ΣΤΗΛΕΣ

Λιοντάρια και διάβολοι στο χιόνι!

Λιοντάρια και διάβολοι στο χιόνι!

Η Αθλέτικ αντιμετωπίζει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Europa League και το Sport24.gr «ταξιδεύει» 55 χρόνια πίσω, στο μακρινό 1957, όταν οι δυο ομάδες είχαν τεθεί ξανά αντιμέτωπες για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Διαβάστε για το επικό 5-3 των «λεόντων» στο χιονισμένο Σαν Μαμές και την ανατροπή – πρόκριση με 3-0 των Άγγλων στο... «Μέιν Ρόουντ» (φωτογραφίες & video)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αθλέτικ Μπιλμπάο διασταυρώνουν σήμερα τα ξίφη τους για δεύτερη φορά στην ιστορία τους σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Φέτος είναι το Europa League, πριν 55 χρόνια το ραντεβού είχε δοθεί στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της περιόδου 1956-57.

Από τις 23 Φεβρουαρίου, όταν η Αθλέτικ κέρδισε – και απέκλεισε – την Λοκομοτίβ Μόσχας με το γκολ του Μουνιαΐν, η καρδιά του Μπιλμπάο χτυπάει σε ρυθμούς... Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν είναι μόνο το μεγάλο όνομα της αντιπάλου στη φάση των «16» που έχει ξεσηκώσει όλους τους ποδοσφαιρόφιλους Βάσκους, αλλά και η ιστορία που το συνοδεύει σε μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές παρουσίες της Αθλέτικ στο μακρινό 1957.

Πρόκειται για το θρυλικό «ματς του χιονιού», όπως είναι γνωστό στην ευρύτερη περιοχή της Βισκαϊκής επαρχίας, που τελείωσε 5-3 υπέρ της Αθλέτικ. Στη συνέχεια οι «κόκκινοι διάβολοι» κέρδισαν 3-0 στο «Μέιν Ρόουντ» του Μάντσεστερ και πήραν αυτοί την πρόκριση, όμως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο πρώτο παιχνίδι στο «Σαν Μαμές» και η έκταση του σκορ, έδωσαν επικό χαρακτήρα στη συνάντηση (στην κεντρική φωτογραφία πάνω, η είσοδος των δυο ομάδων και των διαιτητών στο χιονισμένο «Σαν Μαμές»).

Εκτός αυτού, η συγκεκριμένη συνάντηση πέρασε στη «μυθολογία» της Μπιλμπάο για έναν ακόμα λόγο. Ένα χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 1958, συνέβη το αεροπορικό δυστύχημα που αφάνισε την χαρισματική ομάδα της Μάντσεστερ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» επέστρεφαν από το Βελιγράδι, όπου είχαν αποκλείσει τον Ερυθρό Αστέρα στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Το αεροπλάνο τους – ένα Airspeed Ambassador – προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας για ανεφοδιασμό καυσίμων και στη συνέχεια, μετά από δυο αποτυχημένες προσπάθειες να απογειωθεί μέσα στη χιονοθύελλα, δεν μπόρεσε να πάρει το απαιτούμενο ύψος και συνετρίβη πάνω σε ένα σπίτι. Επτά από τους παίκτες που είχαν αντιμετωπίσει την Αθλέτικ ένα χρόνο πριν, οι Pegg, Taylor, Whelan, Edwards, Jones, Colman και Byrne, μαζί με τον προπονητή Tom Curry, ήταν ανάμεσα στα 23 συνολικά θύματα της τραγωδίας της πτήσης 609 της British Airways.

Λιοντάρια και διάβολοι στο χιόνι!

Η ομάδα της Αθλέτικ Μπιλμπάο τη χρονιά που αντιμετώπισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1956-57)

Ας επιστρέψουμε όμως στο παιχνίδι που διεξήχθη στις 16 Ιανουαρίου του 1957 στον «Καθεδρικό» του ισπανικού ποδοσφαίρου. Χιόνιζε επί μέρες στο Μπιλμπάο και το «Σαν Μαμές» ήταν κάτασπρο. Στην Αθλέτικ εκείνης της εποχής, πρωταθλήτριας Ισπανίας το 1956, έπαιζαν ιστορικοί παίκτες όπως ο Θεδρούν, ο Καρμέλο, ο Ορούε, ο Γκαράι, ο Κανίτο, ο Μαγκουρέγκι, ο Αρτέτσε και ο Γκαΐνθα. Προπονητής τους ήταν ο Τσεχοσλοβάκος Φέρντιναντ Ντάουτσικ.

Ήταν η πρώτη συμμετοχή των Βάσκων στη δεύτερη μόλις χρονιά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Πριν κληρωθεί με την Μάντσεστερ στα προημιτελικά, η Αθλέτικ είχε αποκλείσει πρώτα την Πόρτο (5-3) και μετά την Χόνβεντ (6-5). Οι Άγγλοι είχαν περάσει την Άντερλεχτ με το εντυπωσιακό συνολικό 12-0 και την Μπορούσια του Ντόρτμουντ (3-2).

Οι Βάσκοι μπήκαν ορεξάτοι μέσα στη χιονοθύελλα και προηγήθηκαν γρήγορα 2-0 με ισάριθμα γκολ του Ουρίμπε (2’ & 28’). Λίγο πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο, ο Μαρκάιντα πέτυχε και τρίτο τέρμα για την Αθλέτικ (43’) που πλέον είχε αποκτήσει πολύ σοβαρό προβάδισμα. Το κατάμεστο «Σαν Μαμές» (36.737 εισιτήρια) που δεν καταλάβαινε από κρύο, «έσπρωχνε» την Μπιλμπάο σε ένα ιστορικό θρίαμβο.

Λιοντάρια και διάβολοι στο χιόνι!

Το πρωτοσέλιδο της Mundo Deportivo την επόμενη του πρώτου αγώνα στο «Σαν Μαμές». «Με το 5-3 τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα στην υπόθεση πρόκριση», γράφει ο τίτλος της εφημερίδας (17-1-1957)

Απέναντι βέβαια βρισκόταν μια από τις πιο προικισμένες ομάδες όχι μόνο της εποχής, αλλά ολόκληρης της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Με το ξεκίνημα της επανάληψης οι Άγγλοι σκόραραν δις (48’ Taylor & 54’ Viollet), μειώνοντας σε 3-2. Η Αθλέτικ συνέχισε κατά κύματα τις επιθέσεις και ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 5-2 (73’ Μερόδιο & 78’ Αρτέτσε), αποκτώντας και πάλι προβάδισμα τριών τερμάτων. Όμως η Γιουνάιτεντ, πέντε λεπτά πριν ο Γερμανός διαιτητής Ντους σφυρίξει τη λήξη, πέτυχε ένα ακόμα τέρμα με τον Whelan, διαμορφώνοντας το τελικό 5-3.

Ο επαναληπτικός της 6ης Φεβρουαρίου στο Μάντσεστερ δεν διεξήχθη στο «Ολντ Τράφορντ», αλλά στην τότε έδρα της Σίτι, το «Μέιν Ρόουντ». Οι Άγγλοι επικαλέστηκαν τα έργα που γίνονταν στο γήπεδό τους, όμως ο τερματοφύλακας της Μπιλμπάο, Καρμέλο Θεδρούν, μιλώντας πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα Mundo Deportivo, υποστήριξε πως επρόκειτο για «παγίδα» που τους έστησε η Γιουνάιτεντ.

Λιοντάρια και διάβολοι στο χιόνι!

Φάση από τον επαναληπτικό αγώνα στο «Μέιν Ρόουντ» (6-2-1957)

« Δεν είχε τίποτα το Ολντ Τράφορντ, απλά αυτοί ήταν πολύ πονηροί, αφού μας έβαλαν να παίξουμε σε ένα γήπεδο σκέτο χωράφι, γεμάτο νερά και λάσπες», επιμένει ο Θεδρούν και συνεχίζει τις αναμνήσεις του: « Το ματς του Σαν Μαμές ήταν εντυπωσιακό και για τις δυο ομάδες. Με χιόνι, κόκκινες μπάλες και κόκκινες γραμμές. Ήταν τρομακτικό, πραγματική μάχη σώμα με σώμα. Ματσάρα με συνεχείς επιθέσεις εκατέρωθεν. Αυτοί ήταν στην ουσία η Εθνική Αγγλίας, μια ομαδάρα, αλλά και εμείς ήμασταν πολύ καλοί».

« Όμως στον επαναληπτικό είχαμε απουσίες, δεν ήρθαν τα πράγματα όπως θέλαμε. Ο Τέιλορ μου έδωσε και μια κλωτσιά και μου διέλυσε το γόνατο. Αλλά τότε δεν υπήρχαν αλλαγές και συνέχισα αναγκαστικά. Θα είχαμε ελπίδες να προκριθούμε αν έπαιζαν οι βασικοί, όμως οι απουσίες μας επηρέασαν και τελικά υποκύψαμε. Ας όψεται όμως το γόνατο. Αν δεν είχα χτυπήσει, θα μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω στα γκολ που δεχτήκαμε. Κρίμα πάντως για την κατάληξη αυτής της υπερομάδας. Σοκαριστήκαμε ένα χρόνο αργότερα όταν πληροφορηθήκαμε το δυστύχημα στο Μόναχο».

Λιοντάρια και διάβολοι στο χιόνι!

Το πρωτοσέλιδο της Mundo Deportivo την επόμενη του αποκλεισμού της Μπιλμπάο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (7-2-1957)

Ο Viollet ήταν αυτός που έδωσε προβάδισμα στη Γιουνάιτεντ λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου (42’), μπροστά σε 70.000 θεατές που είχαν κατακλύσει τις κερκίδες του «Μέιν Ρόουντ». Ο Taylor πέτυχε το 2-0 (70’) και ο Berry ολοκλήρωσε τον θρίαμβο της Μάντσεστερ στο 85’. Οι «κόκκινοι διάβολοι» πήραν έτσι την πρόκριση για τα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκαν από την μετέπειτα κάτοχο Ρεάλ Μαδρίτης με συνολικό σκορ 5-3.

Η Αθλέτικ επέστρεψε στο Μπιλμπάο χωρίς το πολυπόθητο θετικό αποτέλεσμα, όμως τα δυο παιχνίδια με την Μάντσεστερ και κυρίως το 5-3 του «Σαν Μαμές», έμειναν ανεξίτηλα τόσο στη μνήμη όσων τα έζησαν όσο και στην ιστορία του συλλόγου. Σήμερα, 55 χρόνια μετά το «ματς του χιονιού», τα «λιοντάρια» θα πατήσουν για πρώτη φορά το χορτάρι του «Ολντ Τράφορντ» κυνηγώντας μια πρόκριση που ονειρεύονται εδώ και πάνω από μισό αιώνα...

Πηγές: Mundo Deportivo & Deia

Βίντεο: Το περίφημο «ματς του χιονιού». Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 5-3 (16-1-1957)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ