίτλους (ισπανικό Σούπερ Καπ, Copa del Rey και Κύπελλο Κυπελλούχων).

Feliz cumpleaños Lucho!

Στην επίσημη παρουσίασή του από την Μπαρτσελόνα, με τους Μπαρτομέου και Θουμπιθαρέτα (21/5/2014)

Την επόμενη διετία υπήρξε βασικός συντελεστής στην κατάκτηση των δυο σερί πρωταθλημάτων με 29 τέρματα και έγινε από τους αγαπημένους παίκτες της κερκίδας, εκτός των άλλων και λόγω των παθιασμένων του clásicos απέναντι στην πρώην του ομάδα, την οποία φιλοδώρησε με 5 γκολ συνολικά στην 8ετία που αγωνίστηκε στη Βαρκελώνη. Η σεζόν 2003/04 ήταν η τελευταία της μεγάλης καριέρας του, η οποία ολοκληρώθηκε με 620 επίσημες συμμετοχές στις τρεις του ομάδες και 155 τέρματα.

Μεγάλη καριέρα έκανε επίσης και στην Εθνική ομάδα, ξεκινώντας με τις U21 και U23, πριν περάσει στην Ανδρών. Το 1992 αποτέλεσε μέλος της Ολυμπιακής ομάδας, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες της Βαρκελώνης, κερδίζοντας στον τελικό 3-2 την Πολωνία. Πήρε μέρος με τη Furia Roja σε 3 Μουντιάλ (1994, 1998 & 2002) και στο EURO του 1996. Συμπλήρωσε 62 συμμετοχές και πέτυχε 12 γκολ, τρία εκ των οποίων στο χατ τρικ εναντίον του Σαν Μαρίνο στο "Μαδριγάλ", τον Ιούνιο του 1999.

Feliz cumpleaños Lucho!

Στο Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ, σκόραρε εναντίον της Ελβετίας στο τελικό 3-0 που έφερε τους Ισπανούς στην προημιτελική φάση με αντίπαλους τους Ιταλούς. Το σκορ ήταν 2-1 υπέρ των "ατζούρι", όταν στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Γκοϊκοετσέα γέμισε από τα πλάγια μέσα στην περιοχή του Παλιούκα και ο Μάουρο Τασότι έδωσε εσκεμμένα μια τρομερή αγκωνιά στο πρόσωπο του Λουίς Ενρίκε, εμποδίζοντάς τον έτσι να διεκδικήσει τη μπάλα. Ο Σάντορ Πουλ έδειξε «παίζετε» παρά τις διαμαρτυρίες των Ισπανών και τα αίματα στο πρόσωπο του Λουίς Ενρίκε, ενώ δεν καταδέχτηκε καν να συμβουλευτεί τον επόπτη του για μια φάση που ήταν πεντακάθαρο πέναλτι και αποβολή του Ιταλού.

Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ο Λούτσο "περιπλανήθηκε" στο εξωτερικό, έτρεξε μαραθώνιους, πήρε μέρος σε αγώνες τρίαθλου, ενώ δοκίμασε τις αντοχές του σε extreme "περιπέτειες", όπως το "Ironman" (εξαντλητικό τρίαθλο) και ο 6ήμερος Μαραθώνιος της Σαχάρας. Παράλληλα πήρε το δίπλωμα του προπονητή στην Ισπανία και το 2008 ανέλαβε την Μπαρτσελόνα Β, διαδεχόμενος τον Γουαρδιόλα. Ο Λούτσο ανέβασε στη δεύτερη σεζόν του την Barca B στην Σεγούντα Ντιβισιόν για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια απουσίας από την κατηγορία, ενώ την επόμενη περίοδο την έφερε στην τρίτη θέση που είναι και η υψηλότερη που έχει καταλάβει ποτέ η ομάδα στην ιστορία της.

Feliz cumpleaños Lucho!

Το πέρασμά του από τη Ρόμα στη συνέχεια (2011/12), μπορεί να ήταν αποτυχημένο, αλλά η επιστροφή του έναν χρόνο αργότερα στους πάγκους, συνδυάστηκε με την πολύ καλή πορεία της Θέλτα (2013/14). Ο Λουίς Ενρίκε οδήγησε τους "Κέλτες" στην ένατη θέση της περσινής Πριμέρα Ντιβισιόν, βάζοντας το κερασάκι με το 2-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης, μια νίκη που έβγαλε τους "μερένγκες" εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος προς μεγάλη τέρψη των φίλων της Μπαρτσελόνα. Στις 16 Μαΐου του 2014, ο Λούτσο ανακοίνωσε πως δεν θα συνέχιζε στην Θέλτα.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 19, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε από την μεριά της ότι ο Λουίς Ενρίκε θα ήταν ο διάδοχος του Τάτα Μαρτίνο στον πάγκο των "μπλαουγκράνα". Ο Λούτσο δεν ήταν η πρώτη επιλογή ούτε του Θούμπι, ούτε και της διοίκησης, αλλά από τη στιγμή που ο Ερνέστο Βαλβέρδε προτίμησε να συνεχίσει στην Αθλέτικ, οι εναλλακτικές δεν ήταν πολλές. Για την ακρίβεια, δεν συζητήθηκαν καν άλλες επιλογές. Ο Ροσέλ (που συνέχιζε να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο) αλλά και ο Θούμπι κατέληξαν αμέσως στον Λούτσο. Χρειαζόταν ένας προπονητής που να προέρχεται από το "σπίτι", να γνωρίζει καλά τα κατατόπια, να αγαπάει τον σύλλογο και να διαθέτει έρεισμα στον κόσμο.

Ο Λουίς Ενρίκε ανταποκρινόταν σε αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά διέθετε και άλλα πλεονεκτήματα: ήταν απαιτητικός στη δουλειά του, δεν καταλάβαινε από βεντέτες και ήταν πρόθυμος να υπηρετήσει το "σύστημα" και τη φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα. Αυτό βέβαια με τις βεντέτες δεν του βγήκε σε καλό και παραλίγο να το πληρώσει με απόλυση, όταν στο τέλος του 2014 και στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, οι σχέσεις του με τον Νεϊμάρ και κυρίως με τον Μέσι, ήταν ανύπαρκτες. Όμως, όπως γράψαμε και στην αρχή του κειμένου, ο Λούτσο πίστεψε στη δουλειά του, εξαφάνισε τις εντάσεις με θέαμα και ουσία και μόλις πριν λίγες μέρες πήρε και την δημόσια στήριξη του Μέσι, ο οποίος δήλωσε ότι πλέον οι σχέσεις τους είναι καλές.

24 ΚΛΙΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΛΟΥΙΣ ΕΝΡΙΚΕ

Feliz cumpleaños Lucho!

1. Ο Λουίς Ενρίκε ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Σπόρτινγκ του Χιχόν. Εδώ, στην πρώτη ομάδα, στα 21 του χρόνια (1989)

Feliz cumpleaños Lucho!

2. Στην Σπόρτινγκ Χιχόν ο Λουίς Ενρίκε αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 1991, συμπληρώνοντας 47 συμμετοχές και 17 γκολ.

Feliz cumpleaños Lucho!

3. Στη Ρεάλ Μαδρίτης πήγε το καλοκαίρι του 1991. Οι "μερένγκες" πλήρωσαν 250 εκατομμύρια πεσέτες για να τον αποκτήσουν, περίπου μισό δις ελληνικές δραχμές της εποχής.

Feliz cumpleaños Lucho!

4. Στη Ρεάλ έμεινε πέντε χρόνια (1991-1996) και έπαιξε σε 241 επίσημα παιχνίδια όλων των διοργανώσεων, πετυχαίνοντας 23 τέρματα.

Feliz cumpleaños Lucho!

5. Το καλοκαίρι του 1996 τον απέκτησε ελεύθερο η Μπαρτσελόνα. Στην πρώτη του χρονιά με τους "μπλαουγκράνα" κέρδισε τρεις τίτλους, το ισπανικό Σούπερ Καπ, την Copa del Rey (φωτογραφία) και το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Feliz cumpleaños Lucho!

6. Ο Λουίς Ενρίκε είναι ο τελευταίος μέχρι σήμερα παίκτης που έχει πάει απευθείας από τους "μερένγκες" στους "μπλαουγκράνα".

Feliz cumpleaños Lucho!

7. Φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους φίλους της Μπαρτσελόνα. Έμεινε 8 χρόνια στους "μπλαουγκράνα" (1996-2004) φτάνοντας τις 333 συμμετοχές και τα 115 γκολ.

Feliz cumpleaños Lucho!

8. Μαζί με τον Πέπε Ρέινα και τον Ριβάλντο σε αγώνα του Κυπέλλου UEFA με αντίπαλο την ΑΕΚ (15/2/2001)

Feliz cumpleaños Lucho!

9. Ο Λουίς Ενρίκε δείχνει στον Σάντορ Πουλ τη σπασμένη μύτη του που αιμορραγεί από την τρομερή αγκωνιά του Μάουρο Τασότι στο ματς Ισπανίας - Ιταλίας στο Μουντιάλ του 1994 (9/7/1994)

Feliz cumpleaños Lucho!

10. Ο Λουίς Ενρίκε αγωνίστηκε 62 φορές με τη φανέλα της Furia Roja πετυχαίνοντας 12 γκολ.

Feliz cumpleaños Lucho!

11. Έπαιξε σε τρία Μουντιάλ (1994, 1998 & 2002) και στο EURO του 1996, ενώ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με την ολυμπιακή ομάδα της Ισπανίας στους αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.

Feliz cumpleaños Lucho!

12. Μαζί με τον Εμίλιο Αμαβίσκα σε παιχνίδι μεταξύ των βετεράνων της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα (31/3/2006)

Feliz cumpleaños Lucho!

13. Τον Ιούνιο του 2008 ο Λουίς Ενρίκε επέστρεψε στη Μπαρτσελόνα, αναλαμβάνοντας τη δεύτερη ομάδα ως διάδοχος του Γουαρδιόλα.

Feliz cumpleaños Lucho!

14. Μαζί με τον Πεπ Γουαρδιόλα σε προπόνηση της Μπαρτσελόνα (22/3/2011)

Feliz cumpleaños Lucho!

15. Στην Barcelona B έμεινε 3 χρόνια (2008-11), ανεβάζοντας την ομάδα στη Σεγούντα (2009/10) μετά από 11 χρόνια. Στην τελευταία του σεζόν (2010/11), η Barca B τερμάτισε στην 3η θέση της Σεγούντα, την καλύτερη θέση της ιστορίας της. Εδώ, με τον Ρουμπέν Ροτσίνα (31/10/2010)

Feliz cumpleaños Lucho!

16. Μαζί με τον βοηθό του στην Μπαρτσελόνα Β, Τζουάν Μπαρμπαρά (2010)

Feliz cumpleaños Lucho!

17. Το καλοκαίρι του 2011 ανέλαβε τον πάγκο της Ρόμα. Μετά από ένα χρόνο παραμονής και μια κακή σεζόν, αποχώρησε το καλοκαίρι του 2012.

Feliz cumpleaños Lucho!

18. Όταν αντιμετώπισε τη Μίλαν στο ιταλικό πρωτάθλημα, ο Μάουρο Τασότι, βοηθός προπονητής των "ροσονέρι", του ζήτησε συγνώμη για την αγκωνιά στο Μουντιάλ του 1994 (29/10/2011)

Feliz cumpleaños Lucho!

19. Τον Ιούνιο του 2013, μετά από ένα χρόνο αποχής από τους πάγκους, ο Λουίς Ενρίκε ανέλαβε τον πάγκο της Θέλτα. Εδώ, ανεβασμένος στη σκαλωσιά του προπονητικού κέντρου της Θέλτα, από όπου παρακολουθούσε τις προπονήσεις, δίνοντας εντολές στους παίκτες του με μια ντουντούκα!

Feliz cumpleaños Lucho!

20. Στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Θέλτα, Κάρλος Μοουρίνιο (16-5-2014)

Feliz cumpleaños Lucho!

21. Στην επίσημη παρουσίασή του από την Μπαρτσελόνα (21/5/2014)

Feliz cumpleaños Lucho!

22. Όταν όχι μόνο δεν μιλούσαν με τον Μέσι, αλλά ούτε καν κοιτάζονταν

Feliz cumpleaños Lucho!

23. Δίπλα στον Αντσελότι στο πρώτο του νικηφόρο clásico (22/3/2015)

Feliz cumpleaños Lucho!

24. Μαζί με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στο φετινό Μπαρτσελόνα - Αθλέτικ

Πηγές: As, Marca, Mundo Deportivo

Βίντεο: Η αγκωνιά του Τασότι στον Λουίς Ενρίκε στο Μουντιάλ των ΗΠΑ (9/7/1994)

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 5-0. Ο Λουίς Ενρίκε πετυχαίνει το τέταρτο γκολ των "μερένγκες" (7/1/1995)

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 2-3. Είναι το clásico με την περίφημη "butifarra" του Ζιοβάνι. Σκόραραν οι Ριβάλντο, Λουίς Ενρίκε και Ζίο (7/1/1997)

Βίντεο: Θέλτα - Ρεάλ 2-0. Το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Λουίς Ενρίκε στο Μπαλαΐδος (11/5/2014)

Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης 2-1, το πρώτο νικηφόρο clásico του Λούτσο στον πάγκο των "μπλαουγκράνα" (22/3/2015)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ