OPINIONS

Video-Analysis: Η παρουσία του Καλάθη

Video-Analysis: Η παρουσία του Καλάθη

Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος με τη βοήθεια του VIDEO αναλύει την προσφορά του Νικ Καλάθη στο παιχνίδι της Εθνικής ομάδας. Δείτε τι έκανε και πως χρησιμοποιήθηκε ο γκαρντ των Γκρίζλις στο φιλικό με την Τουρκία και γιατί παίρνει το ρόλο του "μπαλαντέρ".

Η Εθνική έκανε απέναντι στην Τουρκία την καλύτερη της εμφάνιση σε φιλικά παιχνίδια, όπως παραδέχτηκε μετά το τέλος του αγώνα ο Φώτης Κατσικάρης. Τα θετικά; Η διαρκώς βελτιωμένη (και αποκρυσταλλωμένη πλέον) εικόνα της ομάδας και η θετική πρώτη εμφάνιση (φέτος) του Νικ Καλάθη.

Για την εικόνα της Ελλάδας έχουν γραφτεί αρκετά κείμενα, επομένως θα έχει αξία να σταθούμε στο "καινούργιο" στοιχείο, που δεν είναι άλλο από την παρουσία του γκαρντ των Μέμφις Γκρίζλις. Ο Καλάθης που ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν στο ματς με την Τουρκία, θα βοηθήσει πολύ την περιφερειακή γραμμή της ομάδας, υπολογίζεται για πρωταγωνιστικό ρόλο από το τεχνικό τιμ και θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικά γρανάζια της γαλανόλευκης μηχανής, φέρνοντας στο παρκέ χαρακτηριστικά που λείπουν από τους άλλους παίκτες.

Όχι δεν σημαίνει ότι λόγω της προσθήκης του Καλάθη η Εθνική μας ομάδα μετατρέπεται αυτομάτως σε διεκδικήτρια του χρυσού μεταλλίου, ωστόσο αποκτά μεγαλύτερος βάθος στα γκαρντ, ποιότητα και αθλητικότητα, που θα της επιτρέψουν να στοχεύει ένα βήμα πιο μακριά. Και λόγω θέσης (οι καλύτεροι point guard σπανίζουν) και λόγω χαρακτηριστικών, με την έννοια ότι είναι ένας παίκτης που ταιριάζει "γάντι" με όλους τους υπόλοιπους περιφερειακούς (Ζήση, Βασιλειάδη, Σλούκα και Μάντζαρη).

Ο Καλάθης που προέρχεται από μια αρκετά καλή ρούκι χρονιά στους Γκρίζλις (για αυτό και τον ανανέωσαν) με 4.9 πόντους, 1.9 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ ανά παιχνίδι, έχοντας εμφανώς βελτιωμένη απόδοση στο διάστημα της απουσίας του βασικού πόιντ-γκαρντ της ομάδας, Μάικ Κόνλεϊ.

"Μπαλαντέρ" στην περιφέρεια

Στο παιχνίδι με την Τουρκία αγωνίστηκε για 21 λεπτά, έχοντας τον τρίτο μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής μετά τον Γιώργο Πρίντεζη (26') και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (22'). Το τεχνικό τιμ προσπάθησε να τον βοηθήσει να βρει ρυθμό, δοκιμάζοντας παράλληλα με όλους τους πιθανούς παρτενέρ στο back court, εκτός από τον Βαγγέλη Μάντζαρη. Συγκεκριμένα ξεκίνησε ως "1": μπήκε αλλαγή στη θέση του Βασιλειάδη και μετατόπισε τον Ζήση στο "2". Στο πρώτο διάστημα που χρησιμοποιήθηκε (τέλος πρώτου δεκαλέπτου και αρχή δευτέρου) έπαιξε και με τον Κώστα Σλούκα, ενώ όταν επέστρεψε στο παρκέ για το τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου είχε για παρτενέρ τον Κώστα Βασιλειάδη, σε ένα σχήμα δηλαδή με έναν καθαρόαιμο χειριστή της μπάλας.

Πλάι στον 30χρονο σουτέρ ξεκίνησε και στο 2ο ημίχρονο σε ένα σχήμα που άλλαξε αρκετά νωρίς, με τον Φώτη Κατσικάρη να επιλέγει ξανά σχήμα με δύο γκαρντ, επαναφέροντας τον Ζήση στο "2". Ακόμη ο Καλάθης μπήκε και στα τελευταία λεπτά παίζοντας ξανά με τον Βασιλειάδη στο πλευρό του.

Η αγωνιστική προσφορά του

Συνολικά είχε 12 πόντους με 3/6 δίποντα και 2/2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ , 4 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη. Πιο συγκεκριμένα, όμως, αποτέλεσε τον παίκτη που πήρε αρκετές πικ-εν-ρολ φάσεις πάνω του, προσπαθώντας να δημιουργήσει ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα, για να βρει εν συνεχεία τον αμαρκάριστο συμπαίκτη. Γενικότερα δεν είναι από τους παίκτες που κρατούν τη μπάλα, αλλά αντίθετα θέλει να τη μοιράσει, έχοντας οξυδέρκεια και αίσθηση της πάσας.

Δεν απέφυγε τα λάθη σε τέτοιες προσπάθειες (και τις δύο φάσεις από το αριστερό του χέρι), ενώ σε σχέση με τη θητεία του στον Παναθηναϊκό έδειξε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο να σουτάρει. Και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τα 2/2 (στατικά) τρίποντα που είχε, αλλά στα σουτ μετά από ντρίμπλα τα οποία επιχείρηση. Στο πρώτο ημίχρονο οι Τούρκοι (στο δεύτερο έπαιξαν για μεγάλο διάστημα ζώνη) επέλεξαν να κινηθούν κάτω από το σκριν σε καταστάσεις pick-n-roll απέναντι του, ρισκάροντας ουσιαστικά το pull-up σουτ.

Είναι φάσεις που θα συναντήσει ο Καλάθης και στο πρώτο τουλάχιστον δείγμα δεν έδειξε να φοβάται να "τιμωρήσει". Παράλληλα αυτά που αναμένεται να αποτελέσει την "σταθερά" του Καλάθη, είναι α) η άμυνα του (πάνω στη μπάλα, αλλά και μακριά από αυτή) και η ταχύτητα του στο ανοιχτό γήπεδο. Είδαμε μάλιστα ορισμένες χαρακτηριστικές φάσεις, όπως αυτή που κατέληξε με κάρφωμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο transition.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε αναλυτικά να δείτε τις φάσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε ο Νικ Καλάθη, οι οποίο περιέχουν καταστάσεις pick-n-roll, διεισδύσεις, πάσες, σουτ, καλές άμυνες, αλλά και αιφνιδιασμούς που δείχνουν το ρόλο του στην ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ