OPINIONS

Η Vuelta των αστέρων!

Η Vuelta των αστέρων!

Διαβάστε στο Sport24.gr όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον 69ο Ποδηλατικό Γύρο της Ισπανίας. Τα φαβορί, η διαδρομή, οι ομάδες, οι φανέλες, οι αριθμοί. Εκκίνηση σήμερα (23/8) στην Ανδαλουσία.

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της 69ης Vuelta a España, αγωνιστικά και μη, στη διαδρομή προς το Σαντιάγο δε Κομποστέλα.

Εκκίνηση σήμερα, 23 Αυγούστου, στο Χερέθ δε λα Φροντέρα της Ανδαλουσίας και τερματισμός στις 14 Σεπτεμβρίου με μεγάλο έπαθλο την κόκκινη φανέλα του νικητή.

Αρχίζει σήμερα (23/8) ο 69ος ποδηλατικός Γύρος της Ισπανίας, ο τρίτος – σε σπουδαιότητα και ιστορία – αγώνας 3 εβδομάδων της επαγγελματικής ποδηλασίας δρόμου (μετά το Tour de France και το Giro d’Italia). Στις 23 ημέρες της διάρκειάς του, από την εκκίνηση στην Ανδαλουσία μέχρι το τελικό ατομικό χρονόμετρο στο Σαντιάγο δε Κομποστέλα, θα παρακολουθήσουμε τους κορυφαίους ποδηλάτες του κόσμου και τις προσπάθειές τους στα 21 ετάπ που θα αναδείξουν τον μεγάλο νικητή της κόκκινης φανέλας στην Γαλίθια.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ο Ισπανοί, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, εμπιστεύονται το άκρως πετυχημένο σενάριο της τελευταίας τριετίας με τους πολλούς τερματισμούς σε ανηφόρα, οι οποίοι σε συνδυασμό με τα μπόνους δευτερόλεπτα μας πρόσφεραν τους μακράν κορυφαίους Γύρους σε αγωνία, εξέλιξη και δράση, με τεράστια διαφορά από τους αντίστοιχους της Ιταλίας και της Γαλλίας. Από το 2011 και την φοβερή μονομαχία ανάμεσα στους Χουάν Χοσέ Κόμπο και Κρις Φρουμ (τους χώρισαν μόλις 13" στη γενική), στην επική Vuelta του 2012, τον κορυφαίο Γύρο τριών εβδομάδων της τελευταίας 15ετίας με τους Κονταδόρ, Βαλβέρδε και Πουρίτο να προσφέρουν ένα απίστευτο show επί 20 μέρες και από εκεί στον περσινό θρίαμβο του 42χρονου Κρις Χόρνερ μετά από εκπληκτική μάχη με τον Βιντσέντσο Νίμπαλι, ο Γύρος της Ισπανίας δείχνει ότι έχει ανέβει επίπεδο και διεκδικεί άνετα την πρωτιά σε ότι αφορά τον αγωνιστικό τομέα.

Η Vuelta των αστέρων!

Χόρνερ, Νίμπαλι και Βαλβέρδε στο περσινό βάθρο.

Φέτος λοιπόν ο σχεδιασμός της Vuelta προβλέπει και πάλι πολλούς τερματισμούς σε ανηφόρα. Οχτώ ετάπ θα τελειώσουν σε αναβάσεις, όμως ακόμα τρία ολοκληρώνονται σε μη βαθμολογημένες ανηφόρες, οπότε φτάνουμε τους 11 συνολικά, έναν λιγότερο από την περσινή διαδρομή. Η Γαλίθια έχει γίνει το "αγαπημένο" διαμέρισμα των διοργανωτών. Πέρυσι διεξήχθησαν εκεί τα πρώτα τέσσερα ετάπ, φέτος θα φιλοξενηθούν τα τελευταία πέντε! Για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια ο αγώνας δεν θα τερματίσει στην Μαδρίτη. Όπως το 1993, έτσι και φέτος, πόλη τερματισμού θα είναι το Σαντιάγο δε Κομποστέλα, όπου πολύ πιθανόν να κριθεί και ο τελικός νικητής, αφού δεν θα έχουμε την καθιερωμένη "παρέλαση", αλλά ένα ατομικό χρονόμετρο 10 χιλιομέτρων που μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό για την κόκκινη φανέλα.

Οι δυο πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην φετινή Vuelta θα είναι το 15ο ετάπ με την μυθική ανάβαση στις λίμνες της Κοβαδόνγκα (12.2 χιλιόμετρα στο 7.2%) και το «βασιλικό» 20ο ετάπ που θα τερματίσει στο Ανκάρες (12.7 χιλιόμετρα στο 8.7%), κορυφή που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Χοσέ Μαρία "Τσάβα" Χιμένεθ. Το καλύτερο για τους διοργανωτές είναι ότι στην εκκίνηση θα βρεθεί συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός φαβορί που έχουμε δει σε έναν μεγάλο Γύρο την τελευταία 5ετία. Φρουμ, Κιντάνα, Πουρίτο, Βαλβέρδε, Κονταδόρ, Ουράν, Άρου, Μάρτιν, Ταλάνσκι, Χέσινκ, Τεν Νταμ, Έβανς, Πινό, Χέσχενταλ, Μπετανκούρ, Βαν ντεν Μπρουκ! Ο κατάλογος είναι πραγματικά ατελείωτος και υπόσχεται θέαμα, σασπένς και φοβερές μάχες για την κόκκινη φανέλα, το βάθρο και την πρώτη δεκάδα. Σε αυτό θα βοηθήσει και ο σχεδιασμός της διαδρομής που είναι πιο "ισορροπημένος" σε σχέση με πέρυσι και θα δώσει ευκαιρίες σε όλους, ανηφορίστες και all-rounders.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ο 69ος Ποδηλατικός Γύρος της Ισπανίας θα ξεκινήσει στις 23 Αυγούστου από το Χερέθ δε λα Φροντέρα της Ανδαλουσίας με ένα ομαδικό χρονόμετρο 12.6 χιλιομέτρων σε μια διαδρομή ευθείας με δύσκολα τεχνικά σημεία σε όλη τη διαδρομή. Εκεί θα σχηματιστούν οι πρώτες μικρές διαφορές ανάμεσα στα φαβορί και θα έχουμε τον πρώτο αθλητή που θα φορέσει την κόκκινη φανέλα της γενικής. Στο δεύτερο ετάπ θα έχουμε μια διαδρομή ευθείας προορισμένη για τους σπρίντερ. Την επόμενη μέρα θα έχουμε την εκκίνηση ενός ετάπ από ένα αεροπλανοφόρο, για πρώτη φορά στην ιστορία των τριών μεγάλων Γύρων! Από το λιμάνι του Κάντιθ, οι αθλητές θα κατευθυνθούν προς τον υπέροχο βράχο του Άρκος ντε λα Φροντέρα και θα έχουν τον πρώτο - ανεπίσημο - τερματισμό σε ανηφόρα (1 χιλιόμετρο στο 6%), κομμένο και ραμμένο στα χαρακτηριστικά του Πουρίτο.

Το τέταρτο ετάπ θα οδηγήσει το πελοτόν στην ιστορική Κόρδοβα, με μια ανηφόρα 2ης κατηγορίας να βρίσκεται 25 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Πέμπτο ετάπ από την Κόρδοβα στην Ρόντα, σε μια διαδρομή όπου οι ομάδες των σπρίντερ θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τους αποσπασμένους, ώστε να οδηγήσουν το γκρουπ σε μαζικό σπριντ. Την επόμενη μέρα θα έχουμε τον πρώτο πραγματικό τερματισμό σε ανηφόρα, στο πρώτης κατηγορίας Άλτο Κούμπρες Βέρδες (4.6 km και 7.8% μέση κλίση). Αμέσως μετά, στο 7ο ετάπ, ακολουθεί ακόμα ένας τερματισμός σε ανηφόρα, αυτή τη φορά στο μη βαθμολογημένο Αλκαουδέτε. Στη συνέχεια θα αφήσουν πίσω τους την Ανδαλουσία και θα κινηθούν βορειοανατολικά για να τερματίσουν στο Αλμπαθέτε, σε ένα ετάπ ευθείας, αλλά και με τον πλάγιο άνεμο να καραδοκεί.

Η Vuelta των αστέρων!

Η φοβερή μονομαχία ανάμεσα σε Χόρνερ και Νίμπαλι στο Ανγκλίρου (14/9/2013)

Στο 9ο ετάπ θα έχουμε το πρώτο μεγάλο ετάπ βουνών. Οι αθλητές θα ανέβουν πρώτα το 2ης κατηγορίας Άλτο δε Σαν Ραφαέλ (11.5 km στο 4.5%) και στη συνέχεια θα τερματίσουν στην κορυφή του 1ης κατηγορίας Αραμόν Βαλντελινάρες (8 km στο 6.6%). Εκεί θα δούμε τις πρώτες σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα φαβορί, ενώ την επόμενη μέρα θα έχουμε την πρώτη ημέρα ξεκούρασης, με το πελοτόν να μεταφέρεται στην Αραγονία. Αμέσως μετά έρχεται το πρώτο πραγματικά κρίσιμο ραντεβού της φετινής Vuelta. Το πρώτο ατομικό χρονόμετρο μήκους 37 χιλιομέτρων, το οποίο χωρίζεται σε δυο μέρη: το πρώτο, ανηφορικό μέχρι το 11ο χιλιόμετρο όπου βρίσκεται το 3ης κατηγορίας Άλτο δελ Μονκάγιο και το δεύτερο, τα υπόλοιπα 26 χιλιόμετρα, όλα κατηφορικά μέχρι τον τερματισμό στην Μπόρχα. Η διαδρομή θα κριθεί στη δύναμη και την αντοχή και μετά την ολοκλήρωσή της, θα έχει γίνει το πρώτο μεγάλο ξεκαθάρισμα στη γενική.

Ακολουθεί ακόμα ένας τερματισμός σε σπριντ ανάβασης 1ης κατηγορίας, το Άλτο δε Σαν Μιγκέλ δε Αραλάρ (10 km στο 7.5%), με την μάχη ανάμεσα στα φαβορί να βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Στο 12ο ετάπ οι αθλητές θα καλύψουν 8 στροφές σε ένα σιρκουί 20.8 χιλιομέτρων μέσα και έξω από το Λογρόνιο, στην Ριόχα. Λογικά οι σπρίντερ θα έχουν μια ακόμα ευκαιρία για μαζικό σπριντ στον τερματισμό. Αμέσως μετά έρχεται το 13ο ετάπ, αρχικά πάνω σε ένα οροπέδιο και στη συνέχεια με διαρκή πάνω κάτω με τερματισμό στην μη βαθμολογημένη ανηφόρα του Ομπρεγόν, στο διαμέρισμα πλέον της Καντάμπρια. Αμέσως μετά ξεκινάει ένα τρίπτυχο βουνών με τρεις συνεχόμενους τερματισμούς σε ανηφόρα. Πρώτα το 14ο ετάπ με την θρυλική πλέον ανάβαση στην 2ης κατηγορίας Κογιάδα ντε λα Οθ, εκεί όπου το 2012 ο Αλμπέρτο Κονταδόρ επιτέθηκε στον Πουρίτο και τον Βαλβέρδε κάνοντας την μεγάλη ανατροπή στην γενική. Στη συνέχεια οι αθλητές θα ανέβουν το 1ης κατηγορίας Σαν Γκλόριο (21 km στο 5.8%) και θα τερματίσουν στην ανηφόρα της Καμπερόνα (8.3 km στο 7.5%).

Η Vuelta των αστέρων!

Η ιστορική Euskaltel Euskadi στην τελευταία της συμμετοχή σε μεγάλο Γύρο πέρυσι στην Vuelta.

Στο 15ο ετάπ ο τερματισμός βρίσκεται στην μυθική ανάβαση του εκτός κατηγορίας Λάγος δε Κοβαδόνγκα (12.2 km με 7.2%) και την φοβερή και τρομερή Huesera με τα 800 μέτρα στο 18%, μέσα σε ένα από τα ομορφότερα εθνικά πάρκα ολόκληρης της Ευρώπης, το Picos de Europa. Χωρίς ανάσα οι αθλητές θα συνεχίσουν στο 16ο ετάπ με 4 σπριντ ανάβασης 1ης κατηγορίας και τερματισμό στην κορυφή της Φαραπόνα (16.5 km στο 6.2%), αφού πρώτα θα ανέβουν την Κογιαδόνα (7.4 km στο 6.7%), την Κομπερτόρια (10 km στο 8.8%) και το Σαν Λορένθο (10 km στο 8.5%)! Όταν ολοκληρωθεί το τρίπτυχο, η γενική κατάταξη θα έχει ξεκαθαρίσει τόσο, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι δεν θα κερδίσουν την Vuelta και ποιοι θα την διεκδικήσουν στην τρίτη και τελευταία εβδομάδα, αμέσως μετά τη δεύτερη μέρα ξεκούρασης.

Η τρίτη εβδομάδα θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου μέσα στην Γαλίθια. Θα ξεκινήσει με ένα ετάπ ευθείας που θα τερματίσει στην Κορούνια με μια ακόμα "μάχη" ανάμεσα στο γκρουπ των αποσπασμένων και τις ομάδες των σπρίντερ. Θα ακολουθήσει το 18ο ετάπ με διπλό πέρασμα από το 2ης κατηγορίας Μόντε Καστρόβε (7 km στο 7%), όπου και θα τερματίσουν όταν θα το ανέβουν για δεύτερη φορά. Το 19ο ετάπ είναι και αυτό ευθείας, αλλά έχει μια ανηφόρα 2ης κατηγορίας (Μόντε Φάρο, 4.7 km στο 7%) 15 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, που ενδέχεται να "σπάσει" το μαζικό σπριντ στο Κάνγκας ντο Μοράθο. Αμέσως μετά θα έχουμε το "βασιλικό" ετάπ της φετινής διοργάνωσης με ανηφόρα τερματισμού το εκτός κατηγορίας Πουέρτο δε Ανκάρες (12.7 km στο 8.7% με τα δυσκολότερα σημεία να φτάνουν στο 18%). Πριν ανέβουν στο Ανκάρες, οι αθλητές θα περάσουν από το 1ης κατηγορίας Φολγκέιρας δε Άιγας (10 km στο 6.7%).

Η Vuelta των αστέρων!

Ο περσινός νικητής Κρις Χόρνερ (RadioShack-Leopard)

Στον τερματισμό του Ανκάρες θα έχουν κριθεί οι φανέλες των πόντων και των βουνών και ίσως η κόκκινη. Όμως αν έχουν μείνει "ανοιχτοί λογαριασμοί" ανάμεσα στους πρωτοπόρους, αυτοί θα λυθούν την επόμενη μέρα στο τελευταίο ετάπ της φετινής Vuelta, ένα ατομικό χρονόμετρο 9.7 χιλιομέτρων στους δρόμους του Σαντιάγο δε Κομποστέλα, όπου πάντως δεν θα δημιουργηθούν μεγάλες διαφορές. Εκεί, στην κεντρική πλατεία Πλάθα δε Ομπραντέιρο, μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου, θα ολοκληρωθεί ή 69η διοργάνωση του Γύρου της Ισπανίας, η οποία με αυτόν τον τρόπο θα τιμήσει τα 800 χρόνια από την επίσκεψη στην πόλη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, αλλά και το περίφημο "Camino", την σημαντικότερη διαδρομή των καθολικών προσκυνητών.

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΦΑΝΕΛΑ

- Nairo Quintana (Movistar): Ο Κολομβιανός είναι το μεγάλο, το νούμερο ένα φαβορί για την κατάκτηση της κόκκινης φανέλας. Σε μια φανταστική για τον ίδιο σεζόν, κέρδισε τον Γύρο Ιταλίας με μια φοβερή αντεπίθεση στην τελευταία εβδομάδα του αγώνα, ξεκουράστηκε στη συνέχεια και προετοιμάστηκε αποκλειστικά για τον δεύτερο στόχο της χρονιάς. Κέρδισε τον Γύρο του Μπούργος πριν λίγες μέρες, δείχνοντας ότι είναι πανέτοιμος και έρχεται στην Ισπανία γνωρίζοντας ότι αυτός θα είναι ο αρχηγός της Movistar παρά την παρουσία του Βαλβέρδε στην ομάδα. Η διαδρομή τού ταιριάζει σαν γάντι και το μόνο που θα πρέπει να προσέξει είναι το μεγάλο χρονόμετρο, αφού αν βρεθεί σε καλή κατάσταση, το τελευταίο στο Σαντιάγο μπορεί και να του είναι αδιάφορο.

Η Vuelta των αστέρων!

Το περσινό βάθρο του Γύρου Γαλλίας (Φρουμ, Κιντάνα και Πουρίτο) θα δώσει το παρόν στην Vuelta. Οι τρεις τους είναι τα μεγαλύτερα φαβορί για την κατάκτηση της κόκκινης φανέλας.

- Chris Froome (Sky): Ο Φρούμι επιστρέφει στη δράση μετά την εγκατάλειψή του στο 5ο ετάπ του Γύρου της Γαλλίας. Δεν γνωρίζουμε σε τί κατάσταση βρίσκεται, αλλά τον θεωρούμε ως το δεύτερο μεγάλο φαβορί πίσω από τον Κιντάνα. Και αυτό επειδή είναι "σκυλί του πολέμου", δεν έχει κουραστεί ιδιαίτερα στη διάρκεια της φετινής σεζόν, "κουβαλάει" ακόμα όλη την προετοιμασία που είχε κάνει για το Tour και θέλει να σώσει όλη τη σεζόν στην Ισπανία. Στα υπέρ του τα χρονόμετρα, στα κατά του οι μάλλον πολλοί τερματισμοί σε ανηφόρα για τα δικά του γούστα. Ερωτηματικό είναι και η μέχρι πέρυσι ανίκητη Sky, η οποία κατέρρευσε μετά τη δική του εγκατάλειψη στη Γαλλία. Αν ήταν απλά και μόνο θέμα ψυχολογίας, αυτό μένει να φανεί στη Vuelta.

- Joaquin Rodriguez (Katusha): Ο Πουρίτο έτρεξε το φετινό Tour ως προετοιμασία για την Vuelta και έρχεται στην Ισπανία ως το νούμερο ένα φαβορί ανάμεσα στους Ισπανούς ποδηλάτες για να διεκδικήσει την κόκκινη φανέλα. Η διαδρομή - για μια ακόμα χρονιά - είναι κομμένη και ραμμένη στα δικά του χαρακτηριστικά και αναμένεται να «παίξει» πολύ με τα μπόνους δευτερόλεπτα στους τερματισμούς. Δυο είναι τα ερωτηματικά: πρώτον, πώς θα διαχειριστεί όλα τα χρονόμετρα και δεύτερον, αν επιτέλους θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτή την «κακή» μέρα, στην οποία χάνει τα πάντα, όπως πρόπερσι στο Φουέντε Ντε. Βαδίζοντας πλέον στα 36, ο Πουρίτο γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή ίσως είναι μια από τις τελευταίες μεγάλες του ευκαιρίες να κερδίσει έναν Γύρο τριών εβδομάδων στην καριέρα του.

Η Vuelta των αστέρων!

Το φετινό βάθρο του Giro d'Italia (Κιντάνα, Ουράν και Άρου) επίσης θα βρεθεί στην Ισπανία.

- Rigoberto Uran (Omega Pharma Quick Step): Για τον "Ρίγκο" ισχύουν τα ίδια με τον Κιντάνα. Τερμάτισε δεύτερος το Giro, ξεκουράστηκε στη συνέχεια και προετοιμάστηκε για την Vuelta. Είναι και αυτός από τα μεγάλα φαβορί για την κόκκινη φανέλα, σίγουρα καλύτερος από τον Νάιρο στα χρονόμετρα και σχεδόν το ίδιο καλός στις ανηφόρες. Ένα πρόσθετο συν για τον Κολομβιανό είναι ότι τελικά ο Κάβεντις δεν θα πάρει μέρος στην Vuelta, έτσι η Omega θα είναι αφοσιωμένη 100% σε αυτόν από την αρχή μέχρι το τέλος του Γύρου, κάτι που θα του δώσει ακόμα περισσότερη ασφάλεια και υποστήριξη μέσα στον αγώνα.

- Garmin Sharp: Εδώ δεν έχουμε έναν αθλητή, αλλά μια ομάδα με τρεις αρχηγούς! Η ταυτόχρονη παρουσία των Χέσχενταλ, Ντάνιελ Μάρτιν και Ταλάνσκι καθιστά την αμερικανική ομάδα παντοδύναμη. Και μόνο το γεγονός ότι θα μπορεί να εφαρμόσει σύνθετες στρατηγικές στον αγώνα, έχοντας την πολυτέλεια να "θυσιάσει" αν χρειαστεί κάποιον από τους τρεις, της δίνει ένα προβάδισμα απέναντι στις υπόλοιπες ομάδες. Το θέμα είναι πώς θα το εκμεταλλευτεί παίρνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τον αγώνα. Πάντως, στην ιεραρχία, πρώτος είναι ο Μάρτιν, δεύτερος ο Χέσχενταλ και τρίτος ο Ταλάνσκι.

Η Vuelta των αστέρων!

Οι δυο Κολομβιανοί, Κιντάνα και Ουράν, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη μάχη για την κόκκινη φανέλα.

48 ώρες πριν ξεκινήσει η 69η Vuelta, μάθαμε ότι ο περσινός νικητής, Κρις Χόρνερ (Lampre Merida), αποκλείστηκε από τον αγώνα. Ο 42χρονος Αμερικανός είχε χρησιμοποιήσει με την άδεια της UCI ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για να καταπολεμήσει μια βρογχίτιδα που τον ταλαιπώρησε μετά τον Γύρο της Γαλλίας και τον Γύρο της Γιούτα. Η ομάδα του Χόρνερ είναι μέλος της MPCC (Mouvement Pour un Cyclisme Credible), η οποία εφαρμόζει αυστηρότατα κριτήρια σε ότι αφορά τις τιμές τις κορτιζόλης στους ποδηλάτες. Ο Χόρνερ μετρήθηκε και τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό του βρέθηκαν χαμηλά, με αποτέλεσμα να του απαγορευθεί η συμμετοχή στον Γύρο. Δεν πρόκειται για υπόθεση ντόπινγκ, αλλά καθαρά για προστασία της υγείας του αθλητή.

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΦΑΒΟΡΙ

Εκτός από τους προαναφερθέντες, υπάρχουν και άλλα μεγάλα ονόματα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και να διεκδικήσουν την κόκκινη φανέλα, την είσοδο στο βάθρο ή ένα καλό πλασάρισμα στην πρώτη δεκάδα της γενικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον συναρχηγό του Κιντάνα στην Movistar, Αλεχάνδρο Βαλβέρδε, τον Φάμπιο Άρου (Astana), τον Κάρλος Μπετανκούρ (Ag2r), τους Καντέλ Έβανς και Σάμουελ Σάντσεθ (BMC), τους Ρόμπερτ Χέσινκ και Λόρενς Τεν Νταμ (Belkin), τον Τιμπό Πινό (FDJ), τον Γουόρεν Μπαργκίλ (Giant Shimano), τον υπαρχηγό του Πουρίτο, Ντάνι Μορένο (Katusha), τον Γιούργκεν Βαν ντεν Μπρουκ (Lotto Belisol) και τον Αϊμάρ Θουμπέλδια (Trek).

Η Vuelta των αστέρων!

Μετά από δυο χρόνια, ο Αλμπέρτο Κονταδόρ επιστρέφει στην Vuelta. Εδώ, πανηγυρίζει τον θρίαμβο στο Φουέντε Ντε που του έδωσε την τελική νίκη στη διοργάνωση του 2012.

Θα έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν έχουμε αναφέρει πουθενά τον Αλμπέρτο Κονταδόρ. Η έκπληξή μας, όπως και η δική σας φανταζόμαστε, ήταν μεγάλη όταν ο αρχηγός της Tinkoff Saxo ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι τελικά θα είναι παρών στη φετινή Vuelta. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Ισπανός θα είχε ξεπεράσει τόσο γρήγορα τον τραυματισμό του στο 10ο ετάπ του Γύρου Γαλλίας και θα ήταν έτοιμος να τρέξει έναν αγώνα τριών εβδομάδων. Οι υποθέσεις δίνουν και παίρνουν. Άλλοι λένε ότι τον πίεσε ο ίδιος ο Όλεγκ Τίνκοφ, άλλοι ότι τον συμβούλεψαν οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές της ομάδας να τρέξει συντηρητικά ώστε να μην μείνει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός δράσης και άλλοι υποστηρίζουν ότι ο τραυματισμός του δεν ήταν τελικά τόσο σοβαρός όσο νομίζαμε στην αρχή.

Ο ίδιος ο Κονταδόρ φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι δεν θα είναι ένας από τους διεκδικητές της γενικής και συμπλήρωσε ότι στόχος του θα είναι μια νίκη σε κάποιο ετάπ της τελευταίας εβδομάδας. Τί να πρωτοπιστέψει κανείς; Υπάρχουν διάφορα σενάρια που μπορεί να δούμε. Ένα, να μην αντέξει την καταπόνηση και κάποια στιγμή να εγκαταλείψει, δυο, να χάσει πολύ χρόνο στις πρώτες δυο εβδομάδες και να διεκδικήσει τη νίκη σε κάποιο ετάπ προς το τέλος, τρία, να προσπαθήσει να μείνει στο "κόλπο" της γενικής και να μην τα καταφέρει, τέσσερα, να μας "κουφάνει" όλους και να πρωταγωνιστήσει. Αυτό το τελευταίο βέβαια μπορεί να φαντάζει δύσκολο, αλλά με τον Πιστολέρο ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα! Και αν θέλετε τη γνώμη μου, πολύ δύσκολα ο Κονταδόρ θα πήγαινε σε μεγάλο Γύρο, χωρίς να είναι σίγουρος ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στον αγώνα!

2013 – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ VUELTA A ESPAÑA

Η Vuelta των αστέρων!

Το τελικό βάθρο της περσινής Vuelta: αριστερά ο Νίμπαλι (δεύτερος), στο κέντρο ο Χόρνερ (πρώτος) και δεξιά ο Βαλβέρδε (τρίτος)

Τελική γενική κατάταξη (κόκκινη φανέλα):

01. Christopher Horner (RadioShack-Leopard) 84:36:04

02. Vincenzo Nibali (Astana) 0:37

03. Alejandro Valverde (Movistar) 1:36

04. Joaquin Rodriguez (Katusha) 3:22

05. Nicolas Roche (Saxo-Tinkoff) 7:11

06. Domenico Pozzovivo (AG2R) 8:00

07. Thibaut Pinot (FDJ) 8:41

08. Samuel Sanchez (Euskaltel Euskadi) 9:51

09. Leopold Konig (NetApp-Endura) 10:11

10. Daniel Moreno (Katusha) 13:11

Τελική βαθμολογία πόντων (πράσινη φανέλα):

1. Alejandro Valverde (Movistar) 152

2. Christopher Horner (RadioShack-Leopard) 126

3. Joaquin Rodriguez (Katusha) 125

Τελική βαθμολογία βουνών (πουά φανέλα):

1. Nicolas Edet (Cofidis) 46

2. Christopher Horner (RadioShack-Leopard) 32

3. Daniele Ratto (Cannondale) 30

Τελική σύνθετη βαθμολογία (λευκή φανέλα):

1. Christopher Horner (RadioShack-Leopard) 5

2. Vincenzo Nibali (Astana) 13

3. Alejandro Valverde (Movistar) 17

Τελική ομαδική κατάταξη:

1. Euskaltel Euskadi 253:29:35

2. MoviStar 1:02

3. Astana 1:30

Η VUELTA A ESPAÑA ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Η Vuelta των αστέρων!

Νίμπαλι, Βαλβέρδε, Χόρνερ και Πουρίτο - οι 4 πρώτοι της γενικής - στον τερματισμό του Peyragudes στην περσινή Vuelta.

Ο Γύρος της Ισπανίας ξεκινάει στις 23 Αυγούστου από το Χερέθ δε λα Φροντέρα (στο διαμέρισμα της Ανδαλουσίας) και θα ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου με το ατομικό χρονόμετρο στους δρόμους του Σαντιάγο δε Κομποστέλα (Γαλίθια). Το προφίλ των 21 ετάπ έχει ως εξής:

- 5 ετάπ ευθείας

- 5 ετάπ μέσης δυσκολίας

- 8 ετάπ βουνών

- 2 ετάπ ατομικής χρονομέτρησης

- 1 ετάπ ομαδικής χρονομέτρησης

Άλλα χαρακτηριστικά του αγώνα:

- 3.231,9 χιλιόμετρα συνολικά.

- 11 ετάπ με τερματισμό σε ανηφόρα (3, 6, 7, 9, 11, 13, 14, 15, 16, 18, 20).

- 2 ημέρες ξεκούρασης για τους αθλητές (1 & 9 Σεπτεμβρίου).

- 46.4 χλμ ατομικής χρονομέτρησης.

- 12.6 χλμ ομαδικής χρονομέτρησης.

- 36 ενδιάμεσα σπριντ

- 40 συνολικά σπριντ ανάβασης 3ης, 2ης, 1ης κατηγορίας και ESP (εκτός κατηγορίας).

- Αναλυτικά, 2 ανηφόρες ESP (εκτός κατηγορίας), 10 ανηφόρες 1ης κατηγορίας, 13 ανηφόρες 2ης κατηγορίας και 15 ανηφόρες 3ης κατηγορίας.

- 12 καινούργιες πόλεις ή τοποθεσίες σε αφετηρίες ετάπ.

- 10 καινούργιες πόλεις ή τοποθεσίες σε τερματισμούς ετάπ.

- Θα υπάρξουν μπόνους δευτερόλεπτα στα ενδιάμεσα σπριντ (3, 2 & 1) και στον τερματισμό των ετάπ (10, 6 & 4). Δεν θα υπάρξουν μπόνους δευτερόλεπτα στα τρία χρονόμετρα.

2014 VUELTA A ESPAÑA – ΤΑ 21 ΕΤΑΠ

Η Vuelta των αστέρων!

01. (23/8) Jerez de la Frontera, 12.6 km (ομαδικό χρονόμετρο)

02. (24/8) Algeciras – San Fernando, 174.4 km (ευθεία)

03. (25/8) Cádiz – Arcos de la Frontera, 189.8 km (μέσης δυσκολίας)

04. (26/8) Mairena del Alcor – Córdoba, 164.7 km (μέσης δυσκολίας)

05. (27/8) Priego de Córdoba – Ronda, 180 km (ευθεία)

06. (28/8) Benalmádena – La Zubia, 167.1 km (βουνά)

07. (29/8) Alhendín – Alcaudete, 169 km (μέσης δυσκολίας)

08. (30/8) Baeza – Albacete, 207 km (ευθεία)

09. (31/9) Carboneras de Guadazaón – Aramón Valdelinares, 185 km (βουνά)

- Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου – πρώτη ημέρα ξεκούρασης

10. (02/9) Sta Maria de Veruela – Borja, 36.7 km (ατομικό χρονόμετρο)

11. (03/9) Pamplona – Santuario de San Miguel de Aralar, 153.4 km (βουνά)

12. (04/9) Logroño – Logroño, 166.4 km (ευθεία)

13. (05/9) Belorado – Obregón Parque de Cabárceno, 188.7 km (μέσης δυσκολίας)

14. (06/9) Santander – La Camperona Valle de Sabero, 200.8 km (βουνά)

15. (07/9) Oviedo – Lagos de Covadonga, 152.2 km (βουνά)

16. (08/9) San Martín del Rey Aurelio – La Farrapona, 160.5 km (βουνά)

- Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου – δεύτερη ημέρα ξεκούρασης

17. (10/9) Ortigueira – A Coruña, 190.7 km (ευθεία)

18. (11/9) A Estrada – Monte Castrove Meis, 157 km (βουνά)

19. (12/9) Salvaterra do Miño – Cangas do Morrazo, 180.5 km (μέσης δυσκολίας)

20. (13/9) Santo Estevo de Ribas de Sil – Puerto de Ancares, 185.7 km (βουνά)

21. (14/9) Santiago de Compostela, 9.7 km (ατομικό χρονόμετρο)

ΟΙ 22 ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ 69ΗΣ VUELTA

Η Vuelta των αστέρων!

Η οργανωτική επιτροπή της Vuelta a España έχει προσκαλέσει 22 ομάδες για να συμμετάσχουν στον φετινό αγώνα. Θα είναι παρούσες και οι 18 επαγγελματικές ομάδες της UCI Pro Tour, ενώ την 22άδα συμπληρώνουν 4 Professional Continental Teams (Caja Rural, Cofidis, IAM και MTN Qhubeka). Η κάθε ομάδα αποτελείται από 9 αθλητές, άρα στην εκκίνηση του αγώνα θα βρεθούν 198 ποδηλάτες. Τη μερίδα του λέοντος στις συμμετοχές έχουν η Γαλλία (4 ομάδες) και οι ΗΠΑ (3 ομάδες). Ακολουθούν η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ρωσία με 2 και τέλος το Καζακστάν, η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελβετία και η Νότια Αφρική με μονή εκπροσώπηση. Αναλυτικά οι 22 ομάδες (με αστερίσκο οι Pro Continental):

1. Ag2r La Mondiale (Γαλλία)

2. Astana (Καζακστάν)

3. Belkin Pro Cycling (Ολλανδία)

4. BMC Racing Team (ΗΠΑ)

5. Cannondale Pro Cycling (Ιταλία)

6. Caja Rural Seguros RGA (Ισπανία)*

7. Cofidis Solutions Credits (Γαλλία)*

8. Europcar (Γαλλία)

9. FDJ (Γαλλία)

10. Giant Shimano (Ολλανδία)

11. Garmin Sharp (ΗΠΑ)

12. IAM (Ελβετία)*

13. Katusha (Ρωσία)

14. Lampre Merida (Ιταλία)

15. Lotto Belisol (Βέλγιο)

16. Movistar Team (Ισπανία)

17. MTN Qhubeka (Νότια Αφρική)*

18. Omega Pharma Quick Step (Βέλγιο)

19. Orica GreenEDGE (Αυστραλία)

20. Team Sky (Μεγάλη Βρετανία)

21. Team Tinkoff Saxo (Ρωσία)

22. Trek Factory Racing (ΗΠΑ)

ΟΙ ΦΑΝΕΛΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

Η Vuelta των αστέρων!

Οι φανέλες του Γύρου Ισπανίας. Από αριστερά, η πράσινη των πόντων, η πουά τω ν βουνών, η κόκκινη της γενικής και η λευκή της σύνθετης βαθμολογίας.

α) Γενική κατάταξη – κόκκινη φανέλα

Στο τέλος του πρώτου ετάπ βγαίνει η πρώτη γενική κατάταξη. Από κει και μετά προστίθεται σε κάθε αθλητή ο χρόνος του ετάπ κάθε ημέρας και βγαίνει η ανάλογη προσωρινή γενική κατάταξη. Ο αθλητής που βρίσκεται στην πρώτη θέση, φοράει στη διάρκεια του αγώνα την κόκκινη φανέλα για να μπορούν να τον ξεχωρίζουν οι υπόλοιποι, αλλά και οι θεατές. Την τελευταία μέρα του Γύρου, ο ποδηλάτης που θα έχει τον μικρότερο συνολικό χρόνο στα 21 ετάπ είναι και ο μεγάλος νικητής.

β) Βαθμολογία πόντων – πράσινη φανέλα

Αυτή η βαθμολογία έχει να κάνει με τους πόντους που κερδίζουν οι αθλητές στα ενδιάμεσα σπριντ ευθείας (δυο σε κάθε ετάπ εκτός από τα χρονόμετρα) και στον τερματισμό. Όποιος αθλητής έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του Γύρου, κερδίζει τον τίτλο του πιο «σταθερού» αθλητή.

γ) Βαθμολογία αναβάσεων – πουά φανέλα

Για να βγει ο «βασιλιάς των βουνών» υπολογίζονται οι πόντοι που δίνονται στους ποδηλάτες μόλις περάσουν την κορυφή ενός βουνού, το λεγόμενο σπριντ ανάβασης. Οι πόντοι ποικίλλουν ανάλογα με τη δυσκολία της ανηφόρας. Έτσι τα βουνά χωρίζονται σε τέσσερις τέτοιες κατηγορίες. Αρχίζοντας από τα πιο εύκολα και αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας, έχουμε τα βουνά της τρίτης κατηγορίας, της δεύτερης, της πρώτης και τέλος τα εκτός κατηγορίας (ESP). Και εδώ, όποιος στο τέλος της Vuelta έχει τους περισσότερους πόντους, κερδίζει και αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος αναβάτης της διοργάνωσης.

δ) Σύνθετη ατομική βαθμολογία – λευκή φανέλα

Αυτή προκύπτει από το άθροισμα της θέσης που έχει κάθε αθλητής στην γενική κατάταξη, στη βαθμολογία των πόντων και στη βαθμολογία των βουνών. Αν π.χ. ένας ποδηλάτης είναι 5ος στη γενική, 6ος στους πόντους και 10ος στα βουνά, τότε στη σύνθετη βαθμολογία έχει 5+6+10, δηλαδή 21 βαθμούς. Ο αθλητής που συγκεντρώνει το μικρότερο άθροισμα, προηγείται στη σύνθετη ατομική βαθμολογία. Η καλύτερη δυνατή επίδοση στη σύνθετη βαθμολογία είναι το 3, αφού αυτό σημαίνει ότι ο ποδηλάτης είναι πρώτος και στις τρεις κατηγορίες.

ε) Ομαδική κατάταξη

Αυτή η κατάταξη βγαίνει προσθέτοντας κάθε μέρα τους χρόνους των τριών καλύτερων αθλητών κάθε ομάδας. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της καλύτερης ομάδας είναι οι αριθμοί των αθλητών της που είναι μαύροι πάνω σε μπλε φόντο και όχι σε λευκό όπως όλοι οι άλλοι.

Την τηλεοπτική κάλυψη της 69ης Vuelta a España έχει αναλάβει για μια ακόμη χρονιά το κανάλι του Eurosport (NOVA & OTE Sports), το οποίο με καθημερινές συνδέσεις θα σας προσφέρει σε ζωντανή μετάδοση τις προσπάθειες των 198 ποδηλατών στους δρόμους της Ισπανίας.

Βίντεο: Highlights από την φοβερή μονομαχία ανάμεσα στον Νίμπαλι και τον Χόρνερ στην ανηφόρα του Ανγκλίρου στην περσινή Vuelta (14/9/2013)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ