OPINIONS

Adeu capitá!

Adeu capitá!

Ο Κάρλες Πουγιόλ ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τους «μπλαουγκράνα» στο τέλος της σεζόν και το Sport24.gr μοιράζεται μαζί σας μερικές σκέψεις για τον μεγάλο αρχηγό της Μπάρσα μαζί με το φωτογραφικό άλμπουμ της καριέρας του.

Ο Κάρλες Πουγιόλ αφήνει τους «μπλαουγκράνα» , όμως η «εικόνα» του θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις καρδιές όλων των φίλων της Μπαρτσελόνα.

Στην ιστορία του καταλανικού συλλόγου υπήρξαν πολλοί αρχηγοί, όμως ο Πούγι είναι αυτός που φόρεσε το περιβραχιόνιο με τη σενιέρα νιώθοντας τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια από όλους τους υπόλοιπους. Είναι αυτός που έδωσε και την ψυχή του ακόμα, που ίδρωσε όσο κανείς άλλος τη φανέλα, που χρειάστηκε να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό για να κερδίσει μια θέση στην ομάδα. Η σιδερένια θέλησή του, η απίστευτη φυσική του δύναμη και η αγάπη του για τη Μπαρτσελόνα, συνέθεσαν ένα εκρηκτικό μείγμα που πρωταγωνίστησε την τελευταία δεκαπενταετία μέσα στα γήπεδα όλου του κόσμου.

Ο Κάρλες έπαιζε από μικρός μπάλα στην ομάδα του χωριού του (Πόμπλα ντε Σεγούρ) μαζί με τον αδερφό του, Τζουσέπ, ενώ παράλληλα βοηθούσε και τον πατέρα του σε όλες τις αγροτικές εργασίες. Στο ξεκίνημά του πέρασε αρχικά από τη θέση του τερματοφύλακα σε εκείνη του σέντερ φορ, έχοντας σκοράρει ακόμα και με απευθείας κόρνερ! Ήταν ήδη 17 ετών, όταν μαζί με τον αδερφό του πήγαν στη Βαρκελώνη για να δοκιμαστούν από τους «μπλαουγκράνα». Την πρώτη μέρα ο Τζουσέπ έδινε συνεχώς τη μπάλα στον Κάρλες γιατί όπως έλεγε αργότερα ήταν σίγουρος ότι ο ίδιος δεν είχε καμία ελπίδα και ήθελε να βοηθήσει τον «μικρό» να περάσει το τεστ.

Adeu capitá!

Ο Πουγιόλ, έτοιμος να δώσει το Κύπελλο του πρωταθλήματος στους Τίτο Βιλανόβα και Ερίκ Αμπιντάλ για να το σηκώσουν ψηλά. Χειρονομίες που τιμούν πρώτα απ' όλα τον ίδιο τον αρχηγό (2013)

Πράγματι οι υπεύθυνοι της ακαδημίας είπαν στο τέλος της πρώτης μέρας στον Κάρλες να επιστρέψει την επόμενη για να συνεχιστεί η δοκιμή. Χρειάστηκε ένας ολόκληρος μήνας μέχρι να ακούσει ο Πουγιόλ το οριστικό «ναι» από τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια δοκιμή στην ιστορία της «Μασία», αλλά σίγουρα άξιζε τον κόπο. Ο Κάρλες προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα – τον βοήθησε σαφώς η ηλικία του – και απολάμβανε κάθε στιγμή μην ξεχνώντας ποτέ τα λόγια του πατέρα του, όταν τον αποχαιρέτησε στο χωριό: «αν επιστρέψεις, να είναι επειδή δεν κάνεις, όχι επειδή δεν προσπάθησες».

Μια μέρα, σε ένα από τα αυτοσχέδια διπλά στο πίσω γήπεδο της παλιάς «Μασία», η μπάλα πέρασε πάνω από το συρματόπλεγμα. Τέσσερις νεαροί περαστικοί την άρπαξαν και το έβαλαν στα πόδια. Από πίσω τους ξεχύθηκαν στο κυνήγι ο Πουγιόλ μαζί με μερικούς ακόμα. Τελικά κατάφεραν να πιάσουν τους δυο, αφού οι άλλοι δυο μπήκαν – μαζί με τη μπάλα – στο μετρό και εξαφανίστηκαν. Με συνοπτικές διαδικασίες ο Κάρλες πήρε τις αστυνομικές ταυτότητες από τους «συλληφθέντες» και τους ξεκαθάρισε: «αν θέλετε τις ταυτότητες πίσω, θα πείτε στους φίλους σας να επιστρέψουν αύριο τη μπάλα». Όπως και έγινε τελικά. Μια μικρή αλλά χαρακτηριστική ιστορία που δείχνει γιατί οι πιτσιρικάδες της «Μασία» αποκαλούσαν τον Πουγιόλ «σερίφη». Από τότε έδειχνε ότι μια μέρα θα γινόταν αυτό που είναι μέχρι σήμερα. Ο μεγάλος αρχηγός της Μπάρσα.

Adeu capitá!

Πουγιόλ και Τσάβι πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου, κρατώντας την σενιέρα και την ικουρίνια (2012)

Γεννημένος μαχητής, ηγέτης και νικητής, ο Πουγιόλ πέρασε στην πρώτη ομάδα το 1999, μετά από απόφαση του «Τίο Λουίς» (Φαν Χάαλ). Ο Ολλανδός είχε διακρίνει τα στοιχεία εκείνα που έκαναν τον Κάρλες να ξεχωρίζει και δεν τον άφησε να φύγει για τη Μάλαγα. Ο νεαρός πέρασε τα δύσκολα χωρίς τίτλους χρόνια της εφταετίας 1998-2005 και στη συνέχεια έζησε τη νέα εποχή με την έλευση του Ροναλντίνιο και τη «χρυσή» εποχή με τον Πεπ Γουαρδιόλα. Φόρεσε το 2004 για πρώτη φορά τη σενιέρα στο μπράτσο και καθοδήγησε τους συμπαίκτες του ως «φύλακας άγγελος» (όπως τον αποκάλεσε ο Πικέ) τόσο μέσα στα αποδυτήρια όσο και στον αγωνιστικό χώρο.

Η αγωνιστικότητά του από τη μία και το ήθος του από την άλλη, πρόσφεραν στους «μπλαουγκράνα» αξέχαστες στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες στο βιβλίο της ιστορίας του συλλόγου. Η βραδιά που ο Φίγκο επέστρεψε στο «Καμπ Νόου» με τη φανέλα της Ρεάλ, αλλά εξαφανίστηκε από τον Κάρλες μέσα στο γήπεδο, ο πανηγυρισμός στο γκολ του στο 2-6, όταν φίλησε τη σενιέρα με πάθος μέσα στο «Μπερναμπέου», τα εξ αμάξης που έσυρε στους Τιάγκο και Άλβες όταν χόρεψαν στο κόρνερ του Βαγέκας με το σκορ στα ύψη, ο αναπτήρας που πήρε από τα χέρια του Πικέ και τον πέταξε έξω από το γήπεδο μην επιτρέποντας στον συμπαίκτη του να τον δώσει στον διαιτητή.

Adeu capitá!

Ο Πουγιόλ εμποδίζει τον Πικέ να δώσει τον αναπτήρα στον διαιτητή. Δευτερόλεπτα μετά, θα τον πάρει και θα τον πετάξει έξω από τη γραμμή του πλαγίου στο "Μπερναμπέου" (30/1/2013)

Αλλά και η βαθιά ανθρώπινη πλευρά του όταν έφτιαξε την πιο μαγική στιγμή του τελικού του 2011, δίνοντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον Αμπιντάλ και καλώντας τον να σηκώσει εκείνος το τρόπαιο στο «Γουέμπλεϊ», η φανέλα με τα λόγια στήριξης στον Μίκι Ροκέ, η κούπα του πρωταθλήματος που δόθηκε πέρυσι από τον ίδιο στους Τίτο και Ερίκ. Ο Πουγιόλ αφήνει τη Μπάρσα αφού πρώτα της τα έδωσε όλα. Ξεπέρασε 37 τραυματισμούς σε αυτά τα 15 χρόνια, επιστρέφοντας τις περισσότερες φορές σε χρόνο ρεκόρ, όμως δεν ήθελε να ξεγελάσει κανέναν. Ένιωσε ότι δεν μπορούσε άλλο και πήρε την μεγάλη απόφαση.

Όλοι και κυρίως οι φίλοι της Μπαρτσελόνα, γνωρίζουμε ότι ο Πούγι θα φύγει στο τέλος της σεζόν, αλλά σύντομα θα ξαναγυρίσει στον σύλλογο της καρδιάς του για να τον υπηρετήσει από κάποιο άλλο πόστο. Ο ίδιος υπήρξε η πιο μεγάλη καρδιά των «μπλαουγκράνα», ο ξεχωριστός ηγέτης στις δύσκολες περιόδους, συμβουλάτορας και ζωντανό παράδειγμα για τους μικρούς. Το τελευταίο του παιχνίδι στο «Καμπ Νόου» στις 18 Μαΐου απέναντι στην Ατλέτικο θα είναι ο συγκινητικός αποχαιρετισμός. Οι συγκλονιστικές στιγμές που έζησε το γήπεδο πριν δυο χρόνια, τιμώντας τον Πεπ Γουαρδιόλα, θα επαναληφθούν, αυτό είναι σίγουρο. Εκεί που 100.000 ψυχές θα ενώσουν τις καρδιές τους για να φωνάξουν: Adeu capitá, grácies per tot!

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΛΕΣ ΠΟΥΓΙΟΛ ΣΕ 43 ΚΛΙΚ

Adeu capitá!

1. Ο Κάρλες σε ένα από τα πρώτα του παιχνίδια στο χωμάτινο γήπεδο της Λα Πόμπλα (1992)

Adeu capitá!

2. Το πρώτο δελτίο του Πουγιόλ στη Μπαρτσελόνα.

Adeu capitá!

3. Μαζί με τον αδερφό του, Putxi. Το αντίτιμο της μεταγραφής του στη Μπαρτσελόνα, ήταν ένα φιλικό της ομάδας των Νέων με την τοπική Λα Πόμπλα (1995)

Adeu capitá!

4. Μαζί με τον Τσάβι στη Μασία (1995)

Adeu capitá!

5. Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στη Μασία. Αριστερά ο μικρός Ινιέστα, αριστερά από τον Ρόμπσον ο Ρέινα και πίσω δεξιά διακρίνεται ο Πουγιόλ (1996)

Adeu capitá!

6. Με το Κύπελλο Ισπανίας Νέων. Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος που κέρδισε ο Πουγιόλ με την Μπαρτσελόνα (1996)

Adeu capitá!

7. Ο Πουγιόλ μαζί με συμπαίκτες του στη Μασία. Τέταρτος από αριστερά ο Τσάβι, όρθιος, πρώτος από δεξιά ο Λουίς Γκαρθία (1997)

Adeu capitá!

8. Ο Πουγιόλ, με σπασμένο χέρι, πανηγυρίζει το πρώτο γκολ από τα πέντε που σημείωσε η Barca B επί της Καστίγια στα πλέι οφ της ανόδου στην Segunda A (1998)

Adeu capitá!

9. Ο Πουγιόλ ακούει τις οδηγίες του Φαν Χάαλ ενώ παραλληλα δεχεται τις ιατρικες περιποιήσεις. Όρθιος αριστερά ο Ζοζέ Μουρίνιο! (24/2/2000)

Adeu capitá!

10. Στην επίσημη φωτογράφηση της Μπαρτσελόνα για τη σεζόν 2000/01.

Adeu capitá!

11. Μαζί με τον Φερνάντο Τόρες πριν από αγώνα της Ατλέτικο με τη Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2003/04.

Adeu capitá!

12. Το πρώτο του πρωτάθλημα με την Μπαρτσελόνα (2004/05)

Adeu capitá!

13. Μαζί με τον Φρανκ Ράικαρντ (2005)

Adeu capitá!

14. Ματωμένος σε clasico στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" (2005)

Adeu capitá!

15. Μονομαχία με τον Ραούλ σε clasico στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" (2006)

Adeu capitá!

16. Πουγιόλ και Ραούλ, οι δυο μεγάλοι αρχηγοί (2006)

Adeu capitá!

17. Με το Copa del Rey του 2009.

Adeu capitá!

18. Μαρκάρισμα στον Ρομπίνιο από clasico του 2007.

Adeu capitá!

19. Μαζί με τον Λουίς Αραγονές σε προπόνηση της Εθνικής Ισπανίας (2008)

Adeu capitá!

20. Πρωταθλητής Ευρώπης το 2008.

Adeu capitá!

21. Με το Τσάμπιονς Λιγκ του 2009.

Adeu capitá!

22. Στην επέτειο των 30 χρόνων λειτουργίας της Μασία (2009)

Adeu capitá!

23. Ο Πουγιόλ πετυχαίνει το σημαντικότερο γκολ της καριέρας του. Μουντιάλ 2010, ημιτελικός με τη Γερμανία, τελικό σκορ 1-0 (7/7/2010)

Adeu capitá!

24. Ο Πουγιόλ έχει πετύχει το γκολ εναντίον της Γερμανίας και τρέχει να πανηγυρίσει (7/7/2010)

Adeu capitá!

25. Ο ημιτελικός με τη Γερμανία έχει λήξει και ο Κασίγιας τρέχει να πανηγυρίσει με τον Πουγιόλ (7/7/2010)

Adeu capitá!

26. Κασίγιας και Πουγιόλ, παγκόσμιοι πρωταθλητές (11/7/2010)

Adeu capitá!

27. Στην κορυφαία ενδεκάδα του 2010.

Adeu capitá!

28. Σε φιλικό της Εθνικής Καταλονίας και της Αργεντινής, με αντίπαλο τον Ιγκουαΐν (2009)

Adeu capitá!

29. Με το ισπανικό Σούπερ Καπ της σεζόν 2009/10.

Adeu capitá!

30. Ο Πουγιολ μαζί με την αντιπροσωπεία της Μπαρτσελόνα, κατευθύνονται στο άγαλμα του Ραφαέλ Κασανόβα για να καταθέσουν λουλούδια την ημέρα της Diada (11/9/2010)

Adeu capitá!

31. Ο Πουγιόλ έχει πετύχει το 1-2 μέσα στο "Μπερναμπέου" (στο clasico που έληξε 2-6) και φιλάει τη σενιέρα (2/5/2009)

Adeu capitá!

32. Ο Πουγιόλ προσφέρει στον Ροναλντίνιο το τρόπαιο του τουρνουά "Γκάμπερ" για να τον τιμήσει (25/8/2010)

Adeu capitá!

33. Μαζί με τους Μουρίνιο και Κριστιάνο στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (27/4/2011)

Adeu capitá!

34. Ο Μουρίνιο τα λέει με τον Πουγιόλ (2011)

Adeu capitá!

35. Η είσοδος - επιστροφή του Αμπιντάλ στο "Καμπ Νόου" μετά την περιπέτεια με την υγεία του. Ημιτελικός Τσάμπιονς Λιγκ 2010/11.

Adeu capitá!

36. Πικέ και Πουγιόλ. Οι δυο τους συνέθεσαν το κορυφαίο αμυντικό δίδυμο στον κόσμο τα προηγούμενα χρόνια.

Adeu capitá!

37. Ένα από τα ελάχιστα γκολ που έχει πετύχει στην καριέρα του ο Πουγιόλ, εναντίον του νυν τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Ρομπέρτο, τότε παίκτη της Σαραγόσα (19/11/2011)

Adeu capitá!

38. Οι τραυματισμοί ταλαιπώρησαν τον Πουγιόλ σε όλη του την καριέρα. Τα γόνατά του όμως ήταν πάντοτε το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Adeu capitá!

39. Στην εκατοστή και τελευταία συμμετοχή του με την Εθνική Ισπανίας, στο φιλικό με την Ουρουγουάη στη Ντόχα του Κατάρ (2/2/2013)

Adeu capitá!

40. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα, στην επιστροφή της από την Αγγλία. Πουγιόλ, Ροσέλ, Θούμπι και Γουαρδιόλα (29/5/2011)

Adeu capitá!

41. Στα επίσημα εγκαίνια της καινούργιας Μασία (20/10/2011)

Adeu capitá!

42. Στην κηδεία του Λουίς Αραγονές, μαζί με τους Φάμπρεγας και Ινιέστα (2/2/2014)

Adeu capitá!

43. Στην συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε ότι θα αφήσει την Μπαρτσελόνα στο τέλος της φετινής σεζόν (4/3/2014)

Πηγές: Marca, Sport, Mundo Deportivo, As, Los cracks de la Masia (Sport), Opinión de Málaga

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ